6 VINKKIÄ SECOND HAND SHOPPAILUUN | SECOND HAND SERIES

Kirppareilla käynti on kuin harrastus ja siinä kehittyy paremmaksi mitä enemmän sitä tekee. Kirppiskäynnit on mulle sitä omaa aikaa ja nautin siitä kun voin rauhassa katsella ja käydä vaatteita ja asusteita lävitse. Oon tehnyt ison osan mun parhaista ostoksista kirpparilta ja tän vuoksi halusinkin jakaa mun 6 parasta vinkkiä kirppistelyyn!

1. ota aikaa

Kuten jo sanoin, on kirppistely vähän kuin harrastus. Kirpparilla kiertämiseen kannattaa varata aikaa, koska kiireessä sitä tuskin tekee yhtään löytöä. Kirppareilla onnistumiseen tarvitaan usein se, että voi rauhassa vähän penkoa ja etsiä itselle sopivia tuotteita. Ajan lisäksi kirpparit vaatii toistoa. Mitä useammin käyt paikanpäällä, sitä todennäköisemmin löydät jotain. Ei voi olettaa että kerralla löytyisi kaikki parhaat aarteet, vaan monesti lähden tyhjin käsin kotiin. Kannattaa miettiä kirpparin mukaan, että kuinka usein käy paikanpäällä. Itsepalvelukirppiksillä on usein noin viikon pöytävuokrat joten tavara vaihtuu vähän tietyissä sykleissä. Myyjät usein tuovat myös täydennystä pöytiin niiden tyhjentyessä, joten näillä kirppareilla kannattaa käydä niin usein kun siltä tuntuu. Uffin tyyliset second hand kaupat toimii vähän eri periaatteella ja siellä uusi tavara tulee erilaisissa sykleissä liikkeisiin.

2. ole ennakkoluuloton

Kirppareilla käynnissä parasta on musta se, että ei koskaan voi tietää mitä löytää. Kannattaa tän vuoksi ollakkin vähän ennakkoluuloton ja kokeilla erilaisia vaatteita ja tyylejä päälle. Jos vaatteessa on ihana kangas tai kuosi, saatan kokeilla sitä päälle vaikkei se henkarissa vakuuttaisikaan. Toisaalta taas henkarissa hyvältä näyttävä vaate voi olla päällä ihan kamala. Koskaan ei tiedä ennen kuin kokeilee! Sama pätee myös kokoihin. Oon ostanut kirpparilta vaatteita varmaan jokaisessa eri koossa. Varsinkin vintagevaatteissa kokoluokitukset menee aivan eritavalla kuin nykypäivänä, joten kokolappuun ei aina kannata luottaa.

3. etsi jotain tiettyä

Kirppareilla voi usein käydä niin, että sitä häkeltyy kaikesta siitä määrästä ja valikoimasta. Tällöin voi olla vaikea nähdä niitä hyviä tuotteita kaikkien niiden ei-niin-hyvien seasta. Tän voittamiseen paras taktiikka on se, että etsii muutamaa tiettyä asiaa. Saatan tehdä niin, että ennen kuin menen sisälle mietin hetken aikaa mitä mä etsin. Se voi olla punainen bleiseri, korilaukku, herrainkengät tai farkut. Kun on päättänyt itselleen, että etsii just näitä tiettyjä juttuja on niitä paljon helpompi bongata tavaramerestä. Voi hyvin olla että jos tätä päätöstä ei tee, niin sama vaate voisi jäädä kokonaan huomaamatta. Usein huomaan että käy juuri niin, että kun jotain toivoo niin universumi sen sulle antaa. Tai ainakin voi niin ajatella kun löytää ne täydelliset vintage-levikset!

4. älä etsi mitään tiettyä

Täysin päinvastain vinkki kuin edellinen, mutta myös yhtä toimiva. Toisinaan kun haavelistalla ei ole mitään erityistä, meen kirpparille vain ihan katselemaan. Tällöin kiinnitän huomiota ihan eri asioihin kuin näillä etsintäreissuilla. Mitä pidempään on kirppareilla käynyt, sitä harjaantuneemmaksi silmä tulee. En enää käy lävitse läheskään kaikkea tarjontaa vaan, katson vaatteet vain niiden kankaan/kuosin perusteella. Eli kun saavun myyntipöytään, skannaan sen lävitse tiettyjen mua miellyttävien värien, materiaalien, kuosien varalta ja katson vain ne vaatteet jotka vastaa tätä mun visiota. Tässä helpottaa se, että tietää oman tyylinsä hyvin ja osaa sen pohjalta ajatella minkälaiset vaatteet sopisi mun tyyliin. Yleensä näillä reissuilla kun ei etsi mitään tiettyä, niin löytääkin jotain yllättävää!

5. älä anna halvan hinnan hämätä

Vaikka kirppareilta saakin asioita halvemmalla, ei se tarkoita sitä että niitä kannattaisi ostaa vain sen halvan hinnan takia. Mä alkuaikoina putosin siihen ansaan, että ostin kaikkea edes vähän kivaa, koska se oli niin edullista. Vähän sama kun ale-shoppailussa, mitään ei kannata ostaa vain halvan hinnan takia, koska silloin se jää usein käyttämättä. Ennen ostoa pitää muistaa myös tarkistaa se, että onhan vaate ehjä, puhdas ja tarpeeksi hyvässä kunnossa. Rikkinäistä vaatetta ei kannata ostaa vain siksi että se on halpa. Tämä pätee myös niihin tilanteisiin, jossa kuvittelee korjaavansa rikkinäisen vaatteen, muokkaavansa sitä omanlaisemmaksi tai tekemään jotain, mitä loppupeleissä ei kuitenkaan tee. Itselleen pitää olla rehellinen. Mä oon se tyyppi joka jaksaa nähdä vaivaa sen eteen, että muokkaa melkein-kivasta kirppisvaatteesta täydellisen, mutta jos sä et oo (tai sulla ei oo siihen tarikkeita) niin se on ok! Se kannattaa vain pitää mielessä. Siinä missä uutena en ostaisi todennäköisesti mitään, jolle pitäisi tehdä suuria muutoksia, kirpputorilta saatan hinnan osuessa kohdalleen ostaa jotain vaikka vain vaatteen kankaan vuoksi.

6. suosi vintagea ja laadukkaita materiaaleja

Hyvin harvoin ostan kirpparilta mitään ns. uutta, joka on peräisin tän päivän ketjuliikkeistä. Sen sijaan mä keskitän ostokseni vintagevaatteisiin, koska ne on useasti halvempia kuin uudet vaatteet, tehty laadukkaammista materiaaleista ja valmistettu huolella. Ennen vaatteet tehtiin kestämään käyttöä ja jos nyt löytää kirpparilta vanhan vaatteen, joka näyttää melkein uuden veroiselta, niin se tulee todennäköisesti kestämään myös mun käytössä pitkään. Ilahdun aina suunnattomasti kun lapussa lukee made in Finland ja jokin vahan oloinen merkki. Kirppisvaatteissa suosin (kuin uusissakin) luonnonmateriaaleja ja onnekseni vintagevaatteet onkin yleensä tehty laadukkaista materiaaleista.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

reilu kirpputori,
hyviä vinkkejä
reilukirpputori.fi/
ReettaPelli
ReettaPelli,
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli