BLACK FRIDAY TULEE, MITÄ JOS ET OSTAISI MITÄÄN?

SLOW FASHION


Huomenna perjantaina on Black Friday ja tuskin oot voinut välttyä alekoodeilta, tarjouksilta ja siltä kaikelta hehkutukselta mitä tämä vuoden _suurin_ ostopäivä aiheuttaa. Black Friday on itseasiassa paisunut Black Weekiksi, jossa tarjouksi on vähitnään viikon verran, jolloin todennäköisyys ostamiselle tietenkin kasvaa. Mutta, mitä jos sä et ostaisi mitään?


Tai tarkennettuna, mitä jos et ostaisi mitään mitä et oikeasti tarvitse ja ostaisi täydellä hinnalla? Mun mielestä alennettu hinta ei ole oikeutus ostamiselle (vaikka usein juuri käy niin että sen sokaistamana on ostopäätös erittäin helppo tehdä) ja kannattaa oikeasti miettiä ostaisiko tuotteen jos se olisi normaalihintainen. En voi väittää ettenkö olisi tarjoushaukka, koska sellainen mä oon ja aion itse asiassa hyödyntää (toivottavasti) kohdalle osuvaa alennusta. Rikoin puhelimeni näytön syyskuussa (ja muutenkin raukka alkaa olla jo aika vanha) ja päätin silloin, että ostan Black Friday alennuksista itselleni uuden. Joten en voi hyvällä omalla tunnolla teille saarnata, että älkää ostako mitään, jos itse olen ostamassa jotain. Pointti on se, että älkää ostako mitään turhaa ja vain siksi että se on alennuksessa.

Yritykset ovat hyvin onnistuneesti saaneet kehitettyä black friday- ilmiön, jossa hyödynnetään silmittömästi erilaisia painostus-taktiikoita (tämä tarjous voimassa vain yhden tunnin tai vain 1 kappale jäljellä) ja fear of missing out:ia. Meille on hyvin tyypillistä mennä sekaisin ‘hulluista’ alennuksista (jotka hyvinkin saattaa olla huijausta) varsinkin jos päälle lisätään kiireen tuntu ja pelko siitä, että menettää ostomahdollisuuden jos ostopäätöstä ei tee heti, vaikka mitään ei ollut tarkoitus ostaa alunperin. Mä en tarvi mitään, mutta hyvin helposti mulle on ennen käynyt niin että nään jotain alennuksessa ja sitten oon että “hei tätä mä oon aina etsinyt ja tarvinnut”! Nykyään uskon, että oon aika kova luu (en ehkä oikeasti, mutta pyrin välttelemään houkutusta viimeiseen asti) enkä sen vuoksi sorru niin helposti alennuksiin. Poistin itseni esimerkiksi kaikilta yrityksien uutiskirjelistoilta, joten en vain yksinkertaisesti saa houkutusviestejä sähköpostiini. En myöskään aio päätyä selailemaan nettikauppojen tarjontaa "huvin vuoksi" alennusten aikaan, jos sattuisin löytämään jotain kivaa. Sen sijaan teen suunnitellun puhelimen oston, jos se sattuu olemaan alennuksessa ja ostan muutaman joululahjan perheelle.

En siis todellakaan sano, että olisi väärin ostaa jotain suunniteltua alennuksista tai hyödyntää näitä halvempia hintoja esimerkiksi joululahjojen ostamiseen. Suunnitelmallisuus ostoksilla on järkevää ja tämänkaltaisen kulutusjuhlan aikana erittäin tärkeää.

Store of Hope on eettinen ja kestävät suomalainen yritys, jonka kanssa oon tehnyt tämän vuoden aikana yhteistyötä ja he julkaisivat Instagram-tarinassaan selvennyksen siitä mitä Black Friday-alennus tarkoittaa käytännössä. Joku aina saa vähemmän rahaa, kun tuote myydään alennuksella ja heidän kohdallaan he ovat päättäneet tarjota alennuksena sen prosenttiosuuden mikä tuotteen myyntitulosta menisi markkinointiin. Sen vuoksi he pyysivät seuraajiaan tekemään markkinointia heidän puolestaan tänä aikana ja siksi mä haluan vinkata heistä teille täällä mun blogissa ja läpinäkyvyyden vuoksi mainitsen vielä, että teen tämän täysin “hyvää hyvyyttäni” ilman mitään sopimusta yrityksen kanssa. Oon päättänyt että jos mulla on jotain vaikutusvaltaa, niin haluan tosiaankin käyttää sitä hyvään ja “hyväntekeväisyyteen”. Alennettu hinta tarkoittaa tosiaan aina sitä, että joku jossain saa vähemmän rahaa (suoraan tai epäsuorasti) kyseisestä tuotteesta. Isojen ketjuliikkeiden volyymien ollessa niin massiivisia tämä vaikutus on pienempi (johtuen myös siitä että esimerkiksi tuotantokustannukset on poljettu mahdollisimman alas), mutta pienemmille kestävämmille yrityksille nämä marginaalit ovat isompia.

Jos siis tarvitset jotain ja haluat hyödyntää Black Friday alennuksen (no judgement here!), mitä jos tänä vuonna ostaisit sen tarvitsemasi tuotteen eettiseltä ja kestävältä yritykseltä? Monet eettiset ja kestävät yritykset jakavat myös alennuskoodeja perjantaina, mutta usein he liittävät niihin vielä jotain hyvää. Esimerkiksi Organic Basics (Tanskalainen eettinen vaatefirma) lupaa että jokainen tilaus tarkoittaa sitä, että 30 kiloa roskaa kerätään pois vesistöistä The Green Kayakin toimesta ja Organic Basics lahjoittaa kaiken Black Friday-kampanjasta saadun voiton heidän toiminnan tukemiseksi. Vakuutan että melkein minkä tahansa tuotteen voit ostaa eettisesti (luopumatta mistään) ja koska ne ovat yleensä hintavampia, on tämänlainen alennuspäivä loistava tapa tutustua kestävämpiin ja eettisempiin tuotteisiin, kuten esimerkiksi luonnonkosmetiikkaan.


Mitä jos, ostaisit eettiseltä ja kestävältä yritykseltä tänä Black Fridaynä?


Likes

Comments

emma
emma,
mä ajattelin hyödyntää black fridayn joululahjoihin - ja samalla yritän olla ostamatta itselleni mitään 😃
FashionStatement
FashionStatement,
Toi on just järkevää! Alennuksen käyttäminen asiaan jonka ostaisi muutenkin on mun mielestä täysin ymmärrettävää, mutta siinä mennään pieleen jos vain ostetaan alennuksen vuoksi random asoita itselle :----Dnouw.com/fashionstatement
Annileena
Annileena,
Mielenkiintoisra kuulla muiden mietteitä black friday:sta ja kulutuksesta. Samoilla fiiliksillä mennään ja kirjoitinkin myös blogiini kyseisestä aiheesta pari päivää sitten. <3 nouw.com/annileena
FashionStatement
FashionStatement,
Ihana kuulla että samoja fiiliksiä myös sulla ja on ollut ilo huomata että moni bloggaaja on ottanut tän esille kanavissaan tänä vuonna <3nouw.com/fashionstatement
Write a comment...
IP: 82.99.3.229