BLACK FRIDAY AHDISTUS

SECOND HAND LOOKS, SLOW FASHION

Tänään perjantaina vietetään Black Fridayta kuin myös kansainvälistä älä osta mitään päivää. On jotenkin surkuhupaisaa että nämä kaksi päivää osuu samalle päivälle. Viime viikolla ei varmasti voinut välttyä Black Friday tarjouksilta, niitä tulvii sähköposti täyteen ja perjantaina viimeistään blogit kuin instafiidi täyttyy "mun suosikki Black Friday tarjoukset" julkaisuista. Mutta kuinka moni tiesi että nyt perjantaina on myös älä osta mitään päivä? Mua on ahdistanut tää koko kulutushysteria jo vähän pidemmän aikaa ja se ehdottomasti korostui tällä viikolla ja tänään perjantaina. Onneksi perjantain aikana luin monta super hyvää postausta ja kommenttiboksia anti-black friday henkeen ja tajusin etten oo mun ajatusten kanssa yksin. Tässä alla onkin mun lempparit:


Tyhjä Ajatus / Ei Black Fridaylle
Ida365 / Älä osta mitään päivä
Kriselda / Eniten Ärsyttää
Destination Happines / Vietätkö tänään Black Fridaytä vai Älä osta mitään-päivää?
Use Less / Slow Friday


Keskiviikkona puhuin jo kuluttamisesta mun postauksessa, joka koski sitä miksi blogimarkkinointi ärsyttää ja nyt perjantaina mun on pakko todeta, että tänään mua ahdistaa blogimarkkinointi. Suhtaudun yleensä hyvin neutraalisti blogimarkkinointiin, mutta kun huomaa koko suomalaisen blogiskenen (ulkomaista puhumattakaan) täyttyvän vain Black Friday suosikeista ja alekoodeista ja osta osta osta postauksista, en yhtään ihmettele että tää herättää mussa paljon ajatuksia.

Älkää ymmärtäkö mua väärin, mä oon innoissani tarjouksista ja säästyvistä euroista yhtä lailla kuin muutkin, mutta mikä mua rassaa on se kuluttamiseen kannustaminen. Ida vastasikin mun kommenttiin hänen blogissaan osuvasti, että pahinta tässä Black Fridayssa on se älyttömän suuri ärsykkeiden määrä alennusten muodossa mitä meille tarjotaan, jotka kannustaa impulsiiviseen ostamiseen. Jotkut tarjoukset kestävät esimerkiksi vain yhden tunnin, jolloin ei todellaakan ole kovin kauaa aikaa miettiä ostostaan huolella. Kovinkin meistä on houkutuksille altis ja mä oon yrittänyt helpottaa tätä impulssien vastustamista sillä, etten yksinkertaisesti ole vieraillut nettikaupoissa ja selaillut alennuksia. Mun mielestä on OK, (kuten itse tein) että jos on fiilistellyt jotain tuotetta jo pidempään ja voisi tuotteen ostaa myös täysihintaisena, ostaa se nyt alennuksesta Black Fridayn aikana. Tai esimerkiksi joululahjojen ostaminen on erittäin järkevää näistä alennusmyynneistä (jos on jo ne päättänyt), mutta ostaminen vain sen vuoksi että jokin on alennuksessa on mun mielestä turhaa ja huono sekä lompakolle kuin myös meidän maapallolle. Muotiteollisuuden ympäristövaikutuksista pitäisi kirjoittaa kokonaan oma postauksensa, mutta nyt totean vain lyhyesti että muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuus. Vai-ko niminen brändi julkaisi tänään mun mielestä hyvän tekstin Black Fridaysta ja siitä miten voi tunnistaa ekologisen brändin.

Mitä tulee älä osta mitään päivään, pidän tätä päivää vähän hassuna. Minulle näitä päiviä kun en osta mitään tulee monta viikkoon ja jos ruoka-ostoksia ei lasketa tähän kategoriaan, on päiviä jolloin en osta mitään huomattavasti enemmän mun normaalissa arjessa kuin niitä päiviä kun ostan jotain. Ja näihän sen tulisi mennäkkin. Oon yrittänyt tietoisesti vähentää omaa ostamistani ja yrittänyt tarkkaan miettiä jokaisen tuotteen kohdalla ostanko tätä tarpeeseen vai mielihyvään. Hyvin helposti edelleenkin lipsun vanhoihin tottumuksiini, jolloin shoppailin vain sen ilosta ja ostan jotain vaikka pärjäisin loistavasti ilmankin. Nykyään mun osto-motto onkin 'shop less but better'. Älä osta mitään päivä tulee varmasti tarpeeseen silloin jos omat kulutustottumukset on tuntemattomat ja rahaa kuluu pikkujuttuihin viikottain paljon. Vielä parempi ehkä olisi, jos yhden älä osta mitään päivän sijaan viettäisi joka päiväistä älä osta mitään turhaa päivää.

Mä en halua alkaa syyllistämään ketään, koska en todellakaan itsekään ole täydellinen esimerkki kuluttamisen suhteen. Olen kuitenkin alkanut kyseenalaistamaan omia kulutustottumuksia ja haluan tehdä parempia valintoja, omien resurssieni puitteissa. Uskon siihen, että miten enemmän kulutustottumuksien muuttamisesta puhutaan positiiviseen ja kannustavaan sävyyn, sitä enemmän ihmiset herää ajattelemaan omia tottumuksiaan ja mielihalujaan. Tietoisuus on ensimmäinen askel muutokseen ja meidän jokaisen tulisi hetkeksi pysähtyä miettimään miten kuluttaa. Tämän vuoksi mä haluan tuoda tätä asiaa entistä enemmän blogissa esille. Jos mulla on kerran kanava jolla voin vaikuttaa hyvällä tavalla, mä todellakin haluan niin tehdä.

Koska kirjoitan muotiblogia, tiedostan että tämä on todella ristiriitainen aihe. Tiedän, että se voi vaikuttaa vähän tekopyhälle, että kritisoin kuluttamista, mutta samalla kulutan itsekkin. Mä oon huomannut sen, että mulle on paljon mielekkäämpää ja motivoivampaa seurata niitä ei-täydellisiä tyyppejä asiassa kuin asiassa, koska mä oon just se epätäydellinen joka asiassa. On mun mielestä paljon motivoivampaa huomata että, vaikkei ole täydellinen eettinen super kuluttaja, niin voi silti tehdä parempia valintoja, jotka osaltaan vaikuttaa kokonaisuuteen jollain asteella. Kaikki ei ole kaikki tai ei mitään periaatteen mukaista. Tiedättekö mitä tarkoitan? Ehdottomuus ei kovinkaan usein ole avain onnistumiseen, varsinkin kun kyseessä on iso 'elämäntapa' 'ajattelutapa' muutos. Mulle parempien valintojen tekeminen tarkoittaa tällä hetkellä sitä että haluan suosia second handiä ja kuten jo mainistinkin ostaa yksinkertaisesti vähemmän.

Se miksi tämä teksti on liitetty näiden asukuvien yhteyteen, johtuu siitä että tää asu on ns. kävelevä esimerkki mun kulutustottumuksista. Maximittainen villakangastakki on yksi mun suosikki kirpparilöydöistä ja suosittelen jokaiselle herkästi palelevalle pitkää villakangastakkia! Kirppareilta voi bongata upeita ja laadukkaita vintage villakangastakkeja todella edulliseen hintaan, jos jaksaa katsella. Villapaidan, kuten ehkä osa teistä tietääkin, neuloin tänä syksynä itse ja mä oon super fiiliksissä diy vaateprojekteista. Mikään ei ole erityisempää, kuin omatekemän vaatteen/asusteen käyttäminen. Baskeri on siskolta lainassa ja haluankin kannustaa teistä jokaista tsekkaamaan ystävien/äidin/siskojen vaatekaapit jos vaatteiden lainaaminen/vaihtaminen onnistuisi! Housut tässä asussa on ostettu h&m:stä ja kengät oon saanut Vagabondilta, joten myös 'kaupallinen' osuus mun kuluttamisesta on edustettuna tässä asussa.

Mitä mietteitä Black Friday herättää sussa?

Kuvat: Terhi Suanto
#nouwoutfit

Kengät: Vagabond (saatu)

Likes

Comments

Saranda
Saranda,
Hei ihana, kiitos linkistä ja hyvästä pohdinnasta. <3 Upeaa että oot neulonnut tuon paidan itse, se on tosi hieno! 😊 www.tyhjaajatus.com www.tyhjaajatus.com
FashionStatement
FashionStatement,
Kiitos 😘 näiden postauksien innoittamana päätin itsekin kirjoittaa asiasta! nouw.com/fashionstatement
HeidiA.
HeidiA.,
Et todellakaan ole yksin ajatustesi kanssa! Itse sorruin ostamaan muutaman jutun (lähinnä joululahjoja ja sisustushommua uuteen asuntoon), mutta nämä kaikki olivat siis jo pidempään harkittuja ja tarpeellisia. Hirvittää kyllä, miten kulutukseen kannustetaan! Omalla kohdalla on ”onni” että tällaiset päivät sattuvat kuun loppuun, jolloin itsellä opiskelijana ei ole enää kovin paljoa rahaa käytössä. heidi-karoliina-a.blogspot.fi/
FashionStatement
FashionStatement,
No jos hankinnat on tosiaankin harkittuja ja tarpeellisia, on ne mun mielestä 'oikeutettuja'. Yritän aina alennusmyynneistä bongailla niitä asioita juurikin joita oon toivonut jo pidemmän aikaa ja jotka on mun listalla! Jokainen meistä kuluttaa kuitenkin loppupeleissä jonkin verran ja jos valinnat on omasta mielestä hyviä, kuka sitä on sitten periaatteessa toista arvostelemaan! Impulssiostaminen on kyllä sitten vähän toinen juttu hah! Mutta joo, tuntuu että joka puolella esiintyi näitä 'tärppejä' ja alekoodeja, joilla tietenkin toivotaan saamaan aikaan se ostopäätös. Sama onni on itsellänikin, opiskelijabudjetti ei oikein anna periksi shoppailuun tällä hetkellä :'----D nouw.com/fashionstatement
Write a comment...
IP: 82.99.3.229