KUN BLOGIEN KULUTUSHYSTERIA AHDISTAA


Tieto lisää tuskaa ja mitä tietoisemmaksi oon tullut esimerkiksi vaateteollisuuden vaikutuksista ympäristöön, sitä enemmän mua on alkanut ahdistaa sosiaalisessa mediassa. Tää on jotenkin nyt viimeaikoina vielä konkretisoitunut ihan eri tavalla ilmastopaneeli IPCC:n julkaiseman raportin jälkeen, josta onkin esimerkiksi Helsingin Sanomissa uutisoitu paljon. Tästä raportista ja siitä heränneistä ajatuksista voisi melkein kirjoittaa oman postauksen, mutta tämä postaus ei suoranaisesti pelkästään käsittele sitä, mutta sivuaa vahvasti siitä heränneitä ajatuksia.

Kulutan normikansalaiseen verrattuna varmaan vähän enemmän blogeja, youtubea ja instagramia ja siinä missä ennen koin vastaavan sisällön inspiroivaksi, nykyään yhä useammin se alkaa vain ahdistamaan. Kun oma linjani kuluttamisen muuttui siihen, että pyrin koko ajan kuluttamaan vähemmän ja viisaammin, muuttui myös mun blogin linja. En halua kannustaa ketään kuluttamaan lisää ja haluan inspiroida sen sijaan käyttämään vaatteita monipuolisemmin ja ostamaan mahdollisuuksien mukaan käytettynä.

Tämän päätöksen jälkeen on tämä ahdistus kulutushysteriaa kohtaan vain kasvanut. Ennen en luonut asialle kovinkaan montaa ajatusta ja nautin sellaisen sisällön kuluttamisesta, missä esiteltiin taikka ihannoitiin kestämätöntä kuluttamista, esimerkiksi toistuvien ostospostauksien tai jatkuvien uusien vaatteiden asukuvissa esiintymisen muodossa. Haaveilin siitä, että voisin itse joskus ”kotiuttaa” nämä haave tuotteet omaan vaatekaappiin, joka jo tässä vaiheessa pullisteli täynnä.Nyt koen vastaavan sisällön hyvin epäinspiroivana ja usein jopa ahdistavana. Oon halunnut pitää erittäin positiivista auraa tän mun ajattelutavan ja siihen kuuluvan blogisisällön ympärillä. Oon ehdottomasti sitä mieltä, että positiivinen kannustaminen on varmasti tehokkaampi vaikuttamisen tapa ja oon pyrkinyt inspiroimaan ja haastamaan olemassa olevia ajatusmalleja. Tavoitteena mulla onkin ollut saada lukijat inspiroitumaan omasta vaatekaapistaan ja haastaa heitä miettimään omaa kuluttamistaan uudella tapaa. Oon tarkasti vältellyt sitä, että olisin syyllistänyt muita bloggaajia tai sosiaalista mediaa kulutushysteriasta. Jos oon siitä jotain kirjoittanut, oon yrittänyt kirjoittaa ajatukseni oman kokemuksen ja positiivisten asioiden kautta.

Mutta tottahan se on. Mua välillä ahdistaa miten kulutushysteria, kuluttamiseen kannustaminen tai ihannoiminen on esillä sosiaalisessa mediassa. Uuden ostaminen on normi ja tavoiteltavaa ja sosiaalisella medialla rahoiksi lyöminen perustuu usein siihen, että saa seuraajat ostamaan affiliate-linkkien kautta. Mä taas koen oikeasti huonoa omaatuntoa muiden puolesta heidän kuluttamisen ja sen mainostamisen takia. Mä tiedän, että kaupallinen sisältö (mainostaminen) on se tapa, jolla nykyaikana mahdollistaa blogin ammatiksi kirjoittamisen ja oon tosi ylpeä muiden bloggajien kovasta työstä ja tuloksista. Samaan aikaan mua ahdistaa se tuotettu sisältö blogeissa ja muissa kanavissa. Välillä mietin, että eivätkö muut tiedä samoja faktoja kuin minä vaateteollisuuden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen kuluttamisesta ja eettisistä ongelmista?

Siitä miten vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista toimialoista (vastuussa 10% maailman hiilidioksidipäästöistä), johtuen kuljettamisesta syntyvistä päästöistä, vaatteiden lyhyestä käyttöiästä ja luonnonvarojen kestämättömästä hyödyntämisestä. Tai siitä miten vaatteet saastuttavat ympäristöään koko elinkaarensa ajan (materiaalikuitujen valmistamisesta hävittämiseen saakka)? Esimerkiksi yhden puuvillaisen teepaidan tuottamiseen kuluu 2700l vettä, joka on mitä normaali ihminen juo kahdessa ja puolessa vuodessa.Vai onko kyse vielä pahemmasta, siitä etteivät he välitä.

On älyttömän helppo sulkea silmänsä näiltä asioilta ja uskotella itselleen, ettei niillä omilla toimilla ole mitään merkitystä suuressa mittakaavassa. Uudet vaatteet, kosmetiikka ja tavarat on todella kivoja ja ihania ja varmasti piristää jokaisen päivää. Tää on paljon helpompi tapa elää elämäänsä. Kun taas tää tie millä mä oon, johtaa siihen, että koko ajan tuntee kamalaa riittämättömyyttä ja huonoa omaatuntoa omista valinnoistaan. En koe, että teen tarpeeksi, vaikka muutos siihen menneisyydenminään on iso ja vähän luulen, ettei maailmantuska helpota koskaan. Olisin varmasti aikoja sitten lopettanut tän mun blogiparan, jos en saisi jatkuvasti teiltä niin ihania ja kannustavia viestejä mun blogin ja sen ajatusmaailman suhteen. On uskomatonta kuulla, että mun sanoilla on ollut jotain vaikutusta ja monet kokevat mun sisällön inspiroivaksi ja nauttivat sen ei-kaupallisuudesta.

Tiedän, että tää postaus on ollut juuri sellainen syyttävän sormen osoittaminen, jota mä oon vältellyt kirjoittamasta. Mutta en kai voinut olla enää hiljaa. Oon sitä mieltä, että jokaisen meidän valinnoilla on oikeasti merkitystä ja jokaisella meistä on vastuu miettiä omaa kuluttamistaan uudelleen. Oli sitten ihan tavallinen kuluttaja tai vaikuttaja sosiaalisessa mediassa. Kuluttamisen vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista, jolla jokainen meistä voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään!

Aika usein asenne tuppaa olemaan se, että omilla teoilla ei voisi hirveästi vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja että päävastuu tästä hommasta on poliitikoilla ja isoilla yrityksillä. Tämä ajattelutapa on suoraansanottuna mun mielestä aika naiivi. On totta että just mun tekeminen ei suuressa mittakaavassa ole kovin merkittävää, mutta jos jokainen tekee vähän paremmin, syntyy näistä pienistä teoista jo jonkinlainen vaikutus. Mun mielestä kukaan ei voi enää pestä käsiään tästä vastuusta ja jos tavoitteena on oikeasti 1,5 lämpöasteen nousuun jääminen, on jokaisen osallistuttava.


KUVAT: LOTTA NYBERG

En halunnut enää osallistua hiljaiseen hyväksymisen kulttuuriin ja vältellä tätä aihetta, koska se en ole minä ihmisenä. Mun blogi on jatke mun omalle persoonalle ja minä oikeassa elämässä en olisi se tyyppi, joka vaikenisi. Mä oon se, joka kysyy niitä vähän hankalia kysymyksiä ja haastaa keskustelukumppaneita perustelemaan omia mielipiteitään ja toimintamallejaan. Haluan vielä viimeiseksi korostaa sitä, että en mä syytä ketään, joka tienaa leipänsä mainostamalla sosiaalisessa mediassa tai väitä että olisin itse täydellinen malliesimerkki. Mä toivon, että jokainen vain pysähtyisi hetkeksi miettimään omia toimiaan, omaa kuluttamistaan ja olisiko mahdollista tehdä jonkinlainen pienikin muutos parempaan.

Meillä jokaisella on vastuu miettiä minkälainen maailma me halutaan jättää jälkeemme tuleville sukupolville.

Mitä mä silloin teen, kun kulutushysteria ahdistaa? Scrollaan eteenpäin tai jätän lukematta kaupalliset postaukset. Siirryn lukemaan niitä blogeja (Ida365, Tyhjä Ajatus ja Use Less), jotka tiedän vastaavan mun omaa ajatusmaailmaa. Keskityn elämääni netin ja somen ulkopuolella ja muistutan itselleni että mitkä asiat on oikeasti tärkeitä. Mietin mitä asioita mä teen jo paremmin ja missä mulla ois vielä parannettavaa.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Emmi
,
Mua ärsyttää melkein kaikista eniten kun joku on käynyt kirppiksellä tai ostanut jonkun puisen hammasharjan, ja kuvittelee, että ne jotenkin kompensoi muita päästöjä ja oma osuus on tehty. Ollaan niin onnellisia niistä "pienistä teoista" vaikka fakta nyt on se, että tässä vaaditaan isoja tekoja. Se on ihan ok jos ei oo pystynyt niihin, en mäkään ole, mutta ei pidä huijata itseään ja kuvitella, että joku kulutuksen hienosäätäminen olisi tässä vaiheessa riittävä teko. Tosin ahdistushan siitä seuraa kun ymmärtää mitä pitäis tehdä ja myöntää itselleen, ettei kuitenkaan sitä kaikkea tee.
ReettaPelli
ReettaPelli,
Oot oikeassa, nyt viimeistään vaaditaan sitä että herätään miettimään niitä isoja valintoja. On tärkeää aloittaa ehkä niistä pienistä teoista, mutta pitää muistaa se, ettei ne valitettavasti riitä ja pyrkiä sitten parantamaan askel kerrallaan. Valitettavaa on kuitenkin se, että kovin harva pystyy todella isoon muutokseen samalta seisomalta. En usko, että kovin moni voikaan olla täydellinen ja tehdä kaiken, mutta jos jokainen keskittyy tekemään itselle sopivia muutoksia niin sillä päästään jo oikeaan suuntaa. Kiitos vielä sun kommentista <3
nouw.com/reettapelli
Sannanq
Sannanq,
Kiitos että kirjoitit tästä! Kuluttajalla on niin suuri vastuu ja influencer-kulttuuri on menossa ihan väärään suuntaan. Bloggaajille/vaikuttajilla on iso vaikutusvalta ja sen voisi käyttää johonkin parempaan. Toivottavasti tähän tulee muutos! ♥️
nouw.com/sannanq
ReettaPelli
ReettaPelli,
Siis tää on juuri sitä mieltä mitä mä oon! Mun mielestä bloggaajien/some vaikuttajien todellakin tulee miettiä sitä, että mihin he käyttää sitä omaa vaikutusvaltaansa. Mä koen ainakin omaksi vastuuksi sen, että viestin eteenpäin niitä asioita jotka on oikeasti tärkeitä (vaikkei se ehkä tee musta kovin suosittua). Uskon että näillä kanavilla on iso valta ja mua kanssa harmittaa se, että sitä käytetään mun mielestä välillä aika huonosti ja toivon kanssa että tähän tulee muutos! kiitos paljon sun kommentista!<3
nouw.com/reettapelli
Pauliina O.,
Tää on ihan kuin omia ajatuksia lukisi! Samaa maailman tuskaa podetaan täälläkin ja ahdistaa kun ei pysty tekemään tarpeeksi ja muut ei viitsi edes yrittää 😟
pauliinaojala.blogspot.fi/
ReettaPelli
ReettaPelli,
Toi onkin ehkä pahin tunne kun tuntuu, että monet ei edes välitä koko aiheesta. Toivon syvästi, että tämä aihe tulee vahvemmin esiin vaikuttajien keskuudessa, jolloin valtavirran on helpompi inspiroitua asiasta, verrattuna uutisointiin. Sitä odotellessa, pitää vaan keskittyä siihen omaan juttuun ja koittaa tehdä omat valinnat niin hyvin kuin vain voi.
nouw.com/reettapelli
Birgitta
,
Hyvä teksti. Oon tykänny sinun blogista alunalkaen siitä, että se ei oo niin kaupallinen. Mielestäni onnistut hyvin yhdistämään blogissasi muodin ja kestävän kehityksen, suurin osa blogeista on nykyisin täynnä erilaisia yhteistyökuvioita, joissa ei ole muuta takana kuin saada ihmiset kuluttamaan. On tärkeää että blogimaailmassa sinun kaltaisiasi! Kestävää kehitystä ajatellen, millaisia ajatuksia sinulla on matkustamisesta, lentämisestä jne tähän liittyen?
Todella pidän blogistasi ja monta vuotta olen sitä lukenut, jatka samaan malliin 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi kiitos! ja ihana kuulla, että mun sisältö onnistuu juurikin yhdistämään nämä kaksi, koska se on just mun tarkoitus! Mua vähän harmittaa se, että blogit on juurikin menneet tähän ja usein pääajatuksena on vain se kuluttaminen ja toivon että tähän tulee pikkuhiljaa muutos. Mitä tulee lentämiseen, tiedän että teen sitä liian paljon, mutta oon pyrkinyt vähentämään sitä. Oon viimevuosina yrittänyt suosia kotimaanmatkailua (tässä tapauksessa Norja koska täällä sitä asustelen) ja tänäkin kesänä tuli lentämisen sijaan tehtyä roadtrippiä :--) Lentoja kertyy mulle kyllä kuitenkin mun omasta mielestä liikaa, juurikin tän ulkomailla asumisen vuoksi ja se kalvaa omaatuntoa. Yritän lentää kotiin mahdollsimman harvoin ja olla aina kohteessa mahdollisimman pitkään, vaikka aina se ei oo mahdollista. Norjasta lähteviin lentoihin lisätään niinkuin Ruotsissakin oma ns. hiilipäästövero (en oo täysin varma miksi sitä kutsutaan), joten se vähän helpottaa omaatuntoa. Rakastan matkustamista ja sielu halajaa ulkomaille koko ajan, mutta sen sijaan että haaveilisin kaukokohteista oon vaihtanut näkökulmaa siihen että voisinkin tehdä vaikka interreilin Euroopassa, Roadtripin Skandinaviassa, jolloin en joudu ns. luopumaan matkustamisesta mutta saan vähennettyä lentomäärää! Jos ja kun joskus sitten päätän lähteä kaukokohteeseen, tulen varmasti viipymään pidempään kohteessa jolloin lento ns. ei mene hukkaan. Oon myös miettinyt sijoittamista ikimetsään tai suohon, jolloin sillä voisi kompensoida omaa lennoista syntyvää hiilijalanjälkeään! Kiitos vielä sun kommentista ja ihana kuulla, että oot jo pitkään pysynyt matkassa!<3
nouw.com/reettapelli
Tiia,
Mä pystyn samaistumaan paljon Näihin asioihin mistä kirjoitat. Toisaalta ihana kuulla että muitakin huolettaa kuluttamiskulttuuri, ympäristöhuolet, somen sisältämät julkaisut uusista tuotteista, vaatteista ja tavaroista. Mutta ympäristöahdistus on välillä aikamoista. Oon herännyt vuosien aikana siihen miten vois vähentää omaa kuluttamista, uuden ostamista ja kuluttaa vaan vähemmän, jotta jätettäkään ei syntyis niin paljon. Keskittyä olennaiseen, tärkeisiin arvoihin ja ihmisiin eikä tavaroihin. Koska mitään Me ei saada täältä mukaan. Luonnon, puiden ja eläimien tila huolettaa.
Välillä kuulee sitä että joku muu tekee sen ja paremmat valinnat kuin aiempi sukupolvi. Mutta kaikkia kyllä tarvitaan ja myös parempia päätöksiä, joilla on vaikutuksia ympäristöön ja ilmastoon. Nää asiat on alkaneet enemmän kiinnostaa, mitä voisi tehdä. Ehkä toivoa vielä on, vaikka paljon se vaatii.
strongwellnessjourney.wordpress.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Ympäristöahdistus on kyllä välillä niin musertavaa ja tosiaan tuntuu että mitä enemmän tietää asioista, sitä pahemmaksi se käy. Toi olennaiseen keskittyminen onkin tärkeää, yksi uusi vaate tuskin tekee onnelliseksi mutta luonto ja läheiset tekee! Mun mielestä tärkeää on se, että jokainen heräisi tähän ja alkaisi tekemään niitä muutoksia omassa elämässään. Mä haluan uskoa, että on vielä toivoa, koska jos toivon menettää niin sitten menetetään kyllä tää peli. Paljon se vaatii, sitä en kiellä, mutta onneksi siihen ollaan nyt heräämässä.
nouw.com/reettapelli
Viivi
,
Tää on niin se mitä mä oon viime päivät miettinyt! Vihdoin joku alottaa tästä keskustelun, kiitos <3 Mä ite en ole todellakaan täydellinen ihminen, mutta oon tietoisesti yrittänyt kunnolla hillitä vaatteiden ostelua ja suosia kestävää kulutusta ja sun blogi on antanut ihan älyttömästi inspistä tähän yritykseen! (Eh, oon jo pidemmän aikaa seuraillut sua mut vasta nyt saanu aikaseksi kommentoida)
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi huh, tuun tästä niin tavattoman onnelliseksi! kiitos sulle<3 On uskomatonta kuulla, että mun blogilla on oikeasti ollut vaiktusta tälläisten isojen päätösten kanssa ja se jos mikä kannustaa jatkamaan tällä linjalla! En usko, että kukaan meistä on täydellinen, mutta tärkeää on se, että jokainen pysähtyy miettimään mitä voisi itse tehdä :--))
nouw.com/reettapelli
Jonna,
Niin hyvä postaus ja fiksua tekstiä!! 😊 Oon itse viime vuosina havahtunut kans tähän teemaan.. 😟 Tää vuosi menty melkolailla ostamatta mitään materiaalista! 😊 Olo on mitä mainioin!
minitublogi.wordpress.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos paljon! Ja vau niin ihailtavaa, että oot onnistunut karsimaan noin paljon omaa kuluttamista! Siihen on mulla vielä vähän matkaa. Loistavaa kuulla, että on muitakin joita tää teema ajatuttaa.
nouw.com/reettapelli
Hanna ,
Niin samoilla linjoilla, vaikka kehitettävää omalla kohdalla on runsaasti. Uusi ajatusmalli lähti lastenvaatteiden kautta, kun rahat hävisi ja kaapit pursuili. Sitten alkoi ahdistaa kaikki tavaramäärä, jatkuva ostaminen yms. Kulutustottumuksissa on edelleen parannettavaa, mutta suunta lienee oikea.
seinanaapurit.blogspot.com/
ReettaPelli
ReettaPelli,
Se on hyvä, että on herännyt miettimään tätä ja haluaa tehdä paremmin, vaikkei vielä olisikaan kaikki asiat "täydellisesti"! Mullakin tuntuu olevan vielä kehtitettävää omasta mielestä paljon, mutta askel kerrallaan on hyvä edetä :--)
nouw.com/reettapelli
onarainyday
onarainyday,
Nyt vasta kerkisin lukea tän sun tekstin läpi, vaikka oli tarkoitus tehdä se jo monta päivää sitten! Aivan tosi hyviä ajatuksia ja mulla itelläkin, joskus on vähän vaikeaa olla osoittamatta pikkuisen syyttävää sormea joihinkin ihmisiin, joita esimerkiksi somessa seuraan. En missään nimessä halua olla ilkeä, mut se vaan tulee mulle omasta ahdistuksesta ilmastonmuutosta ja tätä hirmuista kulutuskulttuuria kohtaan. Mulla on myös tulevaisuuden haaveena, että tekisin työtä, jolla pystyisin vaikuttamaan ihmisten kulutustottumuksiin.

Mulle itselle on tullut jo melkeimpä automaatioksi se, että jos haluan tai tarvitsen itselleni jotakin niin kierrän ensin kirppareilla. En tietenkään ole täydellinen niin kuin ei ole kukaan meistä, mutta mä todella toivon, että kaikki viimeistään nyt alkaisi heräämään siihen tosi asiaan, että kaikkien on oikeasti tehtävä jotain! Eikä enää päde mikään sellainen argumentti, että eihän mun teoilla ole mitää väliä, koska intialaiset ja kiinalaiset.

Mut siis aivan todella hyvä teksti, saatan itsekin kirjoitella tähän aiheeseen liittyen 😊
nouw.com/onarainyday
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos paljon ja mä kyllä kannustan kirjoittamaan tästä aiheesta, jos tuntuu että on vähänkään sanottavaa! Oma ahdistus on kyllä aika kova välillä ja silloin juurkin turhauttaa muiden 'välinpitämättömät' toimet. Toi onkin just se oikea asenne että pyrkii mahdollisuuksien mukaan ostamaan aina käytettynä ja itse yritän tehdä samalla tavalla :---) Eihän kukaan varmasti täydellinen olekaan, mutta tärkeää onkin sen ymmärtäminen että jokaisen on tehtävä jotain ja että niillä teoilla on oikeasti merkitystä. Kiitos vielä sun kommentista! <3
nouw.com/reettapelli
RuneErlend
RuneErlend,
Just a little bit jealous!
nouw.com/runeerlend
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli