MIKSI EN KERRO ASUPOSTAUKSISSA VAATTEIDEN ALKUPERÄÄ?

Ootteko kiinnittäneet siihen huomiota? Siihen, että hyvin epätyypilliseen tapaan muotiblogille, mun asupostauksissa ei ole sitä tutuksi tullutta listausta mistä jokainen vaate on peräisin.


Sain jokin aikaa sitten blogiin kommentin siitä, että miksi en listaa vaatteita postauksiin, koska kommentin jättänyttä lukijaa kiinnostaisi mistä mun vaatteet on peräisin ja tämä kysymys sai mut ajattelemaan asiaa uudelleen ja lopulta kirjoittamaan tämän postauksen. Tää vaateiden listaamattomuus on kulkenut mun blogissa jo pitkään, en kuollaksenikaan muista koska sen aloitin, mutta muistan hyvin miksi. Seurasin tähän aikaan yhtä mun mielestä erittäin inspiroivaa blogia, joka on tietääkseni jo lopettanut ja jota en tietenkään enää muista nimeltä ja hän kertoi siellä päätöksestään olla listaamatta vaatteiden alkuperää blogipostaukseen. Mulle ei ennen tätä postausta ollut käynyt mielessäkään että näin voisi tehdä! Olin pitänyt sitä itsestäänselvänä, että asupostauksessa luetellaan mistä on ostanut kyseiset vaatekappaleet. Ja niinhän se on vielä nykyäänkin, jokaisessa muotiblogissa jota mä seuraan listataan asupostauksen yhteyteen vaatteen alkuperä, oli se sitten ketjuliike tai vintage.

Silloin vuosia sitten kun luin tämän inspiroivan bloggaajan selitystä päätökselle, tiesin että mun tulee tehdä samoin. Samaistuin täysin hänen ajatukseen ja kokemukseen mitä tämä vaatteiden listaaminen aiheuttaa ja mä halusin tehdä mun blogista sellaisen paikan, jossa tätä ei tapahtuisi.

Tämä kyseinen bloggaaja kertoi, että hän haluaa mahdollistaa sen, että lukija inspiroituu tästä hänen julkaisemastaan asusta, niin että alkaa miettimään miten hän voisi luoda samanlaisen kokonaisuuden omasta vaatekaapistaan, sen sijaan että klikkaisi heti johonkin nettikauppaan ostamaan tämän vaatteen saadakseen kyseisen lookin. Ja tää ajatus jäi elämään mun päähän. Tajusin heti, että mä blogien lukijana toimin juuri näin. Kun ihastun asupostauksessa johonkin kokonaisuuteen/vaatteeseen ja kun siinä postauksessa on sanottu että tämä vaate X on kaupasta Y, niin alta aikayksikön mä oon jo siellä nettikaupassa etsimässä juuri sitä kyseistä vaatetta. Tai pahimmassa tapauksessa siinä postauksessa on suora linkki siihen vaatteeseen, mikä tekee mun elämän kamalan helpoksi. Tunnistatteko itsenne? Mä oon lukemattomia kertoja huomannut kuolaavani jotain vaatetta verkkokaupassa, vain sen takia että näin sen hetki sitten asupostauksessa bloggaajan päällä ja mulle tuli tunne että tän mä haluan myös itselleni, jotta voin näyttää yhtä hyvältä kuin tää bloggaaja. Yleensä mulla ei oo ennen tätä asupostausta nähtyäni ollut edes mitään tietoa siitä, että mä tarvitsen tän kyseisen vaatteen mun elämääni. Mikä taas kertookin siitä, kuinka vaikuttavaa on blogimarkkinointi. Vaikkei kyseisessä postauksessa edes sanota, että hei tää paita on super osta säkin, mikä tekee siitä vielä vaikuttavampaa, koska emme huomaa olevamme markkinoinnin kohteena.

Tästä mä halusin irtisanoutua mun omassa blogissani. Mä en halua, että sen jälkeen kun joku on lukenut mun asupostauksen se päätyy ostamaan jotain mitä mun päällä on. Vaan mä haluan että se lukija inspiroituu siitä kokonaisuudesta ja ehkä keksii (pakon edessä) että hei mähän voisin omasta kaapista yhdistää nää vaatteet tällä tapaa niin se ois vähän saman tyylinen kokonaisuus. Kun on paketettu haastamaan aivojaan tässä asiassa, eikä ole mahdollisuutta siihen helppoon polkuun (nettikaupasta tuotteen ostamiseen), uskon että lukija inspiroituu oikeasti. Mä en halua kannustaa ketään ostamaan mitään. Mä haluan inspiroida teitä kokeilemaan teidän jo omistamia vaatteita uudella tapaa. Sen vuoksi mun blogissa ei oo listausta mun vaatteiden alkuperästä.

Tätä mun valintaa tukee muutama muu syy. Ensinnäkin, iso osa mun vaatteista on kirpparilta ja alkujaan vintagea, jolloin lukijaa tuskin paljon lohduttaa se tieto että se on uniikki kappale. Toisekseen, mun vaatteet on yleensä jo niin vanhoja ettei niitä saisi enää mistään. Sen vuoksi koen sen vähän turhaksi listata että joo tää paita on kirpparilta ja joo nää housut on h&m, mutta jo niin vanhat että turha luulo että niitä enää mistään löytäisitte. Ymmärrän periaatteessa sen, että ammattibloggaajana kun sulla on aina jotain uutta ja kaupoissaolevaa päällä, niin on järkevää listata (jopa linkkien kera) vaatteiden alkuperä. Mutta tää taas sitten sotii täysin sitä mun periaatetta vastaan, etten halua kannustaa teitä ostamaan mitään. Mä haluan että mun blogi on kohta netissä, jossa toivottavasti on tarjolla inspiraatiota ja hetken rauhaa kuluttamisesta.

Mulla on tosin tapana kertoa itse tekstiosuudessa vaatteen alkuperä, jos se on uusi ja mun mielestä mainitsemisen arvoinen. Ja vastaan enemmän kuin mielläni kysymyksiin kommenttiosiossa vaatteiden alkuperästä! Oon tosin huomannut, että niitä kysymyksiä tulee yllättävän vähän tai tiedusteluita siitä, että miksi tätä listaa ei mun blogista löydy. Odotin silloin kun jätin nämä listaukset pois blogista, että näitä kysymyksiä tulisi paljon useammin, mutta todellisuudessa niitä tulee ehkä kerran kuukaudessa. Jos sitäkään. Tää kertoo joko siitä, että mun vaatteet ei oo niin kiinnostavia, jotta niistä jaksaisi oikein kommentin kirjoittaa tai siitä, että mä oon oikeasti onnistunut tavoitteessani ja lukija on keksinyt omasta vaatekaapistaan vastaavan vaatteen, eikä koe tarvetta tietää olisiko mahdollista ostaa juuri tämä kyseinen vaate.


Toivottavasti tää vähän avasi enemmän mun ajatusmaailmaa tän asian suhteen! Kertokaa ootteko edes kiinnittäneet huomiota tähän yksityikohtaan?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Ihanaista
Ihanaista,
Järkeviä pointteja! Mä listaan itse kyllä vaatteiden alkuperän, mutta monesti mietin, että joku on tosiaan jo niin vanha, että eihän samaa kuitenkaan enää löydy. Vähän kaksipiippuinen juttu tosiaan sinänsä, että joskus haluis vastaavan kuin jollain ja sit on kiva tietää alkuperä, mutta useimmiten kyllä itsekin automaattisesti ensin mietin, jos jo omistan jotakin vastaavaa, ettei aina tarvi ostaa uutta!
nouw.com/ihanaista
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hmm niinhän se on! Sen vuoksi oonkin ajatellut että jos vaatteen alkuperä kiinnostaa tarpeeksi paljon kirjoitetaan sitten kommentti 😉 yleensähän sitä tuleekin onneksi mietittyä ensin omaa vaatekaappia ja mä teen nykyään niin etten edes lue näitä listoja muissa blogeissa, niin en ainakaan tuu houkutukselle alttiiksi🙈
nouw.com/reettapelli
ainoaxberg
ainoaxberg,
Musta tää on todella hyvä päätös sulta! Tää nimittäin todellakin vähentää himoa ostaa just samanlainen vaatekappale, mikä on todella hyvä!🤔
nouw.com/ainoaxberg
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos ja ihan huippua kuulla että tällä on oikeasti vaikutusta lukijoiden kuluttamiseen!! 🙈😘
nouw.com/reettapelli
LoveKatariina
LoveKatariina,
Todella hieno ajatus! ☺️ Juuri näin sen pitäisikin mennä että blogeista saa inspiraatiota jota sitten soveltaa omalla tavallaan omaan pukeutumiseen ☺️
nouw.com/lovekatariina
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos 😘😘 sehän se oli blogien alkuajatus!
nouw.com/reettapelli
arkeni estetiikkaa,
ihana ajatus periaatteen takana <3
arkeniestetiikkaa.com/
ReettaPelli
ReettaPelli,
A
,
Luinkin jo sillon sun vastauksen tuohon kyseiseen kommenttiin, ja jo silloin aattelin että olispa useemmalla bloggaajalla tommonen ajatus kun sulla!! Arvostan!
ReettaPelli
ReettaPelli,
Ihana kuulla että mun vastaus oli hyvä! Ja tätä samaa mäkin kaipaan muilta bloggaajilta!
nouw.com/reettapelli
NooraHeinonen
NooraHeinonen,
Olipa hyvä pointti, mä en oo ees ajatellut asiaa tästä näkökulmasta! Mäkään en laita vaatteiden alkuperiä näkyviin, mut mun syynä on ollut ihan vaan laiskuus... 😃
nouw.com/nooraheinonen
ReettaPelli
ReettaPelli,
haha ihan hyvä syy sekin! :---DD
nouw.com/reettapelli
laura elli
,
Ihana!!!! Oon yökkäillyt lifestyle blogeille monta vuotta mielessäni just se että kaikki asupostaukset on täynnä listausta siitä, mistä kuteet on ostettu jotta lukija pääsis klikkailemaan ne omaan kotiinsa. Itsekin lähes pelkkään second hand ostamiseen hiljalleen parin vuoden aikana siirtyneenä oon täällä ihan aidosti liikuttunut, helpottunut ja onnellinen että löysin tän postaukseen ja pääsen kohta sukeltamaan sun muiden postausten pariin. Samalla tavoin ajattelevien löytäminen täs kulutushysterian ajassa tuntuu niin hyvältä ❤️
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi että, kiitos paljon ❤️❤️ sama juttu on ollut mulla itsellä, on ollut ikävä seurata miten blogit on muuttuneet inspiraation lähteistä vain 'mainoskatalogeiksi'. Tän vuoksi lämmittää ja tsemppaa ihan sikana, että saa tänlaista kommenttia lukijoilta, että tää mun päätös on oikeasti mieleen monelle!! Kiitos siis sun kommentista ja musta on kanssa ihana tietää että siellä ruudun toisella puolella on tyyppejä jotka ajattelee samaan tapaan kuluttamisesta kuin minä!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli