JOKA PÄIVÄ EI TARVITSE OLLA UUSI ASU PÄÄLLÄ

Jos mä jostain haluan, että mut muistetaan tai johon mut yhdistetään on se ajatus, että aina ei tarvitse olla jotain uutta päällä. Joka päivä ei tarvitse olla uusi asukokonaisuus päällä.Pyrin tuomaan tätä esille niin mun blogissa kuin instagraminkin puolella, julkaisemalla asukuvia joissa toistuu samat vaatteet tai jakamalla kuvia samasta asusta muutamaan kertaan. Varsinkin instan puolella elää vahvana käsitys siitä, että kuvissa pitäisi aina olla jotain uutta päällä. Blogeissakin pitkään ja edelleen tuntuu vallitsevan ajatusmaailma, että samasta tai edes samankaltaisesta asusta ei voi jakaa uudestaan kuvia, koska se ei inspiroisi lukijoita. Tämä käyttäytyminen luo illuusion lukijoille siitä, että bloggaajilla on aina uusia vaatteita (ja ehkä onkin?), koska asukuviin päätyy vain ne uudet vaatteet. Asukuvat kun taas ei kerro kuin ehkä 10% totuudesta. Henkilökohtaisesti voin ainakin sanoa, että 90% mun asuista ei koskaan päädy kuviksi asti.


Ja tää on ihan järjetöntä! Eihän se ole mitenkään järkevää miltään kannalta, että aina olisi jotain uutta päällä. En ala edes puhumaan niistä vaikutuksista mitä se tarkoittaa eettiseltä tai ekologiselta kannalta. Allekirjoittanut ainakin tarpoo menemään samoissa vaatteissa pienillä variaatioilla arjessa. Mutta tunnustan sen itsekin, että huomaan ajattelevani ettei täysin samaan asuun voi pukeutua peräkkäisinä päivinä.

Miksi näin on?Vaatteiden valintaan, ainakin silloin kun valinnanvaraa on paljon, menee arjessa yllättävän paljon aikaa ja olisi hyvinkin helpottavaa pukeutua vain samaan asuun uudestaan. Mutta miksi se tuntuu väärältä? Antaako se laiskan, likaisen tai piittaamattoman kuvan kantajastaan? Ehkä oman pään sisälle. En usko että kukaan muu kiinnittää asiaan sen kummemmin huomiota, koska jokainen on niin keskittynyt omaan itseensä.

Keskimäärin meillä jokaisella on kaapissa varmasti reippaasti yli 100 vaatetta, mikä tarkoittaa sitä että asukokonaisuus vaihtoehtoja on melkein rajaton määrä. Mutta silti ajattelemme että “mulla ei ole mitään päällepantavaa”, vaikka tiedämme sen olevan valhe. Se mitä oikeasti ajattelemme on, että meillä ei ole mitään _uutta_ päällepantavaa. Uutta glorifoidaan aivan liian paljon nykykulttuurissa. Uusi on aina parempaa, haluttavampaa ja ihanampaa. Kunnes sitten se ei olekaan enää uutta. Vanhan käytetyn vaatteen arvostuksen puute sataa suoraan ketjuliikkeiden laariin ja he markkinoinnillaan pyrkivät armottomasti saamaan meitä kaipaamaan jotain uutta.


Uutta talvitakkia joka vuosi. Uusia tennareita kun vanhat on vähän vähemmän valkoiset. Uutta villapaitaa, kun käytössä oleva on vähän nyppyyntynyt.Mä haluan laittaa stopin tälle. Arvostaa enemmän sitä mitä mulla jo on. Pitää siitä huolta, jotta se säilyy käyttökelpoisena pitkään. Ja oikeasti käyttää mun laajaa vaatevalikoimaa uudestaan ja uudestaan.

En sano, että meidän jokaisen tulisi muuttaa pukeutumisemme Steve-Jobs tyyliseksi ja pukeutua vain samoihin vaatteisiin loppuelämämme. Asujen suunnittelu saa ja kuuluukin olla kivaa ja inspiroivaa. Tykkään ehdottomasti keksiä uusia asukokonaisuuksia mun vaatekaapista löytyvistä vaatteista ja tuskinpa koskaan tulen pukeutumaan vain samoihin vaatteisiin paria päivää pidempään. Mutta siitä ajatuksesta luopuminen, että säännöllisin väliajoin pitäisi olla jotain uutta, tulisi luopua.

Huomaan itse edelleen välillä ajattelevani, että vitsit olisi kiva saada jotain uutta ja piristävää vaatekaappiin, vain sen takia että saisin jotain uutta. Näin hetkinä pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja todeta, että on ihan ok ajatella noin mutta ei niin ok juosta näiden mielihalujen perässä. Uuden ostamisen sijasta, kannattaa järjestää itselle asujenkeksimis-sessio, jossa kokeilee erilaisia ja uusia asukokonaisuuksia omasta vaatekaapistaan. Siinä varmasti inspiroituu omasta vaatekaapistaan ihan uudella tavalla.


kuvat: Terhi Suanto


Toinen kikka jolla saa oman vaatekaapin sisällön taas inspiroivaksi on se, että pukeutuu samaan asuun 5 päivää putkeen tai pukeutuu yhteen vaatteeseen nämä viisi päivää vaihdellen muita. Voin luvata että tän kokeilun jälkeen kaikki muut vaatteet on yllättäen aika kivoja ja niitä pukee mielellään päälle.


Mitä mieltä te ootte, voiko saman asun pukea peräkkäisinä päivinä päälle? Tai jopa viisi päivää putkeen?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

smagardi,
Miulla on aika usein vaan samat housut ja sama neuletakki päällä, vaihtelen vaan alla olevaa puseroa. 😃 Kun on hankkinut itselleen vain toisiinsa sopivia tuotteita ja värejä, niin elämä on helpottunut pukeutumisen suhteen huomattavasti.
astuharhaan.wordpress.com/
ReettaPelli
ReettaPelli,
no just tää! kun kaikki vaatteet toimii keskenään voi kaapista vetää melkein mitä vain ja lopputuloksena on kiva kokonaisuus, eikä tarvi mallailla toimiikohan nää nyt keskenään vai ei :---D Pikku muutoksilla kokonaisuudessa saa usein paljon aikaan ja itselläkin on inspiroitunut olo siitä mitä on päällä!
nouw.com/reettapelli
Emmavilhelmiina
Emmavilhelmiina,
Oon samaa mieltä, hyvä teksti! Tuntuu kyllä, että uutta ei haluta edes kun edellinen on hieman kulunut, vaan samantien, kun vaate on laitettu kaappiin. Oon tykännyt käydä kirppiksiltä ja ostaa melkein kaikki vaatteet sieltä, mutta nykyään sekin vähän ahdistaa, koska rekit ovat täynnä uusia vaatteita, joista monissa on vielä hintalaput kiinni. Vaikka vaatteet onkin jo kerran ostettu ja ei ole järkeä kokea huonoa omatuntoa niiden ostamisesta kirppikseltä, tulee siitä silti hieman paha mieli :/ Olisi kiva, jos ihmiset haluaisivat sitoutua omiin ostopäätöksiinsä sen verran, että käyttäisivät vaatetta edes kerran, vaikka sekin on naurettavaa, että vaatteita ostettaisiin vain yhtä käyttökertaa varten. Mä tykkään nykyään kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon käytän oikeasti mun vaatekaapin eri vaatekappaleita. Sillä löytää juuri itselle sopivat ja saa karsittua turhan pois 😊
nouw.com/emmavilhelmiina
ReettaPelli
ReettaPelli,
en vois olla enempää samaa mieltä sun kanssa! Uuden ostamisesta on enemmänkin tullut täyttöä elämälle ja tosiaan on kamala huomata miten paljon käyttämätöntä myydään eteenpäin! Miten se on edes päädytty ostamaan jos, se ei oo toiminut ollenkaan henkilöllä käytössä? Mulla on sama toimintamalli käytössä, että ostan melkein kaiken kirppareilta ja sieltäkin yleensä keskityn ostamaan aidosti vanhoja vaatteita ja välttelen suosiolla näistä tunnetuista ketjuliikkeistä tulleita vaatteita (varsinkin jos niistä näkee että ne on varsin uusia/huonokuntoisia ja materiaalit ei ole kohdillaan). Oon miettinyt sitä, että olisi tosi hyvä pitää kunnon kirjaa siitä kuinka montaa kertaa jotain vaatetta käyttää, koska uskon että se yllättäisi. Toiset vaatteet on varmasti koko ajan käytössä kun taas toiset jää vähemmälle käytölle, vaikka olisi luullut että ne päätyy aktiivi käyttöön. Tämä juurikin opettaisi omasta tarpeesta ja sopivuudesta paljon! Onneksi itsellä alkaa olla tiedossa ne vaatteet mitä käytän koko ajan ja mistä tykkään mutta jotka vaan ei toimi omassa arjessa, niin osaa sitten vältellä niiden ostamista.
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli