MITEN HYÖDYNTÄÄ BLOGIA TYÖNHAUSSA

Valmistumisen jälkeen oon aktiivisesti etsinyt työpaikkoja, joka toisinaan tuntuu ihan hullun hommalta. Välillä tulee vastaan niitä hakemuksia, joissa entry tason/harjoittelu paikkaan vaaditaan jo viiden vuoden kokemusta vastaavista tehtävistä tai ajatellaan että kyllä se harjoittelija elää pyhällä hengellä, että eihän meidän tarvitse sille maksaa mitään palkkaa. Kokemushan tietenkin on tärkeintä! Mua loppujen lopuksi lykästi onneksi ihan kunnolla ja voinkin nyt sanoa älyttömän iloisena ja huojentuneena, että mä sain töitä!!

Se nyt ei kuitenkaan oo tän postauksen pääaihe (haha), vaan se että miten mä oon hyödyntänyt mun blogia työnhaussa.


Kun aloitin kirjoittamaan blogia, en voinut kuvitellakkaan että siitä voisi jossain vaiheessa olla hyötyä työnhakuprosessissa ja pitkään en lisännyt sitä mihinkään tietoihin/hakemuksiin. En kertonut blogista kenellekkään! Kannattaa muistaa se, että jos lisää blogin omaan CVseen on rekrytoijalla tietenkin oikeus se käydä katsomassa ja käyttää sitä arvioimisperusteena sun pätevyydelle. Jos taas et lisää blogia/somekanavia hakemukseen, ei rekrytoija saa käyttää näitä perusteena sun palkaamiselle/palkkaamatta jättämiselle. Meni siis kauan, ennenkuin koin että uskalsin lisätä blogin mun CVseen, saatika mainita sitä haastatteluissa. Pikkuhiljaa lisäsin sen CVseen sillä perusteella että koin sen kasvattaneen mun osaamista laaja-alaisesti, mutta en oikeastaan käyttänyt sitä hyödyksi millään tavalla työnhaussa, ennenkuin nyt tänä vuonna.

Mun kohdalla on tietenkin mainittava myös se, että koska valmistuin Kauppatieteiden maisteriksi pääaineesta international marketing management oli selvää, että suuntaudun työnhaussani markkinointiin painottuviin tehtäviin. Mun oli siis suhteellisen helppo hyödyntää blogia ja sen tuomia taitoja omassa työnhaussani, koska ne yleensä aika hyvin vastasivat toisiaan. En kuitenkaan väitä, että blogista olisi hyötyä vain jos olet hakemssa jonkinsortin markkinoinnin paikkaa, koska mun mielestä blogin ylläpitäminen on osoitus siitä että hakijalla on kykyjä itsenäiseen pitkäjänteiseen työhön. Tän pohjustuksen myötä on ehkä hyvä siirtyä jo niihin mun vinkkeihin, että miten voit käyttää blogia sun työnhaussa!

Mieti mitä taitoja olet blogin kautta oppinut, joita haetaan työhakemuksessa. Esimerkiksi työhakemuksessa voidaan toivoa itsenäistä ja aloitteellista työntekijää, jolloin korostin omaa pitkäjänteistä työskentelyä blogin parissa itsenäisesti. Mun mielestä blogilla voi osoittaa myös omaa motivaatiotaan tavoitteelliseen työntekoon ja kykyä multitaskaamiseen ja suunitelmalliseen työskentelyyn. Jos olet toteuttanut yhteistöitä blogissasi, voit korostaa sitä, että miten olen onnistunut luomaan asiakkaan kanssa toteutuvan kampanjan ja sitä kautta saanut kokemusta niin asiakaspalvelusta kuin kampanjan suunnittelemisesta alusta loppuun. Yhdessä haastattelussa multa kysyttiin onko mulla kokemusta yrityksien mainonnasta ja heille toteutetuista kampanjoista (joista mulla ei ole kokemusta kysymyksen alkuperäisessä merkityksessa) ja käänsin tän kysymyksen omaksi edukseni kertomalla miten olen toteuttanut sisällöntuoton yhteistöitä valitseminieni yrityksien kanssa blogissa. Monta kertaa mulla on juurikin käynyt niin, että kysyttäessä kokemusta jostain tehtävästä yritystasolla, jota mulla ei ole ollut, olen voinut vastata että mulla on siitä kokemusta blogin kautta.

Hakemuksessa voidaan toivoa hakijalta kokemusta sisällöntuotosta, jolloin korostin sitä, että olen suunnitelmallisesti kehittänyt blogiani ja sen sisältöä pitkään. Jos taas arvostettiin visuaalista silmää, joko kuvaamisen tai vaikkapa verkkosivuston ylläpidossa, on kätevää blogin kautta osoittaa, että olen pitänyt omaa verkkosivustoa yllä ja suunnitellut sen visuaalisen ilmeen visuaalisen sisällön lisäksi. Jos nautit siitä että kirjoitat blogiin pitkiä tekstejä, on se osoitus siitä että sulla on tekstintuotto hallussa ja olet luottavainen tekstin kirjoittamisen suhteen. Sosiaalinen media yhdistyy hyvin monissa tehtävissä tänä päivänä ja blogi/henkilökohtaiset sometilit voivat osoittaa sun vahvuutta työskennellä eri formaattien kanssa. Jos taas hakemuksessa on korostettu sitä, että hakijan oletetaan olevan diginatiivi, olen voinut linkittää jokaisen eri somekanavani ja todistaa, että osaan tuottaa sisältöä laajalla skaalalla.

Huomasin hakemuksia selatessani usein sen, että blogi/sisällöntuottaminen saattoi olla jopa yhtenä taitona josta hakija saisi lisäpisteitä, mikä osoittaa hyvin sen, että blogin kirjoittaminen on tietynlaisissa hommissa hyvinkin arvostettavaa. Tiedostan että ihan kaikkiin paikkoihin ei blogin kirjoittamisesta ole niin suoranaista hyötyä kuin markkinointiin suuntautuvissa ammateissa, mutta uskon että blogi voi osoittautua sun yhdeksi vahvuudeksi, jos vain sitä osaa hyödyntää oikein.


Oli työpaikka mikä tahansa jota sä haet, yritä miettiä miten juuri sun blogi, oli se aihepiiriltään mikä tahansa, voisi auttaa just sua saamaan tän tietyn työpaikan. Mieti mitä vahvuuksia sulle on kehittynyt bloggaamisen kautta ja miten se tekee just susta uniikin. Mä voin vain kertoa mitä puolia mä oon tuonut bloggaamisesta esille ja sulle ne voi olla ihan erit.

Ole ylpeä blogistasi. Jos tuot sen esiin haastattelussa, ole valmis kertomaan siitä ylpeydellä. Tässä vaiheessa ei tosiaankaan kannata alkaa vähättelemään omaa työtään! Kerro avoimesti sun blogistasi ja miten se liittyy sun elämään. Monet mun haastattelijoista on olleet kiinnostuneita mun blogista ja oonkin avoimesti kertonut että kirjoitan muodista, vaikka kyseessa oli erittäin tekninen ja insinöörivoittoinen työpaikka. He haastoivat mua tän jälkeen kysymällä, että enkö ole sitten enemmän kiinnostunut muotityöpaikoista, johon sain mielestäni hyvin vastattua takaisin. Vastasin, että vaikka kirjoitan muodista ei se todellakaan minua rajoita vain olemaan kiinnostunut vain siitä, vaan tekee musta monipuolisemman työnhakijan. Vaikka sun blogin aihepiiri ei osuisikaan yksi yhteen hakemasi työpaikan kanssa, ei se mun mielestä tarkoita etteikö siitä voisi olla sulle etua. Mä oon sitä mieltä, että blogi/sisällöntuottaminen antaa toisen tason työnhakijalle ja kertoo positiivisella tavalla ahkeruudesta ja taidoista työskennellä päivä toisensa perään.


Varmista että sun internet-käyntikortti on samassa linjassa sun itsesi kanssa. Internet-käyntikortti eli blogi, ja mahdolliset sometilit, tulisi mun mielestä olla samassa linjassa sun imagon kanssa. Varmista se, että jos haluat käyttää näitä hyödyksesi työnhaussa, että ne on sen näköisiä sisällöltään jotta voit niitä esitellä työnantajalle. Mä olen netissä hyvin oma itseni ja vaikka kirjoitankin välillä mielipidevahvoja tekstejä tai julkaisen näyttävämpiä kuvia, ei ne koskaan mun mielestä ylitä hyvän maun rajaa tai ole mitään jota en voisi näyttää työnantajalle. Tiedostan sen, että kun annan tilieni tiedot työnantajalle, on hyvin todennäköistä että ne käy ne katsomassa. Oon tietoisesti ja vähemmän tiedostamatta ottanut tän linjan blogin ja instagramin suhteen ja pitänyt ohjenuorana sitä, että onko se ok että mun vanehmmat lukee tän tekstin tai näkee tän kuvan. Ajattelen mun blogia ja somea mun käyntikorttina ja portfoliona ja suosittelen sun tekemään saman, jos meinaat hyödyntää blogia työnhaussasi. Tuo blogissa esiin sun parasta osaamista, mutta pidä se oman näköisenä ja tuntuisena.

Käytä blogia extra ulottuvuutena sun osaamiselle. Tää yhdistää varmaan nyt kaikki ylemmät pointit, mutta halusin vielä kirjoittaa siitä erikseen, miten mä oon ajatellut että mulla on mun osaaminen yliopistosta (jonka jo yksinään pitäisi riittää moneen työpaikkaan) ja sen lisäksi osaaminen, jonka olen täysin itse kehittänyt. Toisilla tää osaaminen voi olla vaikka kokkaaminen, urheilulaji tai trivia-tietämys, mutta sulle on kehittynyt hyvin monipuolinen osaaminen eri osa-alueista. Kun käännät voitoksi sen, että osaat kuvata, kirjoittaa, suunnitella, visualisoida, toteuttaa, html- ja css-koodata, markkinoida, brändätä, viestiä sosiaalisessa mediassa, verkostoitua ja tehdä tätä kaikkea pitkäjänteisesti, motivoituneesti ja itsenäisesti, on mun mielestä sulla aikamoinen todistusaineisto sun pätevyydestä. Blogi on harrastus toisten joukossa ja mun mielestä siinä ei tosiaankaan ole mitään peiteltävää, oli kyse mistä tahansa toimialasta.

Henkilökohtaisesti voin sanoa, että oon kokenut että blogista on hyötyä työnhaussa, mutta myös siinä että se pitää yllä mun kirjoitustaitoa, sanavarastoa, inspiraatiota ja haastaa ajattelemaan uudella tavalla outside the box. Ja en usko, että on montaa työpaikkaa jossa nää taidot ei olisi arvostettuja?


Mitä mieltä sä oot, voiko blogia käyttää hyötynä työnhaussa vai onko se riski? Voiko uskottava työntekijä pitää blogia? Tää on aihe, joka ei ehkä vielä oo noussut koviin isoon rooliin blogeissa, mutta josta mä ainakin haluisin kuulla teidän mielipiteitä. Ootko sä käyttänyt blogia työnhaussa, vai toivonut ettei sitä yhdistetä sun työprofiiliin?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

ainoaxberg
ainoaxberg,
Tää oli tosi mielenkiintoista luettavaa ja loistavia vinkkejä! Mun mielestä blogia voi ehdottomasti käyttää hyödyksi työnhaussa, mutta itse en ole ainakaan vielä lisännyt blogiani CV:seeni :--D
nouw.com/ainoaxberg
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei ihana kuulla, että tää oli mielenkiintoinen teksti! :--)) Mut tärkeintä on tietenkin just se, että kokee sen itselle hyödylliseksi ja on varma siitä että haluaa sen ottaa mukaan työnhakuun!
nouw.com/reettapelli
IrinaK
IrinaK,
Hei tosi hyvä postaus itsellekin ajankohtaisesta aiheesta. On aina mielenkiintoista kuulla jo valmistuneen ktm:n näkökulmia työnhausta! Onnea vielä uudesta työstä! 😍✨
nouw.com/irinak
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos paljon😘 ja huippua kuulla että tykkäsit tästä postauksesta! 🙈
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli