5 ASKELTA EETTISEN VAATEKAAPIN KOKOAMISEEN

Kuten varmaan arvaatte jo otsikon perusteella, tämä postaus pureutuu siihen, miten jokainen meistä boi rakentaa eettisemmän ja kestävämmän vaatekaapin riippumatta siitä mikä meidän budjetti tai elämäntapa on. En tiedä kuinka monille pyramidi-mallit on tuttuja, mutta jos siellä ruudun takana on meikäläisiä kauppakorkeasta nää on hyvinkin tuttuja kuvioita haha! Eli käytännössä pyrämidin alimmainen kerros, joka on myös isoin, on se jolle asetetaan eniten painoarvoa. Painoarvo pienenee sitä mukaa kuin noustaan pyramidia ylöspäin. Niin myös tässä mun pyramidissä, jonka bongasin Anuschka Rees-nimisestä blogista ja jonka suomensin vapaamuotoisesti.

Mä oon miettinyt sitä, että miten mahdottomalta ja vaikealta asialta eettisen vaatekaapin rakentaminen kuullostaa ja sen vuoksi monet varmasti (minä mukaan lukien) heittää hanskat tiskiin tän asian suhteen ja toteaa ettei musta oo tähän. Mä oon tehnyt vähän tutkimusta (korostan vielä että aika vähän vasta oon tutkinut asiaa) siitä, että miten eettinen vaatekaaappi kannattaisi rakentaa/ajatella ja huomasin, että kaikki alkaa aika pienistä jutuista. Eettisen ja ekologisemman vaatekaapin rakentaminen ei todellakaan ala siitä, että sä heität kaikki sun nykyiset ei-niin-eettiset vaatteet menemään ja ostat kaapin täyteen eettisiä brändejä. Eettinen vaatekaappi ei myöskään tarkoita sitä, että se olisi kallis. Luin hetki sitten Tyhjä Ajatus-blogista pohdintaa siitä miten pienellä budjetilla voi elää ekologisesti ja siellä tultiin kommenttiboksissa siihen lopputulokseen, että pienellä budjetilla eläjä melkein automaattisesti elää suhteellisen ekologisesti, koska ylimääräiseen kuluttamiseen ei ole varaa.

Tässä postauksessa haluan siis keskittyä viiteen steppiin, joiden avulla on helppoa ja yksinkertaista alkaa rakentamaan eettisempää ja ekologisempaa vaatekaappia heti tänään.

1. Pidä huolta vaatteista jotka jo omistat

Tämä kohta on erittäin tärkeä mun mielestä. Se että pesee oikein, korjaa tarvittaessa ja säilöö oikein jo omistamansa vaatteet, tarkoittaa sitä, että ne on pitkäikäisiä eikä niiden tilalle tarvitse ostaa mitään uutta. Uuden vaatteen ostaminen, oli brändi eettinen/ekologinen tai ei, kuluttaa luonnonvaroja, joten parasta mitä meistä jokainen voi tehdä on pitää hyvää huolta olemassa olevista vaatteistaan ja pyrkiä käyttämään niitä niin pitkään kuin on mahdollista. Tiesitkö että yhden puuvillaisen t-paidan tekoon kuluu 2,700 litraa vettä?


2. Osta vähemmän, mutta paremmin

Yksinkertaista. Tee harkitumpia ostoksia ja osta vain jotain mitä rakastat 100%. Kannattaa satsaa siihen yhteen täydelliseen villapaitaan, sen sijaan, että ostaa monta suht kivaa. Hinnallisesti päästään varmaan samoihin summiin tässä tilanteessa ja pääset pois siitä kierteestä että aina etsit sitä täydellistä. Oon huomannut että ennen toimin juuri näin, että ostin halvan melkein kivan sen täydellisen sijaan ja siitä huolimatta aina etsin sitä täydellistä. Mun pitää oppia se, että en tyydy melkein kivaan vain ostan vain sen yhden täydellisen.


3. Osta vaatteita jotka kestää käytössä.

Älä osta vaatteita, joista tiedät että ne on pilalla yhden pesun jälkeen. Muutenkin kertakäyttö vaatteiden ostaminen on jotain minkä meidän jokaisen pitäisi lopettaa. On surullista että halvat hinnat mahdollisaa sen, että jokaisiin pippaloihin/baari-iltaan voi ostaa uuden mekon/topin, joka ei sen illan jälkeen enää koskaan päädy päälle. Suosi luonnonkuituja, koska ne kestää pesua ja käyttöä huomattavasti paremmin kuin tekokuituiset vaatteet. Laadukkaat vaatteet saattavat usein olla kalliimpia, mutta maksavat itsensä takaisin pitkän käyttöikänsä takia. Miesten perusvaatteet ovat useasti tehty paremmista materiaaliesta kuin naisten vastaavat, joten kannattaa tarkistaa esimerkiksi miesten puolen teepaidat ja perusneuleet.


4. Osta käytettynä tai vintagea

Käytetyn vaatteen ostaminen ei kuluta meidän ympäristöä samalla tavalla kuin uuden vaatteen ostaminen. Käytettynä ostettu vaate jatkaa elämäänsä ja siten on huomattavasti eettisempi valinta. Nykypäivänä käytettynä löytää niin trendikkäitä ja (valitettavasti myös ) uusia vaatteita, kuin myös kaunista vintagea menneiltä vuosikymmeniltä. Suosittelen bongaamaan oikeasti vanhoja vaatteita, koska jos ne näyttävät edelleen uudenveroisille käytettynä, tulevat ne kestämään myös sinun käyttöäsi hyvin säilyttäen laatunsa. Totuus on se, että ennen vaatteet tehtiin kestämään käyttöä.


5. Suosi eettisiä brändejä aina mahdollisuuden tullen

Eettisten brändien suosiminen on vasta viimeisellä sijalla tässä listauksessa ja on usein ymmärrettävästi se ensimmäninen kohta mikä tippuu pois, jos budjetti on tiukilla. Jos kuitenkin on mahdollisuus sijoittaa vähän enemmän rahaa ostoksiinsa, niin kannattaa tutustua eettisiin brändeihin ja tukea heidän työtään, sen sijaan että antaa roponsa katjuliikkeille, joiden tuotantotavat ovat vähintäänkin arveluttavia.


Mun mielestä meistä jokainen pystyy ottamaan nämä viisi steppiä haltuunsa ja mä ainakin haluan parantaa jokaisella osa-alueella omaa toimintaani. Haluan pitää vielä parempaa huolta vaatteistani ja pidentää niiden käyttöikää sen myötä. Haluan ostaa vähemmän ja harkitummin ja sitä useammin käytettynä. Ja lupaan tänä vuonna tutustua eettisiin ja ekologisiin brändeihin ja lisätä heidät mun listalle mistä voin ostaa vaatteita ja tuotteita itselleni.

Mitä ajatuksia tämä postaus teissä herättää? Can do vai sounds too complicated?// in English:

You can probably guess by the title that this blog post is focusing on, how each and everyone of us can build a more ethical and durable wardrobe no matter their budget or lifestyle. I don’t know how many of you is familiar with pyramid-models, but if anyone of you has studied business like I have, I bet that these are very familiar shapes for you! In short, the bottom layer of the pyramid, which is also the biggest is the one with the most value. The value declines as we climb up the pyramid. This is also the case with my pyramid, which I found originally from Anuschka Rees-blog and which I translated to Finnish.

I have thought about it, how hard and even impossible it sounds to have or start building an ethical wardrobe. That is probably also the reason, why me included, so many of us throws their hands up in the air and claims that I am not capable of this. I have done a little bit of research on how you can start to build a more ethical wardrobe and I noticed that it all begins with very little steps. Building an ecological and ethical wardrobe doesn’t start with throwing your current not-so-ethical clothes to the bin and buying a full set of new ethically made clothes. Ethical wardrobe also doesn’t mean that you must have a big budget for your clothes.

In this blog post I want to focus on 5 steps, which are easy and simple things for you to do today to start your journey towards ethical and ecological wardrobe!

1.Take care of the clothes you already own

This is in my opinion the most important step. If you wash, repair and store your clothes properly, it means that they will become long lasting and you don’t need to replace them with new purchases all the time. Buying a new piece of clothing, even if the brand was ethical, uses up our natural resources, which means that the best thing each and everyone of us can do is to take good care of the clothes we have and aim to use them as long as possible. Did you know that making one new cotton t-shirt uses 2,700 liters of water?

2.Buy less, but better

Simple. Make well-thought purchases and only buy things that you love 100%. I would recommend investing in one perfect sweater instead of buying 5 almost perfect ones. Budget wise, we are talking about same numbers and you can also get out of that vicious cycle where you are always looking for that perfect sweater (since you don’t have it at home). This was a habit I used to be guilty of; I bought the almost-nice thing but then continued my search for the perfect one. I have to learn to look as long as needed for finding the perfect item, instead of settling for the next best thing (and still searching for the next almost perfect one).

3.Buy clothes that last in use

Don’t buy items that you know will be ruined after only one wash. In addition to this, I think it is horrible that the low prices of today enable us to buy something to only be used once. Prefer natural fibers, because they last better in the wash and in use, compared to synthetic fiber. Better quality clothes may be more expensive but will pay back their value in time because they last longer. One tip I can give is to check the men’s section for good quality basic clothing. Men’s basic items are usually made from better materials compared to women’s items and most likely will also be cheaper.

4.Buy second-hand or vintage

Buying a used item doesn’t strain the environment as much as buying a completely new item. The second-hand item will continue its life and therefore is a much more ecological choice. Nowadays you can find hardly used and trendy pieces at flee markets as well as vintage gems from past decades. I prefer buying real vintage, because it tends to be better quality compared to high street items. The fact is that previously the clothes were made to last and that's why you can find something very classic and long lasting if you dare to go through the vintage pieces!

5. Prefer ethical brands if you have the chance

This is for a good reason at the last spot in this diagram and therefore also usually the first to drop out from our actions, if the budget is tight. If you have the possibility to put some extra money in your clothing, I would recommend that you would make yourself familiar with the ethical brands and consider investing in their work, instead of giving your money to the multinational high street brands.


I think anyone of us can take these steps into action and I will aim to better myself in each of these five sections. I want to take better care of my garments and have them last a longer time by doing that. I want to buy less and think about my spending habits more and also prefer buying second hand. I also promise to look into ethical clothing brands this year and add them into my list of places to shop.

What is your impression after reading this post? I can do this or does it sound too complicated?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli