EKOLOGISEMPAA JA EETTISEMPÄÄ SISUSTAMISTA | YHTEISTYÖSSÄ SUKHI MATOT

YHTEISTYÖSSÄ SUKHIMATOT

Kun kyselin minkälaiset asunto- ja sisustuspostaukset teitä kiinnostaisi, sain inspiroivan kommentin siitä, että miten ekologinen ja eettinen arvomaailma näkyy sisustamisessa. Tää on asia mitä oonkin pohtinut paljon uuden kämpän oston myötä, varsinkin koska meidän piti hankkia jonkin verran lisää huonekaluja kotiin.

Olinkin älyttömän otettu, että Sukhi halusi tehdä mun kanssa yhteistyötä! Heidän periaatteenaan on se, että mattojen valmistajat, paikalliset käsityöläiset, saavat työstään kunnon korvauksen kuin myös se, että heidän työolosuhteet ovat hyvät. Jos oon tarkka vaatteiden suhteen, niin miksen ylettäisi tätä arvomaailmaa myös mun kotiin? Sukhi mattoja tehdään Nepalissa, Intiassa, Turkissa ja Marokossa ja tämä mun valitsema villamatto onkin Intiasta kotoisin! Matot tehdään käsin, minkä vuoksi ne kestää aikaa ja käyttöä. Laadukkaat matot on ilo niin silmälle kuin jalkapohjalle, tää pallomatto on jalkapohjaan niin pehmeä ja miellyttävä, että mulla on tapana tepastella tässä muuten vaan paljan jaloin <3 Sukhi tarkoittaa onnellista nepaliksi ja Sukhimattojen periaatteena onkin, että he haluavat tehdä niin mattojen valmistajat kuin omistajatkin onnelliseksi. Ja voin ainakin omasta puolesta sanoa, että tää matto kyllä tekee onnelliseksi!

Vinkkaan myös mun toisesta mattolempparista, joka löytyy heidän valikoimastaan. Nimittäin perinteinen marokkolainen paimentolais Beni Ouarain matto. Nämä matot on myös 100% villaa, kuin mun valitsema Ayush-matto. Ayush maton villa on itseasiassa kotoisin Uudesta-Seelannista ja on jotenkin sielua lämmittävää, että mulla on pala sitä upeaa maata kotona. Villa on ennen maton kutomista huovutettu, mikä varmistaa sen, että se kestää oikeasti käyttöä hyvännäköisenä. Yllätyinkin vähän miten laadukkaan ja jämäkän tuntuinen matto oli kun käärin sen paketista auki. Aivan erilainen käsituntuma kuin muissa meidän matoissa! Laadun tuntee sormilla ja tästä matosta huokuu oikein se, miten se on tehty taidolla ja yksityiskohtiin pureutuen.Matot tehdään aina tilauksesta, minkä vuoksi niiden toimitusaika on luonnollisesti pidempi. Yllätyin kuitenkin että toimitusaika oli vain noin neljä viikkoa ja matto matkasi hyvinkin rivakasti Intiasta mun luokse! Kun matot valmistetaan tilauksesta, kyseessä on tosiaankin "slow fashion" siinä mielessä, että mattoja ei valmisteta suuria määriä myytäväksi. Tämän vuoksi myös matot voidaan räätälöidä täysin asiakkaan toiveen mukaiseksi ja onhan valmiin maton saaminen tämän prosessin jälkeen aivan erilaista kuin massatuotetun yksilön! Mattojen raakaineet ja värit on myös luonnonmukaisia.


Sukhimattojen etiikasta kertoo myös se, että heidän työntekijänsä saavat noin 2-3 kertaa enemmän palkkaa kuin paikallinen keskiarvo ja tämä mahdollistaa sen, että he voivat esimerkiksi varmistaa heidän lapsien pääsyn kouluun. Työntekijät voivat myös työskennellä kotoaan käsin tarpeen vaatiessa. Näiden eri ominaisuuksien summa takaa todellakin sen, että tämä matto on kaunis sisältä ja ulkoa! Ja kaunishan tää nimenomaan on <3 Sijoitettiin meidän matto sohvan eteen ja se toimii loistavasti katseenvangitsijana kuin myös sitoo sohvan ja sohavpöydän yhteen. Olin vähän mietteliäs sen suhteen, että miten valkoinen matto toimii valkoisella lattialla, mutta tän paksun tekstuurin ansiosta matto nousee hyvin esiin lattiasta. Ollen kuitenkin saman sävyinen lattian kanssa, se ei vie liikaa huomiota meidän muuten aika minimalistiselta sisustukselta.


Mutta mitä muita ajatuksia mulla on eettisemmän ja ekologisemman sisustamisen suhteen? Oon huomannut tän osa-alueen omassa elämässä vähän haastavammaksi palaksi purra. Koti kun on yhteinen paremman puoliskon kanssa.


Siinä missä voin omien vaatteiden, kosmetiikan tai ruokavalion suhteen tehdä päätökset täysin itse, täytyy huonekalujen valinnassa kuunnella myös toista kodissa asujaa. Meillä ei valitettavasti mene sisustusmaku täysin yksi yhteen ja siinä missä mä olisin innostunut enemmän käytettyinä ostetuista huonekaluista ja vähän rujommasta/maalaisromanttisesta sisustamisesta, on mun parempi puolisko taas hyvin minimalistisen ja modernin sisustuksen ystävä ja ei samaan tapaan fiilistele second hand ostamista kuin minä. Selvää on se, että kompromisseja joutuu sisustamisen suhteen tekemään kun rakennetaan sitä yhteistä kotia. Ja vaikka aluksi olinkin vähän ehkä harmissaan tästä, etten voinut täysin vain itse valita kaikkea meidän kotiin, tajusin että on oikeastaan paljon ihanampaa tehdä valinnat yhdessä ja sitä kautta rakentaa sitä yhteistä kotia, jossa molempien arvoja ja ajatuksia on kuunneltu.


Paras vaihtoehto eettisempään ja ekologisempaan kuluttamiseen aina on se, että ei osta mitään turhaa ja jos ostaa niin ostaa käytettynä. Ollaan ensimmäistä kohtaa edellisessä lauseessa noudatettu hyvinkin tarkkaan ja ollaan molemmat sitä mieltä, että sisustamisessa usein vähemmän on enemmän. Mutta koska meidän sisustusajatusmaailma ei 100% kohtaa ja myöskään budjetti ei taivu siihen, että voitaisiin valita huonekalut hinnasta välittämättä, ollaan päädytty kombinaatioon, jossa meiltä löytyy huonekaluja niistä perinteisistä huonekaluliikkeistä, arvokkaampia ja eettisempiä yksilöitä kuin myös second hand löytöjä. Unohtamatta tietenkään sitä, että pyrittiin ottamaan mukaan edellisestä kämpästä kaikki mitä voitiin! Uusi koti ei tietenkään automaattisesti tarkoita sitä, että kaikki pitää uusia.Sisustuspuolella ja varsinkin huonekalujen kanssa ei onneksi voi puhua samaan tapaan fast fashionista, koska todennäköistä on se, että kun sen yhden sohvan tai ruokapöydän ostaa, tulee se olemaan käytössä hyvän tovin. Tää ajatusmaailma ainakin on itsellä hyvin vahvana ja en halua ostaa kotiin mitään väliaikaisratkaisua tai jotain jonka tiedän vaihtavan jonkun ajan päästä. Jokaista hankintaa tuli harkittua hyvin pitkään ja tarkkaan, jotta kotiin päätyy vain ne tuotteet jotka kestää aikaa ja miellyttää vielä vuosienkin päästä. Meiltä ei löydy oikeastaan mitään sesonki sisustamisyksityiskohtia ja kaikki mitä meillä kotona on, on myös ns. koko ajan käytössä. Vähemmän on ehdottomasti enemmän ja runsautta meidän kotiin tuo oikeastaan vaan mun kasvibebet.

Pakko myöntää myös suoraan, että mulla ei ole läheskään yhtä kattavaa tietoa huonekalujen ja sisustustuotteiden tuotantoprosesseista ja valmistamisen kuormittavuudesta kuin vaateteollisuuden kanssa. Näissäkin kysymyksissä on monta puolta ja toisiinsa vaikuttavaa asiaa, kuten vaateteollisuudessa. Mutta uskon, että “normaalien ihmisten” kulutuskäyttäytyminen huonekalujen yms suhteen on paljon kestävämpää kuin vaatteiden kohdalla. Lähtökohtaisesti kun huonekalut ovat arvokkaampia ja niitä ostetaan hyvin usein sillä ajatuksella että ne tulee pysymään käytössä pitkään.


Jos kotiin on etsinnässä uusi matto, suosittelen lämpimästi tutustumaan Sukhimattoihin. Heidän tuotteet on luonnollisesti arvokkaampia kuin Ikean matot, mutta mä lupaan että ne on sen arvoisia. Varsinkin jos matto kestää käytössä vuosikymmeniä, tulee sen "cost per wear" aika alhaiseksi. Parempi aina satsata kerralla hyvään laatuun, kuin että ostaa monta huonolaatuisempaa.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Milla Sukhimatoilta,
Kiitos Reetta – olen todella iloinen että löysimme toisemme ja ajatukset sisustukset ja kestävästä kehityksestä resonoivat näin hyvin 😊
www.sukhimatot.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Oli ilo tehdä teidän kanssa yhteistyötä! <3 ja samoja ajatuksia mullakin!
nouw.com/reettapelli
ainoaxberg
ainoaxberg,
aivan ihana matto!
nouw.com/ainoaxberg
ReettaPelli
ReettaPelli,
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli