JOS OSTAT, OSTA LAATUA

Kuuluin ennen siihen kastiin, joka osti kun halvalla sai laadusta tai materiaaleista niin välittämättä. Sitten ihmettelin, että miksi farkut hajoaa sisäreisistä hetken käytön jälkeen, villapaita menee ihan vinkuraan pesussa, kengät kuluu heti rikki/tekee 1000 rakkoa tai miksi tää mun uusi "villa" kangastakki ei pidäkään mua lämpimänä.


En tiedä missä oon ollut kun äiti on mulle kertonut materiaalien ja laadun merkityksestä vaatteiden suhteen, mutta niinhän se taitaa aina valitettavasti mennä että kaikki pitää oppia aina kantapään kautta. Kirjaimellisesti tässä tapauksessa, koska niin monet kerrat on mun kantapäät olleet verillä huonojen tekonahkakenkien vuoksi. Nykyään vaatteiden materiaalit on tosiaankin mulle kaiken a ja o ja ostopäätökseen melkein eniten vaikuttava tekijä. Tää asu kuvastaakin juuri tätä ajattelua parhaimmillaan, materiaalien ollessa just eikä melkein ja vaatteiden ollessa laadukkaita ja ajattomia yksilöitä. Tää asu on joka suhteessa niin mua! Villapaita on 100% merinovillaa, kengät on nahkaa ja farkut vintagea, eli siten 100% puuvillaa. Villakangastakista löytyy myös 60% villaa, mikä on jo aika hyvä prosentti kun ottaa sen ostopaikan huomioon (weekday) ja kipparihatussakin on 50% villaa. Tästä saattaa huomata että oon aika tosissani tän villa jutun kanssa varsinkin talvisin! Kesällä tietty puuvilla ja pellava on must have.


Mun ideaalivaatteissa villapaitojen on oltava villaa, kuten myös sen villakangastakinkin suurimmaksi osaksi. Nahkakenkien tulee olla nahkaa, jotta voin niitä käyttää muutenkuin seisomiseen ja farkuissa en siedä tekokuitua tai venyvyyttä, koska ne on heti puhki jostain kohtaa. Näistä ominaisuuksista tulee tietenkin olla valmis maksamaan, koska mitään ei valitettavasti tässä markkinataloudessa saa ilmaiseksi.

Kestävyys onkin se puoli joka hyvissä materiaaleissa on parasta. Nahkakengät säilyy hyvänä käytössä, kun niitä muistaa vahata ja suojata säännöllisesti. Näillä tän asun nilkkureilla on kävelty varmasti satoja kilometrejä, mutta vahauksen jälkeen ne näyttää edelleen melkein uusilta. Rehellisten 100% puuvilla farkkujen kestävyydestä usein kertoo se, että ne on käytettynä ostettunakin uudenveroisia ja ne oikeastaan vain paranee käytössä. Valitettavasti tätä samaa ei voi sanoa farkuista, joiden kankaassa esiintyy tekokuituja. Villapaidat säilyy hyvänä vuosia ja luonnonkuitu pysyy kauniin näköisenä pitkään oikein huollettuna. Villa tuppaa vähän nyppyyntyä käytössä, mutta sen voi korjata nypynpoistajalla tai sheivaamalla pinta varovasti terävällä sheiverillä.

Laadusta ja materiaaleista puhuttaessa usein mun mielestä unohtuu käyttömukavuus siitä kombosta! Mä en onneksi oo niitä ihmisiä joita villa kutittaa ja (sen vuoksi) oon sitä mieltä, että 100% villaa oleva villapaita (merino tms.) on aina miellyttävämpi päällä kuin sekoiteneule. On totta, että tekokuidut saattavat olla joskus älyttömän pehmeitä, mutta käytössä (pesussa ja hikoillessa) niiden ominaisuudet muuttuvat mun mielestä huonompaan suuntaan erittäin nopeasti, jolloin saa olla ostamassa uutta tilalle. 100% puuvillaiset farkut, joista ei venyvyyttä löydy saattavat olla epämukavat päällä, jos koko on väärä. Strech mahdollistaa usein sen, että voi ottaa pienemmä koon farkuista, koska ne kuitenkin venähtää käytössä. Mä taas otan mieluusti aina vähän isomman koon farkuissa, jolloin farkut tuntuvat päällä paremmille ja verenkierto ei vaarannu. Talveen soveltuvaa villakangastakkia ostaessa on hyvä muistaa se, että jos siitä puuttuu villa materiaaleista, ei se tule olemaan kovin lämmin pakkasilla.

Voisin näköjään kirjoittaa materiaaleista ja niiden huollosta romaanin, mutta lopetan nyt ennenkuin tämä teksti on kilometrin mittainen. Sen sijaan kysyn mikä on teidän lemppari materiaali? 🤩 Mun taitaa olla alpakkavilla tai ihan luonnollinen villa <3 ootteko te yhtä tarkkoja materiaalien syynäämisen suhteen?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

mirulehtinen
mirulehtinen,
Voi kyllä olen! Opintojen aikana kävin kurssin nimeltä muotikaupan tuotetuntemus, jossa me opiskeltiin kuituja ja niiden ominaisuuksia. Tästä aiheesta oli jopa tenttikin. Tässä vaiheessa mun silmät aukesi. Oon niin täysin samaa mieltä sun kanssa kaikesta, mitä tässä postauksessa sanoit! Neuleissa sekä kangastakissa villa on ehdoton. Se on toki lämmin, mutta siitä ja myös muista hyvistä materiaaleista tulee jotenkin arvokas fiilis, kun on laadukkaita vaatteita. Omia lempparimateriaaleja on myös just puuvilla ja pellava. Myös silkki on ihana kevyt materiaali! Ihmiset ehkä sitä kaihtavat sen arkuuden tai herkkyyden vuoksi, mutta oikein huollettuna se kestää ja on niin ihana. <3
nouw.com/mirulehtinen
ReettaPelli
ReettaPelli,
Toi kurssi kuulostaa niin mielenkiintoiselle! Mua jotenkin surettaa se, että villalla on sellainen maine että se aina kutittaisi iholla, koska se ei mun mielestä pidä ollenkaan paikkaansa! Riippuu paljon villasta, mutta yleensä villa on älyttömän pehmeää. On musta kamalaa että neuleessa tekokuitua pidetään tän takia hyvänä, ettei se kutita sitten... Ja oot niin oikeassa, hyvistä materiaaleista tulee tosi arvokas fiilis itselle! Ja ne näyttääkin paljon parmmilta päällä in my opinion ;--) Silkki on kyllä ihana, mutten taida silkkihuivien lisäksi omistaa mitään silkkistä. Harmi! Olisi ihana omistaa esimerkiksi silkkinen kauluspaita, ne näyttää niin upeilta <3
nouw.com/reettapelli
onarainyday
onarainyday,
Villa ja merinovilla erityisesti on mulle suosikkeja! Ihanan pehmeitä ja kestäviä. Mulle kans tulee paljon arvokkaampi olo silloin, kun on kunnon materiaaleista tehtyjä vaatteita päällä ja ne näyttävät vielä tosi hyviltä pitkään, kunhan muistaa huoltaa oikein. Mulle tämä huoltopuoli on pitkään ollut vähän sellainen äh en mä viitsi -aihe, mutta nyt olen miettinyt asiaa ja aloittanut panostamisen kenkien kohdalla. Seuraavaksi pitäisi poistaa kunnolla kaikki nypyt villapaidoista 😊 Tietyissä tilanteissa toki pienestä määrästä keinokuitua ei ole välttämättä haittaa, sillä se saattaa tehdä vaatteesta jopa kestävämmän. Ikimaailmassa en kuitenkaan ostaisi itselleni enää kokonaan polyesterista tehtyä villapaitaa. Tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus 😊
nouw.com/onarainyday
ReettaPelli
ReettaPelli,
Merinovilla on kyllä niin ihanan tuntuinen päällä! Mäkin olin ennen ehkä vähän holtiton huollon kanssa, mutta nyt se tuntuu jotenkin tosi inspiroivalta. Kengissä huollon huomaa ihan heti, niin se kyllä motivoi sitä tekemään useammin :--)) Mä en jotenkaan oo niin kovin tarkka villapaidan nyppyjen kanssa, onneksi mulla nyt ei ookkaan mitään sellaista neuletta joka kamalasti nyppyyntyisi! Oot kanssa oikeassa, että tietyissä jutuissa keinokuitu on jopa hyvästä! Ihana kuulla, että tää postaus oli mielenkiintoinen! <3
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli