MIETI MIKSI HALUAT VAATTEEN X?

Tuttu juttu, keksin yhtäkkiä että vitsit tarvitsen ehdottomasti just nyt vaatteen x. Kyseessä voisi olla teddytakki tai vaikka tän asun vähän leveälahkeiset farkut. Mutta kyseessä on yleensä aina jokin vaate, joka yhtäkkiä on muuttunut trendikkääksi. Harvoin sitä alkaa himoitsemaan toppahousuja ihan yllättäen. Miksei entiset pillifarkut tai mutsifarkut ajaisi samaa asiaa? Miksei entinen talvitakki ole enää yhtä innostava, kuin se uusi teddytakki?


Siksi, että trendit perustuu sen ajattelun ympärille, että niihin täytyy kuulua. Mä ainakin muistan edelleen elävästi sen tunteen yläasteella, kun _kaikilla_ muilla oli ne kaikista siisteimmät Etniesin skeittikengät ja mulla ei. Sama ilmiö toistuu edelleen, mutta niin paljon suuremmassa mittakaavassa. Tietyt trendit ja vaatteet lyövät läpi Instagramissa ja hetken päästä (riippuen tietenkin vähän ketä sattuu seuraamaan) on koko fiidi täynnä pelkästään vain tätä yhtä vaatetta tai tuotetta. Me voidaan aluksi olla jopa kyseistä vaatetta vastaan, mutta huomaamattamme me käännytäänkin ajan kanssa sen puolelle.

Tän vuoksi onkin erityisen tärkeää miettiä että miksi mä haluan just tän tietyn vaatteen? Onko kyseessä vain kuulumisen tarve ja halu sopeutua joukkoon, vai onko kyseinen vaate sun juttu. Tässä kohtaa mä tiedän, että oon ennen mennyt niin monta kertaa metsään oman tyylin kanssa. Oon luullut, että jokin läpi lyönyt trendi on mun tyylinen vain siksi, että halusin kuulua siihen joukkoon joka ‘omistaa tän vaatteen’. Tämä oravanpyörä pyörii pyörimistään, koska aina tulee se uusi it-vaate, jonka käyttäjä joukkoon haluaa kuulua.

Markkinavoimat on tässä suhteessa niin nerokkaita ja eteviä luomaan tarvetta kuluttaa. Mä meen niihin lankaan ihan koko ajan! Kun it-vaatteet vaihtuu melkein viikottain on kuluttajan hyvinkin helppo imeytyä mukaan tähän sirkukseen, jos ei hetkeksi pysähdy miettimään. Yritykset haluavat aina tehdä voittoa ja muotiyrityksille tämä kiihtyvä trendien kuluttaminen on ollut eräänlainen lottovoitto, jossa voittajana on ainoastaan yritys.


Vaikka sanoin, että meen edelleen näihin lankaan ihan koko ajan, en onneksi enää päädy ostoksille. Voin ihan hyvin haaveilla jostain tuotteesta ja sitten unohtaa sen haaveen, kun seuraava it-vaate astuu markkinoille. Oonkin ottanut itselle säännöksi, että mun pitää haluta jotain tiettyä vaatetta/tuotetta ainakin kuukausi, ennen kuin voin sen ostaa. Todennäköisesti oon kuukaudessa unohtanut koko vaatteen olemassaolon ja jatkan ihan tyytyväisenä elämääni. Tästä tunnistaa juuri sen, että haluaako vaatetta vain siksi että kaikilla muillakin on sellainen vai siksi että sitä oikeasti tarvitsee kaappiinsa.


Mun vinkki: pidä pää kylmänä ja odota. Kävele ulos kaupasta ja sulje nettisivu. Osta käytettynä jos se on mahdollista.


Nämä tän asun leveälahkeiset farkut onkin kirpparilta. Tää asu on mun luottokombo kun en keksi mitään päällepantavaa. All black ja farkut toimii aina.


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Sanni,
Haha, mä olen onneksi päässyt aika hyvin eroon tästä ajattelutavasta etenkin kun olen unfollannut kaikki vaateisivustot iigeestä ja asun pikkukylällä eikä asiaa edes ole kaupunkiin tai ostoskeskuksiin 😊 On kyllä totta, että mieli muuttuu aika nopeasti jonkin trendin kohdalla kun sitä näkee kaikkialla ja kaikilla. Voi kun viitsisi vain viedä koko vaatekaapin kirppikselle ja ostaa vain niitä käytännöllisiä vaatteita joista pitää ja joita käyttää!
www.sanniijuliaa.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,
Joo tein kanssa saman, että lopetin vaatefirmojen seuraamisen instassa, nyt tosin sitten fiidi täyttyy sponsoroidusta sisällöstä... Oon töissä Oslon keskustassa niin yritän aina laput silmillä suoriutua työmatkan :'----D Oon huomannut kanssa sen, ettei kannata tehdä liian hätiköityjä päätöksiä omien vaatteiden suhteen, vaan pikkuhiljaa muokata oma vaatekaappi sellaiseksi että se sisältää just niitä hyviä vaatteita :--)
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli