LAKE PUKAKI | NEW ZEALAND


Vietettiin viikonloppu Lake Pukaki ja Lake Tekapo akselilla. Nämä molemmat järvet on kuuluisia niiden kirkkaan turkoosista vedestään ja huh se on ihan uskomaton. Syy tähän turkoosiin väriin on se, että jääkaudella jäätikkö ulottui paljon pidemmälle molempien näiden järvien yliste. Järvien kivi pohja ja jäätikön kivipohja hankautuivat jäätikön liikkuessa toisiinsa rikkoen kivet mineraaleiksi, joista yksi on tämä syvän turkoosin värin omaava. Tämä kivistä vapautunut mineraali nyt myöhemmin värjää veden kirkaan turkoosin siniseksi. Kuvissa tämä efekti ei oikein tunnu saavan täysiä oikeuksiaan, väri jää jotenkin vajaammaksi ja latteammaksi mitä se on todellisuudessa. En ehkä ole tarpeeksi taitava photoshopin kanssa :----D
Yövyttiin Lake Ohaun rannalla olevassa mökissä, jossa oli panoraama näkymä järvelle ja vuorille. Nämä järvet on Eteläisten Alppien kupeessa ja myös Tasman jäätikön kuin myös Mt Cookin lähellä. Jo edeltävänä viikonloppuna vierailtiin samalla jäätiköllä, mutta vain länsipuolella. Itä puoli on aivan toinen tarina. Länsipuoli on sademetsää, kun taas itäpuoli on ylänköä ja ruohomerta. Tämä ero johtuu siitä, että sateet mitkä saapuvat lännestä merestä, satavat kaiken vetensä jo vuorten länsipuolelle jättäen itäpuolen kuivemmaksi. Lumihuippuiset vuoret hallitsee täällä maisemaa, ne kohoaa kolmeen kilometriin ja lumoaa mut kyllä täysin. Lumihuippuisissa vuorissa on jotain maagista, se miten jäätikkö muodostuu sinne aikojen saatossa ja miten niiden siluettia jää aina tuijottamaan uudelleen ja uudelleen. Vaikuttavimmillaan ne on tietenkin järven horisonttiin kadotessaan ja pilvettömällä taivaalla. Tällöin Tekapo ja Pukakikin pääsee loistamaan täydessä väriloistossaan. Jos oon sucker merelle, niin täytyy myöntää että mulla on myös pieni soft-spot vuoristoille.
Lauantaina ja sunnuntaina vietettiin molemmat päivät haikkaillen jäätikön tuntumassa ja ajellen Pukaki järven rantoja edes takaisin. Mun mielestä Lake Pukaki on paljon vaikuttavampi ja kauniimpi kuin Lake Tekapo, vaikka Tekapo on niin sanotusti se pääjärvi josta kaikki puhuu. Voi olla että osuttiin Tekapolle vähän väärään aikaan, kun oli jo pilvistä ja iltahämärää, eikä vesi silloin tietenkään loista niin kirkkaana. Pukakilla taas vietettiin aikaa keskipäivästä, jolloin vesi kimmelsi uskomattoman värisenä. 


Tasman jäätikkö laskeutuu Mt Cookilta ja sitä ympäröiviltä vuorilta alas laaksoon melkein kävelymatkan päähän ja päättyy molemmissa laaksoissa missä me vierailtiin jäätikköjärveen. Jäätikköjärvi on täysin maitomaisen värinen, johtuen jäätiköstä ja hiekasta sinne joutuviin sedimenteistä. Kontrasti turkoosien järvien ja jäätikköjärvien välillä on hyvin iso. 
Kiivettiin molempina päivinä vähän turhan uhkarohkeasti moreenivallin päälle hyvän näkymän toivossa ja noh sitä onneksi saatiin. Jäätikkö jättää jälkeensä sekä reuna ja päätemoreenit, koska se työntää eteen jäävän kivi ja soramassan sekä sivuilleen ja pysähtyessään kasaa sen eteensä. Täten myös jäätikköjärvet muodostuvat, kun sulavesi valuu jäätikköä pitkin alas sen etupuolelle. 
Haha toivottavasti teitä ei haittaa pieni maantiedon oppitunti :-----D

Lampaita!
Niitä on oikeasti joka paikassa. Mun harmiksi ne on vähän säikkyjä, eikä ollenkaan viihdy kuvattavina. Mä olisin vähän toivonut että ne muistuttaa Islannin hevosia, jotka on todella hellyydenkipeitä. Mutta ei, ne juoksee aina karkuun mut nähdessään. 
Näissä yllä ja alla olevissa kuvissa näkyy ehkä parhaiten Lake Pukakin väritys. Uskomaton. Eikä sitä todeksi oikein usko, ennenkuin sen näkee. Näissäkin kuvissa voitte hyvin vain luulla että oon photoshopannut sitä raa'alla kädellä :---D Yksi pettymys näiden järvien suhteen mulla kyllä tuli, kaikissa muissa kuvissa näiden rannat on täynnä lupiineja, mutta mä en nähnyt yhtään! Nolla, zero, nada. Taitaa vaan valitettavasti olla jo liian syksy niiden kukintaan nähden, mutta vitsit olin odottanut sitä lupiinimerta. Lupiini on vielä mun lempikukka, joten sen ikuistaminen täällä olisi ollut aikalailla dream come true.


Tietenkin, suomalaisia kun ollaan, olihan tonne pakko päästä uimaankin! Jokaisen tilaisuuden tullen mä oon kyllä veteen menossa :---D Yllättäen tää vesi ei ollutkaan miten kovin kylmää, normaalien keväisten järvien tasoista Suomessa in my opinion. Veden sinisyys ei ehkä näissä uintikuvissa tule esiin miten se in real life tuli, mutta mieleenpainuva kokemus tämä oli kuitenkin. 
Ei ihan jokainen oo uinu näissä järvissä!
Tää alue nousee kyllä mun yksiin suosikkeihin. En ehkä missään oo nähnyt näin kuvan kauniita maisemia, missä todellisuus on todellakin yhtä hienoa tai vielä hienompaa kuin kuvissa. Monestihan sitä melkein pettyy todellisuuteen kun on ensin katsellut ammattilaisten ottamia kuvia joistan kohteista. Tai ainakin mä vertaan omia kuviani liian armottomasti ammattilaisten ottamiin kuviin. Tämä alue ei häviä yhtään kuvilleen. Todellinen New Zealand Must Do. Ja jos rehellisiä ollaan niin tää koko maa on yhtä suosikkia haha. En voisi millään valita vain yhtä lempparia.
Uusi-Seelanti, jos tää ei oo vielä sun bucket listalla, niin oiskohan jo aika lisätä se sinne?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Emilia,
Nää sun postaukset Uudesta-Seelannista ovat niin mahtavia! <3 Ihanan paljon kuvia ja mun mielestä on tosi kiva, että sä myös kerrot paikoista faktoja. Mun tietämys Uudesta-Seelannista ennen sun postausten lukemista oli aikalailla nolla, mut nyt oon saanut tietää tosi paljon uusia juttuja. 😃
www.blogger.com/profile/121209219080150184
Milla,
Woow, siis sairaan upeita kuvia!! Näyttää aivan ihanalta paikalta. Uusi-Seelanti on kyllä ehdottomasti mun listalla :--D

www.blogger.com/profile/082588893587628135
Reetta Pellikka,
Ihana kuulla!♥ Oon kanssa miettinyt, että ainakin musta olisi mielenkiintoista kuulla vähän myös faktoja näistä paikoista, eikä vaan jotain tylsää liibalaabaa :----D Ja sen lisäksi rakastan itse kaikkia nippelifaktoja, niin tykkään niitä kertoa muille! Joten huippua kuulla, että niistä tykätään ja että näistä postauksista on jotain hyötyäkin :--)
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Reetta Pellikka,
Kiitti! Tää on ihan super upea paikka, en voi kuin suositella tänne reissua! :----))))
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli