HELPOT VEGAANISET PIPARIT

vegaaniset piparit


Vegaaniseen ruokavalioon siirtymisen jälkeen on perinteiset herkut ja ruuat, erityisesti jouluna, menneet vähän uusiksi. Pullat on erittäin helppo leipoa vegaanisesti (sen kun jätät kananmunan pois, vaihdat maidon kasvimaitoon ja voin kasvimargariiniin), mutta piparit on vähän tuotttaneet päänvaivaa. Vegaaniset pipari ohjeet mitä netistä löytyy ovat mun mielestä tosi monimutkaisia ja koska äidin salainen pipariresepti on hetileivottava (mitä mikään muu ei kai ole?) niin tästä ominaisuudesta en ollut valmis luopumaan. Joten kehitin sitten oman äidin salaisen ohjeen pohjalta! Ja tää on tosiaankin erittäin helppo ja piparit on leivottava heti, koska jääkaapissa taikina murenee.


vegaaniset piparit
vegaaniset piparit

Helpot vegaaniset piparit


n. 2 peltiä pipareita tai noin 50kpl riippuen muottien koosta


1dl sokeria

1dl siirappia

⅓ tl inkivääriä

⅓ tl pomeranssinkuorta

⅓ tl neilikkaa


Yllä olevat ainekset laitetaan kattilaan ja keitetään kevyesti. Tavoitteena on saada siirappi juoksevaksi, joten pari kiehumis kuplaa ja sen jälkeen nostetaan kattila liedeltä. Muista sekoittaa koko ajan. Tän jälkeen jäähdytetään taikina, mutta jos on malttamaton (kuin minä) niin siirrytään lisäämään seuraavat ainesosat.


1dl rasvaa (sunnuntai leipomiseen tarkoitettu rypsiöljyrasva esim.)

¾ rkl soodaa

3-4dl jauhoja (tarkkaile koostumusta)


Lisää rasva ensin ja sekoita kunnes se on sekoittunut kunnolla taikinaan. Tän jälkeen lisää jauhot + sooda hitaasti koko ajan sekoittaen. Jauhon määrää on hyvä tarkkailla ja mulla on tapan nostaa taikina lopuksi vielä pöydälle ja vaivata sitä käsin jauhon kanssa, jolloin oikean notkean muttei jauhoisen koostumuksen saa helposti.

Taikinaa EI siis saa laittaa taikinaa jääkaappiin, vaan leivottava heti! Itse paistan nämä uunissa 200 asteessa ja nää paksuudesta riippuen kaipaa vain muutaman minuutin paiston, joten tarkkaile uunia!


Tää taikina toimi loistavasti tän kokoisena, mutta en oo ihan 100% varma sen skaalautuvuudesta isommaksi. Tupla kokoinen taikina varmasti toimii kyllä ihan hyvin, mutta oon sitä mieltä että tän kokoinen taikina on itseasiassa aika hyvä. Ei liian iso muttei liian pienikään ja mun mielestä piparit on parhaita tuoreina, joten mieluummin leivon pari satsia kuin ison jättikokoisen.

Olkaapa hyvä! Ja jos mietityttää onko tää taikina hyvää raakana, niin voin paljastaa että on!! Ja mun mielestä vähän 'turvallisempaa' raakana syötäväksi kuin se perinteinen, koska tässä ei oo sitten raakaa kananmunaa mukana. Kertokaa jos tätä meinaatte testata ja antakaa vinkkejä vegaaniseen joulupöytään! En oo oikein varma mitä meinaan itselleni jouluksi valmistaa piparien, torttujen ja pullien lisäksi. Kaurapuuroa, porkkanalaatikkoa ja porkkalaa ainakin!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli