JOKAISELLA MEIDÄN TEOLLA ON MERKITYSTÄ ILMASTONMUUTOKSEN ESTÄMISEKSI

Oon pohtinut ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä valintoja suunnilleen nyt viikon melkein yötä päivää, minkä tuloksena olikin keskiviikon postaus ”Kun kulutushysteria blogeissa ahdistaa”, vaikka tää itse postaus pohdiskeli pelkästään kuluttamista ja miten se esiintyy tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa, tuli siinä väkisinkin sivuttua myös muita ilmastonmuutokseen liittyviä osatekijöitä. Haluankin kiittää jokaista, joka luki ja jätti kommentin tuohon postaukseen, oon ollut otettu ihan jokaisesta kommentista ja sydän syrjällään siitä kuinka ihania, ajattelevia ja pohtivia lukijoita multa löytyy. On ollut uskomatonta huomata se, että se mitä teen on oikeasti inspiroinut lukijoita ja se jos mikä kannustaa mua eteenpäin kahta kovemmin.

Kiitos.❤

Vaikka oonkin näitä asioita pohtinut nyt viikon putkeen, tuntuu että mun ajatukset ovat edelleen aivan solmussa ja joka kerta kun pyrin niitä kirjoittamaan, syntyy ruudulle vain sotkuista ajatusoksennusta. Mulla on niin paljon sanottavaa, ajateltavaa ja pohdittavaa mielen päällä. Oon seurannut aika tiivisti tän viikon aikana tätä keskustelua sosiaalisessa mediassa ja blogeissa ja oon ollut niin iloinen siitä, että yleinen ilmapiiri on enimmäkseen kannustava, inspiroiva ja toiveikas. Monet sosiaalisen median vaikuttajat ovat ottaneet tätä asiaa esille, vaikkeivat olisikaan täydellisiä malliesimerkkejä, antaen konkreettisia neuvoja miten voi vaikuttaa ja esimerkkejä, miten he pyrkivät parempaan. Tämä on ehdottoman tärkeää mun mielestä. Some-vaikuttajilla on uskomattoman iso vaikutusvalta seuraajiinsa ja sen myötä mun mielestä myös vastuu omasta viestinnästään, olivatpa seuraajat kuinka medialukutaitoisia hyvänsä. Mun mielestä on äärettömän surullista, jos tätä vaikutusvaltaa käyttää sen viestin markkinoimiseen, ettei yksilön valinnoilla ole suuressa mittakaavassa merkitystä (omasta mielestä), varsinkin jos muut tekevät vielä pahemmin ja jonka vuoksi ei ole valmis luopumaan joistain asioista (joita pidetään epäekologisina), ennen kuin on lain edessä pakko.

Tosiasia on se, että niillä yksilön teoilla on merkitystä. Vähintäänkin siitä näkökulmasta, että jos valitset pyörän auton sijaan, ne auton päästöt aivan varmasti jäävät menemättä sinne ilmakehään. Myös suomalaisena hyvinvointivaltion jäsenenä, meidän päästöjen puolittaminen on paljon merkityksellisempää kuin esimerkiksi intialaisten. Yksinkertaisesti siitä syystä, että jokaisen meidän hiilijalanjälki on isompi kuin heidän. Yhden intialaisen päästö on vain 1,8tonnia vuodessa, verrattuna suomalaisen 10,7tonniin. Mielenkiintoinen fakta on myös se, että esimerkiksi vaateteollisuus, joka on vahvaa Intiassa ja yksi saastuttavimmista toimialoista (ja jonka vaatteita me käytämme) lasketaan heidän päästöihin, ei meidän. EU:n (toimii yhtenä kokonaisuutena ilmastoneuvotteluissa kuten Intia) vuosittaiset päästöt ovat taas 3 415 000 tonnia ja Intian 2 342 000, joten on selkeä fakta, että hyvinvointivaltioiden päästöjen puolittamisella on paljon isompi vaikutus, kuin esimerkiksi Intian. EU:n päästöt ovat globaalissa skaalassa 10%, joka on mun mielestä hyvin merkittävää. Koen myös, että hyvinvointivaltiolla on paremmat mahdollisuudet ja vastuu olla suunnannäyttäjä tässä asiassa muille valtioille, jonka vuoksi niin yksilötason kuin myös poliittisen tason päätöksillä on merkitystä.

En väitä, että pelkästään meidän yksilötason teoilla voitaisiin päästä siihen 1,5 lämpöasteen nousussa pysymiseen, joka olisi tässä tilanteessa kaikista paras mahdollisuus, vaan tähän ehdottomasti tarvitaan mukaan myös suuria toimijoita. Ja tuskin kukaan näin ajatteleekaan. Sen sijaan haluan painottaa sitä vaikutusvaltaa mitä meillä yksilöillä on juurikin kuluttajana. Ne ekologisemmat valinnat mitä teemme (tai ostamatta jättäminen), vaikuttavat aina markkinoiden kysyntään ja tarjontaan. Kun vegaanisten tuotteiden kysyntä ja suosio on kasvanut viime vuosina, on tarjonta niissä kasvanut huomattavasti. Vastaavasti kun liha ja maitotuotteiden kysyntä vähenee, korjaa markkinat automaattisesti itseään pienentämällä tarjontaa. Kysynnän ja tarjonnan laki on yksi oleellisimmista markkinamekanismeista ja erittäin yksinkertainen tapa, jolla meistä jokainen voi vaikuttaa jaloillaan. Kuten sanoin jo edellisessä postauksessa niin kuluttamisen vähentäminen on helppo tapa aloittaa oman hiilijalanjäljen pienentäminen ja jos oma hiilijalanjälki kiinnostaa niin suosittelen ehdottomasti tekemään Sitran elämäntapatestin, joka antaa konkreettista tietoa sun toimista ja niiden aiheuttamista päästöistä ja myös parannusehdotuksia.Kenelläkään ei ole enää varaa ajatella, ettei tämä koske mua tai ettei mun valinnoilla ole merkitystä. Suomessa lämpötila on noussut jo kaksi astetta ja jos globaalisti lämpötila nousee kaksi astetta, niin Suomessa lämpötilan nousu on jopa 4 astetta. Nyt jo on näkyvissä ympäri maailman ympäristön lämpenemisen vakavat seuraamukset, josta helpompana on tavallisen ihmisen huomata ääri-sääilmiöiden yleistyminen. Tuskin kukaan teistä on unohtanut vielä viime kesää tai miettinyt sitä, että ei ole oikeasti normaalia, että lokakuussa on näin lämmintä. En ala tähän enempää lämpötilan nousun seurauksia luettelemaan, koska ne voi lukea ylle linkkaamastani artikkelista, mutta sen sanon, että ne ovat pelottavia. Ja ne tulee oikeasti koskemaan jokaisen meidän elämää (vaikuttavat jo nyt), puhumattakaan seuraavaa sukupolvea.

Oon pahoillani, jos tää aiheuttaa ahdistusta (mussa ainakin), mutta mun mielestä on niin tärkeää viestiä tätä eteenpäin. Tiedän, että mä saatan tavoittaa ihmisiä, joita perinteiset uutiset ei ehkä tavoita tai mun antama informaatio voi olla vähän helpommin lähestyttävää ja samaistuttavaa. Sen vuoksi mä haluan tätä tietoa jakaa ja toivon että jokainen teistä miettisi hetken mitä voisi ehkä tehdä ekologisemmin. Mä sanon, että kannattaa aloittaa jostain pienestä ja rakentaa sitten sen päälle ja muistuttaa itseään, että tämä no elämäntapa eikä dieetti. Kaikkea ei varmasti voi kerralla muuttaa paremmaksi, mutta jokainen voi ottaa askelia oikeaan suuntaan ja ylläpitää muutosta.

Mun vinkit mistä aloittaa muutos on kierrättäminen, kuluttamisen vähentäminen (kohdistaminen ekologisempiin valintoihin) ja maito- ja lihatuotteiden käytön vähentäminen lisäämällä kasvisruokaa. Näillä jutuilla pääsee omassa arjessa varmasti alkuun ja sen jälkeen voi miettiä isompia asioita, kuten miten asuu tai miten voisi optimoida omasta liikkumisesta aiheutuvia päästöjä. Näitä vinkkejä saa hyvin juurikin sieltä Sitran testistä! Tän lisäksi extra vinkkinä mulla on se, että halutessaan voisi miettiä ikimetsään sijoittamista tai vaikka soiden suojelua, jotka toimivat luonnon omina hiilinieluina. Näistä jompikumpi tai molemmat ovat ehdottomasti jotain mitä mä aion tehdä tulevaisuudessa ja myös ehdottomasti loistava aineeton lahjaidea jouluksi!

Mä toivon, että tämä teksti on ahdistamisen sijaan edes vähän inspiroinut ja sen takia haluan tähän loppuun vielä linkata yhden positiivisen artikkelin siitä, miten Suomen hiilipäästöt saisi nollaan nopeasti! Toivoa on vielä. Vaikka tää postaus nyt on vähän ns. aiheensivusta kun ajatellaan mun blogin teemoja (toisaalta ei hirveän kaukana olla tutuista teemoista), koen oikeasti vastuukseni tästä puhumisen ja tiedon levittämisen. Ihanaa perjantaita ja viikonloppua jokaiselle ja kiitos jos jaksoit lukea tän loppuun asti!


ps en oo varma miten nää kuvat nyt liittyy tähän postaukseen, sen lisäksi että näissä on nyt pyörä ja se on mun nro 1 kulkuväline

Tykkää-merkinnät

Kommentit

RoosaR
RoosaR,
Upea postaus Reetta!! On ihanaa miten intohimoisesti ja käytännönläheisesti (ja kannustavalla tavalla!) tuot esiin supertärkeitä asioita. Tällaista sisältöä lisää niin paljon kun vaan jaksat tehä <3
nouw.com/roosar
ReettaPelli
ReettaPelli,
huh kiitos niin paljon Roosa <3 Ihana kuulla, että oon onnistunut just tuolla tapaa tuomaan näitä asioita eteen, koska se on ollut mun tavoite! Uskon, että kun asioista puhuu käytännönläheisesti ja kannustavasti, niin lukijan on helpompi inspiroitua. Jatkossa kyllä varmasti tuun keskittymään tähän enemmän, varmaan juurikin muodin näkökulmasta!
nouw.com/reettapelli
Ihanaista
Ihanaista,
Hyvä postaus! Samat jutut mietityttää itseäkin ja kirjoittelin blogiin kanssa tällä viikolla omista teoistani ympäristön eteen 😊
nouw.com/ihanaista
ReettaPelli
ReettaPelli,
Voi kiitos! Pitääkin käydä se lukaisemassa, on aina niin tsemppaavaa lukea muiden ajatuksia hyvistä teoista, varsinkin jos sieltä bongaa itselle uusia ideoita :--))
nouw.com/reettapelli
RuneErlend
RuneErlend,
looks so nice! Love the sweater and hat! 😊
nouw.com/runeerlend
ReettaPelli
ReettaPelli,
thank you! :--)
nouw.com/reettapelli
emma
,
Niin tärkeää asiaa <3
ReettaPelli
ReettaPelli,

lue myös nämä

    Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli