BEST CLOTHES ARE VINTAGE

SECOND HAND LOOKS, SLOW FASHION

Jos on mun blogia pitempää lukenut, niin saattaa tietää että mä oon ihan heikkona kirppareihin. Mun parhaat löydöt on aina vintagea, kirppareilta bongattuja aarteita. Kirpparit on tosin kokeneet vähän inflaatiota, ainakin vintage mielessä, koska fast-fashionin myötä sinne kiikutetaan yhä enemmän ja enemmän vaatteita ketjuliikkeiden valikoimista. Muutama vuosi sitten olin tästä innoissani, vitsit voin löytää kirpparilta halvemmalla jotain mitä oon ihastellut kaupassa! Mutta valitettavaa on se, että eihän se fast-fashion vaate ole sen yhtään ekologisempi valinta kirpparilta ostettuna kuin ketjuliikkeestäkään. Kirpparit, facebook-kirppatit sun muut, ovat mahdollistaneet sen, että omaa vaatekertaa voi päivittää yhä useammin ja useammin, jos ajatuksena jo ostohetkellä on, että tämän voin sitten myydä eteenpäin kun en enää tästä välitä. 
Kirpparilla eteenpäin myyminen ei anna synninpäästöä. Varsinkaan jos sitä tekee vain siksi, että voi ostaa lisää ja uutta (jonka jälleen jonkin ajan kuluttua myy eteenpäin). Kirpparilla myyminen on tietenkin paljon parempi vaihtoehto kuin roskiin heittäminen ja hyvässä lykyssä vaate saakin hyvän kodin itselleen. Mutta kertakäyttömuodin kanssa on vähän niin ja näin, valitettava tosiasia on se, että joskus vaate ei kestäkkään enempää käytössä kuin vain muutaman pesun. Eikä sitä sen jälkeen kukaan enää kirpparilla halua ostaa. 
Myyn itsekkin vaatteitani eteenpäin kirpparilla, tai lahjoitan kierrätykseen. Mutta siinä missä ennen saatoin ajatella, että jes nyt voin ostaa uusia vaatteita myytyjen tilalle, on ajatusmaailmani nyt muuttunut. Myyn kirpparilla eteenpäin vaatteet, joita en tarvitse kaappiini tai en käytä, mutta se ei tarkoita että niiden tilalle haluaisin ostaa lisää vaatteita. Olen todennut (onneksi) sen, että ei sitä herran jestas tarvitse niin paljon vaatteita. En tiedä miksi oon nuorempana ajatellut, että mitä enemmän sen parempi?? Nyt omistan mieluusti vähemmän vaatteita, joita rakastan ja käytän enemmän. Siinä missä ennen pystyin karsimaan kaapistani helposti ikeakassillisen vaatteita myyntiin, nyt määrä on laskenut ehkä muutamaan vaatteeseen. Tiedän että omistan keskivertoa enemmän vaatteita vieläkin, tai näin ainakin itselleni uskottelen, kannustaakseni itseäni ajattelemaan järkevämmin vaatteiden kuluttamista. Haluan vielä sanoa, että siinä ei ole mitään, ei mitään, väärää että myy vaatteitaan eteenpäin. Se on hyvä, parempi on että ne saa uuden kodin, kuin että ne nukkuu sun vaatekaapissa tai päätyy roskikseen. Mutta kun saavuttaa sen "täydellisen" vaatekaappinsa, tarve myydä kirppareilla vaatteita pois vähenee huomattavasti. Yksinkertaisesti ei ole enää mitään pois myytävää. 
Jos h&m paidan ostaminen kirpparilta ei ole sen ekologisempaa kuin kaupastakaan, niin mistä mä sitten puhun kun totean että parhaat vaatteeni on kirppareilta? 
Oikeasti vintagevaatteet on mitä parhaimpia löytöjä kirppareilta. Vintage vaatteen tunnistaa siitä, että se on materiaaliltaan villaa, nahkaa, puuvillaa tai jotain muuta luonnonmateriaalia. Se on oikeasti vanha vaate, mutta näyttää uudenveroiselta. Olkatoppaukset on myös hyvä tunnusmerkki yläosissa, kuin myös farkuissa se, että ne on tehty 100% puuvillasta. Se että valmistusmaana lukee Suomi, UK tai vaikkapa West Germany antaa hyvän takeen sille että vaate on oikeasti vanha, mutta laadukas. Hyvä villakangastakki kestää käytössä monia vuosia, vuosikymmeniä, ja näyttää edelleen uudenveroiselle. 
Kuvissa näkyvä villakangastakki on yksi näistä huippulöydöistä. Materiaali lapussa lukee 70% villaa ja 30% mohairia ja valmistusmaana UK. Takki on ihan uudenveroinen ja noh, täydellinen. Rakastan tätä! Nilkkoihin asti yltävä villakangastakki on talvella mitä parhain, kipparinapit tekevät tästä takista jopa trendikkään juuri nyt (todellisuudessahan kipparityyli ei mene koskaan pois muodista) ja oversized malli. Te tiedätte kuinka paljon mä rakastan ylisuuriatakkeja haha!
Kun kiertelen kirppareilla bongailen pääasiassa takkeja, farkkuja, kenkiä ja villapaitoja ja hyvin harvoin, jos koskaan enää ostan kirpparilta jotain ketjuliikkeestä alunperin olevaa. Mun mielestä parhaimmat vaatteet on juurikin niitä vanhoja, aitoja, retroja vaatteita, mikä toimii myös mun tyylin kulmakivenä. Nämä vaatteet on myös juurikin niitä klassisia must-have-vaatteita, jotka pysyy mun kaapissa aina. Mulla on heikko kohta sydämessä vintage kirpparilöydöille ja ne on mun vaatekaapin aarteita. 

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229