MIKSI RAKASTAN KIRPPAREITA?


Koska sieltä yksinkertaisesti löytää parhaimmat vaatteet ja asusteet! Tämän asun neule (5€) ja farkut (3€) on molemmat kirpparilta löydetty ja kotiin raahattu. Villapaidan kanssa kirjaimellisesti, koska se ei mahtunut mukana olleeseen reppuun, joten jouduin kantamaan sen käsissä kotiin haha. Voitte kuvitella miten mun katseeni kirkastui kun bongasin tän niin taidolla neulotun villapaidan roikkumassa henkarilla ja kun tajusin että sen hinnaksi oli laitettu vaivaiset 5 euroa(!). Tätä lankaa ei varmaan ole saanut edes kahta kerää viidellä eurolla... Tää on ehdottomasti yksi laadukkaimmista ja yksityiskohtaisimmista neuleista mitä mulla on ja vaikka neuleita mulla on on 3/4 mun vaatekaapista en voinut jättää sitä ostamatta. Mun onni ettei joku ymmärtänyt tän neuleen todellista arvoa, joka on varmasti sadoissa euroissa, tai sitten vain halusi tästä pikaisesti eroon.

Teininä mulla oli tapana käydä lävitse äidin vanhoja vaatteita ja ottaa niitä omaan käyttöön, enkä siitä ole paljoa muuttunut. Pahentunut ehkä vain. Oon ehkä aina ollut luonteeltani vähän arteenmetsästäjä ja jo lapsena keräilin erilaisia aarteita ja lähdin tutkimusretkille. On uskomatonta löytää vintagevaatteita, jotka laadukkaan valmistuksen ja hyvien materiaalien ansiosta on edelleen melkein uudenveroisia, käytöstä huolimatta. On mun mielestä myös taito, nähdä niiden pienien virheiden ohi ja hahmottaa kokonaisuus. Tahran voi aina pestä ja pienen reiän ommella. Rakastan sitä käsinkosketeltavaa historiaa mikä second hand-vaatteisiin on tarttunut ja mulla on tapana miettiä missä ne on käyneet ja mitä ne on nähneet. Tuntuu hyvältä, että voi antaa jollekkin vaatteelle uuden elämän ja liittyä siihen tapahtumien ketjuun. Mun tärkeimmät vaatteet onkin käytettyjä ja usein myös peritty joko äidiltä tai mummoltani. En usko, että mihinkään uutena ostettuun vaatteeseen, koskaan tarttuisi sitä samaa tunnelatausta.

Koska mun tyyli ei ole mitenkään maata mullistavin tai niin hirveän persoonallinen ja omaperäinen, arvostan second hand vaatteissa erityisesti niiden uniikkiutta. Harvoin ostan mitään 'nykyaikaista' käytettynä jolloin tiedän, että ostamani vaatteet on lähestulkoon ainoita kappaleita. Tää tekee mun tyylistä just mun tyylin ja omalla tavallaan erottuvan, vaatteiden ollessa aina vähän erilaisia kuin muiden. Kun unohtaa kertakäyttöiset trendit ja keskittyy slow fashioniin, niin kirpputoreista muodostuu uskomattomia aarreaittoja klassisten ja aikaa kestävien vaatteiden suhteen. Toisinaan voi myös käydä niin, että bongaa jotain erittäin trendikästä kirpparilta, koska tunnetusti trendit kiertää kehää itsensä ympäri. Mutta tällöinkin se 'trendivaate' on kestävä ostos ja aina vähän erilainen kun sen seuraavan vastaantulijan versio.


Viime vuoden aikana käytettynä ostamisessa mulle on korostunut tietenkin myös sen ekologisuus ja eettisyys. Siinä missä ennen ostin käytettynä vain omasta ilosta, on nykyään kirppistely muuttunut enemmän arvolatautuneeksi. Pyrin tietoisesti keskittämään ostokseni käytettyihin tuotteisiin ja vaikka taustalla on edelleen ne kaikki samat tunnepohjaiset syyt kuin ennenkin, on käytetyn ostamisen merkitys itselle kasvanut. Tämä ei kyllä oo mikään huono juttu! Oon onnellisena seurannut miten second hand ostaminen on muuttunut valtavirraksi erilaisten kirppis-sovellusten myötä ja että on ihan normaalia myydä omia vaatteitaan eteenpäin, sen sijaan että ne päätyisivät pahimmassa tapauksessa roskiin.


Vielä vähän tästä villapaidasta! Tää on heittämättä yksi mun muhkeimmista yksilöistä, mutta pitkän helmansa vuoksi se on aika helppo stailata farkkujen tai helmojen kanssa. Aina on pieni vaara, että näyttää todellista muhkeammalle, kun yhdistää ison neuleen ja rennot farkut, mutta uskon että sirot kengät vähän tasapainottaa kokonaisuutta. Enkä mä oikeastaan välitä siitä, että jos tää asu saa mut näyttämään vähän isommalle kuin mä oon, koska pysynpähän ainakin lämpimänä haha.


ps. Ihanaa Itsenäisyyspäivää!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

NelliL,
Vähän sama juttu, että kirppareilta löytyy parhaat jutut, toki myös omasta ateljeesta mutta kirppareilta hankin kuitenkin kaikki valmiit vaatteet. Oma tyyli on näyttävämpi ja römpsyisempi mutta kyllä tuo neuleesi on aika magee ja löytyisi minunkin kaapistani. Minulla hiukan tuollainen onkin, itse neulottu mutta nyt tuunattu uuteen uskoon 😊
villananna.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,
Tää neule kyllä varmasti sopii melkein jokaiseen tyyliin! Itselläkin on ollut vähän haaveissa aloittaa palmikkoneule-projekti mutta vielä oon pysytellyt vähän yksinkertaisimmissa ja nopeammin valmistuvissa kuvioissa :---D
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli