ILMASTOVAALIT 2019 & ÄÄNI TULEVAISUUDELLE

Mietin pitkään haluanko kirjoittaa politiikasta blogin puolella. Koska koen tän aiheen niin tärkeäksi ja haluan käyttää sitä vaikutusvaltaa mitä mulla on hyvään, niin päätin avata mun omaa kantaa äänestämisen suhteen ja omia arvojani. Oon ilolla seurannut keskutelua asiasta somessa, blogeissa ja podcasteissa ja toivon että tätä kautta on tavoitettu meidät nuoret. Ylpeänä oon myös seurannut sitä miten alaikäiset, joilla ei ole vielä äänioikeutta, on protestoineet ilmaston puolesta ja mä toivon että me joilla äänioikeus on, voimme tehdä heidät ylpeiksi.

Mulle äänestäminen on aina ollut hyvin itsestään selvää, vaikken tätä vuotta ennen olekaan ollut kovin kiinnostunut itse politiikasta. Vaikka asunkin tällä hetkellä pysyvästi Norjassa ja sen vuoksi en ole suoranaisesti suomalaisen politiikan vaikutuksen alaisena, koen silti että mun kansalaisoikeus ja -vastuu on äänestää. Koska olen Suomen kansalainen säilyy mulla edelleen äänioikeus eduskunta- ja presidentinvaaleissa ja jos en äänestä näissä, en pääse käytännössä vaikuttamaan ollenkaan, koska äänioikeutta Norjan vaaleissa minulla ei ole. Oon sitä mieltä, että jos mä täältä Norjasta käsin voin äänestää Suomen asioista niin ehdottomasti jokaisen joka asuu Suomessa tulisi käyttää oman äänioikeutensa. Loppupeleissä me ollaan kaikki samassa veneessä ilmastokysymyksen kanssa, riippumatta siitä missä valtiossa me asumme.


Edellisen lauseen perusteella ja otsikkoa lukemalla voi helposti päätellä, mikä on mulle tärkein vaaliteema tänä vuonna. Ilmastonmuutos ja sen estäminen. Sanoin muutaman sanan tästä aiheesta jo Instagramin puolella, kun kävin itse äänestämässä viime lauantaina, mutta halusin jäsennellä ajatuksia vähän paremmin ja kattavammin myös tänne blogin puolelle. Näitä vaaleja ei ole turhaan kutsuttu ilmastovaaleiksi, koska nämä on juuri ne vaalit joiden lopputuloksella on se isoin merkitys ilmastonmuutoksen estämiseksi. Mä annoin ehdottomasti mun ääneni tulevaisuudelle. Tulevat neljä vuotta tulee olemaan kriittiset sen suhteen, että saadaanko vietyä eteenpäin myös poliittisella tasolla päätöksiä, jotka vaikuttavat ilmastonmuutoksen estämiseen. Jos nyt eduskuntaan ei äänestetä niitä tyyppejä jotka on valmiita tän työn tekemään, on neljän vuoden päästä mun mielestä jo liian myöhäistä aloittaa tämä työ. NYT on se hetki kun tämä asia ratkaistaan ja sen vuoksi toivonkin, että monelle ilmastokysymys olisi yksi tärkeistä kriteereistä ehdokkaan valitsemiseen. En tietenkään voi sanoa, että tämän tulee olla myös sun tärkein kriteeri ehdokkaan valitsemiselle ja sun arvokysymyksissä prioriteettinä ja tämä on mun henkilökohtainen mielipide. Oli sun arvot mitkä tahansa, mä toivon että joka tapauksessa äänestäisit.


Oon sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen estämiseen tarvitaan sekä yksilön tekoja, mutta myös ja erityisesti päätöksiä poliittisella tasolla. Roosa kirjoitti bloginsa puolella, että EU:n tasolla ei vielä voida tehdä tarvittavia päätöksiä esimerkiksi jäsenmaakohtaisen energiatuotannon tulevaisuudesta, mikä tarkoittaa että jokainen puolue/ehdokas joka yrittää tämän fraasin taakse piiloutua ilmastokannassaan todellakin vain välttelee asiaa. Esimerkiksi Nonsensen vaalitenttiä kuunnellessa oon välillä pyörittänyt silmiä joidenkin ehdokkaiden kohdalla niin paljon, että ne oli muljahtaa paikoiltaan. Tuntuu että ilmastokysymyksissä usein kompastutaan lillukanvarsiin ja vertaillaan epärelevantteja skenaariota kuten suomalainen vs brasilialainen naudanliha (kun todellisuudessa ulkomainen liha tulee useimmiten Saksasta tai Tanskasta), tai että suomalainen liha olisi ilmastoteko tai että “lihavero” johtaisi siihen, että vähävaraiset perheet joutuisivat lopettamaan lemmikkinsä. Tälläisellä draamapuheella saa helposti siirrettyä huomion itse asiasta muualle ja siten luomaan vastakkainasettelua käsitteiden välille jotka eivät ole mitenkään verrattavissa.Ilmastonmuutosta koskevat poliittiset päätökset on tehtävä jäsenmaiden sisällä ja vaikka Suomi onkin suhteellisen pieni valtio, on meillä mun mielestä vastuu toimia suunnannäyttäjänä tässä asiassa. Koen että meillä jos kellä on mahdollisuus kehittää ja testata uutta teknologiaa, käytäntöjä ja uusia ideoita meidän hyvin etuoikeutetun aseman ansiosta. Meillä on tietotaitoa ja pääomaa kehittää innovatiivisia ratkaisuja, joita toivottavasti voidaan sitten saattaa koko maapallon tietoisuuteen. Kirjoitin myös syksyllä blogiin siitä miten suomalaisen yksilön/valtion tason teoilla on suhteessa suuri merkitys verrattuna esimerkiksi intialaisiin (joihin aina tykätään verrata meitä), koska me yksilötasolla tuotetaan päästöjä moninkertaisesti verrattuna yksilöön Intiassa. Mutta siitä on tarkemmin tuossa postauksessa, jos on kiinnostusta lukea enemmän siitä asiasta. Jos ootte mua seuranneet jo jonkin aikaa, niin en usko että kenellekään tulee yllätyksenä mun ilmastokanta ja suhtautuminen tähän asiaan vaalien yhteydessä. Äänestäminen ilmaston puolesta on yksi tärkeimmistä ilmastoteoista minkä voit tehdä juuri nyt.


Saatan elää pienessä kuplassa, koska tänä vuonna musta tuntuu että varsinkin nuoret on kiinnostuneet politiikasta ja äänestämisestä enemmän kuin koskaan ennen. Vuoden 2018 nuorisobarometrin mukaan “61 prosenttia 15–29-vuotiaista nuorista on ainakin jonkin verran kiinnostunut politiikasta. Se on enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 1998 tehdyn barometrin historiassa.” Tää lupaa hyvää nuorten äänestysaktiivisuudelle, koska perinteisesti nuoret on olleet laiskoin äänestäjäryhmä ja keskimääräisesti yhtä nuorta kohden äänestää jopa kolme keski-ikäistä!! Viime eduskuntavaaleissa 18–24-vuotiaista alle puolet äänesti, ja 25–34-vuotiaidenkin boksissa äänestysaktiivisuus jäi alle 60 prosentin (lähde). Toivon että näissä vaaleissa tähän tulee muutos, koska kyse on meidän tulevaisuudesta ja toivon että nuoret saisivat päättää siitä ketkä tulee olemaan vastuussa siitä. Jos keski-ikäiset äänestää päättäjät eduskuntaan, pelkään että heidän ehdokkaat eivät osaa ajaa niitä asioita eteenpäin jotka on meille nuorille tärkeitä. Politiikkaa ja päätöksiä tehdään aina tulevaisuuteen ja tuleville sukupolville, minkä vuoksi on tärkeää että nuorten ajatukset ja mielipide tulee näkyviin meidän ehdokkaiden kautta. Politiikka ja päätökset mitkä nyt tehdään, tulevat vaikuttamaan meidän tulevaisuuteen ja elämään. Usein politiikka mielletään keski-ikäisten miesten kentäksi ja tälle pitää saada muutos. Tän vuoksi mä osittain periaatteesta ja arvomaailman kohtaamisen vuoksi äänestin tänä vuonna nuorta naista.Ilmastonmuutoksen lisäksi mulle tärkeitä kysymyksiä on myös tasa-arvo ja koulutus, joiden perusteella tarkentui vielä mun ehdokas- ja puoluevalinta. Ehdokkaan lisäksi on tärkeä myös miettiä mihin puolueeseen hän kuuluu, koska puolueella on myös iso merkitys suomalaisessa järjestelmässä. Pelkästään yksi kansanedustaja harvoin saa mitään muutoksia lävitse, vaan tarvitsee taakseen esimerkiksi puolueensa tuen ja sen vuoksi onkin tärkeää miettiä myös että mikä puolue kokonaisuudessaan vastaa niitä omia arvojaan parhaiten. On todennäköistä että et löydä ehdokasta tai puoluetta joka on 100% samaa mieltä sun kanssa, mutta varmasti löytyy sellainen ehdokas joka on samaa mieltä sun kanssa niistä sun tärkeimmistä asioista. Ennakkoäänestys päättyi 9.4 ja siellä ennätyksellisesti äänesti jo 1,5 miljoonaa ihmistä!

Sunnuntaina 14.4 on vielä mahdollisuus käydä äänestämässä, jos sitä et oo vielä tehnyt. Mä näen sen niin, että jos jättää äänestämättä (oli syy mikä tahansa) menettää oikeutensa valittaa päätöksistä. Jos ei äänestä, niin minkä viestin antaa niille nuorille jotka ei voi vielä äänestää, mutta ovat protestoineet perjantaisin ilmaston puolesta? Äänestämättömyys on mun mielestä hukkaan heitetty mahdollisuus. Vaikka voi tuntua, että se mun yksittäinen ääni ei merkitse mitään, voi loppupeleissä yhdelläkin äänellä olla merkitys. Äänestäminen on ainut ns. suora vaikuttamisen keino mikä meillä kansalaisilla on ja koska mahdollisuus siihen tapahtuu vain neljän vuoden välein on just nyt aika aktivoitua ja etsiä se oma ehdokas. Suosittelen Ylen vaalikonetta jos oma ehdokas on vielä hakusessa. Toinen loistava sivusto on Hiilivapaa Suomen Kiltteysmittari, josta voi tarkistaa miten oma ehdokas/puolue suhtautuu ilmastonmuutokseen ja sen estämiseen.


Haluan vielä korostaa, että tää teksti on tietenkin kirjoitettu mun arvojen pohjalta ja keskittyy siksi ilmaston lämpenemiseen. Voin toivoa, että tää teema on myös muille tärkeä, mutta en voi sanoa että muut arvot päätöksen takana olisi yhtään huonompia tai parempia. Politiikka herättää varmasti tunteita ja on sallittua olla mun kanssa eri mieltä.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli