MEIDÄN EI TULE MAHTUA VAATTEISIIN, VAAN VAATTEIDEN MEILLE

Hetken mielijohteesta eilen julkaisin instagramin storyssä videomuodossa mun ajatuksia siitä, miten vaatteiden koko merkinnät on ihan merkityksettömiä ja vähän huvittavia. Sain ihania ja ajatuksella kirjoitettuja viestejä mun seuraajilta ja toistuva ajatus oli se, että tästä asiasta ei oikein kukaan puhu missään mitään. Ja tän vuoksi mä ajattelin kirjoittaa tästä ihan oman postauksen verran, koska tuntui että siinä extempore kuvatussa videossa en ihan täysin saanut sanottua mitä kaikkea mä tästä aiheesta ajattelen. Ja myös siksi, että mä uskon että tää keskustelu on niin tarpeen! Meidät on pienestä asti opetettu siihen ajattelutapaan yhteiskunnan/markkinavoimien puolesta, että meidän tulee olla jotain tiettyä kokoa ja vaatteiden lapussa pitää lukea just tää koko. Auta armias, jos huomaatkin kaupassa että vitsit nyt en enää mahdukkaan siihen mun "kokoon" ja pitää ottaa isompi "koko".


Syy miksi innostuin tästä puhumaan, oli se että mun päällä oli bleiseri ja puvunhousut setti, joiden kokoa en uskoisi kenenkään arvaavan jos näkisivät ne mun päällä. Pidän itseäni aika normaalina tyyppinä koon puolesta, "normaali painoinen" ja aika normaalin pituinen, tosin muuttuvana tekijänä on se, että mulla on päärynävartalo (mua huvittaa nää hedelmä-määritelmät). Päärynä meinaa siis sitä, että mulla on tavaraa reisi/peppu/lantio alueella, mutta suhteessa sitten kapeampi vyötärö ja mun harmiksi tästä vartalomallista ketjuliikkeiden kaavottajat ei oo koskaan kuullutkaan. Vaatteet tehdään _aina_ siihen muottiin, että kyseinen henkilö on ns. yhtä paksu joka kohdasta vartaloa. Mutta tää onkin jo ihan toinen tarina, eikä niinkään liity paljoa vaatteiden kokoihin. (johtaa vaan siihen, että joudun ottamaan aina ala-osissa isomman koon joka ei istu koskaan hyvin vyötäröllä) Kysyinkin että mitä kokoa mun ajatellaan käyttävän vaatteissa ja sitten paljastin että tämä kyseinen bleiseri oli kokoa 42 ja housut kokoa 44.


Mulla meni aika pitkään että ymmärsin vaatteiden lapuissa olevan numeron olevan vain numero. Että se ei merkitse mitään, eikä varsinkaan määrittele mua mitenkään. Se ei muuta mua mihinkään suuntaan ihmisenä, lukeeko siinä 36 vai se 44. Se on vain numero! Numero, jonka joku on jossain päättänyt kuvaavan just sen vaatteen eroja suhteessa toisiinsa. Se mikä tekee ketjuliikkeiden koko-politiikasta huvitaavaa ja merkityksetöntä on se, että ne ei pidä paikkansa. Ne ei kerro mitään, eikä ne ole minkään standardin mukaisia. Ne vaihtelee älyttömän paljon eri ketjujen välillä ja erittäin paljon myös saman liikkeen sisällä. Ei ole tosiaankaan varmaa, että jos meen esimerkiksi H&M:n ja otan sieltä 5 housut koossa 40, että ne kaikki menee mun päälle. Osa niistä on varmasti isoja, osa pieniä ja osa ehkä sopivan kokoisia. Multa nimittäin löytyy housuja H&M:stä melkein jokaisessa koossa. Vaatteen koko ei kerro mitään siitä minkä kokoinen juuri sä oot!


Mutta kunka moni kuitenkin arvottaa itsensä sen kokolapun mukaan? Ei varmaankaan tietoisesti, mutta alitajunnassa on ajatus siitä että pienempi numero on parempi. Kyllä mustakin tuntuu välillä pahalta, kun otan sen "tutun koon" ja sitten huomaankin että ei helkkari, tää ei mee mitenkään päälle. Totuus vaan on se, että se koko on suuremmalla todennäköisyydellä muuttunut, enkä minä. Mun näppituntuman mukaan tuntuu myös, että koot on yleisesti myös pienentyneet vuosien varrella huomattavasti. Tän vuoksi mä oonkin luopunut sen koon tarkistamisesta tai siihen luottamisesta ja useimmiten katson silmämääräisesti mikä niistä vaatteista olisi ns. mun kokoisen näköinen. Päädyin sovittamaan näitä 44-kokoisia housuja, koska se oli viimeinen pari mitä oli jäljellä. Totesin että ne on aikalailla mun kokoisen näköiset ja yllätyksekseni tai ei, ne oli just hyvät päällä.


Ja tää on se mun pointti. Että ne oli just hyvät päällä. Meidän ei tule mahtua vaatteisiin vaan vaatteiden tulee mahtua meille. Loppu sille tavalle, että otetaan se "oma koko" vaikka se ei olisikaan se paras päällä. Vaatteita sovittaessa on huomattavasti tärkeämpää se, että se istuu hyvin, tuntuu hyvältä päällä ja sopii just sulle, kuin se että minkä numero siinä lapussa on. Kukaan ei näytä hyvältä liian pienissä vaatteissa, varsinkaan siksi koska niiden vaatteiden kantajalla on epämukava olo niissä. Meidän jokaisen vartalot on erimallisia ja erilaisia, minkä vuoksi onkin surullista että meitä yritetään mahduttaa siihe yhteen muottiin, jonka perusteella vaatteet on tehty. Missään ei ikinä kuule siitä, että joku olisi jotain muuta kokoa kuin S tai 36 tai siitä, että ne vaatteiden koot ei oikein kerro mistään mitään. Mä toivon, että tää postaus toimii muistutuksena meille, että vaatekoko on vain numero, jonka joku on sille vaatekappaleelle määrittänyt. Se ei kerro sun koosta oikeastaan mitään, eikä merkitse loppupeleissä mitään. Kokonumerolta on vaikea sulkea kokonaan silmiänsä, mutta mä toivon että mä ja me kaikki opittaisiin ohittamaan se olankohautuksella ja nauttimaan siitä, että voidaan olla meille sopivissa vaatteissa. Vaatteen koon ei tarvitse olla pieni, että näyttäisi hyvältä! Tässä tämän postauksen asussa neule on miesten L-kokoa ja farkut taas tuumakokoa 30 ja molemmat on just hyvän kokoisia mulle. Ja oon sitä mieltä, että näytän just hyvältä tässä asussa ja näissä vaatteissa!


Onnistuin puhumaan kaikesta muusta kuin tästä asusta, vaikka olisi mulla siitäkin pari sanaa sanottavana! Oon tässä viimeaikoina paininut vähän hassun ongelman kanssa. Tykkään toisaalta siitä, että asupostauksissa on vähän enemmän asiaa, jokin punainen lanka tai jutunjuuri, jottei postaus ole ns. tyhjä. Mutta sitten musta tuntuu ettei siihen samaan postaukseen mahdu paria sanaa siitä itse asusta, koska se osa jää irralliseksi. Jotenkin tuntuu kuitenkin hassulta postata asukuvat ja sitten olla mainitsematta, että oon ihastunut beigeen ja varsinkin sen sommittelemiseen samanväristen vaatteiden kanssa. Rehellinen ruskea ei vieläkään oikein iske, mutta beige ja kerma tuntuu just nyt niin uusilta ja raikkailta väreiltä. Kamelin ruskea ja farkkusininen on match made in heaven ja tässä asussa on aika kivat pariisilais-vibat! Löysin myös Monkilta itselleni toisen kivan farkkumallin, kick flare lahkeisen Freyan. Mulle tää kropattu malli tosin on melkein täyspitkä, joten joudun ehkä joko vähän saksimaan tai lyhentämään lahjetta kesää varten. (onko tälläinen asulle omistettu loppukaneetti vähän hassu, jos koko muu postaus käsittelee jotain muuta? Vai onko kiva lukea pari sanaa miksi tykkään just tästä asusta?)


Tykkää-merkinnät

Kommentit

lue myös nämä

    Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli