DIY SATIININEN MIDIHAME | DIY SATIN SLIPSKRIT

Olin vähän yllättynyt siitä miten paljon kyselyitä sain mun omepeluista ja onko mulla niihin jotain tarkempaa ohjetta. Jotenkaan en pidä itseäni kovin taitavana ompelijana ja usein mun luomukset onkin vähän trial and error tapaan luotuja ja en tosiaankaan koe, että mulla olisi tarpeeksi tietoa antamaan kunnon ohjeistusta ompelemiseen. Hyvä kun koen kehtaavani neuvomaan villapaita asioissa ja kirjoittaa niihin ohjeita :--D Mutta tästä kaikesta huolimatta keksin, että satiininen midihame on täydellinen helppo projekti jonka voin kuvata blogiini ja kertoa vähän tarkemmin miten tälläinen ommellaan.

Satiininen midihame on sopviasti myös tän kevään ehkä yksi trendikkäimmistä alaosista ja niitä näkyy jokapuolella. Onneksi sellainen on älyttömän helppo ja halpa tehdä myös itse! Mun kangaspala maksoi noin 4€ ja koska muut tarvikkeet oli jo omasta takaa, ei hameen lopulliseksi hinnaksi paljoa tullut. Kuminauha ja jos langan joutuu ostamaan, maksaa noin 5€ lisänä, joten kustannuksia tulee noin 10€ (riippuen kankaasta).


Tarvitset:

Kuminauhaa (oman vyötärön ympäryksen mitta)

Satiinista kangasta n. 1m (omani on jämäpala kangaskaupasta)

Nuppineuloja, hakaneulan, mittanauhan, kankaan väristä lankaa ja ompelukoneen


Oman kankaani löysin tosiaan jämäkangas laatikosta ja uskoisin että sieltä kannattaa katsastaa! Mun kangaspala oli noin metrin pitkä ja noin 150cm leveä, mutta tärkeintä on että kangas on tarpeeksi leveä siten että se yltää sun leveimmän kohdan ympäri mukavasti + 2cm saumavaraa. Pituus on tietenkin riippuvainen jokaisen omasta mitasta, mutta mun hame yltää puoleen sääreen ja tähän metri kangasta on riittävästi. Kangas ostetaan metreittäin, jolloin kankaan pituus valitaan (1m, 2m jne) ja kankaan leveys on vakio (yleensä noin 150cm). Kangasta ostaessa joutuu siis miettimään kuinka pitkän vaatekappaleen on tekemässä ja mahtuuko vaate leveyssuunnassa kankaalle.

Kun sulla on kangas, sen jälkeen mittaillaan kaavat ja leikataan! Koska tämä on helpoista helpoin ohje, taitetaan kangas kaksinkerroin siten, että tarvittava leveys jaetaan kahdella. Mun kangas on leveydeltään kaksin kerroin 60cm (kokonaisuudessaan 120cm) ja päädyin tähän leveyteen mittaamalla mun leveimmän kohdan ja lisäämällä siihen senttejä sen verran lisää, että kankaan voi vetää sujuvasti ylös alas. Satiini ei veny hirveästi ja huomioon kannattaa ottaa myös se, että mitä kapeampi hame sitä vaikeampi sen kanssa on kävellä. Suosittelen mittaamaan vanhasta hameesta (jos löytyy) kuinka leveä se on, jotta osaa arvioida tarvittavan mitan. Kannattaa myös ensin leikata liian iso kangaspala, jos on epävarma ja kiinnittää se nuppineulalla muotoonsa ja testata sen sopivuutta päälle. Mun ompelumotto on, että parempi liian iso kuin pieni, koska liian isosta voi aina leikata tarvittaessa kangasta pois.

Eli yksinkertaistettuna: taita kangas kaksinkerroin ja leikkaa sopivan kokoinen suorakaide. Kangas on siis täysin samanlevyinen ylhäältä ja alhaalta. Huomaa että leikkaa vain toiselta puolelta, jolloin taitettu sauma jää yhteen ja sulla on vain 1 sauma ommeltavana.Käännä oikeat puolet vastakkain ja ompele tämä 1 sivusauma yhteen nurjalta puolelta suoralla ompeleella. Jätä tarpeeksi saumavaraa, koska satiini on vähän haasteellinen ommeltava.


Käännä noin 3cm (tai oman kuminauhan paksuuden mukaan) vyötäröltä sisäpuolelle. Tähän muodostuu kuminauhakuja. Ompele käännetyn kuminauhakujan alareunasta käännös kiinni suoralla tikillä siten että kuminauhalle jää varmasti tilaa. Jätä noin 1cm aukko, jotta voit pujottaa kuminauhan sisään.


Kiinnitä kuminauhan toinen pää hakaneulaan ja pujota kujaan sisälle. Kierrä koko vyötärö hakaneulaa avuksi käyttäen ja kun tulet toisesta päästä ulos yhdistä kuminauhan päät joko solmulla tai ommellen yhteen. Kuminauhakujan aukon voi ommella kiinni tai jättää kuminauhan näkyviin, jos uskoo että haluaa joskus muuttaa kuminauhan tiukkuutta. Mä ompelin kuminauhan yhteen päistään ja suljin aukon, jolloin lopputulos on huomaamaton.Kokeile hametta päälle ja mittaa mikä on sopiva pituus + saumavara (n 2cm). Kun olet tyytyväinen hameen pituuteen, käännä helman kangas nurjalle puolelle kaksinkerroin. Tällöin saumasta tulee huoliteltu eikä se ala hapsottamaan. Ompele kaksinkertainen käännös nurjalla puolella suoralla tikillä.


Ja hame on valmis! Lopputuloksena on tosiaankin putkilo, jossa on kuminauha vyötäröllä, mutta kuten kuvista näkee on se aika hyvännäköinen päällä. Kun varmistaa että hame on lantiolla sopivan kokoinen, on lopputulos juurikin sopivan kapea ja “sleek”. Jos tuntuu että hame on liian kapea käveltäväksi (varsinkin jos tekee paljon kapeamman kuin mun vartalolle sopiva on) on mahdollista tehdä pieni halkio tähän sivusaumaan/takasaumaan (itse käännän hameen siten, että tämä yksi ainut sauma tulee taakse). Tällöin saumaa ei ommella helmaan asti, vaan halkio tehdään kääntämällä sen sivut myös kaksinkerroin sisäpuolelle. Halkiosta tulee ns. V, jossa v-kirjaimen sivut on käännetty kaksinkerroin ja niiden ylhäältä lähtee helma sivuille ja alhaalta niiden yhtymäkohdasta lähtee sivusauma. Jos hame on tän mun ohjeen levyinen 120cm, on se tarpeeksi leveä helppoon kävelyyn.

Lopuksi vielä silitä sivusauma auki ja hame ylipäätään, jolloin lopputulos on sileä eikä mihinkään saumaan/käännökseen jää turpeutta. Varsinkin sivusauma ja helman sauma kannattaa silittää huolellisesti littanaksi.


Kuka lähtee testaamaan? Ja onko toiveissa lisää ohjeita?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

FashionObsessed
FashionObsessed,
Siis ihana!! Varmasti on myös tunnearvoa vaatteella, kun sen on tehnyt itse. 😊 Tälläsenä koulun tekstiilikässästä ikuisesti traumatisoituneena en viitsi lähteä edes kokeilemaan, mutta arvostan niitä keillä taidot riittää! 😊)
nouw.com/fashionobsessed
ReettaPelli
ReettaPelli,
Voi kiitos! Ja jep, itsetehdyt vaatteet on kyllä omia aarteita :---)) eikää! kamalaa että koulun kässä traumatisoi :----( Mäkään en tosin ollut se taitavin niillä tunneilla ja vasta nyt myöhemmin oikeasti löytänyt sen käsintekemisen ilon, joten ehkä sullakin on vielä mahdollisuus ;--)
nouw.com/reettapelli
JenniferIgnatius
JenniferIgnatius,
Pakko lähteä kokeilemaan! 😍Kaikki kaupan hameet on niin kalliita ja kivempaa tehdä itse 👌🏻
nouw.com/jenniferignatius
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jee ehdottomasti!! 🙈 Samaa mieltä! Itse kun tekee niin voi ainakin toivoa että tulee just kuin haluaa 👌🏻
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli