LOISTAVA VEGAANINEN KAKKUOHJE x 6

LIFE, VEGAN FOOD

kaksi ylintä kuvaa: Lotta Nyberg

Mulla oli valmistujaiset ja halusin kakkubaarin! Ja halusin kaiken tarjottavan olevan vegaanista. Myös niiden kakkujen. Sen jälkeen kun aloitin noudattamaan vegaanista ruokavaliota viime heinäkuussa on kakut olleet mun yksi kompastuskivi. Mä oon nimittäin hyvä leipomaan kakkuja, mutten ollut yhtään varma että onnistunko niissä vegaanisesti. Ilman tuttuja kananmunia, voita ja maitotuotteita. Mä tiesin niillä leipomisen kuin omat taskuni, mutta vegaaninen leivonta vaikutti vaikeammalta ja myönnän että itsekkin oon vähän epäillyt että voiko vegaaniset kakut olla yhtä hyviä.

Nyt on kuitenkin todistettu, että vegaaninen leivonta onnistuu ihan samaan tapan kuin ei-vegaaninen ja maistuu melkeimpä paremmalta! Vegaaninen leivonta ei tarkoita sitä, että pitää tinkiä mausta, taikka ulkonäöstä. Huvittavasti, mulle ulkonäkö on melkein tärkeämpää kuin itse maku haha. En ehtinyt ennen juhlia ottamaan kakuista mulle tyypilliseen tapaan kuvia, vaan nämä on nyt esitteillä mulle epätyypillisen visuaalittomasti yhtenä kasana meidän keittiössä. Sain instan puolelle kyselyä siitä voisinko jakaa näihin ohjeet ja ensin pohdin, että vitsit pitää siis leipoa kaikki uudelleen, kunnes tajusin että miksein voisi jakaa ohjeita kaikkiin kuuteen kakkuun kerralla! Joten tässä ne tulee:

kakkumeny

brunssikakku

4-5dl kaurahiutaleita
1 dl siemensekoitusta
1dl murskattuja cashew pähkinöitä
loraus muskovadosiirappia
½dl rypsiöljyä
1tl kanelia
1prk alpro rahkaa tai ihan vain jugurttia
marjoja oman valinnan mukaan


Tää on mitä loistavin kakku mihin tahansa tilaisuuteen ja ohje on alunperin Lainahöyhenissä-blogista. Mä oon käyttänyt tässä 1dl salaattisiemen sekoitusta ja toisen desin rouhittuja cashew pähkinöitä. Vaahterasiirappia mulla ei ollut, joten käytin muskovadosiirappia ja öljynä rypsiöljyä alkuperäisestä ohjeesta poiketen. Periaatteena on että kaikki sekaisin, sen jälkeen irtopohjavuokaan muotoilu siten että reunat on korkeammat ja uuniin 20minuutiksi 160-asteeseen.

suklaa nakukakku + raparperimansikka kakku

2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
(suklaiseen 3 rkl kaakaojauhetta)
1tl vanilijasokeria
ripaus suolaa
2 dl kasvimaitoa (soija)
1 rkl öljyä

täytteenä 1 prk kaurakermaa

Molempiin kerroskakkuihin oon käyttänyt samaa ohjetta pohjalle, suklaiseen lisäsin vain kaakaojauhetta joukkoon. Tein omaan kakkuun pieniä muutoksia, ylläolevan mukaisesti. Pohjan ohje on alun perin Ruoka-alkemisti-blogista ja totesin sen hyvin toimivaksi peruspohjaksi. Suklainen versio oli maukkaampi, mutta tykkään muutenkin suklaakakuista enemmän. Suklaaversion tein kahtena kahteen eri 18cm vuokaan, mutta vaalean version tein 15cm vuokaan ja se kohosi tarpeeksi jotta sen pystyi leikkaamaan kahtia. Kostutin molemmat pohjat ennen täyttämistä, suklaisen Roberts Berrien mustikka-granaattiomena soseella ja vaalean sitruunamehulla. Tämä on tärkeä vaihe, jos haluaa kakuista tarpeeksi meheviä!


Väliin käytin täytteenä kauravispiä ja mun vinkki on, että suosi ehdottomasti kauravispiä leivonnassa. Mä en saanut soijavispiä toimimaan yhtä hyvin ja mä henkilökohtaisesti tykkään enemmän kauravispin mausta. Raparperikakkuun tein raparperihillokkeen väliin, suklaakakussa oli mustikoita kerman lisäksi välissä. Marjayhdistelmissä ja koristeluissa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana!

pavlova

noin vajaa 2 dl säilykekikherneiden lientä (1 prk GoGreenin kikherneitä)
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl maissitärkkelystä
0,5 tl valkoviinietikkaa

Vegaaninen pavlova tehdään kikherneiden liemestä ja ennen näitä juhlia oon sitä kerran kokeillut onnistumatta. Seurasin nyt Vernan 365-blogista löytyvää ohjetta pilkutarkasti ja onnistuin! Pavlova sai superpaljon kehuja ja katosi nopeasti vieraiden suihin. Vegaaninen pavlova on mun mielestä jopa helpompi tehdä kuin tavis, ei tarvitse munien valkuaisia erotella tai stressata onko kuppi ravston ja puhdas, sen kun vaan alkaa vispaamaan liemeä! Tuolla blogin puolella on superhyvät ohjeet, joten en nyt niitä ala tähän sen tarkemmin kertomaan. Pääpointtina on siis liemen vaahdottaminen vaahdoksi ja sen jälkeen sokerin lisääminen pienissä määrin samalla vatkaten. Tein kuten ohjeessa sanottiin, että lisäsin teelusikalla lusikallisen kerrallaan jatkuvalla syötöllä seokseen ja hyvä tuli. Tähän toimii sama temppu kun normi marenkiin, kun 'marenki' pysyy kulhossa sen ollessa ylösalaisin on se valmista.

Tein pavlovan marengin jo edellisenä iltana ja kuten ohjeessakin, säilytin sen yönyli uunissa täyttöön asti. Käytin soijavispiä täyttämiseen, mutta en saanut siitä yhtä jämäkkää kuin kauravispistä ja syöntiä odotellessa se romahdutti pavlovan keskeltä kasaan. Tiedä häntä mistä se johtui, mutta se ei onneksi makuun vaikuttanut. Tällä ohjeella tulee pavlovasta ihan ei-vegaanisen veroinen, juuri sopivan sitkeä mutta makea ja kankea! Ja ei huolta, kikherne-maku ei tosiaankaan paista läpi!

mutakakku

2 dl vehnäjauhoja
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1/3 tl suolaa

1 purkki kaakao-juomaa (250ml)
1 dl rypsiöljyä (+50g sulatettua maidotonta leivontamargariinia)
1½ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl valkoviinietikkaa (myös kaikki muut viinietikat paitsi väkiviinaetikka sopii)
50-100g vegaanista tummaa suklaata

Tää mutakakku oli paras mitä mä oon ikinä tehnyt/syönyt! Ja vaikket olisikaan vegaani, niin suosittelen tätä ehdottomasti sen tavis version sijalle! Ohjeen löysin Viimeistä murua myöten-blogista ja toteutin tän itseasiassa juhliin gluteenittomilla jauhoilla ja se onnistui aivan loistavasti (hänen blogissaan siihen tarkemmat ohjeet). Tän ohjeen jujuna taitaa olla se, että siihen lisätään nesteeksi yksi purkki kaakaosoija tai kaurajuomaa ja jos haluaa extramehevää niin 50g leivontamargariiniä rypsiöljyn lisäksi! Suklaa lisätään myös paloina joukkoon mikä on nerokasta lopputulosta ajatellen. Periaatteena tässä on että kuivat ja märät aineet sekoitetaan erikseen ja sitten kuivat lisätään märkiin nopeasti sekoittaen. Vaivausta ja liikaa sekoittelua tulee välttää!

Ohje on 20cm vuokaan, mutta toimii hyvin myös 18cm vuuassa. Uunista riippuen ja siitä kuinka isoon vuokaan tän tekee, paistoaika vaihtelee, joten kannattaa pitää kakkua silmällä. Mikään ei oo pahempaa kuin liian kypsä mutakakku. Päälle mä laitoin soijavispiä, mutta siihen mun asettelemat kirsikat upposivat kuin suohon, joten suosittelen ehdottomasti kauravispiä tälläiseen koristeluun.

porkkanakakku

4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3,5 dl fariinisokeria
2 dl öljyä
1,5 dl soijamaitoa
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja (laitoin itse maizenaa)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa

100 g margariinia
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
2 dl tomusokeria

Juhlien aamuna tuli paniikki että apua riittääkö kakut ja hätäpäissäni päätin leipoa sitten porkkanakakun. Hyvä hetki alkaa testaamaan ohjetta jota ei ole ennen kokeillut! Onneksi tän kuitenkin tein, koska kaikki kakut meni viimeistä murua myöten ja galluppia tehtäessä oli tää porkkanakakku kaikkien lemppari. Vieraat ei meinanneet uskoa että tää oli tosiaan vegaaninen! Ohjeen löysin Cocochili-blogista mutta toisin kun hän, päätin tehdä kolmekerroksisen kerroskakun pieneen vuokaan. Tää valinta meinas koitua mun kohtaloksi ja kakku oli valitettavasti vähän rumanpuoleinen. Onneksi se ei kuitenkaan makua haitannut haha.

Ohje löytyy taas tarkemmin alkuperäiseltä sivulta, mutta lisään tähän mun omat huomiot. Eli jos tän tekee huomattavasti pienempään vuokaan niin paistoaika on sitten pidempi. Varsinkin jos haluaa kerroskakun, niin kakun tulee olla kokonaan paistunut. Yleensä pitäisi jäähdyttää kakku täysin ennen leikkausta, mutta mulla siihen ei ollut aikaa. Leikkasin kakun vielä lämpimänä ja jäähdyttelin osia kylmäkalleilla. Ei ehkä paras valinta. Täytteen kanssa mulla sattui pahin moka, koska ei-vegaaniseen tapaan aloin vatkaamaan sitä sähkövatkaimella, kun taas vegaanista soijatuorejuustoa ei kannata kuin mahdollisimman vähän käännellä. Lopputuloksena mulla oli aivan liian juokseva täyte. Yritin korjata tilannetta siten, että lisäsin tähän alkuperäiseen seokseen vielä kaksi tuorejuustoa jämäköittämään sitä, mutta siitä ei ollut apua. Täyttäessä kakkua tajusin että tää on aivan liian juoksevaa, joten tulevaisuudessa en tätä virhettä varmasti tee. Mut yllätti sen kuinka hyvää Creamy Sheese Original tuorejuusto olikaan, melkein mascarponen makuista! Joten tulin siihen tulokseen, että tätä voi käyttää melkein pelkästään täytteeksi. Toinen ongelma mihin törmäsin kakun täytössä oli se, että keskikerros halksei kahtia liian vetelän täytteen vuoksi ja alkoi luisumaan pois paikoiltaan. En ollut malttanut pitää kakkua tarpeeksi kauan uunissa, joten tää oli ansaittu lopputulos. Tässä vaiheessa olin valmis heittämään kakun mäkeen, mutta onneksi äiti puhui järkeä päähän ja onnistuin hämäämään rumuutta mansikoilla pois haha.

Eli mun vinkit summattuna: tarkista tikulla kakun kypsyys varmaksi jos aiot leikata sen osiin. Jos huomaat osiin leikatessa että liian raakaa, laita se takaisin uuniin osissa (tän oon pariin kertaan tehnyt). Täytettä tehdessä, älä vatkaa voimalla rasvaa ja tuorejuustoa sekaisin vaan lähinnä kääntele se. Jos tästä haluaa jämäkkää kannattaa laittaa muutama tuorejuustopurkki ja pienentää rasvan määrää. Porkkanakakun kuorrute ei normaalistikkaan ole kovin jämäkkää joten täyttäminen on vähän riskimpää toimintaa. Mulla jäi täytettä yli super paljon, joten laitettiin se kannuun kakun viereen josta jokainen sai sitä vielä lisätä itse oman palansa päälle! Ja jos kaikki menee pieleen, tää kakku maistuu todennäköisesti taivaalliselle, niin yritä vaikka mansikoilla hämätä rumuutta kuten mä tein haha.


Tässä siis mun hyväksi toteamat vegaaniset ohjeet ja voin sanoa, että näitä voin suositella omasta ja myös vieraideni puolesta! Toivottavasti näistä on jollekkin hyötyä, ainakin itselle on nyt tallessa hyvät vegaaniset ohjeet lempparikakkuihin. En tosiaan kirjoittanut tähän ohjeita tarkemmin ylös, koska alkuperäinen ohje löytyy alkuperäisestä blogista tarkasti ja koska eihän nää oo mun ohjeita. Joissain kakuissa tosiaan vaihdoin vähän raaka-aineita ja ne näkyy näissä mun aineluetteloissa. Kaikki kunnia siis alkuperäisten ohjeiden kehittelijöille!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Sini
Sini,
Oi nam! Nää kaikki kuulostaa niin hyviltä, etten osaa edes valita mitä testaisin <3mahdollisestiehka.blogspot.fi
FashionStatement
FashionStatement,
Haha nää oli kyllä! 😽 Mutta ainakin mutakakku ja porkkanakakku ehdottomasti testiin! nouw.com/fashionstatement
Aleyna
Aleyna,
Vau näyttää herkulliselta 😲reilukirpputori.fi
FashionStatement
FashionStatement,
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229