HELPOIN VINKKI KULUTTAMISEN VÄHENTÄMISEEN

Kuluttamisen vähentäminen on ollut nyt hetken tapetilla ja jos minkälaisia vinkkejä on listattu niin mun kuin muidenkin toimesta. Totuus on että "sen kun lopetat ostamisen"-vinkki ei toimi kaikilla, johtuen siitä että muutos entiseen on liian suuri tai koska joskus jotain pitää vain ostaa. Sen sijaan mulla on tarjota, yksinkertaisen nerokas vinkki siihen miten helposti pystyy vähentämään omaa ostamista määrällisesti.


Osta kallista.


Tiedän, että tää on vähän typerä vinkki. Varsinkin jos tavoitteena on säästää rahaa kuluttamisen vähentämisen kautta tai alkujaankaan ei ole pullea lompakko valmiina (been there). Mutta, ennenkuin naurat tälle vinkille ja lopetat lukemisen, hear me out! Tän vinkin toimivuuteen on kaksi syytä, joka mun mielestä mahdollistaa sen toteuttamisen vaikkei olisi ökyrikas.

Ensinnäkin vanha sanonta "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" pitää niin paikkansa nykyajan fast fashion-kierteessä. Kun halpoja vaatteita ja asusteita ei ole tehty kestämään, joutuu niitä uusimaan lyhyellä aikavälillä. Tällöin tulee todennäköisesti käyttäneeksi saman summan, kuin minkä olisi voinut sijoittaa alunperin kalliimpaan ja kestävämpään tuotteeseen. Huonot materiaalit ja valmistuskuluista nipistäminen johtaa siihen, että ketjuliikkeiden vaatteet usein on alkujaankin huonolaatuisia ja tulevat käyttöikänsä päähän hyvinkin nopeasti materiaalien kestämättömyyden takia. Tämä on ns. suunniteltu ongelma, mikä varmistaa sen, että kuluttaja marssii takaisin kauppaan ostamaan jotain parillakympillä.

Tän vuoksi mun suositus on että sijoittaa vähän enemmän rahaa hyvistä materiaaleista huolella valmistettuun tuotteeseen, joka tällöin kestää vuosia käytössä (tietty pitää myös tuotteesta pitää huolta). Tämä johtaa siihen, että sitä ei tarvitse korvata uudella tuotteella (ehkä koskaan?) ja loppupeleissä rahaa saattaa jopa säästyä. Muistutan toki vielä, että kallis hinta ei aina takaa loistavaa laatua, joten kannattaa käyttää järkeä ostopäätöstä tehtäessä.


Toisekseen, kun ostaa kallista ei oikein tee mieli ostaa hetkeen mitään muuta. Kun vähän päätä huimaa rahan laittaminen johonkin tuotteeseen, se aika tehokkaasti sulkee lompakon hetkeksi aikaa. Oon huomannut, että kun sijoitan vähän hintavampiin tuotteisiin (enkä edes puhu mistään luxus tuotteista), niin niiden uutuuden viehätys kestää paljon pidempään ja niitä luonnollisesti myös arvostaa enemmän. Tällöin myöskään, ei oikein tee mieli palata ostamaan mitään halvempaa, eikä ostaa mitään yhtä kallista, joten kuluttaminen vähentyy ihan huomaamattaan.


Oon tänä vuonna keskittynyt tekemään hankintoja, jotka kestää käyttöä ja aikaa, ja muutamat niistä ovat olleet hieman kalliimpia. En tänä vuonna ostanut itselle synttärilahjaa, vaikka 25-vuotta lävähti mittariin, sillä huhtikuussa olin vielä ostolakossa ja en uhrannut asialle oikein ajatustakaan. Sen jälkeen oon miettinyt pitkään että haluaisin omistaa Marimekon Karla-laukun, mutta en ole raaskinut sitä tätä ennen ostaa (sain sen Black Fridaynä -25%). Hintaa laukulle jäi kuitenkin melkein 150€ ja se on heittämällä mun kallein laukku koskaan ja todennäköisesti tulee olemaan myös pitkään. En oo oikein laukkuihmisiä, enkä oikein näe itseäni koskaan ostamassa merkkilaukkua, muutenkuin kalliin Samsoniten matkalaukun hah. Mötkylä ja minä tullaan kulkemaan yhdessä hamaan loppuun asti ja tää on täydellinen laukku mun mielestä! Toinen tässäkin asussa oleva kalliimpi hankinta on Marimekon Jokapoika-paita, jonka ostin palkkioksi työnhausta selviytymiseen ja eipä oo sen jälkeen huvittanut pitää/ostaa mitään muuta kauluspaitaa!


Tykkään erityisen paljon kauluspaidan ja poolopuseron kerrostamisesta ulkonäöllisesti, mutta myös siitä syystä että siten munlainen vilukissa tarkenee myös kauluspaidassa talvisin. Ristiriidassa on toki se, että jätin näihin kuviin takin pois, koska se olisi peittänyt tän kerrospukeutumisen liian tehokkaasti :--p Mulla myöskään ei oo suomessa mukana kuin teddytakki ja tajusin että se on ollut mulla päällä noin viidessä viimeisissä asukuvissa!


Mikä on teidän tuomio tästä vinkistä ja asusta?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

onarainyday
onarainyday,
Tämä on niin totta! Ja mun kohdalla tämän tekee vielä aika helpoksi se, että mulla nykyään on aika kallis maku. Hehe 😃 (Välillä tulee vain pieni ahdistus siitä, kun haluaisi jotakin, muttei pysty kalliin hinnan takia. Tiedän, että tää on ihan tositosi tyhmää ja aivan turhaa, mutta sille ei aina voi mitään.) Ja mäkin tykkään kovasti pitää poolokauluksista paitaa ja jokapoikapaitaa päällekäin, tarkenee paremmin ja näyttää myös tosi kivalta 😊
nouw.com/onarainyday
ReettaPelli
ReettaPelli,
Haha mulla ei koskaan oo ollut kovin kallista makua mutta pahasti näyttää nyt siltä että se on sellaiseksi muodostumassa 😂 uskon että on hyvä että joskus joutuu vaikka hetken säästämään haluamaansa tuotteeseen jolloin sitä taas arvostaa enemmän ❤️ tää kombo on kyllä niin hyvä!!
nouw.com/reettapelli
ainoaxberg
ainoaxberg,
Tää vinkki on oikeasti toimiva! Oon ite huomannut, että kun oon alkanut ostamaan vähän kalliimpia juttuja, mulle on käynyt just niin kuin kuvailit: hetkeen ei tee mieli ostaa mitään ja myöhemminkin rahat laittaa mielummin laadukkaaseen vaatteeseen. 😃
nouw.com/ainoaxberg
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei hyvä kuulla että tää on toiminut sulla kanssa! Niinhän se menee että kun tottuu laadukkaaseen niin ei enää oikein tee mieli huonolaatuisia tuotteita 😄
nouw.com/reettapelli
mirulehtinen
mirulehtinen,
Mun mielestä tää vinkki on hyvä. Ite noudatan juuri tätä. Sijoitan mieluummin hieman kalliimpaan, joka saa juurikin sen arvostamisen tunteen aikaan. Sijoitin esimerkiksi vähän aikaa sitten R/H Studion paitaan, mikä maksoi noin 200 €. Paita on ollut ihan super ja lukuisia kertoja jo päällä. Todella onnistunut ostos eikä todellakaan tee mieli tuhlailla parinkympin rytkyihin.
nouw.com/mirulehtinen
ReettaPelli
ReettaPelli,
Näinhän se menee, on ihana tunne kun löytää jotain ihanaa ja laadukasta ❤️ ihana kuulla että tää vinkki on niin monella jo käytössä ☺️
nouw.com/reettapelli
Heli,
Mäkin noudatan tätä samaista vinkkiä ja on toimiva. 😉 Toisekseen vielä oon huomannut sen, että laatuun ja hyviin matskuihin jää koukkuun eikä halua enää ostaa niitä ketjuliikkeiden tekokuiduilla kyllästettyjä vaatteita ainakaan uutena!
heliannika.blogspot.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Niinhän se on! Kun on tottunut hyviin (luonnon)materiaaleihin, niin sen jälkeen tuntuu tekokuidut aika onnettomilta :---D ihana kuulla, miten moni tätä vinkkiä jo noudattaa kanssa <3
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli