MINIMALISTINEN KAPSELIVAATEKAAPPI

Kirjoitin viime perjantain postauksessa siitä miten mä oon aloittanu niin sanotun kapselivaatekaappi-kokeilun tai elämäntyylin, miten sen nyt ottaa. Ja nyt mä haluan avata vähän mun ajatuksia tästä enemmän.

Mulle jos sanotaan sana kapselivaatekaappi, niin mieleen tulee vaatevarasto joka on rajoitettu vain muutamaan vaatekappaleeseen (yleensä ilmeisesti 32) ja johon liittyy paljon sääntöjä ja rajoitteita. Mun mielestä se ei kuulosta yhtään kivalle, inspiroivalle tai houkuttavalle. Mulla on varmasti vieläkin tavallista enemmän vaatteita, vaikka oonkin karsinut niiden määrää tässä vuoden aikana omasta mielestäni aika reippaalla kädellä. Enkä osaisi tällä hetkellä ajatellakkaan sitä, että vielä pitäisi luopua monesta asiasta. Musta tuntuu nyt, että mun vaatekaappi on niin täydellinen kuin nyt voi tässä tilanteessa se olla! Tämän vuoksi määrällisesti vaatteiden rajoittaminen johonkin lukuun tuntuu ahdistavalle ja pakko myös myöntää se, että mä tykkään vaatteista ja siitä että mulla on erilaisia vaihtoehtoja kaapissa!

Aloin tässä loppukesästä seuraamaan Youtubessa The Anna Edit nimistä kanavaa ja inspiroiduin hänen kapselivaatekaappi filosofiastaan. Hänelle ei kapselivaatekaappi tarkoittanut niinkään (ainakin mun oman tulkinnan mukaan) sitä, että vaatteiden määrä tulisi karsia johonkin tiettyyn numeroon. Vaan sen sijaan, koko kapselin pointtina oli se, että vaatteet jaotellaan neljän eri vuodenajan mukaan omiin kapseleihin, joita pystyi kierrättämään sitten vuoden ja vuodenaikoijen edetessä. Kaikkihan me varmaan tehdään tätä jollain asteella, minäkin oon aina ennen siirtänyt talven tullen shortsit ja topit taaemmas ja vetänyt villapaitoja eteenpäin. Mutta nyt tajusin, että se seuraava askel onkin aika merkittävä. Se että, ottaa vaatteet kirjaimellsiesti ulos kaapistaan ja säilöön laatikkoon sängyn alle tai varastoon siksi aikaa kunnes on niihen aika jälleen astua estraadille!

Syyskuun alussa tein siten, että otin kesävaatteet pois mun kaapista ja jätin sinne syyssäähän sopivat yksilöt. Kaappiin jäi vielä revittyjä farkkuja, farkkuhame, muutama mekko ja midi-mittainen vekkihame, kevyitä culotteshousuja, vähän kesäisiä puseroita jatrenssit ja muut kevyemät takit. Vaatteita, jotka menee niin kesällä kuin syksylläkin, riippuen miten ne yhdistelee. Nyt taas marraskuun alussa siirsin pois hamoset ja revityt farkut, koska nyt alkaa olla liian kylmä niiden käyttämiselle. Vaikka mulla mahtuu kaikki vaatteet kerralla mun vaatekaappiin, tuntuu kaappi tietenkin nyt paljon tilavammalle ja inspiroivammalle!

Kapselivaatekaapin nerokkuus perustuu mun mielestä siihen, että meillä on vähemmän vaihtoehtoja kun mietimme mitä puemme päälle. Mitä enemmän meillä on vaihtoehtoja, sitä vaikeampi on tehdä valintaa, koska joudumme hylkäämään enemmän hyviä vaihtoehtoja. Jos sulla on vaikka kahdet farkut sun vaatekaapissa, on paljon helpompaa valita niistä päälle toiset, sen sijaan että sulla on kuudet farkut sun kaapissa ja joudut ensin karsimaan niistä viidet ennenkuin pääset siihen sun valintaasi. Oon myös lukenut että meistä jokaisella on vain rajallinen kapasiteetti päätöstentekemistä varten per päivä ja jos jo aamulla pukeutuessa menee kaikki päätöksentekopaukut, niin mitä sitten loppupäivästä tulee? Uskoo tähän ken haluaa, mutta mä ainakin allekirjoitan sen, että mitä vähemmän vaihtoehtoja mulla on, sitä helpompi on tehdä päätös. Esimerkiksi jos olisin jättänyt ns. kesäfarkut pinoon mukaan, olisivat ne pysyneet mulle vaihtoehtona aamuisin, vaikka en niihin todennköisesti tulisi päätymään siitä syystä että niissä jalat palelisi. Mulla olisi kuitenkin aina mahdollisuus valita ne. Nyt kun ne on pakattu pois näkyvistä, en sisällytä niitä mun valintaprosessiin edes alitajunnassani ja on paljon helpompi valita jäljellejäävistä farkuista se asuun tai fiilikseen parhaiten sopiva. Halusin myös estää itseäni palelluttamasta itseäni talvella, niinkuin mulla on ollut tapana tehdä! Poissa silmistä poissa mielestä.

Kun on rajallinen tai edes pienempi määrä vaihtoehtoja minkä kanssa tietyn vaatteen voi yhdistää, oon huomannut sen että tuntuu että vaihtoehtoja on yllättäen enemmän! Uskon että nyt tulee haastettua aivojaan ja mielikuvitustaan enemmän keksimään uusia kokonaisuuksia, koska on helpompi käsittää se mahdollisuuksien määrä. Musta tuntuu myös, että sitten talven jälkeen jälleennäkemisen riemu on aika iso, kun kaivan taas mun revityt farkut ja kevyet takit repertuaariin! Oon odottanut innoissani sitä päivää, kun käyn hakemassa talvitakkini varastosta ja pääsen taas niitä hypistelemään.

Toinen Youtube kanava jota seuraan tän asian tiimoilta on Use Less, jonka pitäjällä onkin vähän tiukempi filosofia kapselivaatekaappiinsa. Hänestä saa kuitenkin paljon isnpiraatiota siihen miten voi tehdä tästä kapselista oman näköisen ja tykkään myös siitä, että hänellä on käytössä jako sesonki vaatteisiin (kesä, kevät, talvi, syksy) ja sitten aina esillä olevat basic vaatteet. Niinhän se ainakin Pohjoismaissa menee, ettei kesäksikään voi ihan jokaista villapaitaa pakata piiloon haha. En ole itse vielä päässyt niin pitkälle, että olisin valinnut tietyt vaatteet mun ympärivuotiseen basic-kapseliin. Uskon että en muotoutuu tässä vaihdoksien myötä ja musta myös tuntuu että suurin osa mun vaatekaapista on juurikin näit all year roundereita. Olin myös yllättynyt positiivisesti kuinka pieneen tilaan mun kesävaatteet mahtuikaan! Näihnän sen pitäisi just mennäkkin mun mielestä.

Tässä asussa yhdistyy vielä syysvaatteet talvisempiin yksilöihin, mutta tän jälkeen alkaa varmasti asukuvat olla hyvinkin talvitakkipainotteisia. Pääsin vielä käyttämään trenssitakkia viime viikonloppuna, kun Oslossa oli ihanan aurinkoinen ja yllättävän lämmin sää! Kerrospukeutumisella ja paksulla villapaidalla tarkenee yllättävän pitkälle, varsinkin jos on kävellen liikkeessä.


Mitä mieltä te ootte kapselivaatekaapista? Mä oon tästä aika innoissani ja suunnittelin että tästä voisi tehdä oman postaussarjan tänne blogiin! Kapselivaatekaapin ideologia siitä, että omstetaan vähemmän ja että ostetaan vähemmän on jotain mitä mä haluan tuoda mun blogillani esille ja mihin mä haluan inspiroida teitä lukijoita. Oon aina ennen ollut jotenkin vähän peloissani kapselivaatekaappeja kohtaan ja ajatellut että ei musta oo siihen, mutta jos sen tekee omalla tavallaan, niin uskon että tästä on hyötyä meille jokaiselle.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Susanna
,
Siis ihan loistava idea tää kapselijuttu! Mulle entuudestaan täysin tuntematon konsepti, mutta vitsi miten järkevältä kuulostaa! Ehdottomasti siirryn kyllä tätä systeemiä kohti. 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jes kiva kuulla että tää inspiroi sua kokeilemaan kanssa! Uskon että tää selkeyttää elämää ja vaatekaappia ihan super paljon 😊
nouw.com/reettapelli
Emilia
,
moikka! tosi mielenkiintoisia tekstejä sulla, mutta tosi vaikea lukea kun fontti on niin pieni ja vähän epäselväkin. toki näyttöä saa zoomattua mutta sitten joutuu scrollaamaan sivusuunnassa koko rivin lukemiseksi 😃
ReettaPelli
ReettaPelli,
Moi! Kiitos 😘 hmm tarkoitatko mobiilissa? Voin nostaa fontin kokoa vähän isommaksi! Itsellä tosin näyttää ihan ookoolle, mut voi toki riippua laitteestakin!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli