miten onnistua vaatteiden karsimisessa vain yhden kysymyksen avulla


Mä, kuten moni muukin, oon päätynyt karsimaan ja siivoamaan vaatekaappiani ja -varastoani nyt kotoillessani. Jos totta puhutaan oon siivonnut ja puunannut jokaisen kaapin ja laatikon meillä kotona ja kohta oon valmiina kakkoskierrokselle! Mulle kaappien ja laatikoiden siivoaminen ja järjestäminen on rentouttavaa ja saan kamalasti iloa siitä, että laatikot on tip top järjestyksessä. Vaatteet on kuitenkin olleet aina se kompastuskivi mulle ja siinä missä kaikesta muusta voin karsia helposti, vaatteista pidän kiinni kynsin ja hampain. Elin luulossa, ettei mun vaatekaapista oikein taida löytyä mitään karsittavaa, vaikka tiedän että mulla on aika paljon vaatteita. Varsinkin muuton yhteydessä niiden paljous yllätti, kun kerrankin näki kaikki samassa kasassa. Sen jälkeen kun ne on taas työnnetty kaappeihin, niiden todellinen määrä unohtuu ja sitä alkaa taas kuvitella että noin 100 villapaitaa on ihan järkevä määrä. Villapaitojen kanssa mulla alkaa pikkuhiljaa olemaan oikeasti ongelma, koska en oikein tiedä mitä tekisin mun itse neulomille villapaidoille. Niistä varsinkin on erittäin vaikea luopua ja niitä tulee tasaisella tahdilla kaappiin koko ajan lisää...

Omaksi yllätyksekseni onnistuin kerrankin olemaan tiukka itseni kanssa ja rehellisesti toteamaan tällä kertaa mitkä vaatteet saa lähteä eteenpäin. Lukuunottamatta niitä itsetehtyjä villapaitoja :--D


Oon juuri niitä tyyppejä, jotka suhtautuu tunteellisesti vaatteisiinsa ja mun on aika vaikea karsia sitä mun vaatevarastoa, vaikkakin tiedän että se on osittain turhan iso. Mulla on myös tapana ostaa ns. samoja vaatteita yhä uudestaan ja uudestaan pienillä variaatioilla ja tämä johtaa siihen, että mulla on kaapissa kasa samanlaisia vaatteita tai kenkiä, jotka on kuitenkin vähän erilaisia. Mun ongelma vaatteiden ostamisen suhteen on ehdottomasti se, etten "malta" odottaa sen täydellisen yksilön löytymistä, vaan ostan monia versioita jotka on melkein täydellisiä.

Tästä syystä mun on myös vaikea karsia mun vaatekaappia, koska ne vaatteet mitä mulla on, on hyviä ja minunlaisia vaatteita. Osa niistä ei vain koskaan päädy päälle, varsinkin jos mulla sattuu olemaan parempi versio siitä vaatteesta olemassa. Mutta niistä luopuminen on vaikeaa, koska tuntuu että ne on edelleen hyviä vaatteita ja periaatteessa jotain mitä käytän "all the time".


Tämän vuoksi se perinteinen Marie Kondo metodi, tuottaako tämä mulle iloa, ei toimi mun kohdalla kovinkaan hyvin. Koska todennäköistä on, että mulle tuottaa iloa myös ne tuplat mun vaatteista, vaikken niitä oikeastaan tarvitse. En myöskään koe sitä riittävän hyväksi syyksi luopua jostain vaatteesta vain siksi, etten ole pitänyt sitä esimerkiksi vuoteen. Toisinaan palaan joihinkin vaatteisiin tauon jälkeen ja oon harmitellut sitä että joskus karsin vaatekaappia tällä periaatteella ja luovuin vaatteista joita mielelläni käyttäisin nyt. Tämän skenaarion välttämiseksi oon ottanut käyttöön tavan laittaa ne vaatteet jotka ei nyt just ole käytössä sivuun omaan laatikkoonsa, sen sijaan että luopuisin niistä kokonaan. Tämän lisäksi toteutan kapselivaatekaappia ja mulla on ne vaatteet aina poissa näkyvistä jotka ei juuri nyt ole in season.


Suosittelen tätä kapselitekniikkaa ihan jokaiselle! On ihanaa ottaa esille kauden vaihtuessa uusi setti vaatteita ja sitä tuntuu melkein että olisi kasa uusia vaatteita taas käytössä, kun niitä ei ole nähnyt hetkeen! Poissa silmistä, poissa mielestä tekniikka toimii aivan varmasti.

Mutta siinä vaiheessa kun sulla on 5 samanlaiset mustat puvunhousut, pitää kohdata se todellisuus, että liika on liikaa. Halusin lähestyä tätä vaatekaapin karsimista sellaiselta kantilta, joka toimisi mun kohdalla ja siksi kehitin oman metodin ja kysymyksen karsimiseen. Ja koska se oli mun mielestä todella toimiva näkökulma tähän, halusin jakaa sen myös teidän kanssa!

Aloitin koko homman siitä, että kokosin mun vaatteet kategorioittain samaan paikkaan, jolloin pystyin hahmottamaan sen kuinka monta samanlaista vaatetta mulla onkaan yhdessä kategoriassa. Sen jälkeen kun olin saanut kaikki "samat" vaatteet samaan paikkaan, oli helppo huomata mitkä kategoriat vaatii karsimista ja mitä vaatteita oon vain säilyttänyt sen vuoksi että niissä ei ole periaatteessa mitään vikaa. Sen jälkeen valitsin jokaisesta kategorista mun lemppari yksilön/t, joista tiesin heti että näistä en halua luopua. Jäljelle jää tän lemppari-valinnan jälkeen mulla yleensä muutama ylimääräinen yksilö, jotka normaalisti olisin laittanut takaisin kaappiin sen kummemmin ajattelematta. Koska ne oli ihan hyviä vaatteita ja periaatteessa ne tuotti mulle iloa. Tän sijaan nyt kysyin itseltäni yhden kysymyksen:


Ostaisinko tän vaatteen/kengät/asusteen uudelleen?

Jos vastaus on kyllä, vaate päätyy takaisin kaappiin. Jos vastaus on ei, vaate joutaa eteenpäin. Jos en ostaisi sitä vaatetta uudelleen sen esimerkiksi kadotessa/mennessä rikki, niin ei se oikeastaan ole vaate jota käytän ja josta tekisi kipeää luopua. Lempparivaatteille vastaus on automaattisesti mun kohdalla ainakin kyllä ja siksi ne on helppo erotella ihan aluksi kasasta pois. Tavoitteena mulla on se, että vaatekaapissa olisi lopulta vain niitä ehdottomia lempparivaatteita, joita ostaisi uudelleen täsmälleen samanlaisina. Mulle tää kysymys paljastaa aika hyvin eron niiden vaatteiden välillä, joita vaan säilön koska ne on kivoja ja niitä jotka on oikeasti toimivia mun vaatekaapissa.

Tämä kysymys paljastaa yleensä ne vähän epäonnistuneet ostokset, jotka ei toimi sun vaatekaapissa oletetulla tavalla ja antaa ns. helpon syyn karsia ne pois omasta vaatekaapista. Koen että mun on paljon helpompi vastata tähän kysymykseen rehellisesti kuin siihen, että tuottaako joku vaate mulle iloa. Ilo on käsityksenä enemmän tai vähemmän hähmäinen ja on helppo "huijata" itseään sen kysymyksen suhteen. Sen sijaan uudelleen ostaminen on konkreettinen teko johon sisältyy vielä rahankäyttöä ja koska mä oon aika tarkka sen suhteen miten paljon rahaa käytän mihinkin, on tää helppo kysymys mulle. Jos jokin vaate ei ole niin hyvä että kokisin sen olevan sen arvoinen, että voisin käyttää siihen uudestaan saman summan rahaa, on mulle helpompaa sanoa sille hyvästit.Tätä kysymystä käyttämällä onnistuin vihdoin siinä, että karsin pois mun tupla-vaatteet ja jätin itselleni vain sen yksilön(t) jota käytän oikeasti. Esimerkkinä voin sanoa, että mulla oli neljä sinistä farkkutakkia jotka olivat periaatteessa hyvin samanlaisia. Tätä ennen olin "huijannut" itseäni sen suhteen, että ne kaikki tuottaa mulle iloa ja päätyy käyttöön, kun todellisuudessa ihminen oikeasti tarvitsee vain yhden sinisen farkkutakin. Tiesin heti että mikä niistä oli mun lemppari ja koska päädyin siihen lopputulokseen, etten oikeasti ostaisi mitään niistä kolmesta uudelleen, saavat ne uuden elämän jonkun toisen käytössä.

Haluan vielä loppuun sanoa pari sanaa siitä, että mitä mun vaatteille tapahtuu karsimisen jälkeen. Mun mielestä jokaisella on vastuu ostamistaan tavaroista ja parhaansa mukaan niille tulisi järjestää hyvä jatkosijoituspaikka. Mulla on vähän ristiriitaiset ajatukset Uffn yms vaatekeräyksiin, koska tuntuu että se on vain helppo ratkaisu lykätä vastuu vaatteista jollekin toiselle. Sen vuoksi Uffn vaatekeräys on mun listalla ns. viimeinen vaihtoehto ja pyrin ensinnäkin myymään tai antamaan mun vaatteet eteenpäin. Oon siinä onnekkaassa asemassa, että meidän kodin lähellä on hyväntekeväisyys kirpputori, joka ottaa vastaan ihmisten lahjoituksia siellä suoraan. Koen että tämä toiminta on sellainen mitä voisin tukea lahjoittamalla mun vaatteet sinne, koska tiedän että ne päätyy suoraan sitten siihen kirpputorille myytäväksi.


Ootteko tekin karsineet vaatekaappianne tänä aikana? Ja onko mun käyttämä kysymys teille uusi idea, vai jotain mitä ootte jo hyödyntäneet? Mikä on sun paras kikka vaatteiden karsimiseen?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

pinjasblog
pinjasblog,
Mulla on niin sama ongelma😄 mulla on vino pino esim. Harmaita, v-aukkoisia neuleita, valkosia laskeutuvia toppeja ja valkosia v-aukkosia paitoja 🙈 just kun kasasin vaatteita myyntiin, niin osasta vaan oli niin vaikee luopua!
nouw.com/pinjasblog
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jep tutulta kuulostaa :--D Ja oon kanssa aina tuskaillut sen kanssa etten periaatteessa osaa luopua "hyvistä" vaatteista.... Mutta tää kysymys onneksi antoi vähän ryhtiä mun prosessiin!
nouw.com/reettapelli
smagardi,
Mie oon nyt viime aikoina karsinut käyttämättömiä sillä tavoin, että jos en keksi niille sopivia yhdistelmiä vaatekaapin muista tuotteista, niin se on sitten adios. 😃 Ne on myös usein niitä vuosien takaisia hutiostoja, joita ostaessa en ole vielä osannut ajatella niiden yhteensopivuutta oman vaatekaapin kanssa ja ostanut vaan, kun se on niin kiva. Huoh! 😃 Myyn joko itse kirppiksillä tai lähetän nettikirppareille. Luin tän Hesarin jutun pari vuotta sitten ja sen jälkeen en ole halunnut laittaa enää mitään UFF:in laatikoihin... https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005341035.html?share=7d31f8c6b8837569003fe0277d9b4023
astuharhaan.wordpress.com/
ReettaPelli
ReettaPelli,
Toi on kanssa tosi toimiva keino! Niinhän se pitäisi ollakkin, että jokainen vaate menisi vähintään kolmeen eri asukokonaisuuteen ja olisi siten toimiva osa vaatekaappia :---)) Mutta heh, noita hutiostoja tulee kyllä välillä tehtyä! Mä taisin aikanaan lukea saman artikkelin ja samat fiilikset noista keräyslaatikoista.... Onhan siinä toki hommaa itse myydä, mutta ihan hyvä vain koska silloin miettii jatkossa ehkä uudemman kerran kun on jotain ostamassa :'---D
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli