CITY GUIDE | BERGEN NORWAY

Tätä voisi jo melkein perinteeksi kutsua, meidän jo toisena vuotena peräkkäin tapahtuvaa Norja roadtrippiä. Tänä vuonna suuntana oli Bergen ja Hardanger vuono ja vaikka oltiinkin reissun päällä vain viisi päivää (joista iso osa lohkesi vaan pelkkään ajamiseen) tuntui että ehdittiin tehdä vaikka mitä.

Mulla on ollut jo pitkään haaveena päästä Bergeniin ja se olikin ainut iso kaupunki Norjassa jossa en ollut vielä käynyt. Ikinä kuitenkaan ei aikataulut sopineet yhteen, että mä oisin päässyt perille. Nyt ajettiin heti lauantaina suoraan Bergeniin ja matkaan kuluu noin kahdeksan tuntia suhteellisen reipasta kyytiä päästellen. Kilometrejähän tässä välissä ei oo kuin vajaa viisisataa, mutta Norjan tiet on ihan toinen juttu jos on tottunut kaahaamaan vaan Suomessa suoraa tietä. Oslon ja Bergenin välissä on muutama vuono, pari vuorta ja aikamonta tunnelia, joten tähän ajoon kannattaa varata ainakin se 8h. Jos totta puhutaan niin tää kahdeksan tuntia menee kuin siivillä, mä olin nenä liimattuna ikkunaan melkein koko matkan, kunhan Oslosta pääsee irti. Maisemat on jotain ihan muuta, kuin mihin Suomessa on tottunut. Matkan aikana käytiin yli tuhannessa metrissä ja kiemurreltiin vuonojen laitamia pitkin perille.

Fløyen

Bergen oli niin paljon enemmän kuin mä odotin. Vierailtiin toisaalta vain ihan keskustan alueella, joten mun kokemus perustuu oikeastaan vaan tähän keskustaan ja siihen faktaan, että meillä oli älyttömän hyvä tuuri sään kanssa. Bergenhän on tunnettu siitä, että siellä sataa aina, mutta meille sattui unelma säät, pelkkää aurinkoa ja melkeinpä liian lämmintä. Lauantaina ehdittiin kierrellä vähän keskustassa, käytiin syömässä ja sen jälkeen vietettiin ilta meidän AirBnb kämpällä. Vaikka maisemat onkin upeat, niin kyllä kahdeksan tunnin ajomatka tuntuu vähän haha. Sunnuntaina taas aloitettiin päivä heti haikkaamalla. Kiivettiin Fløyen nimiselle vuorenkukkulalle (320 metriä merenpinnan yläpuolella), joka on toinen huipuista jotka reunustaa kaupunkia. Tänne pääsee myös kaapeliratikalla (Fløibanen) ja ylösalaslippu on 90nok. Me päätettiin olla reippaita ja kiivettiin ylös ihan jalkaisin, minkä jälkeen otettiin tämä ratikka alas. Tänne kannattaa mennä oikeasti todella aikaisin jos haluaa nauttia maisemista rauhassa, vaikka mekin oltiin aamusta liikkeellä oli meillä ihan kiitettävästi seuraa, eikä huipulle oikein tehnyt mieli jäädä patsastelemaan.

Suosittelen ehdottomasti ylös kävelemistä jos reippailu kiinnostaa, matkaan menee noin tunti ja ylös kiivetessä on näkymät kokoajan kauniit. Reitti alkaa vanhan paloaseman luota (Skansen fire station), suoraan tän kaapelikärryn alkupisteen yläpuolelta. Huipulla on mahdollisuus myös jatkaa kävelyä ja tutustua huippua ympäröivään luontoon. Toinen mahdollinen haikkaus on toisella puolella kaupunkia oleva Ulriken vuori. Tänne haikkaus kestää vähän pidempään (1,5h), tosin tänne pääsee myös kaapelikärryllä (100nok edestakas).

Bryggen

En oikein tiedä mitä mä odotin, mutta en näin ihanaa ja sympaattista kaupunkia. Bergenin keskusta on täynnä puutalo/kivitalokortteleita jotka tuntuu jatkuvan sokkeiloisina loputtomiin. Näitä kortteleita löytyy niin Bryggen puolelta kuin lahden toiselta puolelta Stransidenistä. Parempi on että itse pääsee vaeltelemaan ja löytämään omat lempparikulmat ja talot. Meilläkun ei Bergenissä ollut aikaa kuin puoltoista päivää, josta sunnuntai iltana oltiin jo niin väsyneitä haikkauksesta ja keskustaa edestakas ravaamisesta niin paljon jäi varmasti näkemättä. Mä kehitin itselleni jäätävän päänsäryn kaupan päälle ja todettiin, että meidän kannattaa viettää ilta rauhassa kämpillä ja säästellä voimia seuraavaan päivään.

Mut tän näkemän perusteella mä ehdottomasti suosittelen Bergeniä ja erityisesti hyvällä säällä! Jos Oslosta päin on menossa, mä sanoisin että kannattaa harkita junan ottamista, koska sitä sanotaan maailman kauneimmaksi junamatkaksi! Me ollaan vähän koukututtu tähän autolla ajamiseen, kuin myös siihen vapauteen minkä se sitten antaa jatkaa matkaa. Totesinkin, että mä en oikein malttaisi reissata minnekkään muualle ulkomaille kun Norjassa tuntuu olevan niin paljon vielä nähtävää ja koettavaa. Tuntuu etten oo nähnyt täällä vielä edes puoliakaan!

to eat:

Kafé Special - kaupungin parasta ja halvinta pizzaa. Älä anna tän paikan ulkomuodon hämätä, vaan ota take away!

Daily Pot - loistava ja monipuolinen kasvisruokapaikka. Tarkista aukioloajat etukäteen, koska ne vaihtelee.

Godt Brød Fløyen- ekologinen kahvila, jossa voi itse suunnitella sämpylänsä. Vegaaniset korvapuustit!

Hallaisen ice cream parlour and cocktails - Täältä saa myös vegaanista jäätelöä, tosin silloin kun yritimme siellä käydä oli ne myyty jo loppuun

to see / to do:

Fløyen hike / cable car

Mount Ulriken hike / cable car

Bryggen

Johanneskirken

Byparken puisto

eksy keskustan alueen puutalokortteleihin

vierailun arvoisia kaupunginosia: Bryggen, Engen, Nøstet, Strandsiden, Stølen

Bergeniin täytyy varmaan joskus päästä vielä uudelleen, tuntuu että niin monta ravintolaa ja kahvilaa jäi testaamatta, pari vuorta valloittamatta ja pikkukujia kävelemättä. Onko kukaan teistä käynyt Bergenissä? Mitkä oli teidän lempparijutut? Ja jos ette oo käyneet, päätyikö se nyt sun listalle? ;--)

Tykkää-merkinnät

Kommentit

IlonaK,
Ei hyvänen aika, miten söpön näköinen paikka! Kaupunki kuin postikortti. Tuolla olisi kyllä hienoa päästä joskus käymään. Olen ihan heikkona suloisiin ja värikkäsiiin taloihin.
nennesitajasetata.blogspot.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
no eikö! Suosittelen kyllä lämpimästi Bergeniä matkakohteena :--) ja sama täällä, heikkona myös värikkäisiin taloihin!
nouw.com/reettapelli
Riikka,
Bergen vaikuttaa ihanalta, pakko joskus päästä! Siellä seudulla olisi vaikka mitä nähtävää, ehkä pitää ensi kesäksi alkaa suunnitella reissua sinne, kun tänä vuonna suuntana on taas vähän pohjoisempi Norja..
kaksiyhdenhinnalla.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Tuolla seudulla on kyllä ihan super paljon nähtävää, tuntuu että sinne palaa melkein aina uudelleen :---DD Mulla ois haaveena taas että ens kesänä pääsisi pohjois Norjaan pitkästä aikaa!
nouw.com/reettapelli
WrittenbyAnni
WrittenbyAnni,
Niin ihanan näköistä! Mullakin on ollu jo kauemman aikaa haaveena Norjan roadtrippi ja Bergen päätyy todellakin mun listalle!
nouw.com/writtenbyanni
ReettaPelli
ReettaPelli,
Eikö! Suosittelen kyllä Norja roadtrippiä lämmöllä, ne on olleet parhaita reissuja mitä oon tehnyt :---))
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli