5 HELPPOA KEINOA VÄHENTÄÄ SHOPPAILUA


Minä (ja tuntuu että aika moni) oon herännyt siihen, että haluan muuttaa kulutustottumuksiani. Olin ja ehkä vieläkin vähän _aika kova shoppailemaan_ ja niin naurettavalta kuin se kuullostaakin näin ääneen sanottuna, uusien vaatteiden ostaminen oli/on kivaa. Kivaa ei ole enää se, että ostaa turhaan tai käyttämättömäksi jääviä ihania vaatteita, vaatteita jotka jää käyttämättömäksi siksi, koska on jo niin paljon vaatteita ennestään.
Totesin että sitä en voi ehkä helpolla itsessäni muuttaa, että lopettaisin shoppailemisesta ja ihanista uusista vaatteista tykkäämisen. Mutta voin muuttaa sitä itsessäni, että ostan vähemmän. Joten tässä on mun viisi vinkkiä siihen miten helposti shoppailee vähemmän ihan huomaamattaan. Nämä on testattu ja todettu toimiviksi :---D
1. Älä tilaa nettikaupoista. Netissä shoppaillessa sitä usein ajattelee lepsummin ostopäätöksien suhteen, koska "ainahan voi palauttaa", tämä on nyt hyvässä tarjouksessa tai tätä tuotetta ei saa mistään muualta! Online-ostoskoriin on helpompi klikkailla tuotteita kuin kirjaimellisesti kantaa kassalle, minkä vuoksi sitä tulee helposti ostettua enemmän ja ei-tarpeeseen.
Olen tehnyt itse tietoisen päätöksen, että ostaisin tarvittavat asiat kivijalkaliikkeistä. Poikkeuksena ne hetket, jos tuotetta ei ole saatavilla in real life tai tuote on huomattavasti halvempi online. 
2. Älä kuluta aikaa selailemalla nettikauppoja. Itse tapasin tylsyyksissäni selailla nettikauppojen tarjontaa ja niin sitä päätyy ostamaan hetken mielijohteesta yhtä sun toista. Jos huomaan harhautuvani nettikauppoihin, suljen heti selaimen ja teen jotain muuta :----D En todellakaan halua tylsyyden karkoittamiseksi ostaa vaatteita. Älä myöskään vaeltele kaupoissa ajankuluksi tai muutenvaan, koska tällöin kiusaus ostaa jotain kasvaa suureksi.3. Klikkaa kaikki mainos sähköpostit roskakoriin tai irtisanoudu niistä. Ne sähköpostit on pelkästään sitä varten että sitä kiinnostuisi ostamaan jotain sen tarjoaman alekoodin tai ilmaisen toimituksen vuoksi. Itse en avaa näitä sähköposteja, koska tiedän kiusauksen olevan ihan liian suuri ja mun itsehilinnän liian pieni, päätyisin kuitenkin selaamaan uutuuksia tai aletuotteita haha
4. Pidä listaa siitä mitä tarvitsee ostaa. Jos listalla lukee alkkareita tai valkoinen kauluspaita, on paljon helpompaa tehdä vain tarvittavat ostopäätökset ja vastustaa kiusauksia. Tämän lisäksi voi pitää myös wanted-listaa mihin kirjoittaa haave-ostokset ja miettii sen perusteella mihin haluaa sijoittaa, sen sijaan että kaupassa sortuisi impulssiostoksiin. Tällöin ostokset on usein harkitumpia ja siten onnistuneimpia. Itse teen myös sitä, että jos kauppaan jättämäni tuote on vielä viikonkin päästä mun mielenpäällä, totean että se on ostamisen "arvoinen". Toiset tuotteet taas unohdan heti kun astun kaupasta ulos, vaikka kaupassa olisinkin ollut ihan rakastunut!
5. Kartoita vaatekaappi. Usein jotain mistä haaveilet, saattaa löytyäkkin omasta kaapista! Mieti miten voit hyödyntää olemassa olevaa vaatevarastoa haave-asukokonaisuuksiin, sen sijaan että ostaisit asuun vaatteet suoraan kaupasta. Tsekkaa voiko tehdä DIY muokkauksia omistamiisi vaatteisiisi, että niihin saa uutta eloa tai päivitystä trendeihin. Haasta itseäsi ajattelemaan vaatteitasi uudella tavalla. Miksei juhlamekkoja voisi pitää arkena? Miten voisi kerrospukeutumalla tehdä vanhoista vaatteista jotain uutta?Ootteko te huomannut eroa kulutustottumuksissanne tai mielipiteissänne shoppailemiseen? 

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Emma
,
Moi! Tosi hyvä postaus ja ihanaa että oot ottanut aiheen esille 😊 Mulla on kanssa tapahtunut iso muutos shoppailemissa, nykyään tulee todella harvoin ees kierreltyä kauppoja. Ennen kun meni kauppoihin, aloin keksimään päässäni tarpeita kaikille vaatteille, että tollasenhan mä tarviin. Nykyään monissa vaatekaupoissa ahistaa vaan kun niissä on niin paljon vaatteita ja nimenomaan sellaista sesonkikamaa, jota käytetään max 2 kuukautta. Mulla on myös vaatekaapissa useampia vaatteita, jotka on omastakin mielestä kivoja, mutta ei vaan tunnu yhtään hyvältä/omalta pitää niitä päällä, joten oon pyrkinyt niistä eroon ja saamaan klassisempaa vaatekaappia aikaiseksi. Ja oonkin tietoisesti alkanut välttää fast fashionia ja alkanut suosia kirppiksiä sekä laadukkaampia klassisia merkkejä.

Tähän ehkä ristiriitana on se, että oon vaatekaupassa töissä, tosin kauppamme on miestenvaateliike, jossa on hieman laadukkaampaa tavaraa. Mutta kuitenkin työni on myydä ihmisille vaatteita ja saada tulosta mahd paljon. Mutta koenkin että mun velvollisuus on neuvoa asiakasta, miten tuotetta tulee hoitaa ja pestä sekä saatan heittää jotakin erilaisia yhdistelyvinkkejä. Eli toisin sanoin koitan tehdä työni niin eettisesti kuin kykenen ja toisaalta kyllä ihmiset tarvitsevat vaatteita.

Itse oon ehkä kääntynyt sellaiseen ajattelutapaan, että rakastan vaatteita ja pukeutumista, enkä niinkään muotia. Toki sitäkin on hauskaa ja inspiroivaa seurata, kuinka se muuttuu kokoajan, mutta samalla se on vähän ahdistavaa. Kuulin myös aika hyvän pointin yhdeltä alan ammattilaiselta liittyen halpakauppaketjuihin, että miten esim. joku toppi voi maksaa 3€ sen jälkeen kun se on suunniteltu, ommeltu, värjätty, pesty, pakattu, kuljetettu... monesti kuluttaja ei ymmärrä, mistä hinta muodostuu vaan haluaa vain halpaa.

No nyt tuli vähän pitkä kommentti 😃 mutta tärkeä aihe!!
Reetta Pellikka,
Tää on niin tärkeä aihe! Ja oon niin samaa mieltä sun kanssa tästä kaikesta, ennen mäkin "rakastin" juurikin muotia ja "fast fashionia", nyt ehkä paremmin sanottuna juurikin vaatteita ja pukeutumista ja tyyliä :---) Sama kävi mullekkin aina kaupoissa kierrellessä, tulee tunne että vitsit just tän vaatteen tarvin mun kaappiin ja valitettavasti nämä vaatteet on usein muoti-villityksiä, jotka ei miellytä silmää enää hetken päästä. On tosi vaikeaa pitää pää kylmänä, kun joka puolelta koko ajan tulee uusia vaikutteita ja ärsykkeitä muodin suhteen :--D Oon muuttanut omaa kuluttamista just siihen suuntaan, että ostan vaatteita, joita tiedän käyttäväni pitkään ja paljon.

Musta sun suhtautuminen sun työhön on ihan huippu! Kuluttajat tarvitsisivat paljon enenmmän valistusta siihen, miten hoitaa vaatteitaan, ettei ne olisi vain kertakäyttö kamaa. Mun mielestä on kamalaa välinpitämättömyyttä hoitaa vaatteita huonosti vain sillä verukkeella, että noh voin ostaa sitten uuden tilalle.

Kiitti sun kommentista, ihana kuulla että muutkin on tästä aiheesta kiinnostuneita :--) Pitänee varmaan kirjoitella tästä useammin!
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli