5 VINKKIÄ KESTÄVÄÄN VAATEKAAPPIIN | VAATEHUOLTO


Usein kun puhutaan kestävästä tai pitkäikäisestä vaatekaapista puhe keskittyy vain siihen, että minkälaisia vaatteita kannattaa ostaa omaan vaatekaappiin. Eikä siinä, tämä osa-alue on kestävän vaatekaapin perusta ja josta kaikki lähtee. Mutta tuskin kovin moni meistä aloittaa nollasta vaatekaapin suhteen tässä vaiheessa?Kun ostaa vaatteita jotka on 1) laadukkaista materiaaleista tehtyjä (100% luonnonmateriaaleja tai vain vähän sekoitekuituja mukana) 2) laadukkaasti ommeltu/tehty (saumat ei kierrä ja on huolellisesti viimeistellyt, napit ei irsota, irtolanganpätkiä ei roiku siellä sun täällä yms.) on todennäköisempää että vaatteet säilyy pitkään hyvännäköisinä käytössä. Mutta laadukkaat vaatteet materiaaleiltaan ja valmistustavoiltaan ei ole mikään vapaalippu onneen, vaan yhtä hyvin laadukkaat vaatteet saa "pilattua" vääränlaisella huollolla, pesulla ja käytöllä.

Tärkein vaihe vaatteen elämässä kestävyyden kannalta on ehdottomasti niiden ostamisen jälkeen sun kotona tapahtuva elämä. Hyvällä huolenpidolla ja oikeanlaisilla menetelmillä voi pidentää vaatteen käyttöikää ja kertoja huomattavasti, mikä on hyvä muistaa myös jo niiden kaapista löytyvien vaatteiden kohdalla. Todennäköistä on se, että sun vaatekaapista löytyy vaatteita jotka on valmistettu tekokuiduista tai joiden kohdalla ei ihan kaikki laatu-standardit ole 100%. Mun kaapista näitä löytyy ainakin!

Vastuullinen vaatekaappi kun tarkoittaa sitä, että käyttää niitä vaatteita joita siellä on jo ennestään, eikä sitä että hylkää vanhat vaatteet ja ostaa uudet eettiset, ekologiset ja laadukkaat vaatteet tilalle. Mun vaatekaapista löytyy vaatteita, joita oon ostanut ennen kuin kiinnostuin slow fashionista jolloin ne ei ole ominaisuuksiltaan sellaisia joita nyt ostaisin. Mutta koska ne on jo mulla, teen kaikkeni sen eteen että ne säilyy käytössä hyvänä mahdollisimman pitkään.


Eettisin, ekologisin vaate on se joka on jo sulla vaatekaapissa olemassa, eikä mikään uusi vaate!


Vaatehuolto on ihanasti muuttunut mun mielestä trendikkääksi asiaksi ja haluan vinkata teille Arkivé Atelier nettisivusta ja nettikaupasta josta löytyy loistavat vinkit vähän haastavampaan vaatehuolton! Halusin jakaa teille mun 5 vinkkiä vaatehuoltoon, jotka on ns. aloittelijan tasolla. Vaatehuolto on myös kuten moni muukin taito aihepiiri josta voi oppia aina lisää ja uutta. Sen vuoksi se voi tuntua vaikealta aloittaa, jos ei tiedä mistä aloittaa. Juuri tän vuoksi halusin koostaa helpot vinkit joilla pääsee alkuun vaatehuollon suhteen ja joiden päälle on helppo oppia uusia taitoja myöhemmin!


1. Pese vähemmän ja viileämmällä

Suurin kuluminen vaatteille tapahtuu pesun aikana ja vaatteita pestään liian usein. Vaatteiden peseminen harvemmin ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kulkisit likaisissa ja haisevissa vaatteissa, kuinka usein vaate on oikeasti niin likainen että se on pakko pestä? Vesipesun sijaan usein riittää se, että vaatteen tuulettaa, laittaa pakastimeen yöksi tai suihkuhuoneeseen roikkumaan suihkun ajaksi jolloin vesihöyry raikastaa vaatteen suihkun aikana (myös höyryttäminen ajaa saman asian). Kaikki nämä kolme keinoa raikastaa vaatteen varmasti kun taas pienet tahrat voi hyvin pestä paikallisesti käsin sen sijaan että laittaisi koko vaatteen pesukoneeseen.

Mä esimerkiksi en oikeastaan koskaan pese mun farkkuja, housuja tai villapaitoja, vaan yleensä pakastaminen ja tuulettaminen riittää vallan mainiosti! Oleellista toki on esimerkiksi villapaitojen kanssa, että siellä alla pitää t-paitaa, jolloin mahdollinen hiki jää aluspaitaan, eikä itse villapaita hikeenny. Varsinkin villapaitojen suhteen saa olla tarkkana että miten niitä pesee, jottei ne kutistu tai levähdä pesun aikana. Jos villapaitoja haluaa pestä niin ehdottomasti suosittelen vain käsinpesua tai pesukoneen villaohjelmaa ja villalle erityisesti suunniteltua pesuainetta.

Yleisesti ottaen 30 asteen pesu on aivan riittävä tavalliselle pyykille ja useimmat pyykinpesuaineet onkin suunniteltu siten, että ne toimii jo alhaisissa lämpötiloissa. Tärkeää on toki tarkistaa myös vaatteen pesuohje, josta selviää minkälaista pesua sille suositellaan. Kannattaa jo ostohetkellä miettiä, että onko valmis siihen että jokin vaate vaatii aina pesulassa käytön tai käsinpesun? Mulla ei koskaan ole ollut kuivausrumpua, mutta on sanomattakin selvää että se kuluttaa vaatteita entisestään. Suosittelen kuivaamista siis ripustamalla kuivaustelineeseen.


Suosittelen käyttöön sappisaippuaa tahranpoistoon ja jos kiinnostaa luonnonmukaiset pyykinpesuaineet niin mulla on käytössä ihanat suomalaiset Mummi ja Minä-pesuaineet (saatu testiin Sugar Helsinki) ja tykkään erityisesti heidän pyykkietikasta! Suosittelen säästämään vanhat hammasharjat, koska niillä voi pestä pieniä tahroja kätevästi esimerkiksi kengistä pois.

Vinkki: Kynsilakan poistoaineella saa ainakin valkoisten tennareiden muoviosista puhtaampia!


2. Huolla nahkatuotteita säännöllisesti ja suojaa ne oikein

Nahkakenkein (ja laukkujen) huollolla niiden käyttöikää ja ulkonäköä saa ylläpidettyä pitkään! On hyvä muistaa että nahka on kuin ihoa, joka kaipaa säännöllisesti rasvausta. Nahkakenkien hoidossa pääsee alkuun sillä että omistaa kenkävahan (joko värillinen tai väritön), kenkäharjan ja suojasuihkeen. Arkivé Atelierin sivuilla on näistä paljon tietoa vielä, mutta hyvät tuotteet löytyy varmasti esimerkiksi paikalliselta suutarilta!

Helppo rutiini nahkakenkien hoitoon, joka kannattaa tehdä ainakin kunnolla ennen kenkien käyttöönottoa on seuraava:

1. Puhdista kengät huolellisesti kostealla liinalla. Ota nauhat pois ja esimerkiksi pese ne pesukoneessa, jos ne tuntuu likaisilta.

2. Tämän jälkeen levitä kenkävaha kenkiin mukana tulevalla sienellä tai ohuella liinalla ja anna sen imeytyä hetki.

3. Harjaa tämän jälkeen kengät kenkäharjalla, jolloin ne saa takaisin kiiltonsa.

4. Suihkuta kengät niille soveltuvalla suojasuihkeella. HUOM. Jos nahkakengät on värjätty ilman kromia niin ne ei kestä liuottimia, joita on yleensä näissä suojasuihkeissa mukana. Esimerkiksi Vagabondin premium mallisto on tälläinen, jolloin näiden kenkien hoito vain vahalla.

5. Pidä kengät puhtaana käytössä, esimerkiksi nahkakengät on hyvä harjata aina käytön jälkeen kenkäharjalla ja kurat yms muut poistaa heti käytön jälkeen.


Tätä rutiinia kannattaa toistaa vähintään kerran kaudessa, mutta talvisin ja syksyllä voi olla että kengät kaipaa enemmän rakkautta kohdattuaan suolattuja ja märkiä olosuhteita.3. Säilö vaatteet oikealla tavalla

Heti alkuun: Villapaitoja EI saa roikottaa henkarissa!! Villapaitojen usein ollessa painavia, niiden olkapäät menee epämuotoisiksi, jos ne roikkuu pitkiä aikoja. Suosittelen myös viikkaamaan villapaidat kuten kaupoissa ne yleensä on, että niitä ei taita keskeltä. Kun villapaidat viikkaa siten että taittaa sivut ja hihat sisään, niiden etumukseen ei tule painaumaa viikkaamisesta ja ne pysyy nätimpänä.

Henkareissa voi oikeastaan säilyttää kaikkea muuta kuin villapaitoja, mutta on tärkeä muistaa ettei henkarikaappia ahda liian täyteen vaatteita. Pyrin myös itse siihen, että henkarilla olisi aina vain yksi vaate. Vaatteilla tulee olla tilaa hengittää ja jos ne on pakattu liian tiivisti henkareihin alkaa niihin muodostua ns. kaappihajua. Tätä voi ehkäistä ostamalla henkareihin soveltuvia setripuu kiekkoja, joiden tuoksun pitäisi pitää kaappi raikkaana.

Takit ja bleiserit myös tarvitsevat ryhdikkään henkarin, eikä niitä kannata laittaa niihin hyvin trendikkäisiin ohuisiin metallihenkareihin. Paksumpin puuhenkari tukee takin/bleiserin olkapään muotoa ja ylläpitää ryhtiä, kun taas mekot yms muut ohuet ja kevyet vaatteet voi laittaa ohuempiin henkareihin.

Viikatessa vaatteita kannattaa huomioida se, ettei viikkauksessa synny ryppyjä, koska ne korostuu kaapissa sitten entisestään. Itse tykkään käyttää marie kondo-viikkaus metodia puvunhousuille ja t-paidoille, kun taas farkut viikkaan normaalisti.

Laukut ja kengät kannattaa täyttää silloin kun ne ei ole aktiivisessa käytössä, koska tällöin ne pitää muotonsa. Kengät voi täyttää sanomalehdellä tai vanhoilla sukilla kun taas laukkujen täytteenä toimii esimerkiksi hyvin huivit.


Vaatekaappi kannattaa pitää tarpeeksi väljänä jos on mahdollista ja säännöllisesti olisi hyvä tyhjentää koko kaappi ja pyyhkiä vähintään kaikki pinnat pölyistä puhtaiksi.
4. Panosta muutamaan vaatehuoltoon soveltuvaan tuotteeseen

Muutamalla vaatehuoltoon soveltuvalla tuotteella pääsee jo pitkälle! Suosittelen yllämainittujen nahalle soveltuvien tarvikkeiden lisäksi ainakin villa/kashmere kampaa, jolla on helppo pitää villatuotteet siistinä. Villatuotteet nyppyyntyy luonnostaan, eikä se ole merkki siitä että ne olisi huonolaatuisia. Mitä pidemmät kuidut villassa on sitä helpommin se nyppyyntyy ja vaatii huoltoa.

Vaateharja tarrarullan sijaan. Vaikka tarrarulla on tehokas käytössä, olen kuullut että se saattaa jättää vaatteeseen "tarrapinnan" jonka ansiosta vaate oikein magneetin lailla imee pölyä ja nukkaa itseensä. Tän vuoksi vaateharja olisi tehokas väline vaatteiden siistimiseen. Varsinkin villakangastakit kannattaa harjata vaateharjalla!


Joskus vaatteet joita ei voi pestä saattaa saada ei-miellyttäviä ominaishajuja. Usein myös kirpparilta ostetut takit voi kantaa mukanaan entisen omistajan hajua, joka ei lähde raivokkaalla tuulettamisellakaan pois. Oon parit takit neutralisoinut vodka-vesi suihkeella, jota kannattaa testata ensin vähän huomaamattomampaan kohtaan takissa. Sekoita 2 osaa vettä ja 1 osa vodkaa suihkepulloon (toiset lähteet netissä vannoo siihen, että vettä ei saisi lisätä ollenkaan mutta henk koht uskoisin että on turvallisempaa lisätä joukkoon vettä) ja suihkuta vaate ulkona kauttaaltaan mutta kevyesti. Anna kuivua kokonaan ja vaatteen tulisi tän jälkeen olla tuoksuton. Myöskään viinan haju ei jää vaatteeseen!


Bonustuote: hyvä vaatehöyrystin! Silittäminen on kuluttavampaa vaatteelle kuin höyryttäminen ja ainakin henk koht pitää sanoa, että höyryttäminen on myös paljon kivempaa. Höyryttämällä saa vaatteeseen uutta elämää nopeasti ja höyryttämällä myös voi helposti raikastaa vaatetta.


5. Opettele parsimaan ja ompelemaan napit takaisin

Oon sitä mieltä, että jokaisen pitäisi osata ommella sen verran käsin, että onnistuu parsimisessa ja nappien kiinnittämisessä. Jokaiselta pitäisi myös löytyä pieni ompelukitti kotoa, jonka avulla voi helposti parsia umpeen pienet reiät vaatteissa.

Ompelukitissä olisi hyvä olla:

pari erikokoista neulaa, ohuemmalle ja paksummalle langalle

mustaa ja valkoista lankaa (värejä sitä mukaan minkä väriset vaatteet sulla on)

nuppineuloja

Säästettynä ne kaikki lisänapit mitä vaatteiden mukana tulee. Joidenkin villapaitojen mukana tulee myös vähän villapaidan lankaa, joka on juurikin parsimiseen tarkoitettu ja hyvä siksi säästää.


Pienellä vaivalla saa usein pelastettua vaatteen takaisin käyttöön ja saa hyvän mielen itselle.


Toivon että tästä postauksesta on iloa just sulle, varsinkin jos vaatehuolto on vielä vähän tuntemattomampi aihe! Toivon että tää inspiroi just sua pitämään parempaa huolta vaatteista ja sitä kautta voidaan kaikki nauttia meidän vaatteista pidempään. Mikä on sun paras vinkki vaatehuoltoon? Ja kuka muu on yhtä innoissaan tästä aiheesta kuin minä?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Venla
,
Hahah apua miten oonkaan aina ollut ihan kuutamolla siitä, ettei villapaitoja tulisi pistää henkariin 😃 Tää oli superkattava postaus ja tosi paljon tietoa tuli mulle ihan uutena! Otan ehdottomasti nää vinkit käyttöön!
ReettaPelli
ReettaPelli,
haha voi ei! No nyt tiedät! :--D Ja ihan superia kuulla, että tää postaus oli hyödyllinen ja tästä sai paljon uutta tietoa!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli