EMME ENÄÄ ARVOSTA VAATTEITAMME

Oon vähän sitä mieltä, että yksi keskeisimmistä ongelmista ja fast fashion ilmiön aikaan saajista on se, että me ei enää arvosteta meidän vaatteitamme. Siinä missä ennen vaatteita jokaisella oli huomattavasti vähemmän ja vaatteet ylipäätään oli paljon kalliimpia, niin vaatteita arvostettiin paljon enemmän. Vaatteiden ylläpitoon ja huoltoon nähtiin enemmän vaivaa, koska tiedettiin että tällä kenkäparilla on pärjättävä vielä ties kuinka pitkä aika. Nykyään kun uuden vastaavan vaatteen tai kenkäparin saa parhaimmillaan parilla kympillä on hyvin helppo ajautua siihen ansaan, ettei vaatteiden huoltoon viitsi laittaa aikaa ja vaatteet nähdään melkeinpä kertakäyttö tavarana.


Huomaan tän ilmiön erittäin hyvin omassa kaapissa second hand vaatteiden kohdalla. Huollan ja käsittelen mun kirpparilta löytämiä vaatteita paljon huolellisemmin ja tarkemmin kuin vaatteita joita oon ostanut uutena kaupasta. Teen tätä ihan huomaamattani ja olisin huomattavasti surullisempi siitä, että jos mun second hand vaate menisi pilalle kuin uutena ostettu vaate. Tähän on yksinkertaisesti syynä se, että kun ostaa uutena jonkun vaatekappaleen on olemassa aina takaportti, että jos tälle tapahtuu jotain voin ostaa samanlaisen korvaavan. Tän vuoksi vaatteet ei tunnu niin arvokkailta, emmekä osaa arvostaa niitä niille kuuluvalla tavalla, koska voimme aina ostaa uuden samanlaisen. Tarjontaa on, eikä myöskään rahallinen aspekti yleensä estä meitä korvaamasta niitä farkkuja samanlaisella uudella parilla. Oon ottanut itseäni niskasta kiinni tässä suhteessa ja nykyään vaatteen alkuperä ei vaikuta siihen, miten paljon arvostusta ja huoltoa itse vaatekappale multa saa. Samaan tapaan parsin sukista reiän kuin villapaidasta.

Tähän ajatusmaailmaan on tarttuneet myös vaatekaupat ja he häikäilemättä hyödyntää tätä meihin salakavalasti iskostunutta ajattelutapaa, jossa voimme aina ostaa uuden entisen tilalle. Vaatteet tehdään nykyään paljon huonolaatuisimpina kuin ennen, jotta asiakas palaisi aina uudelleen ostamaan sitä korvaavaa tilalle, vaikkei asiakas muuten ostaisi nopeasti vaihtuvia trendejä. On jotenkin liian helppo tottua siihen, että farkut kestää käytössä vain vuoden tai tää neule on parin pesun jälkeen jo niin vanuttunut ja nukkainen, että voin hyvin ostaa uuden. Huono laatu ja halpa hinta on kuin kaksi ratasta jotka pyörittää meitä kuluttajia ja totuttaa siihen ettei vaatteita arvosteta enää. Nythän voi viedä vanhat vaatteet takaisin kauppaan alekoodia vastaan uutta ostaessa. Win-win?


Kirpparilta ostetuista vaatteista mulle arvokkaampia tekee ehkä juurikin se niiden korvaamattomuus. En tule enää koskaan todennäköisesti löytämään mitään vastaavaa ja sen vuoksi niitä vaatteita arvostaa paljon enemmän. Näen mun second hand vaatteet omina aarteina, löytöinä jotka oon metsästänyt kirppisviidakosta ja jotain mitä ei voisi enää korvata millään. Suurin osa mun käytettynä ostetuista vaatteista onkin vintage-osastoa mikä toden totta tarkoittaa sitä, että vastaavaa ei todennäköisesti tule koskaan enää vastaan. Ostan pääasiassa vain vintagea kirppareilta, koska "uudet" vaatteet on paljon nuhjuuntuneemman oloisia vaikka niillä ikää on varmasti 80% vähemmän kuin oikeasti vanhoilla vaatteilla.


Tässä kohtaa onkin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään sitä, että miksi näin on. Miten vintage vaatteet näyttävät paremmilta kuin vaate joka on ostettu viime vuonna? Huono laatu ja halpa hinta. Siinä missä ennen vaatteet tehtiin laadukkaista materiaaleista, taidolla ja huolella, pidettiin niistä myös hyvää huolta. (Toki osa vintage vaatteista mitä löytyy kirpparilta voi olla myös hyvin vähän käytettyjä) Hyvällä huolenpidolla hyvistä materiaaleista tehdyt vaatteet kestävät myös käyttöä vuosia ja mun mielestä jokaisen perustaitoihin pitäisi kuulua nahkakenkien lankkaaminen ja suojaaminen, reiän parsiminen, vaatteiden oikeanlainen peseminen ja silittäminen. Mitä enemmän aikaa johonkin laittaa, sitä helpompi on sitä arvostaa.


Tää asu koostuu täysin kirpparilta ostetuista vaatteista ja on ehdottomasti mun suosikki asukokonaisuuksia hetkeen!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Anninak
Anninak,
En vois olla enempää samaa mieltä! Ei vaatteita kuulu saada takeaway kahvin hinnalla 😟 Ja laatu on nykyään niin huonoa että oikein tekee pahaa. Kirpparit ja laatu kunniaan!!
nouw.com/anninak
ReettaPelli
ReettaPelli,
Täähän se just on että ollaan niin totuttu siihen että vaatteet on kestämättömän halpoja, että ei haluta maksaa siitä että vaatteet olisi laadukkaita/eettisesti tuotettuja. Mutta onneksi tuntuu että tähän ajattelutapaan on hitaasti tulossa muutos!
nouw.com/reettapelli
Milla,
Tää on kyllä ihan totta, hidasta on saada muutettua asenteita vaatteiden paikkaamiseen uusien ostamisen sijaan - moni sanoo, että kun vetoketjun vaihdon hinnalla saa vastaavan halpistakin kaupasta. Saattaa saadakin, mutta tukien samalla mm. lapsityövoimaa ja riistoa, ekologisesta näkökulmasta puhumattakaan. Tavallaan ei osata vaatiakaan sitä, että se takki kestäisi vuotta kauemmin ja kierre vaan jatkuu jatkumistaan, kun seuraavassakin vetskarit tai muut prakaa. Mie itse huolehdin tarkasti vaatteista ja todella paljon teen itse, kun kaupoissa ei ole kovin paljoa saatavilla hyviä materiaaleja ja jos on, niin ompelulaatu ja vaatteen tekninen puoli on valitettavasti "vähän sinnepäin". :/ Onneksi on taitoa tehdä itse, niin tietää että saumat kestää ja vaate istuu päälle! 😊
www.moonshapedlittlebox.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,
no just tää! Kun on halvempaa ostaa uusi kuin korjauttaa vanha, niin jossain menee vikaan... Ja kaikkeen tähän on niin totuttu, ettei sitä osaa kyseenalaistaa ennenkuin oikeasti alkaa miettimään. Ja oon kyllä huomannut ihan saman, että itse tekemällä saa niin paljon parempaa laatua ja ainakin tietää tasan tarkkaan materiaalit ja tekovaiheet. Itse tekeminen olikin juuri ennen se juttu, mutta jossain vaiheessa siitä tuli ehkä vähän "noloa" että oli esimerkiksi äidin tekemät vaatteet lapsena päällä. Onneksi nyt taas käsityöt on todella arvostettuja ja monilla on kiinnostusta alkaa itse ompelemaan ja tekemään itse! <3
nouw.com/reettapelli
Anonyymi
,
Täysin samaa mieltä. Inhottaa kun osa kavereista, ostaa yhtä iltaa varten uuden mekon ja sitten se menee uff. Ja on hirveää huomata, että jakuvasti uff keräyspisteet on täynnä ja ihmiset jättää vaateet sitten maahan.
Mutta kaikista pahin on mummoni, joka muovipussittaa KAIKKEN ( pyyhkeet, vaateet, meikit...) en tiedä miksi 😃 ja se, että hänestä kirppari vaateet ovat köyhille, uutta saa samaa hintaan. Ja ei kannata korjata, kun uudet voi ostaa.

Vähän asiasn sivuun, mutta samaa välinpitämättömyttä on ruokaa kohtaan. Ennen oli sanan lasku, jos leivän laittaa väärinpäin, leipä loppuu.
Ennen ollut paljon hyvää, mutta on tänäpäivänäkin paljon hyvää ja edistytty asioissa 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
jep Oslossa kanssa tuntuu että aina uff keräyspisteet ihan täynnä, mutta olin ajatellut että se johtuu siitä kun täällä ei ole ihan samanlaista kirppiskulttuuria kuin Suomessa. Toivoisin kyllä että oltaisiin jo luovuttu tosta ajatuksesta että uusi mekko pitää saada jokaisiin juhliin tai että ylipäätään mitään ostetaan vain sitä varten että sitä käytetään kerran ja sen jälkeen sen laittaa eteenpäin... Haha voi ei! Tuntuu että ehkä vähän vanhemmat sukupolvet on siinä ajatuksessa, että kirpparit on köyhille, kun he ovat itse kokeneet niin isona erona kuluttamisen muutoksen. Tuntuu onneksi että nuoret varsinkin tykkää paljon kirppistelystä mikä on super hyvä! Ja ahh toi ruokajuttu....mun mielestä jokaisen pitäisi oppia arvostamaan sitä mitä on enemmän!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli