30 KÄYTTÖKERRAN SÄÄNTÖ SHOPPAILLESSA

SININEN HOUSUPUKU ON OLLUT PÄÄLLÄ KAKSI KERTAA OSTAMISEN JÄLKEEN. USKON ETTÄ TÄÄ VAATE TULEE PYSYMÄÄN PITKÄÄN MUN VAATEKAAPISSA, MUTTA TIEDÄN MYÖS SEN, ETTÄ SE KERRYTTÄÄ KÄYTTÖKERTOJA VARMASTI VÄHÄN HITAAMMIN KUIN MUUT VAATTEET.


Oon miettinyt viime aikoina paljon sitä, että kuinka monesti mun vaatteet päätyvät päälle. Selvää on, että tietyt vaatteet päätyvät toisia paljon useammin päälle, vaikka haaveena olisikin vaatekaappi, jossa kaikki vaatteet olisivat lempparivaatteita. Selvää on myös se, että esimerkiksi juhlavat vaatteet ei saa niin montaa käyttökertaa vuodessa kuin ne lempparifarkut, vaikka kyseessä olisikin se lempparijuhlamekko. Oon ennen sanonut täällä blogissa, että mulla on sääntönä shoppailussa se, että mun tulee keksiä heti kolme asukokonaisuutta, joiden kanssa uusi vaate toimii, jotta voin sen itselle ostaa. Nyt mulla on uusi sääntö.

Yksi kestävämmän kuluttamisen periaatteista vaatteiden suhteen on se, että ennen jokaisen vaatteen ostoa tulisi miettiä, että voisiko käyttää sitä kyseistä vaatetta kolmekymmentä kertaa. Ennen ostopäätöstä tulisi siis miettiä, että onko tää vaatekappale sellainen, jota käytän mieluusti sen kolmekymmentä kertaa, eikä tunnu missään. Kolmekymmentä kertaa kuulostaa aika isolta luvulta, mutta siitä ei ihan saa otetta. Kolmekymmentä kertaa on siis joko kuukausi putkeen tai noin reilu kaksi kertaa kuukaudessa vuoden ajan. Sen verran merkittävän kokoinen luku kolmekymmentä on, että se varmasti karsii ne turhat ostokset heti kättelyssä pois, jos itselleen pystyy olemaan rehellinen. En voi väittää, että esimerkiksi mun vaaleansiniselle housupuvulle tulisi kovin nopeasti 30 käyttökertaa täyteen ja mulla on varmasti monia vaatteita, joilla on jo jonkin verran ikää, mutta siitä huolimatta ne ei olekaan päätyneet päälle kuin satunnaisia kertoja sinä aikana.


KELTAINEN BLEISERI (ÄIDIN VANHA) ON OLLUT PÄÄLLÄ VASTA KERRAN, MUTTA TODENNÄKÖISESTI OLLUT TIUHASSA KÄYTÖSSÄ EDELLISELLÄ OMISTAJALLA. NÄMÄ FARKUT TAAS OLLEET JALASSA MULLA VARMAAN 100-KERTAA (OSTETTU KÄYTETTYNÄ) JA NYT VIIMEIN NIIN PAHASTI RIKKI, ETTEI NIITÄ VOI ENÄÄ KORJATA.

PUNAINEN MEKKO ON OSTETTU MYÖS KIRPPARILTA JA OLI KESÄLLÄ PÄÄLLÄ AINAKIN 10 KERTAA. SYKSYLLÄ AJATTELIN PUKEA SEN FARKKUJEN KANSSA. CONVERSET ON UUDET JA KORVASIVAT YLI 10 VUOTTA VANHAT EDELTÄJÄNSÄ. OLLEET JALASSA TÄHÄN MENNESSÄ VARMASTI YLI 20 KERTAA.


En halua sanoa, että nää ois huonoja ostoksia, mutta eivät todellakaan sieltä kestävämmästä päästä. Tai kestävyyshän tässä tapauksessa riippuu täysin siitä, että ’vanheneeko’ se vaate mun silmissä niin nopeasti ettei se saavuta sitä kolmenkymmenen kerran käyttöä koskaan. Mutta jos omistan sen mun vaaleansinisen puvun, vaikka seuraavat viisi vuotta ja sinä aikana käytän sitä yli kolmekymmentä kertaa, voi mun mielestä sanoa, ettei kyseinen hankinta ole tosiaankaan sieltä epäonnistuneimmasta päästä. Kaikkihan tää kulminoituu siihen, että onnistuu ostamaan vaatteita, jotka kestävä aikaa. Eihän tarkoituskaan tässä varmasti ole se, että se kolkyt kertaa pitäisi tulla kahdessa kuukaudessa täyteen. Sellaisia vaatteita mä haluan vaatekaappiini, jotka voisin ostaa uudelleen monen vuoden päästä.

Toinen tähän löyhästi liittyvä ajatusmaailma on price per use, eli vapaasti käännettynä yhden käyttökerran hinta. Jos ostat esimerkiksi akryylisen neuleen kahdellakymmenellä eurolla, mutta käytät sitä vain kerran sen mennessä pesussa heti pilalle (aika todennäköistä), jää sen käyttökerran hinnaksi se 20€. Jos taas ostat laadukkaan neuleen sadalla eurolla ja käytät sitä kymmenen kertaa talven aikana, jää yhden käyttökerran hinnaksi vain 10€, mikä on heti paljon vähemmän kuin akryylisen neuleen hinta. Tämä osoittaa mun mielestä aika hyvin sen, että kannattaa ostaa juurikin niitä vaatteita, vaikka vähän kalliimmalla, jotka päätyvät päälle oikeasti sen kolmekymmentä kertaa ja kestävät käytössä vielä pitkään sen jälkeen. 100€ jaettuna kolmellakymmenellä käyttökerralla on jo vain 3€ ja 33snt. Kertakäyttövaatekulttuurista pitäisi ehdottomasti päästä eroon. Myöskään vaatteen eteenpäin myyminen ei mun mielestä oikeuta täyteen synninpäästöön, koska näkökulma jossa aina voi ostaa jotain uutta kunhan sen vain sitten laittaa kierrätykseen on sekin ongelmallinen.


TÄÄ HAALARI ON OLLUT PÄÄLLÄ OSTON JÄLKEEN NOIN 7 KERTAA. KÄYTTÖKERTOJA OLISI VARMASTI TULLUT ENEMMÄN KESÄLLÄ, JOS EI OLISI OLLUT NIIN KUUMA


Vaikka tää sääntö on mulle ns. uusi, on se periaatteessa aika hyvin toteutunut mun vaatekaapissa ja -ostoksissa jo ennestään. Tietenkin välillä tulee tehtyä edelleen niitä vikahankintoja, joita valitettavasti ei tule käytettyä sitä kolmeakymmentä kertaa, mutta toivon että tän säännön mukaan ottaminen ostopäätökseen kirkastaa omia ajatuksia. Jos mietin ennen jokaista ostosta tosissaan, että tuleeko tää käyttöön vähintään kolmekymmentä kertaa on aika vaikea valehdella itselleen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tää sääntö tarkoittaa sitä, että ensinnäkin ostaa vähemmän, koska kaapissa on jo niin paljon vaatteita ennestään joilla ei ole 30 käyttökertaa. Ja jos jotain sitten päätyy ostmaan, hyväksyy sen tosia-asian että sitten sen tuotteen kanssa ollaan yhdessä pitkään. Ei enää mitään "oooo tää on tosi kiva mutta en oikein tiedä sopiiko tää mulle, mutta ostan kuitenkin" ostoksia. Keskitytään luotto ja perusvaatteisiin, koska mulla on ainakin kaapissa jo tarpeeksi niitä showstopper vaatteita puolelle elämälle.


Ootteko te kuulleet tästä 30 käyttökerran säännöstä ennenmmin? Mitä mieltä ootte tästä säännöstä, onko se kauhistuttava vai toteutuuko se automaattisesti jo teidän vaatekaapissa?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Heidi
,
Aivan huippua, että sä otat näitä kestävän kulutuksen asioita esiin blogissasi! Just tän takia sun blogista on tullu yksi mun lemppareista. Tykkään yleensäkin blogeja lukea, mutta oon alkanut tosissaan miettiä nykyajan blogimaailmaa siltä kannalta, millasen kulutus esimerkin ne antaa lukijoille. Mulle on tässä vuoden sisällä noussut omassa kulutuksessani tärkeäksi juurikin se, että en osta edes kirppareilta vaatteita, jotka jää vähälle käytölle ja lisäksi oon alkanut vältellä enemmän näitä perinteisiä ketjuliikkeitä. Siksi tunnen välillä hirveetä ahdistusta siitä, että blogeissa vilahtelee päivittäin uudet vaatteet, jotka ei sitten ikävä kyllä toista kertaa siellä näy. 😟
Jatkossa olisi kiva lukea sun ajatuksia juurikin näistä perinteisistä ketjuliikkeistä ja kuulla kuinka paljon ylipäätään vielä ostat niistä vaatteita. Myös neulontaan liittyvät postaukset on ehdottomasti huikeita!
ReettaPelli
ReettaPelli,
Voi apua aivan ihanaa kuulla! Nää asiat on tosiaan niin lähellä sydäntä ja sen vuoksi haluankin niitä aina tuoda täällä esiin :--)) Mulla on ihan samat ajatukset pyörineet päässä ja blogeissa esiintyvä kulutushysteria ahdistaa mua ihan todenteolla ja oon pyrkinyt viemään omaa blogiani mahdollisimman kauas siitä. Jokaisen bloggaajan mun mielestä pitäisi miettiä juurikin sitä, että minkälaisen esimerkin he antaa lukijoilleen. Lupaan kirjoittaa tästä aiheesta jatkossa varmasti enemmän ja pitää pistää korvan taakse tuo sun ajatus ketjuliikkeistä ja niistä ostamisesta! Ja neulomispostauksia on ehdottomasti tulossa lisää talven ja syksyn mittaan! ;---)
nouw.com/reettapelli
Karita
,
Ihanaa että kirjotit tästä, ei ois muistunu tää sääntö muutoin mieleen. Pitää tallentaa johonkin kirjanmerkkeihin, niin ei tuu jatkossakaan taas sorruttua mihinkään 😃
ReettaPelli
ReettaPelli,
haha jes hyvä kuulla! Mun pitää aina itsekkin yrittää muistuttaa itseäni tästä säännöstä niin on aina hyvä palata tähän postaukseen!
nouw.com/reettapelli
RoosaR
RoosaR,
Yes!!! Price per wear on ollu mun vakkari-taktiikka pitkään, alkaa oikeasti ymmärtää ettei ole edes varaa ostaa halpaa🙌🏼🙌🏼
nouw.com/roosar
ReettaPelli
ReettaPelli,
Ihana kuulla! niinhän se on, että "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" ja usein ne halvat vaatteet tuleekin kalliimmaksi kun niitä joutuu ostamaan useammin :d
nouw.com/reettapelli
oonahankaniemi
oonahankaniemi,
Liian useasti ostoksia tulee tehtyä hetken mielijohteesta, eikä asiaa ajattele sen pidemmälle. Tämä sääntö oli mulle täysin tuntematon, mutta ehdottomasti alan hyödyntämään sitä tulevia ostopäätöksiä tehdessä!
nouw.com/oonahankaniemi
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jes huippua kuulla, että tää inspiroi sua! Helpostihan sitä hetken huumassa tekeekin ostopäätöksiä, mutta jos hetken edes pysähtyy miettimään vaikka tän säännön avulla ostosta niin on jo oikeilla jäljillä :---)
nouw.com/reettapelli
SaraV
SaraV,
Mäkin törmäsin tähän aatteeseen hetki sitten, mutta jotenkin muistan lukeneeni versiosta, jossa käyttökertoja piti kertyä 60! Tämä sääntö on kyllä todella kätevä ja täytyy pitää tätä mielessä kun on seuraavan kerran jossain kaupoilla. Noiden käyttökertojen lakeminen vaan voi olla toisinaan vaikeaa, sillä itsekin omistan paljon vaatteita ja osa saa käyttökertoja aika hitaasti, mutta säilyvät kaapissani vuodesta toiseen. Mutta sitten on kyllä niitä lemppareita, jotka voivat saada 30 kertaa täyteen jo yhden sesongin aikana! Tiedän kyllä vaatekaapistani ne vaatteet, jotka eivät todellisuudessa pääse koskaan ylleni. Onneksi virheistä oppii ja seuraavalla kerralla osaa välttää vastaavia ostoksia. Nykyjään huteja tulee hankittua harvemmin, mutta kyllä nitäkin toisinaan. Juuri kommentoin sun uudempaan postaukseen ja vähän sitä linjaillen, niin näitä hutiostoksia tulee kyllä tehtyä juuri silloin, kun ei ole tarkahkoa ostoslistaa päässä tai sattuu päätymään alennusmyynteihin.
Tuo cost per wear on kyllä ollut mun vakkari periaate jo pitkään! Mun "kalleimmat" ostokset ovat kyllä yleensä olleet niitä halvimpia. Multa löytyy kaapista esimerkiksi seiskalla hankittu Ralph Laurenin jakku/ohut takki, jota olen käyttänyt nyt seitsemän kevättä ja kesää. Ollessani koulussa käytin sitä helposti 5 päivää viikossa, joten sillehän ei ole hintaa jäänyt enää juuri mitään! Tämän takia olen jo pitempään pyrkinyt satsaamaan laatuun 😊 Täytyy kyllä tulevaisuudessa huomioida myös tuo 30 käyttökertaa sääntö!
nouw.com/sarav
ReettaPelli
ReettaPelli,
toi 60 kerran sääntö on kyllä kova, mutta ei yhtään hullu! Niinhän se meneekin just niiden lempparivaatteiden kanssa, että niitä käyttää varmasti noin monta kertaa! Oon kanssa miettinyt että miten sitä oikein laskisi käyttökertoja, enkä oo vielä keksinyt mitään hyvää ratkaisua tähän. Toiset vaatteet juurikin kerää kerrat hitaasti, kun toisilla tulee se taas parissa kk täyteen. Hieman työlästä on alkaa pitää excel taulukkoa käyttämistään vaatteista! Oon kuullut että on joitan capsule wardrobe sovelluksia, joissa voisi aina merkata mitä on päällä, mutta tässäkin se työ että kaikki vaatteet lisää sinne on aika iso..
Samaa mieltä siitä, että on hyvä tunnistaa ne "epäonnistuneet" ostokset ja todeta että ne ei toimi omassa arjessa ja pitää sitten pää kylmänä :---D Laatuun satsaaminen ja vähän kalliimman ostaminen käy kyllä järkeen myös siksi, että silloin tuskin tulee myöskään ostettua niin paljoa. Jos se yksi vaate kirpaisee jo, niin sitten pitää odotella pitkään ennenkuin malttaa ostaa seuraavan hah! Oonkin miettinyt, että alkaisin ostamaan ns. kalliimpia vaatteita, jolloin se maksais itsensä takaisin siten, että ne säilyy käytössä pidempään parempana ja silloin myös tulisi varmasti ostettua vähemmän määrällisesti.
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli