RKNITS ORIGINAL №1 | DIY: OHJE HELPPOON VILLAPAITAAN x 2

DIY, SLOW FASHION, NEULEOHJEET

Ette oo varmasti voineet välttyä mun villapaita innostuksesta, jos ootte seuranneet mua blogissa tai instagramin puolella! Sain monia kyseilyitä näiden kahden paidan ohjeesta ja kerroinkin jo, että suunnittelin tämän ohjeen itse muutaman toisen villapaita-ohjeen pohjalta! Halusin jakaa teille siis tän ohjeen helppoon itsetehtyyn villapaitaan, jonka lopputuloksena on täydellinen chunky knit! Molemmat näistä villapaidoista on tehty samalla ohjeella, harmaan kuvioitu pinta syntyy helmineuleen ansiosta, jossa kaikessa yksinkertaisuudessaan toistetaan oikeaa ja nurjaa silmukkaa jatkuvasti. Helmineuleen vuoksi harmaa villapaita on lopputuloksena hieman reilumman kokoinen (saattaa olla että helmineule venähtää käytössä vähän enemmän) ja sileää neuletta oleva valkoinen villapaita on vähän pienemmän kokoinen, vaikka samat silmukkamäärät on molemmissa käytössä. Harmaan neuleen sanoisin olevan kokoa M ja valkoisen kokoa S (olematta kuienkaan mikään ihonmyötäinen mun päällä). Valkoinen on leveydeltään 46 cm, harmaa taas 53cm, mutta on ollut jo käytössä minkä vuoksi leventynyt todennäköisesti enemmän kuin valkoinen.

Lankana mä käytin Adlibriksen Felting Wool* uutuutta, joka on tällä hetkellä tarjouksessa! Tästä langasta tehdessä on hyvä tiedostaa se, että tämän ollessa myös huovutukseen sopiva lanka on villapaidan peseminen vähän riskiä hommaa. Henkilökohtaisesti aion 'pestä' tätä tuulettamalla tai pakastamalla ja tahrojen poistoon käyttää käsinpesua. Adlibriksen sivuilla lukee pesuohjeena käsinpesu ja max 30 astetta, mitä kannattaa varmasti noudattaa.

Harmaaseen neuleeseen mulla meni kuusi kerää ja valkoiseen viisi. Puikkona käytin kierre/pyörö-puikkoja koossa 10 ja pituuksissa 80cm (vartaloon) ja 40cm (hihoihin ja kaulan resoriin).


*Affiliate link

Helmineule neulotaan vuoroitellen oikeaa ja nurjaa silmukkaa ja vaatii onnistuakseen parittoman silmukkamäärän, minkä ansiosta seuraavalla kierroksella vaihtelu menee päinvastoin. Harmaassa neuleessa resorissa on 100 silmukkaa ja helmineuleeseen olen lisännyt yhden silmukan lisää (=101 silmukkaa). Muuten molemmat neuleet neulotaan samoin.

VARTALO:
Aloita luomalla 10-kokoisille 80cm pyöröpuikoille 100 silmukkaa. Neulo 1 o, 1 n resoria kahdeksan kerrosta (eli kahdeksan kertaa kaikki silmukat) suljettuna neuleena. Tämän jälkeen aloita helmineule lisäämällä yksi silmukka lisää ja neulomalla 1 o, 1 n ja toistamalla tätä joka kerroksella päinvastaisessa järjestyksessä. Jos haluat neuloa valkoisen neuleen, jatka resorin jälkeen oikein neuletta.

Jatka kunnes kappaleen pituus on 35cm. Tällöin lopputuloksen pituus on hieman täysimittaista villapaitaa lyhyempi, suosittelen vertaamaan tätä omaan hyvän kokoiseen paitaan. Tämä 35cm mitta on helmasta kainalosaumaan ja omasta mielestä täydellinen korkeavyöträöisten alaosien parina. Tämän jälkeen etupuoli ja takapuoli neulotaan erikseen tasona (50 silmukkaa molemmilla puolilla, helmineuleessa 51 silmukkaa takapuolella).


ETUPUOLI:
Neulo ensin etupuoli. Etupuoli neulotaan tasona ensin oikean puolen kerros, jonka jälkeen työ käännetään ja palataan takaisin neuloen nurjan puolen kerros (ihan kuin neuloisit esimerkiksi kaulahuivia) = 1 kierros. Eli yhteen kierrokseen sisältyy oikea + nurja puoli, kun taas kerros on vain toinen näistä. Kavennukset aloitetaan heti ensimmäisellä kierroksella. Yhteensä kappaleesta kaventuu 20 silmukkaa, seuraavassa järjestyksessä 3 - 2 - 3 - 2.

Kavennukset tehdään kappaleen molemmin puolin alussa/lopussa samalla kierroksella. Eli kun aloitat ensimmäisen kerroksen oikein kavenna heti alkuun 3 silmukkaa ja neulo kerros loppuun. Kun olet kääntänyt työsi ja aloittamassa nurjaa kerrosta, kavenna siinä alussa heti 3 silmukkaa ja neulo keerros loppuun. Eli tällä kierroksella kaventuu yhteensä 6 silmukkaa molemmissa kainaloissa, 3 oikealla kerroksella ja 3 nurjalla kerroksella. Kavennukset tehdään jokaisella kierroksella yllä olevien lukujen mukaan, kunnes jäljellä on 30 silmukkaa.

Tämän jälkeen neulotaan 10 cm tasona. Kun kavennusten jälkeen on neulottu 10cm, aloitetaan olkapääkavennukset. Jaa silmukat kolmeen osaan 12 - 6 - 12. Keskimmäiset kuusi silmukkaa jätetään odottamaan langalle neuleen kokoamista, jolloin ne muodostaa kaularesorin. 12-silmukan olkapäät neulotaan erikseen, joten jätä toinen ensin odottamaan.

12 silmukkaa puikolla neulotaan tasona seuraavasti: 1 normaali kierros (oikea + nurja). Seuraavalla kierroksella tehdään 1 silmukan kavennus kaulaa vasten oikean kerroksen lopussa, nurja puoli neulotaan normaalisti. Tämän jälkeen 1 normaali kierros ilman kavennuksia (oikea + nurja). Tämän jälkeen kavennetaan jälleen yksi silmukka oikealla puolella kaulalle ja neulotaan nurja puoli normaalisti. Tämän jälkeen päättele loput 10 silmukkaa ylivetokavennuksella löyhästi.

Toista sama toiselle olkapäälle. Kavennukset tehdään aina kaulalle, toisen olkapään ollessa peilikuva edellisestä, jolloin se voi vaihdella kummalla puolella (oikea vai nurja) kavennukset tehdään.


TAKAPUOLI:
Tämän jälkeen neulotaan takapuoli. (jos neulot helmineuletta niin sinulla on 51 silmukkaa takana, kavenna yksi silmukka pois huomaamattomasti loppuvaiheessa esimerkiksi kavennuksien yhteydessä). Takapuoli neulotaan samaan tapaan tasona ja kavennukset aloitetaan heti. Kavennukset tapahtuu 2 - 2- 1 rytmissä molemmin puolin kuten etupuolellakin. Kun olet kaventanut 10 s, neulo 4 kerrosta (2 kierrosta) ilman kavennuksia ja sen jälkeen kavenna 1 silmukka molemmin puolin (yht. 2). Neulo jälleen 4 kerrosta (2 kierrosta) ilman kavennuksia ja sen jälkeen kavenna 1 silmukka molemmin puolin. Tällöin silmukoita jäljellä 36. Tämän jälkeen neulo tasona kunnes kappaleen pituus on 51cm.

Jaa silmukat 14 - 8 - 14 . Jätä 8 keskimmäistä apulangalle odottamaan ja neulo toinen olkapää tasona ensin. 14 silmukkaa neulotaan tasona (oikea + nurja kerros). Heti ensimmäisellä kierroksella kavennetaan 1 silmukka molemmin puolin (olkapäälle ja kaulalle), jolloin jää 12 silmkkaa jäljelle. Tämän jälkeen neulo seuraava kierros ja kavenna kaulalle 1 silmukka ja toista tämä seuraavalla kierroksella, jolloin sinulla on 10 silmukkaa jäljellä ja heti kavennuksen jälkeen kun olet kääntänyt työsi päättele 10 s. ylivetokavennuksella löyhästi.

Toista toiselle olkapäälle. 8 silmukkaa jää kaulalle odottamaan.


HIHAT:
Tämän jälkeen neulotaan hihat. Luo 22 silmukkaa 40cm pyöröpuikolle (sukkapuikot käy myös) ja neulo 1 o, 1 n, resoria 8 kerrosta suljettuna neuleena. Sen jälkeen lisää yhteensä 13 silmukkaa tasavälein seuraavalla kerroksella neuloen edelleen resoria. Yhteensä kerroksen lopussa on 35 silmukkaa. Tämän jälkeen neulo hihaa kunnes se on 48 cm pitkä. Suosittelen vähän mittaamaan hihaa omaan käteen/toiseen paitaan, jotta se on varmasti tarpeeksi pitkä. Tämän jälkeen aloitetaan kavennukset.

Ensin takapuoli ja etupuoli hihasta jaetaan ja neulotaan erikseen. Takapuoli päätellään heti tässä vaiheessa, yhteensä 18 silmukkaa. Päättele silmukat ylivetokavennuksella löyhästi! Etupuolelle neulottavaksi jää yhteensä 17 silmukkaa. Neulo etupuoli hihasta tasona. Ensin yksi kierros (oikea + nurja) normaalisti ilman kavennuksia. Sen jälkeen päätellään 2 silmukkaa molemmin puolin oikealla ja nurjalla kerroksella, yhteensä 4 s. Neulo yksi välikierros ilman kavennuksia ja päättele jälleen seuraavalla kierroksella 2 silmukkaa molemmilta puolilta. Silmukoita jää yhteensä 9. Päättele 9 silmukkaa löyhästi.

Tee toinen hiha samoin.


KOKOAMINEN:
Tämän jälkeen kootaan villapaita. Ensin neulotaan kaulan resori. Ota odottavat 6 ja 8 silmukkaa 40cm pyöröpuikolle ja poimi olkapäältä etu ja taka puolelta molemmilta olkapäiltä silmukoita siten, että saat yhteensä 50 silmukkaa. Näillä 50 silmukalla neulotaan 1 o, 1 n resoria 15 kerrosta, jonka jälkeen kappale päätellään ylivetokavennuksella löyhästi.

Tämän jälkeen alkaa kokoaminen, jonka voi tehdä neulalla tai virkkuukoukulla. Itse olen koonnut kaikki villapaitani virkkuukoukulla ja se on toiminut hyvin. Kaikki kokoamiset tapahtuu neuleen sisäpuolella! Käännä kaulan resori sisäpuolelle, jolloin saat kaksinkertaisen neuleen kaulalle ja lopputulos on muhkea. Halutessasi voit toki jättää yksinkertaisen resorin tai neuloa haluamasi pituisen poolokauluksen villapaidallesi! Sisäpuolelta ompele/yhdistä resori kiinni sen alkamiskohtaan tarpeeksi tiukasti muttei liian tiukkaan, jotta paidan saa vielä päälle. Tämän jälkeen yhdistä olkapää yläpuolelta ja liitä hiha kiinna olkasaumaan. Yhdistä hiha kiinni hihan aukkoon, aloita ylhäältä ja etene ympäri välillä mitaten, koska on helppoa aluksi edetä liian nopeasti hihan kanssa, jolloin on ongelmissa loppupäässä kun kainaloa on vielä paljon jäljellä ja hiha on loppu. Kannattaa mitata työskennellessään, että hiha jakaantuu tasaisesti. Yhdistä toinen hiha samalla tapaa ja päättele irto langanpätkät sisäpuolelle.

Ja olet valmis!


En ole yhtään varma onko tämä selkeästi kerrottu, koska itselle tämä on mielessä selkeänä monen toiston jälkeen. Joten jos mitään kysyttävää on niin ehdottomasti kommenttia vaan peliin ja mä lupaan auttaa. En ole tekniikoita (kavennukset) yms tähän avannut, mutta jos kaipaa teknistä apua niin Drops:n sivuilta löytyy hyvät ohjeet ja ohjevideot mihin tahansa tekniikkaan!

EDIT: Loppuselvennyksenä kierroksen ja kerroksen ero. Tasona neulottaessa kierros on = oikea nurja + nurja kerros. Ja kerros on vain tosiaan joko oikea / nurja puoli. Kun neulotaan suljettua neuletta yksi rundi jossa neulotaan kaikki silmukat vastaa yhtä kerrosta ja nämä kerrokset lasketaan esim oikeasta silmukasta siten että yksi V=kerros. Oon yrittänyt tähän ohjeeseen kirjoittaa kerrokset ja kierrokset loogisesti, mutta huomasin, että suljetun neuleen kohdalla oon puhunut kierroksista, koska oon tarkoittanut nimenomaan kokonaista rundia kaikilla silmukoilla.


Toivottavasti tästä ohjeesta on jollekkin iloa, niinkuin siitä on ollut mulle. Ja jos toteutat tällä ohjeella ja julkaiset kuvan esimerkiksi instassa, tägää mut siihen, jotta pääsen näkemään lopputuloksen!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Emmi
Emmi,
Hej! Ihana ohje ja neule! Oon itseasiassa neuolonut siihen asti että pitäisi rupea kaventamaan, mutta mietin miten se kaventaminen tapahtuu? Elikkä kavennukset etupuolella aloitetaan heti ensimmäisellä kierroksella, mutta miten niitä tehdään? Mitä se 3 - 2 - 3 - 2 tarkoittaa? Onko se että kavennetaan 3 ja neuolotaan 2 etc, vai kavennanko 3 ja neuolon "tavallisti" kierros loppuun? Kiitos etukäteen 😊
FashionStatement
FashionStatement,
moi! eli kaventaminen aloitetaan heti sen jälkeen kun on jaettu neuleen taka ja etupuoli erikseen, kainaloihin asti tehdään suljettuna neuleena, mutta sen jälkeen taka ja etupuoli neulotaan erikseen tasona! Ja toi 3-2-3-2 tarkoittaa sitä kavennuksien rytmitystä per kerros. Eli ensimmäisellä kerroksella kavennetaan 3, seuraavalla kerroksella 2 jne. Kavennukset tulee tällöin portaittain joka kerroksella. Eli kavennusten jälkeen neulotaan tavallisesti kerros loppuun --> käännetään työ --> tehdään samanlainen kavennus nurjalla puolella kerroksen alussa --> neulotaan kerros loppuun --> käännetään työ ja tehdään seuraava setti kavennuksia samaan tapaan! Toivottavasti tämä selvensi :--)
nouw.com/fashionstatement
Elli
Elli,
Kun aloitan etupuolen neulomisen tasona, niin laitanko takaosan 50 silmukkaa odottamaan jollekkin erilliselle puikolle?
FashionStatement
FashionStatement,
Joo! Itse jätän ne erilliselle puikolle odottamaan mutta jos ei löydy puikkoa niin ne voi ns pujottaa myös langalle 😊
nouw.com/fashionstatement
Elli
Elli,
Okei kiitos! Ihan super ihana ohje!
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229