2 kuukautta takana vaatehaastetta ja vinkkaus second hand Marimekko nettikaupasta


Kaksi kuukautta vaatehaastetta takana.


Alan pikkuhiljaa tottumaan siihen, että ostettavien vaatteiden yms määrä on per kuukausi rajattu, enkä enää helmikuun aikana miettinyt sitä jatkuvasti, kuten tein tammikuussa. Helmikuu tuntui sujahtavan nopeasti ohitse ja houkutuksia ostella ei ollut läheskään niin paljon kuin tammikuussa alennusmyyntien ollessa vielä vauhdissa. Helmikuussa haastetta helpotti myös se, että vietin hiihtolomaviikon perheen kanssa hiihtokerrastoissa Lapissa, jossa ei luonnollisesti ollut houkutuksia.

Poissa silmistä, poissa mielestä taktiikka toimii siis loistavasti ja tuntuu tehoavan erityisesti pikamuotiin ja uuteen muotiin. Kun en yksinkertaisesti mene kauppoihin fyysisesti tai netissä, ei pahemmin ole houkutuksia ostaa mitään. Tää todistaa täysin sen, että kaikki ne "tarpeet" mitä mulla mukamas on ostoksille on täysin keinotekoisia ja keksitty vain oikeuttamaan jonkun asian ostaminen.
Uskaltauduin vihdoin helmikuussa takaisin mun lemppari kirpparille, tosin alkukuussa en oikein raaskinut ostaa mitään. En halunnut heti kättelyssä käyttää mun saldoa ja sitten kärvistellä loppukuusta, jos jotain kivempaa tulisikin vastaan. Jätin yhdet aika potentiaaliset mustat puvunhousut kirpparille, jotka vähän kaiversivat jälkeenpäin. Seuraavalla kerralla kun kävin kirpparilla, ne oli jo lähteneet jonkun toisen matkaan, joten päätin että niitä ei oltu tarkoitettu mulle kuitenkaan. Loppupeleissä ehkä ihan hyvä etten ostanut taas mustia puvunhousuja, koska niitä mulla on kaapissa jo aika monet.

Tein yhden loistavan löydön tältä kirpparilta helmikuun aikana. Oon jo jonkin aikaa etsinyt niitä täydellisiä polven alle jääviä mustia nahkasaappaita käytettynä ja helmikuussa lykästi tän suhteen. Kyseiset saappaat yllä olevissa kuvissa! Melkein käyttämättömät mustat nahkasaappaat sopivalla pienellä korolla ja, nyt ah niin trendikkäällä, neliömäisellä kärjellä lähti mun mukaan. Oon sovitellut niitä erilaisten asujen kanssa ja oon oikein tyytyväinen ostokseeni. Uskon että keväällä mekkojen kanssa, ne tulee olemaan parhaimmillaan.


Tein myös toisen kirppisostoksen helmikuussa, mutta mulle epätavallisesti netistä. Ostan melkein pelkästään kivijalkakirppareilta, mutta vestis.fi kohdalla tein poikkeuksen. Vestiksellä on älyttömän laaja valikoima sekä Marimekkoa että Kalevala Korua käytettynä ja oonkin katsellut heidän valikoimaa sillä silmällä jo pitkään. He avasivat tän vuoden alussa uudistuneen nettikaupan ja päätin jo silloin, että tilaan itselleni Suomeen sieltä kun helmikuussa saavun maisemiin. Jännäilinkin sitten koko tammi ja helmikuun, että ostaako joku toinen sen tuotteen minkä mä nimenomaan itselleni halusin.


Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Vestikseen jos haaveissa on esimerkiksi second hand jokapoika-paita, koska niitä heillä on upea valikoima ja ne on todella järkevästi hinnoiteltuja! Jokapoika-paita päätyi myös mun tilaukseen ja mun valinta oli haalean vaalean sininen versio kermanvärisellä raidoituksella. Marimekolla on itseasiassa juuri nyt aika samanlainen jokapoika mallistossaan, jota vähän olin ihastellut! Second hand versioni sain paljon huokeampaan hintaan kuin uuden ja mun oman väriyhdistelmä on myös himpun verran enemmän mun näköinen (kuva alla!). Jokapoika-paita on oikeastaan ainut kauluspaita mitä enää käytän ja mun kaapista ei löydy tällä hetkellä mitään muuta kauluspaitaa, koska en koe että käyttäisin niitä mieluummin jossain tilanteessa. En tietenkään olisi ehdottomasti tarvinnut uutta jokapoikaa, mutta halusin ehdottomasti tukea sitä hyvää duunia mitä Vestis tekee ja järkeilin että mun valinta on ajaton klassikko omassa vaatekaapissa. Multa siis ehdottomasti suositus vestis.fi:lle, heiltä löytyy myös fyysinen liike nettikaupan lisäksi!


Helmikuu ei mennyt kuitenkaan ns. ihan putkeen vaatehaasteen kanssa. Oon vähän kahta mieltä että epäonnistuinko helmikuussa vai en. Ostin nimittäin vielä kolmannenkin vaatteen.

Oon pitkään, yli vuoden jo, haaveillut Arketin nilkkoihin asti yltävästä kierrätetystä untuvasta tehdystä toppatakista. Alkuvuodesta tein vihdoin päätöksen että ostan sen itselleni, mutta niin taisi olla aika moni muukin. Se takki oli nimittäin koko ajan loppuunmyytynä ja jos joitain hajakokoja palasi takaisin saataville, nekin myytiin nopeasti taas loppuun. Tämä tietenkin johti itsellä pakkomielteiseen mielentilaan, jossa takki oli ostettava heti kun vain se on saatavilla riippumatta siitä mikä on tilanne vaatehaasteen suhteen muuten. Normaalissa tilanteessa jossa tuotetta olisi ollut saatavilla varmasti, olisinkin varmasti jaksanut odottaa siihen että kuukausi vaihtuu, mutta tässä tilanteessa musta ei vain olut siihen. Järkeilin tätä ostosta itselleni sillä varjolla, että tämä untuvatakki ei ole ns. muotivaate, enkä ole ostamassa sitä siitä syystä. Alunperinkin ajattelin tän haasteen koskevan nimenomaan "muotia" ja esimerkiksi urheilu tms käyttövaatteet kuten sukat jäisi haasteen ulkopuolelle. Esimerkiksi villakangastakin ostaminen olisi ehdottomasti ollut "epäonnistuminen", mutta tän takin ollessa eri kategoriaa on asia vähän monimutkaisempi. Toisaalta tiedän, että vaate on vaate ja kolmessa on yksi liikaa helmikuun aikana.


Oli asiasta mitä mieltä tahansa, vahinko on tapahtunut ja jos totta puhutaan, niin en aio ottaa tästä hirveästi mitään paineita. Oon myös erittäin onnellinen siitä, että ostin tän takin itselleni ja oon käyttänyt sitä oston jälkeen valehtelematta joka päivä. Maaliskuu jatkuu haasteen parissa entiseen tapaan ja juuri nyt tuntuu, että oon saanut jostain vähän uutta voimaa tän suorittamiseen kunnialla.
Tuntuu että tän haasteen myötä mun aivoista on vapautunut tilaa muulle ajattelulle, kun en ole koko ajan miettimässä mitä vaatteita haluan itselleni. Oon inspiroitunut jälleen ompelemaan neulomisen lisäksi ja yhden kesämekon oon saanut jo ajatuksen tasolta valmiiksi asti! (välihuomautus: itsetehdyt vaatteet ei kuulu haasteen pariin) Toinen kesämekko on tällä hetkellä vaiheessa ja vitsit miten tykkäänkin tehdä käsillä. Vaatteen suunnittelu ja sitten sen toteuttaminen on puuhaa joka vie täysillä mukaansa, eikä siinä oikein ehdi miettiä muita painavia asioita. Oon sanonut tän ennenkin, mutta suosittelen ehdottomasti jokaiselle jotain käsin tekemistä oli kyse sitten neulomisesta, ompelusta, keramiikasta tai vaikka kasvien hoidosta.

Tää haaste on myös nyt inspiroinut mua selkeyttämään omaa vaatekaappiani ja vaatekokoelmaani. Tää projekti on tosin vielä vasta ajatuksen tasolla, mutta suunnitelmana on karsia aktiivikäytössä olevaa vaatemäärää pienemmäksi ja siirtää osaa vaatteista varastoon odottamaan. Vaikka toteutan kapselivaatekaappia, en tee sitä ihan oppikirjan mukaisesti ja pysyttele esimerkiksi vain tietyssä lukumäärässä vaatekkappaleita per kausi. Varsinkin talvivaatekaappi on mulla todella laaja, koska se yhdistää syksyn ja talven kapselit sen sijaan että ottaisin suurimman osan syysvaatteita varastoon talven ajaksi.

En sano että nytkään vaihdan tarkkaan lukumäärään vaatteita, mutta tavoitteena olisi pienentää aktiivikäytössä olevaa lukumäärää isomman kapselivaihtuvuuden kautta, sekä ottamalla joitain nyt vähemmällä käytöllä olevia vaatteita ns tauolle. Oon siinä tosi onnekkaassa asemassa, että meillä on kotona hyvin säilytystilaa, mikä mahdollistaa sen että voin kierrättää käytössä olevia vaatteita. Oon todennut, että mulla vaihtelee tyyli vähän kausittain ja siinä missä viime vuonna kiinnosti kukkakuosi, niin toisena vuonna se ei ehkä olekaan mun juttu. Mutta sitten taas vuoden päästä se voi taas tuntua ajankohtaiselta.

Se että vaate päätyy "varastoon" ei tarkoita sitä, ettenkö siitä tykkäisi, vaan sitä että sen aika ei ole juuri nyt. Uskon siihen, että poissa silmistä poissa mielestä kikka tehoaa tähänkin asiaan. Kun tietyt vaatteet on poissa näkyvistä jonkin aikaa, alkaa ne tuntua hetken päästä jälleen uusilta ja mielenkiintoisilta. Tää tosin toimii vain ns. klassisten vaatteiden kanssa, jotka on aina muodissa. Trendit ja muoti kiertää kehää koko ajan ja vaate joka nyt tuntuu ei-ajankohtaiselta saattaa ens vuonna olla taas "in". Siinä vaiheessa olen varmasti onnellinen siitä, etten laittanut heti vaatetta eteenpäin vaan siirsin sen pois aktiivikäytöstä. Saa nähdä miten tämä projekti etenee, I'll keep you posted!


Sillä välin kiinnostaisi kuulla, miten teidän muiden vaatehaasteet on sujuneet? Ihanaa kevättä!


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Ano
,
Heippa! Tuosta "ylimääräisestä" vaatteesta ei sinun tarvitse olla huolissaan. aikoinaan kun lopetin tupakoinnin sanoin vaan että en polta. En halunnut sanoa, että lopetan, koska en jaksa "miten sinä voit polttaa, olet lopetannut!!" ,jos halusinkin polttaa yhden tupakan... jokainen askel on eteenpäin ja se että tiedostaa jo asian on hyvä! 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
oot ihan oikeassa! Oonkin miettinyt että jos alkaisin tästä nyt hirveästi itseäni syyllistämään, menisi ns into koko projektilta ja todennäköisesti sitten en jatkaisi tän toteuttamista. Parempi siis ottaa tämä "epäonnistuminen" kevyesti ja jatkaa vain tavalliseen tapan maaliskuussa :--) Niinhän se on, että asian tiedostaminen on jo iso steppi eteenpäin!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli