2020 VAATEHAASTE

SLOW FASHION


Kahtena viime vuonna oon alkuvuodesta ottanut itselle haasteeksi vaatteiden ostolakon, jota jaksan toteuttaa vaihtelevasti noin kahdesta kolmeen kuukautta. Ostolakko ei ainakaan omalla kohdalla ole se ratkaisu, josta muodostuu elämäntapa ja rutiini, vaan se toimii lähinnä herättäjänä ja avaamassa omia silmiä sen suhteen että miten paljon sitä kuitenkin ostaa vaatteita itselleen. Mä sanon sen suoraan, että mä rakastan vaatteita ja muotia. Se ei varmaan tule yllätyksenä senkään vuoksi, koska oon kirjoittanut muotiblogia jo melkein vuosikymmenen ajan.Varsinkin kirppistely ja second hand ostaminen toimii itselle harrastuksena, siinä missä joku toinen harrastaa lintubongausta niin mä harrastan vaate-bongausta kirpparilta. Lintubongari tosin ei roudaa niitä joutsenia ja punatulkkuja kotiinsa bongauksen jälkeen, eikä koe että hänen täytyy omistaa ne näkemänsä linnut. Mä taas koen että haluan omistaa ne kivat vaatteet joita bongasin kirpparilta ja keräillä niitä käyttööni ja kaappiini.

Pidän itseäni järkevänä kuluttajana, mutta kun aloin tarkastelemaan omaa ostokäyttäytymistä tarkemmin, huomaan että en olekaan niin “hyvä” kuin luulen. Ilman että kirjaa prikulleen ylös jokaisen vaatteen minkä ostaa on helppo jotenkin aliarvioida sitä lukumäärää. Ja kirppisostoksien ollessa hinnaltaan usein halvempia kuin uusien vaatteiden ostaminen, ei pankkitilikään laita stoppia harrastukselle. Ostan suurimman osan vaatteista/muodista juurikin käytettynä ja uutena ostan oikeastaan pelkästään vain Marimekolta ja Vagabondilta kenkiä. Näiltä merkeiltä en osta mitenkään älyttömiä määriä, koska valikoima on rajattu ja hintalappu sopivan korkealla että se vähän kirpaisee joka kerta. Mutta oon huomannut, että sen jälkeen kun sain vakituisen työpaikan, on kukkaronnyörit löystyneet myös näiden merkkien kohdalla.“Ongelmaksi” muodostuu juurikin mun kirppiskäyttäytyminen. Koska hinnat on alhaisempia ja koska niihin on aina liitetty se kiireellisyys “jos en nyt osta tätä kivaa vaatetta - en saa sitä todennäköisesti koskaan”, on mun helppo hairahtaa myös niihin ihan kivoihin vaatteisiin/muotiin. On myös omalla tavalla koukuttavaa tehdä uskomattomia löytöjä, joita vain kirpparilta voi tehdä. Siihenkin tunteeseen jää riippuvaiseksi, kun käsiin osuu uskomaton “löytö”, vaikka se ei olisikaan vaate jota minä tarvitsisin tai edes käyttäisin. Tämän vuoksi oonkin nimennyt kirppistelyn mun harrastukseksi, koska se on jotenkin sallivampi määritelmä kuin pelkkä ostaminen. Harrastus tai ei, löytö tai ei, vähän tyhmää se kuitenkin on.

Koska oon testannut ostolakkoa, tiedän ettei se ole kestävä ratkaisu mulle. Hetken lakon ja totaalikieltäytymisen sijasta haluan jotain kestävämpää ja rutiininomaisempaa käyttäytymistä. Ja mikä siinä onkaan, että jos jonkin kieltää kokonaan niin sitten sitä ei saa pois mielestä mitenkään? Tämän vuoksi olen inspiroitunut Eeva Kolun vuoden 2019 vaatehaasteesta, jossa hän salli itselleen jokaiselle kuukaudelle 2 ostettavaa vaatetta/asustetta/kenkää/mitä lie.Tiedän että toiselle 2 vaatetta per kk tuntuu isolta määrältä kun taas toiselle (eli mulle) se on rajoittava määrä. Totuushan on se, että en mä oikeasti tarvitse yhtään uutta vaatetta, vaan vaatteet joita mä ostan on puhtaasti siitä syystä että mä haluan ja tykkään niistä. Mietin aluksi että rajaan tän 2 kappaletta vain uusiin vaatteisiin, koska tiesin että tulee olemaan vaikeaa jos siihen sisältyy myös kirppisvaatteet. Mutta sitten tajusin että juuri se on tän merkitys. Eihän sillä tulisi olla merkitystä onko se vaate uutena Marimekolta tai jokin vintagelöytö kirpputorilta? Molempien tulisi olla yhtä harkiten ostettuja ja arvostettuja. Juuri siksihän tämä on haaste, että sillä olisi jotain vaikutusta mun elämään ja vaatekaappiin.Totaalikieltäytyminen ei vaikuta ratkaisulta, joka inspiroi järkevöittämään kuluttamista pitkällä tähtäimellä, vaan vaikuttaa enemmänkin kuuriluontoiselta dietiltä jonka jälkeen repsahtaa taas takaisin vanhoihin tapoihin pikkuhiljaa.Uskon, että kun tiedän että “budjetissa” on vain kaksi vaatetta per kuukausi tulee niitä väkisinkin harkittua paljon tarkemmin. Tulee mietittyä onko tämä oikeasti sen arvoinen vaate että siihen haluaa käyttää yhden kiintiöpaikan. Uskon että aika usein vastaus on ei ja silloin sen pitääkin jäädä kauppaan.


Vähän kyllä mietityttää että mihinkähän sitä taas tulee lähdettyä ja miksi saan aina päähäni että mun pitää aloittaa jonkin sortin haaste. Mitä jos epäonnistun? Epäonnistuminen sosiaalisessa mediassa on ehkä yksi asioista mitä kartetaan ihan viimeiseen asti ja itsensä suurennuslasin alle asettaminen tässä asiassa on vähän pelottavaa. Toivon kuitenkin että tää aihepiiri teitä kiinnostaa ja ehkä inspiroi uudella tavalla miettimään omaa kuluttamistaan. On myös paljon tehokkaampaa julistaa tästä haasteesta mahdollisimman laajalle yleisölle, koska silloin ainakin ryhmäpaine kannustaa tsemppaamaan vaikeina hetkinä eteenpäin haha…


Ainiin, tammikuun ostokset on tullut tehtyä jo. Ostin Marimekolta alennuksesta pitkän raidallisen yöpaidan ja spagettiolkaimisen unikkokuosisien kesämekon. Ja eipä muuten kaduta, että käytin kiintiön niihin kahteen, vaikka ne olin jo ostanut ennen kuin tämä haaste virallisesti alkoi.


Lähteekö joku mukaan?


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Jenni
Jenni,
Mielenkiintoisen kuuloinen haaste! Innolla seuraan sun projektia😊 Haastoin itseni viime vuonna haasteeseen, jossa aina kun ostin jotain uutta, piti luopua jostain vanhasta. Eli jos halusin uuden paidan, luovuin jostain vanhasta kierrättämällä sen. Jos en pystynyt luopumaan mistään vanhasta, en ostanut myöskään uutta. Tämä oli itselle melkoisen avartava kokemus ja aion jatkaa sitä tänäkin vuonna😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jee ihana kuulla! <3 Toi kuulostaa tosi järkevältä ja varmasti lisää arvostusta sitä kohtaan mitä jo omistaa!! Usein sitä valitettavasti tuntuu että se mitä on jo kaapissa ei enää olekaan niin ihanaa verrattuna niihin uusiin ostoksiin ja on helppo vain ostaa uutta ja uutta tällä perusteella... Mutta kun joutuu konkreettisesti miettimään että 1 sisään 1 ulos, niin sitä varmasti alkaa valitsemaan huolella mitä ostaa itselleen.
nouw.com/reettapelli
Inga
Inga,
Tee sitten haasteen loputtua postaus vaatteista jotka ansaitsi nuo muutamat kiintiöpaikat! Ja hei onkohan tässä haasteessa sallittua tehä nii että jonakin kuukautena ostaa vaan yhden vaatteen ja sitten toisena kolme. Vai onko se kuukausikohtainen kiintiö? Mielenkiinnosta vaan aattelin 😊
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229