MIKSI KIRJOITAN SLOW FASHIONISTA?

Oon viimeaikoina kirjoittanut paljon kuluttamisen vähentämisestä ja slow fashionista, siitä mitä se mulle tarkoittaa ja miksi meidän jokaisen tulisi miettiä näitä asioita. Musta tuntuu että oon viimein löytänyt sen oman kohtani ja aihepiirini blogimaailmassa ja somessa ja teidän että näistä asioista mun kuuluukin puhua. Enkä oikein malttaisi kirjoittaa mistään muusta enää! Pyrin siihen, etten ryhdy paasaamaan vaan sen sijaan inspiroin ja tän vuoksi mä halusin kertoa teille miksi mä kiinnostuin niin palavasti slow fashionista.

Jos tietää mun kirppisinnostuksen ja sen, että oon pitkään jo rakastanut kirppareita, niin voisi luulla että second hand ostaminen olisi innostanut mut tän aiheen pariin. Mutta ei, ennen ostin kirppikseltä uuden rinnalla ja vaikka pidin niitä kirpparilöytöjä arvokkaina aarteina, en kuitenkaan osannut ajatella uuden ostamista niin kriittisesti kuin nyt ajattelen. Ostin uutena ja käytettynä ja kulutin muotia sillä tavalla kuten moni muukin, eli kestämättömästi.

Mun blogin pääpaino on aina ollut sen ajatuksen ympärillä, että mun asut inspiroisi lukijaa omasta vaatekaapistaan, joten sinänsä muutos tähän nykyiseen asukuvien osalta ei ole todellakaan ollut kovin suuri. Siitä on kauan, kun viimeksi merkitsin asukuvien yhteyteen vaatteiden ostopaikkoja, jotten kannustaisi ostamaan samoja vaatteita. Vaikka mun pääajatuksena on aina ollutkin tämä kunniakas aate, en kuitenkaan pitkiin aikoihin mitenkään kiinnittänyt omassa kuluttamisessa huomiota siihen, että onko se kestävää ja pitkäkestoista. Vaikka opiskelijana mulla ei koskaan ollut hirveästi rahaa, mikä hillitsi ostamista onneksi jonkun verran, onnistuin aina kuitenkin venyttämään penniä ketjukaupoissa ja mulla oli paljon vaatteita.


Kiinnostuin kunnolla noin vuosi sitten slow fashionista ja kestävämmästä kuluttamisesta ja kaikki kulminoitui siihen, että aloin neulomaan niitä mun villapaitoja itse. Kun itse todisti ja näki sen prosessin ja kaikki ne vaiheet mitä esimerkiksi villapaidan neulomiseen sisältyy, muuttui mun käsitys vaatteiden kuluttamisesta täysin. Kun on omin kätösin ja omaa aikaa uhraten tehnyt ison projektin, se väkisinkin avaa silmiä sen suhteen miten arvokkaita vaatteet ovatkaan ja tosiaankin laittaa stopin fast fashionin kuluttamiselle. En osaa ehkä sanoiksi sitä täysin muodostaa, miten radikaalisti neulominen on muuttanut mun ajatusmaailmaa muodista, mutta niin on käynyt. Sen myötä oon myös huomannut, miten vähän osa ihmisistä arvostaa vaatteita, vaikka ne olisikin mittatilaustyönä ja käsin tehtyjä hyvistä materiaaleista. Oon nimittäin saanut jonkun verran tiedusteluita, että paljollako neuloisin jonkun villapaidan ja kun olen hintani (joka on kaikkeen nähden hyvin edullinen) sanonut on surullisen monen kiinnostus aiheeseen lopahtanut täysin. Miksi meidän mielestä kaiken pitäisi saada 20 eurolla?


Näiden asioiden yhteisvaikutus on tehnyt musta hitaan muodin puolesta puhujan ja se koskee mun kohdalla kaikkia vaatteita, eikä vain niitä mun villapaitoja. Ihan samalla tavalla arvostan muiden tekemää työtä mun vaatteiden eteen ja olen valmis maksamaan laadusta ja eettisistä työolosuhteista enemmän ja/tai ostamaan vähemmän. Eli tää on se syy miksi näistä asioista on tullut mulle niin tärkeitä tän vuoden aikana ja toivon että tää ehkä inspiroi teitä miettimään muotia myös tältä kannalta.


Onnistuin jälleen kerran puhumaan kaikesta muusta kuin tästä asusta, mutta se on loppupeleissä jo yhdessä ja erikseen nähty täällä blogin puolella aika moneen otteeseen. Teddytakki ja Dr. Martensit on liimautuneet mun päälle ja se mitä niiden kanssa on puettuna vaihtelee vähän päivittäin. Tällä kertaa päälle päätyi tummat suorat housut ja samansävyinen neule (x2) ja tykkään tosi paljon tän asun monokromisesta ilmeestä! Kirjoitin jo aiemmin miten tykkään martenseista paljon puvun housujen kanssa ja tässä on jälleen yksi todistuskappale siitä, että se kombo toimii.


Mä haluaisin kuulla miten te ootte innostunut slow fashionista ja kestävämmästä kuluttamisesta? Oletan että jos lukee mun blogia niin nää asiat kiinnostaa edes jonkun verran :--D

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Tyylipersoonallisena
Tyylipersoonallisena,
Kolmevuotta sitten alotin opiskeluni vaatetusalalla ja silloin olin kiinnostunut ompelusta, sekä vaatteista. Koulutuksen kautta slow fashion ja oma tekeminen kulki käsikädessä hyvinkin paljon. Mua alkoi kiinnostamaan eettiset materiaalit, vaateteollisuuden hyvät ja huonot puolet, laadun tarkkailu jne, koska haluan tulevaisuudessani omassa yrityksessäni näitä kyseisiä arvoja nostaa ja tuoda esille.

Mulle on nykyään tärkeää vaateteollisuudessa näitä arvoja pitää ja tätä kautta olen alkanut kyseenalaistamaan enemmänkin muitakin tuotteita, kuin pelkästeen vaatteita.
-Annika
https://nouw.com/tyylipersoonallisena
nouw.com/tyylipersoonallisena
ReettaPelli
ReettaPelli,
Oot ihan oikeassa, että tää ajatusmaailma koskee tosiaankin muutakin kuin vain vaatteita itsellänikin! Tosi mielenkiintoista kuulla, että koulutuksen kautta ja myös oman tekemisen kautta, nää asiat on sulle muuttunut tärkeiksi ja uskon, että sulla on vielä enemmän tietoa ja taitoa tästä aiheesta kuin mulla! Mun pitäisi ehdottomasti kyllä perehtyä enemmän eettisiin materiaaleihin ja vaateteollisuuteen, koska nää jutut mua kiinnostaa :--) Ja ihana kuulla, että tulevaisuudessa nämä arvot tulee näkymään sun yrityksessä <3
nouw.com/reettapelli
NelliJulian
NelliJulian,
Mulle slow fashion on myös hyvin lähellä sydäntä ja se tarkoittaa itselle ehkä enemmän sitä, että ostan tarpeeksi ajattomia vaatteita ja keskityn capsule wardrobe tyyliseen pukeutumiseen. Näin opiskelijana on ollut ihana huomata, että kun vihdoin on tajunnut ne oman vaatekaapin kulmakivet, vaatteiden valinta on äärimmäisen helppoa eikä tule juuri asukriisejäkään, kun voi vaan yhdistellä jo valmiiksi vaatekaapista löytyviä vaatekappaleita ilman että ne tuntuvat tylsiltä. Slow fashionin kohdalla itselle on ainakin käynyt niin että siihen jää oikeasti tosi helposti koukkuun. Kun kerran ostat kashmirvillapaidan et enää osta ikinä mitään halpaa tekokuiturättiä kaupasta.
Mutta joka tapauksessa on ihan loistavaa että tästä kirjoitetaan, slow fashionista voi kirjottaa niin monesta näkökulmasta!
PS. On ihan hullua että käsin kudotun villapaidan saisi muutamalla hassulla kympillä. Jo laadukkaat langat voi maksaa lähemmäs sata euroa.

Kirjoittelethan siis jatkossakin aiheesta <3
nouw.com/nellijulian
ReettaPelli
ReettaPelli,
ihana kuulla sun slow fashion ajatuksista! Ja sama kävi mulle, että kun kerran saa käsiinsä joko kaupasta tai itse tehdyn laadukkaan villapaidan ei tosiaankaan pitkällä kepilläkään enää koske ketjuliikkeiden akryylineuleisiin XD Oon kanssa huomannut, että kun ostaa laadukkaampaa ja kalliimpaa se pakostakin johtaa siihen, että ostaa vähemmän. Slow fashion on kyllä niin laaja aihe ja kattaa monia eri näkökulmia, mutta mulle kanssa isossa osassa on ajattomien vaatteiden käyttäminen ja niiden määrän pitäminen "suhteellisen" vähäisenä ja capsule-maisena! Mulla on kanssa asukriisien määrä vähentynyt erittäin paljon tän ajatuksen myötä, koska kaikki vaatteet toimivat keskenään ja klassiset asukokonaisuudet on jotain mihin ei vaan kyllästy<3
Joo mäkään en voi oikein ymmärtää sitä, että miten vähän käsityötä tunnutaan arvostavan. Langat tosiaan maksaa jo usein tuntuvia summia ja jos tekijälle maksetaan vaikka vain 8€ tuntipalkkaa, niin kyllä neuleen hinta nousee jos selkeästi satoihin euroihin. Ongelma tuntuu olevan se, että fast fashion on opettanut meille sen että teepaidan saa parilla eurolla ja kaiken muun vain vähän kalliimmalla...

ja ehdottomasti kirjoittelen tästä jatkossakin!<3
nouw.com/reettapelli
mirulehtinen
mirulehtinen,
Tää on kyllä sellanen aihe, mistä itekkin voisin jutella tuntitolkulla! Valmistuin juuri tradenomiksi ja opiskeluissani erikoistuin muotiliiketoimintaan ja esimerkiksi kuitujen tuntemus sekä laadukkaan vaatteen valmistus ja siihen liittyvät kustannukset avasivat silmiäni. Myös se, että muoti on ollut mielenkiinnon kohteeni jo hyvin kauan ja nykyään työskentelenkin myös sen parissa, on pistänyt miettimään omaa kulutusta. Ketjuliikkeet tulee kierrettyä melkoisen kaukaa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Pyrinkin suosimaan niin second handia ja vintagea, kuten myös suomalaista muotia. Syynään tuotelaput vaatteissa hyvinkin tarkkaan läpi enkä todellakaan osta enää 20 € maksavaa akryylivillapaitaa. Onkin täysin absurdia luulla, että 100 % laadukkaan käsintehdyn villapaidan saisi samalla hinnalla. Mikä on myös absurdia, on se, että tällä alalla on edelleen ihmisiä, jotka eivät käsitä pikamuodin merkitystä ja sitä, miksi slow fashionia tulisi suosia. Olen itsekin kirjoittanut postauksen koskien pikamuotia ja tekeillä olisi myös toinen juuri slow fashionista. Kyseiset aiheet ovat mielenkiintoisia, puhuttavia ja juuri tätä päivää. Ihanaa, että tästä löytyy muitakin kiinnostuneita. <3
nouw.com/mirulehtinen
ReettaPelli
ReettaPelli,
On tosiaankin ihanaa, että löytyy muita kiinnostuneita ja että tää aihe on kasvattanut suosiotaan viime aikoina!<3 Second hand ja vintage onkin ne parhaat vaihtoehdot ja itsellä tapahtunut sama muutos, että ketjuliikkeet tulee kierrettyä aika kaukaa yleisesti ottaen. Sun opinnot kuulostivat todella mielenkiintoisille ja on ollut huippua lukea miten ihmiset on eri polkuja pitkin päätyneet kiinnostumaan slow fashionista!
On jotenkin surullista, miten fast fashion on totuttanut meidät niin halpoihin hintoihin ja sen myötä vaatteen arvostus on laskenut niin paljon. Monella ei ole juuri kosketusta siihen mitä vaatteiden valmistus tarkoittaa ja miten se vaikuttaa työntekijöihin ja ympäristöön.
Pitää käydä lukemassa myös sun postaus tästä aiheesta!<3
nouw.com/reettapelli
Alina
,
Hei!
Mä olen tosi pitkään ollut kiinnostunut vaatteiden materiaaleista. Olen pyrkinyt siihen, että suosisin a) luonnonkuituja ja b) muulla tavalla kestäviä kankaita (esim. polyesteri tietynlaisissa vaatteista vähintäänkin kestää hyvin kulutusta). Alkuvuodesta 2016 katsoin The True Cost-dokumentin, joka oli pysäyttävä. Sittemmin olen käynyt läpi prosessin puritaanisesta kirppis/eettiset vaatteet-tytöstä kuluttajaksi, joka ostaa hyvälaatuisia ja tyylilleen uskollisia vaatteita myös ketjuista tyyliin Monki ja COS. Mielestäni tässäkin asiassa tiedostavuus on tärkeintä! Liiallinen maailmantuska yksilötasolla tuntuu kohtuuttomalta, ja samalla opiskelijana ei aina ole varaa siihen parhaimpaan mahdolliseen tuotteeseen (niitä aitojakin tarpeita toisinaan on). Ja vähemmän on ehdottomasti enemmän.

Tyylin ja kestävien valintojen välillä tasapainottelu ei ole helppoa, mutta palkitsevaa se voi ajoittain olla. Siitä hyvänä esimerkkinä sun neulomisharrastus. Ja vinkki vitonen! Kannattaa tutustua suomalaiseen kierrätysmateriaaleja hyödyntävään merkkiin nimeltä Globe Hope. On mulle hyvinkin tuttu brändi 😉
Alina
,
Ja niin, vielä lisättäköön: Kiitos, että kirjoitat! Sieltä alkuvuodesta 2016 olen odottanut, että fast fashion-kritiikistä tulisi valtavirtaa, ja nyt se on viimein tapahtunut! Tietoisuus lisääntyy 🙏🏼
ReettaPelli
ReettaPelli,
Niin samaa mieltä sun kanssa! Tärkeintä on että vaate päätyy käyttöön/tarpeeseen ja ostaa tiedostavasti! Vaatteiden materiaalit ja niiden merkitys onkin sitten jo toinen aihe ja yhtä tärkeä sellainen ja onneksi siltä saraltakin on huomattavissa kehitystä. Materiaaleilla kun on niin iso merkitys sen suhteen, kestääkö vaate käyttöä ja pesua, jolloin se voi olla slow fashion. On turhaa miettiä että tekokuituiset (tietyt) vaatteet voisi edistää slow fashionia, koska niitä harvoin on edes tehty kestämään. Oon ollut esimerkiksi siitä erittäin iloinen, että alkaa näkymään recyckled polyesteriä (ainakin Monkissa oon bongannut) ja että ihmiset on heränneet luonnonkuitujen etuihin, vaikka esimerkiksi kaupallisessa puuvillassa on omat ongelmansa.
Niinhän se on, että tasapainottelu näiden asioiden välillä on melkein mahdotonta ja yksi ihminen ei ehkä voi tehdä kaikkea. Parhaansa pitää kuitenkin yrittää ;--) Globe Hope on kyllä tuttu entuudestaan, mutta enpä olekaan hetkeen käynyt heidän juttujaan katsomassa, joten pitääkin ehdottomasti tsekata ja päivittää omat tiedot tästä brändistä. Kiitos<3
nouw.com/reettapelli
Viivi,
Moikka! Löysin sut vasta nyt kun joku oli tägännyt sut trendin instaystävänpäiväkirjaan inspiroivana bloggaajana. Ihmettelen etten oo aiemmin törmännyt, samoista aiheista kun olen kiinnostunut. Mun oma kiinnostus slow fashioniin on syntynyt pikkuhiljaa. Isoimmista fast fashion liikkeistä sain tarpeekseni kun lukion jälkeen olin kesän yhden liikkeen varastossa duunissa ja näin millasta laatua ja miten vaatteita kohdeltiin. Anyway, suurin kiinnostus heräsi opiskeluaikoina. Opiskelin tekstiili- ja vaatetustekniikkaa ja käytiin paljon läpi eri materiaaleja ja tuotteiden valmistustekniikoita ja -vaiheita. Kiinnostuin uusista, more sustainable tekstiilikuiduista, joita Suomessa kehitellään ja siinä itse vaatteita tehdessä huomasi viimestään mikä homma esim mekon tekemisessä saattaa olla. Paremmat matskut maksaa enemmän ja omasta työstä pitää saada kunnon korvaus, itse kunkin. Kierrätyskuidut toivottavasti kasvattaa osuuttaa jatkossa huomattavasti. Oma kiinnostus ja tietotaito on vaan kasvanut muodin ekologisia, eettisiä, sosiaalisia ja kulttuurillisia ongelmia kohtaa mm. muotitieteiden opintojeni aikana, ja parhaillaan osallistun myös fashion and sustainability kurssille, jotta oppisin vielä lisää. Tällä hetkellä olen eniten kiinnostunut kuluttajien vaikutuksesta ja vallasta. Siks musta onkin ihan huipputärkeetä, että meitä on useampi kertomassa muotiteollisuudesta ja jakamassa vinkkejä miten joka ikinen voisi pienilläkin muutoksilla kuluttaa kestävämmin. Ite oon just avannu omat nettisivut ja siihen yhteyteen blogin, jossa tuun varmasti puhumaan paljon slow fashionista ja muotiteollisuudesta ylipäätään, kunhan vaan saan ajatukset ojennukseen ja tekstin sen näköseksi että kuka tahansa ymmärtää. 😊 Tulipahan kirjotettua, mut käy ihmeessä lukemassa lisää mun ajatuksia: viivilaakkonen.com
www.viivilaakkonen.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos sun kommentista, on ihan älyttömän mielenkiintoista lukea miten sun koulutus on keskittynyt näihin asioihin ja miten sen kautta on oma kiinnostus herännyt! On varmasti ollut herättävää olla varastossa töissä ja uskon, että niin moni kuluttaja ei oikein ymmärräkkään sitä volyymia ja logistiikkaa mitä ketjuliikkeiden taustalla on. Sun kommenttia lukiessa, tuntuu että oma tietämys on ihan lapsen kengissä vielä ja paljon olisi vielä opittavaa tällä saralla, varsinkin materiaalien ja valmistamisen suhteen :---D Tän vuoksi oonkin ehkä keskittynyt eniten juuri kuluttajan rooliin, koska siitä mulla on henk koht eniten tietoa ja myös siksi, että se on mun mielestä niin tärkeä palanen muotiteollisuudessa. Mitä tiedostavammaksi kuluttajat muuttuu, niin sitä enemmän joutuu yritykset myös mukautumaan kuluttajien vaatimuksiin. Koen, että tähän mulla on mahdollisuus vaikuttaa ja sen haluan ehdottomasti tehdä! Ja toivon että tää liike muodostuisi vielä enemmän valtavirraksi ja että yhä useammat vaikuttajat puhuisivat tästä kanavissaan. Mun mielestä kukaan ei oikein voi pestä käsiään tästä vastuusta. Pitää ehdottomasti käydä tutustumassa sun sivuihin ja uskon, että täältä ainakin musta saat uskollisen lukijan <3
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli