KUN BLOGIEN KULUTUSHYSTERIA AHDISTAA

LIFE, SLOW FASHION


Tieto lisää tuskaa ja mitä tietoisemmaksi oon tullut esimerkiksi vaateteollisuuden vaikutuksista ympäristöön, sitä enemmän mua on alkanut ahdistaa sosiaalisessa mediassa. Tää on jotenkin nyt viimeaikoina vielä konkretisoitunut ihan eri tavalla ilmastopaneeli IPCC:n julkaiseman raportin jälkeen, josta onkin esimerkiksi Helsingin Sanomissa uutisoitu paljon. Tästä raportista ja siitä heränneistä ajatuksista voisi melkein kirjoittaa oman postauksen, mutta tämä postaus ei suoranaisesti pelkästään käsittele sitä, mutta sivuaa vahvasti siitä heränneitä ajatuksia.

Kulutan normikansalaiseen verrattuna varmaan vähän enemmän blogeja, youtubea ja instagramia ja siinä missä ennen koin vastaavan sisällön inspiroivaksi, nykyään yhä useammin se alkaa vain ahdistamaan. Kun oma linjani kuluttamisen muuttui siihen, että pyrin koko ajan kuluttamaan vähemmän ja viisaammin, muuttui myös mun blogin linja. En halua kannustaa ketään kuluttamaan lisää ja haluan inspiroida sen sijaan käyttämään vaatteita monipuolisemmin ja ostamaan mahdollisuuksien mukaan käytettynä.

Tämän päätöksen jälkeen on tämä ahdistus kulutushysteriaa kohtaan vain kasvanut. Ennen en luonut asialle kovinkaan montaa ajatusta ja nautin sellaisen sisällön kuluttamisesta, missä esiteltiin taikka ihannoitiin kestämätöntä kuluttamista, esimerkiksi toistuvien ostospostauksien tai jatkuvien uusien vaatteiden asukuvissa esiintymisen muodossa. Haaveilin siitä, että voisin itse joskus ”kotiuttaa” nämä haave tuotteet omaan vaatekaappiin, joka jo tässä vaiheessa pullisteli täynnä.Nyt koen vastaavan sisällön hyvin epäinspiroivana ja usein jopa ahdistavana. Oon halunnut pitää erittäin positiivista auraa tän mun ajattelutavan ja siihen kuuluvan blogisisällön ympärillä. Oon ehdottomasti sitä mieltä, että positiivinen kannustaminen on varmasti tehokkaampi vaikuttamisen tapa ja oon pyrkinyt inspiroimaan ja haastamaan olemassa olevia ajatusmalleja. Tavoitteena mulla onkin ollut saada lukijat inspiroitumaan omasta vaatekaapistaan ja haastaa heitä miettimään omaa kuluttamistaan uudella tapaa. Oon tarkasti vältellyt sitä, että olisin syyllistänyt muita bloggaajia tai sosiaalista mediaa kulutushysteriasta. Jos oon siitä jotain kirjoittanut, oon yrittänyt kirjoittaa ajatukseni oman kokemuksen ja positiivisten asioiden kautta.

Mutta tottahan se on. Mua välillä ahdistaa miten kulutushysteria, kuluttamiseen kannustaminen tai ihannoiminen on esillä sosiaalisessa mediassa. Uuden ostaminen on normi ja tavoiteltavaa ja sosiaalisella medialla rahoiksi lyöminen perustuu usein siihen, että saa seuraajat ostamaan affiliate-linkkien kautta. Mä taas koen oikeasti huonoa omaatuntoa muiden puolesta heidän kuluttamisen ja sen mainostamisen takia. Mä tiedän, että kaupallinen sisältö (mainostaminen) on se tapa, jolla nykyaikana mahdollistaa blogin ammatiksi kirjoittamisen ja oon tosi ylpeä muiden bloggajien kovasta työstä ja tuloksista. Samaan aikaan mua ahdistaa se tuotettu sisältö blogeissa ja muissa kanavissa. Välillä mietin, että eivätkö muut tiedä samoja faktoja kuin minä vaateteollisuuden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen kuluttamisesta ja eettisistä ongelmista?

Siitä miten vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista toimialoista (vastuussa 10% maailman hiilidioksidipäästöistä), johtuen kuljettamisesta syntyvistä päästöistä, vaatteiden lyhyestä käyttöiästä ja luonnonvarojen kestämättömästä hyödyntämisestä. Tai siitä miten vaatteet saastuttavat ympäristöään koko elinkaarensa ajan (materiaalikuitujen valmistamisesta hävittämiseen saakka)? Esimerkiksi yhden puuvillaisen teepaidan tuottamiseen kuluu 2700l vettä, joka on mitä normaali ihminen juo kahdessa ja puolessa vuodessa.Vai onko kyse vielä pahemmasta, siitä etteivät he välitä.

On älyttömän helppo sulkea silmänsä näiltä asioilta ja uskotella itselleen, ettei niillä omilla toimilla ole mitään merkitystä suuressa mittakaavassa. Uudet vaatteet, kosmetiikka ja tavarat on todella kivoja ja ihania ja varmasti piristää jokaisen päivää. Tää on paljon helpompi tapa elää elämäänsä. Kun taas tää tie millä mä oon, johtaa siihen, että koko ajan tuntee kamalaa riittämättömyyttä ja huonoa omaatuntoa omista valinnoistaan. En koe, että teen tarpeeksi, vaikka muutos siihen menneisyydenminään on iso ja vähän luulen, ettei maailmantuska helpota koskaan. Olisin varmasti aikoja sitten lopettanut tän mun blogiparan, jos en saisi jatkuvasti teiltä niin ihania ja kannustavia viestejä mun blogin ja sen ajatusmaailman suhteen. On uskomatonta kuulla, että mun sanoilla on ollut jotain vaikutusta ja monet kokevat mun sisällön inspiroivaksi ja nauttivat sen ei-kaupallisuudesta.

Tiedän, että tää postaus on ollut juuri sellainen syyttävän sormen osoittaminen, jota mä oon vältellyt kirjoittamasta. Mutta en kai voinut olla enää hiljaa. Oon sitä mieltä, että jokaisen meidän valinnoilla on oikeasti merkitystä ja jokaisella meistä on vastuu miettiä omaa kuluttamistaan uudelleen. Oli sitten ihan tavallinen kuluttaja tai vaikuttaja sosiaalisessa mediassa. Kuluttamisen vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista, jolla jokainen meistä voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään!

Aika usein asenne tuppaa olemaan se, että omilla teoilla ei voisi hirveästi vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja että päävastuu tästä hommasta on poliitikoilla ja isoilla yrityksillä. Tämä ajattelutapa on suoraansanottuna mun mielestä aika naiivi. On totta että just mun tekeminen ei suuressa mittakaavassa ole kovin merkittävää, mutta jos jokainen tekee vähän paremmin, syntyy näistä pienistä teoista jo jonkinlainen vaikutus. Mun mielestä kukaan ei voi enää pestä käsiään tästä vastuusta ja jos tavoitteena on oikeasti 1,5 lämpöasteen nousuun jääminen, on jokaisen osallistuttava.


KUVAT: LOTTA NYBERG

En halunnut enää osallistua hiljaiseen hyväksymisen kulttuuriin ja vältellä tätä aihetta, koska se en ole minä ihmisenä. Mun blogi on jatke mun omalle persoonalle ja minä oikeassa elämässä en olisi se tyyppi, joka vaikenisi. Mä oon se, joka kysyy niitä vähän hankalia kysymyksiä ja haastaa keskustelukumppaneita perustelemaan omia mielipiteitään ja toimintamallejaan. Haluan vielä viimeiseksi korostaa sitä, että en mä syytä ketään, joka tienaa leipänsä mainostamalla sosiaalisessa mediassa tai väitä että olisin itse täydellinen malliesimerkki. Mä toivon, että jokainen vain pysähtyisi hetkeksi miettimään omia toimiaan, omaa kuluttamistaan ja olisiko mahdollista tehdä jonkinlainen pienikin muutos parempaan.

Meillä jokaisella on vastuu miettiä minkälainen maailma me halutaan jättää jälkeemme tuleville sukupolville.

Mitä mä silloin teen, kun kulutushysteria ahdistaa? Scrollaan eteenpäin tai jätän lukematta kaupalliset postaukset. Siirryn lukemaan niitä blogeja (Ida365, Tyhjä Ajatus ja Use Less), jotka tiedän vastaavan mun omaa ajatusmaailmaa. Keskityn elämääni netin ja somen ulkopuolella ja muistutan itselleni että mitkä asiat on oikeasti tärkeitä. Mietin mitä asioita mä teen jo paremmin ja missä mulla ois vielä parannettavaa.

Likes

Comments

onarainyday
onarainyday,
Nyt vasta kerkisin lukea tän sun tekstin läpi, vaikka oli tarkoitus tehdä se jo monta päivää sitten! Aivan tosi hyviä ajatuksia ja mulla itelläkin, joskus on vähän vaikeaa olla osoittamatta pikkuisen syyttävää sormea joihinkin ihmisiin, joita esimerkiksi somessa seuraan. En missään nimessä halua olla ilkeä, mut se vaan tulee mulle omasta ahdistuksesta ilmastonmuutosta ja tätä hirmuista kulutuskulttuuria kohtaan. Mulla on myös tulevaisuuden haaveena, että tekisin työtä, jolla pystyisin vaikuttamaan ihmisten kulutustottumuksiin.

Mulle itselle on tullut jo melkeimpä automaatioksi se, että jos haluan tai tarvitsen itselleni jotakin niin kierrän ensin kirppareilla. En tietenkään ole täydellinen niin kuin ei ole kukaan meistä, mutta mä todella toivon, että kaikki viimeistään nyt alkaisi heräämään siihen tosi asiaan, että kaikkien on oikeasti tehtävä jotain! Eikä enää päde mikään sellainen argumentti, että eihän mun teoilla ole mitää väliä, koska intialaiset ja kiinalaiset.

Mut siis aivan todella hyvä teksti, saatan itsekin kirjoitella tähän aiheeseen liittyen 😊
nouw.com/onarainyday
FashionStatement
FashionStatement,
Kiitos paljon ja mä kyllä kannustan kirjoittamaan tästä aiheesta, jos tuntuu että on vähänkään sanottavaa! Oma ahdistus on kyllä aika kova välillä ja silloin juurkin turhauttaa muiden 'välinpitämättömät' toimet. Toi onkin just se oikea asenne että pyrkii mahdollisuuksien mukaan ostamaan aina käytettynä ja itse yritän tehdä samalla tavalla :---) Eihän kukaan varmasti täydellinen olekaan, mutta tärkeää onkin sen ymmärtäminen että jokaisen on tehtävä jotain ja että niillä teoilla on oikeasti merkitystä. Kiitos vielä sun kommentista! <3nouw.com/fashionstatement
RuneErlend
RuneErlend,
Just a little bit jealous!nouw.com/runeerlend
Write a comment...
IP: 82.99.3.229