HALUAN OSTAA ENEMMÄN KÄYTETTYNÄ

Muistatteko kuinka pitkä aika siitä on että tekoturkit tuli muotiin kunnolla? Pari-kolme talvea sitten? Oon joka tapauksessa siitä lähtien etsinyt sitä täydellistä tekoturkkia. Pidemmän mallista, sopivan karvaista ja tummansinistä, eikä sitä tuntunyt löytyvän kauppojen valikoimista sitten millään. Vähintään hinta oli pielessä hahaa.. Kunnes sitten marraskuussa bongasin tän yksilön Oslossa järjestettävässä Fashion Archives-tapahtumasta. Tämä tapahtuma on yksi mun lemppareista Oslossa, noin kuukauden parin välein järjestettävä second hand tapahtuma, jonne valikoidut ihmiset tulevat myymään aarteitaan. Ja Oslolaiset ne tykkää merkkivaatteista, joten täältä voi helposti tehdä erittäin hyviä löytöjä suhteellisen huokeasti! Mun takki on alkuperältään Minimum-merkkinen ja sain tämän uudenveroisen rotsin 300kruunulla (noin 30€), kun uusien hinnat pyörivät lähempänä 200€ kuin satasta.

Haluan oppia ja kehittyä tänä vuonna paremmaksi kuluttajaksi, mikä mulle tarkoittaa sitä että kulutan vähemmän ja silloin kun pystyn niin paremmin. Ja paremmalla kuluttamisella tarkoitan sitä, että yritän suosia ekologisempia tuotteita ja brändejä valintojani tehdessä. Tiedän kyllä, että tulen ostamaan jatkossakin vaatteita ketjuliikkeistä, mutta toivottavasti ainakin määrällisesti vähemmän. Yksi suora ja helppo tapa minkä avulla haluan kuluttaa paremmin on se, että haluan ostaa enemmän käytettynä. Suomessa Zadaa-appi mahdollistaa tän jokaiselle ja täällä Norjassa on onneksi oma second hand sovellus, jonka kautta oon onnistunut myymään vaatteitani täällä Oslossa eteenpäin. Haluan pyrkiä siihen, että kun teen harkitun päätöksen että halua jotain itselleni hankkia etsin sitä ensin käytettynä. Second hand ostamiseen kannustaa tietenkin myös se, että se on halvempaa ja tekee löydöistä uniikimpia. Jos siis itse fyysisille kirppiksille meneminen on vähän vielä vieras ajatus sulle, suosittelen juurikin näitä kirppis-sovelluksia ja varoitan että niiden selaamiseen voi myös jäädä koukkuun :---D Onneksi itse oon sen verran mukavuuden haluinen, etten ole vielä jaksanut lähteä ostamaan sieltä mitään haha..

Mä oon onneksi jo pitkään rakastanut kirppareita ja sitä mahdollisuutta löytää jotain uskomatonta pienellä hinnalla. Oon suhteellisen avoin vaatteen alkuperälle, eikä mua kiinnosta minkä merkkinen tai mistä peräisin vaate on, jos se on vaan hyvännäköinen. Mä oon pystynyt onneksi hyödyntämään myös mun vanhempieni vaateaarteita, itseasiassa tässäkin asussa takin lisäksi on vielä kaksi second hand tuottetta!

Joko arvasitte mitkä ne on? Villapaita on isän vanha ja hän lahjoitti sen mulle eteenpäin sen ollessa hänelle nykyään väärän kokoinen ja baskeri on äidin vanha, jonka otin käyttööni tänä syksynä kun baskereista tuli muodikkaita jälleen kerran. Farkut ja kengät on tosin itseostettuja, vaikka farkuistakin diy hengessä pätkäisin lahkeet yhtenä aamuna lyhyemmäksi ja hapsuttaviksi!

Tän vuoden yksi tavoitteista on siis, ostaa enemmän käytettynä, vähemmän ylipäätänsä ja myydä/lahjoittaa vaatteet eteenpäin joita en enää itse käytä, mutta pyrkiä tästä ainaisesta vaatteiden eteenpäin myymisestä eroon. Tavoitteena on se, että mun vaatekaappi koostuu pelkästään käyttöön tulevista ja rakastetuista vaatteista, eikä sinne päädy uutena/käytettynä vaatteita, jotka ei sitten enää hetken päästä miellytäkkään. On täysin omien ajatusten viherpesua, ostaa edelleen yhtä paljon kuin ennenkin ja yhtä ajattelemattomasti, ja hakea hyväksyntää sen kautta, että ne voi kuitenkin myydä eteenpäin jollekkin toiselle. Vaatteen eteenpäin myyminen on tietenkin paljon parempi kuin se, että se heitetään roskiin, mutta miten meille koko ajan kertyy niin paljon vaatteita että niitä saa olla jatkuvasti myymässä eteenpäin?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Heli,

Täällä kans toinen, jonka tavotteena tänä vuonna on oppia ensinnäkin erottaan ne oikeet tarpeet asialle/vaatteelle x ja toisekseen ostaa ne joko käytettynä kirpparilta tai sit lähellä tehtynä. Ja jos rehellisiä ollaan, niin just kirpparilta oon viime vuosina tehny kaikki parhaimmat vaate- ja etenkin takkilöydöt!! Sulla on muuten ihan superihana blogi, ihan ehdottomasti lukeutuu mun lemppariblogeihin. 😊 Ja yks seikka, miks tykkään sun blogista niin paljon on juurikin samojen vaatteiden yhdistely yhä uudestaan, mikä inspiroi myös itseäkin ottaan enemmän irti jo tästä tän hetkisen vaatekaapin sisällöstä. ♥

heliannika.blogspot.fi/
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jes hyvältä kuullostaa! Ja sama täällä, kirppareilta usein tuppaa löytymään niitä ihan parhaimpia vaatehankintoja😊 huh kiitos vielä ja ihana kuulla, että onnistun inspiroimaan!♥ Tälläinen palaute kannustaa ihan super paljon tekemään tätä omaa juttua ja juurikin yhdistelemään samoja vaatteita uudestaa eri tavoin!
nouw.com/reettapelli
Anna,

Tää postaus on aivan täyttä asiaa! Tää nykyinen kulutusyhteiskunta on ihan kauhea ja on jäätävää seurata miten bloggaaja toisensa jälkeen vaan kuluttaa, kuluttaa ja kuluttaa. Olisi niin tärkeää minimoida uuden osto ja mielummin ostaa vain harvoja tarkkaan valittuja vaatteita, ja mieluiten vielä kirpparilta jos mahdollista. Sulla on niin inspiroiva ja realistinen tyyli, koska sen lisäksi ettet omista loputonta vaatekaappia, myös hankit ison osan vaatteista kirpparilta tai vaikkapa juuri vanhemmilta <3

2avlt5.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,

kiitos paljon sun ihanasta kommentista! <3 Mun silmät on kanssa avautuneet sille, että miten hirveän isossa roolissa kuluttaminen (vaikkei siitä suoraan puhuttaisikaan) on monissa blogeissa/youtubessa. Harmittaa se, että tän hetken lapsille/teineille tämä näyttäytyy ns. normaalina elämänä, mikä tulee muokkaamaan heidän kulutustottumuksiaan ja arvojaan paljon. Toivon tosiaan, että tätä kuluttamisen järjettömyyttä otettaisiin enemmän esille suurempien vaikuttajien (kuin minä) toimesta! On ihan super kannustavaa saada näin ihanaa palautetta omasta duunista ja tää pistää kyllä mut vielä keskittymään tähän aihepiiriin enemmän😊 Kiitos!

nouw.com/reettapelli
Alisa
,

Niin hyvä aihe! Mukava, että avasit omaa ajatusmaailmaasi kulutuksesta. Mun mielestä tästä puhutaan ihan liian vähän! Tää pitäs ehdottomasti nostaa samanlain tapetille kuten lihansyönti nyt on. Itse oon erittäin huono esimerkki järkevästä kulutuksesta, mutta parempaan päin mennään jatkuvasti. Impulsiivisen ostelun sijasta oon oppinut miettimään että mitä "todella" tarvitsen ja ostan vain kyseisen tuotteen. Ennen kauppaan lähtöä punnitsen asiaa viikon, joskus kuukaudenkin (joskus pidempään) ja sitte vasta ostan mikäli koen välttämättömäksi. Seuraava projekti mulla on kapselivaatekaappi, oonkin noita sun postauksia aiheesta jo selaillut läpi! Ja samalla tän käytettynä ostamisen uuden sijasta haluan ujuttaa mun ostokäyttäytymiseen. Aina se ei tietty ole mahdollista, mutta kuitenkin.

ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiitos paljon sun kommentista! Oon samaa mieltä, että tästä puhutaan ihan liian vähän ja just sen vuoksi mä haluan puhua tästä enemmän! Mun mielestä on hienoa jo, että on alkanut kyseenalaistamaan omaa käyttäytymistään, monet ei edes ajattele siinä olevan mitään väärää että kuluttaa paljon vaatteita. En itsekkään ole lähelläkään täydellistä kuluttajaa, mutta tärkeintä on se, että mennään koko ajan parempaan ja tiedostavampaan suuntaan! Mun pitäisi kanssa enemmän keskittyä siihen, että harkitsen oikeasti pidempään mun ostoksiani, mä vähän impulsiivisena sieluna oon heti jonkun ajatuksen saatuani ryntäämässä sitä toteuttamaan :---D Suosittelen kyllä jonkin asteista kapselivaatekaappia, sellaista mikä tuntuu itsestä hyvälle! Huomasin että se selkeytti paljon enemmän mun ajattelua vaatteistani ja uskon että sitten keväällä on super ihanaa ottaa säilöstä keväisemmät vaatteet takaisin käyttöön, ihan kuin olisi paljon uusia vaatteita kun ne ei ole koko ajan näkyvillä :---))

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli