MITEN OTTAA ASUKUVAT YKSIN

Mä kuvaan noin 90% mun asukuvista itse ja sen myötä oonkin saanut monia kyselyjä että miten se oikein onnistuu ja mikä on mun salaisuus! Mä oon melkein aina ottanut asukuvani itselaukaisimen avustuksella, koska mun lähipiirissä ei täällä Oslossa ole bloggaajaa, jonka kanssa voisin vastavuoroisesti kuvailla ja kuvaaminen ei ole myöskään poikaystävän lempparihommaa. En myöskään tykkää aina tunkea kameraa ystävien kouraan kun nähdään, joten oon todennut parhaaksi ratkaisuksi sen, että kuvaan suurimman osan kuvistani yksin ja jos hyvin sattuu niin hyödynnän poikaystävää tai perheenjäseniä tässä hommassa. Itselle on myös kehittynyt oma visio siitä minkälaisia kuvia haluan itsestäni ja usein tuntuu että on paljon helpompaa päästä siihen lopputulokseen kun saan itse touhuta rauhassa hah!

Mutta siis, mun vinkit siihen miten asukuvien ottaminen onnistuu yksin! Sä tarvitset oikeastaan vain kolme välinettä ja aikaa ja kärsivällisyyttä onnistuaksesi!

Yllä olevassa kuvissa näkyy mun kamera setup aidassa kiinni ja vieressä näkyy miltä näyttää kameran etupuolella!

1. Kameran jalusta

Ilman jalustaa tää homma on melkein mahdotonta ja mä suosittelen Gorillapodin jalustoja, jotka on kompakteja ja mahdollistavat sen, että kameran voi kiinnittää lähes mihin tahansa tolppaan, pylvääseen, aitaan you name it. Mulla on juurikin tämä käytössä sen takia, että se mahtuu helposti käsilaukkuun ja on suhteellisen huomaamaton pystyttää julkisille paikoille. Uskon että kolmijalka herättäisi aika paljon enemmän huomiota tähän verrattuna. Miinuksena tässä on toki se, että joutuu etsimään sopivaa kiinnityskohtaa tälle jalustalle, verrattuna kolmijalkaan jonka voi lykätä mihin kohtaa vain haluaa. Kaupunkimiljöössä tolppia sun muita on kuitenkin aika tiheään, joten hyvä kohta löytyy melkein aina pienellä vaivalla. Itse tuppaan tehdä sitä, että panen merkille hyviä lokaatioita lähinurkilta kun olen muuten liikkeellä ja sitä on oppinut näkemään hyviä kuvakulmia kun tätä hommaa on jo jonkin aikaa tehnyt. Jos haluaa välttyä tältä 'ongelmalta' kannattaa ostaa kolmijalka, jos sitä on valmis kanniskelemaan ympäriinsä!

2. Kamera jossa on Wifi-ominaisuus ja sopiva objektiivi

Mun maailma mullistui kun ostin tämän nykyisen Olympus EPL-7 rungon, jossa on sisäänrakennettu Wifi joka yhdistyy puhelimesta löytyvään appiin (ylläoleva kuva vasemmalla). Kuvasin ennen pelkällä itelaukaisimella ja tarkennus ja juoksu oikeaan kohtaan tekniikalla ja en tiedä miten oon siihen joskus kyennyt haha. Kun kamera on yhdistettynä puhelimen appiin, pystyy kameraa ohjaamaan puhelimen ruudulta kätevästi ja kuvan otto onnistuu helposti kunhan on vain saanut kameran aseteltua sopivaan kohtaan ja itse marssinut ruutuun. Mä käytän mun sovelluksessa sitä mahdollisuutta että kuva otetaan 2 sekunnin päästä siitä kun olen painanut laukaisinta puhelimessa, mikä mahdollistaa sen, että pystyn piilottamaan puhelinta vähän huomaamattomampaan kohtaan. Toki usein mun kuvissa näkyykin mulla puhelin kädessä, mutta oon todennut ettei se mua itseä haittaa. Olympuksen applikation käyttäminen on suhteellisen simppeliä, tosin välillä (varsinkin kylmällä) se tuntuu temppuilevan ja yhteys kameraan pätkii välillä. Tässä kohtaa auttaa se, että pysyy rauhallisena ja kärsivällisenä ja käynnistää kameran sekä applikaation uudelleen.

Kuvasin ennen 45mm linssillä, mutta koen että uusi 25mm linssi on paljon kätevämpi yksin kuvaamiseen sen vuoksi että voin yksinkertaisesti seisoa lähempänä kameraa ja mahdun ottamaan kuvat ns. pienempään tilaan. Monesti kävi niin että lokaatio minkä olin valinnut oli 45mm liina ahdas, enkä esimerkiksi mahtunut kokonaan ruutuun. 25mm on erittäin kätevä ja itsellä olevassa Lumixin versiossa on jopa 1.7 f-arvo, mikä mahdollistaa nätin sumean taustan. Tietenkin 45mm ja 85mm nämä näyttää vielä paremmilta, mutta kaikkea ei voi saada. Ostin joulun alla itselleni uuden linssin joka on 12-50mm ja kokeilin sitä myös asukuviin hyvällä menestyksellä. Zoom objektiivi vapauttaa tietenkin vielä enemmän lokaation suhteen ja mahdollistaa myös laajakuvakuvaamisen. Yllä oikealla näkyy mun aika minimaalinen kamera ja objektiivi repertuaari. Oon todennut että nämä kaksi objektiivia on kaikki mitä just nyt tarvitsen! Haaveissa olisi kunnon zoom-linssi reissukuvaamiseen, mutta huh ne maksaa maltaita...

3. Aikaa, kärsivällisyyttä ja hieman rohkeutta

Kuten sanoin, tarvitset välineeksi vain jalustan, kameran ja puhelimen! Tän lisäksi aluksi tarvitset ainakin vähän aikaa hyvän lokaation etsimiseen, kameran asetteluun ja kuvakulmien miettimiseen. Nykyään tämä menee mulla jo rutiinilla ja hyödynnän myös hyvin usein samoja lokaatioita joissa tiedän mikä toimii ja mikä ei. Oon päättänyt, että samoissa paikoissa kuvatut asut on ihan ok, kunhan tausta on kiva ja asu on pääosassa. Rohkeus tulee tarpeeseen siinä tilanteessa, kun oot löytänyt kivan rauhallisen kohdan ja juuri kun olisit valmis kuvaamaan täyttyy katu lenkkeilijöistä, koiranulkoiluttajista ja ties mistä. Ihmiset tulee tuijottamaan sua ja ehkä kysymään mitä sä teet siinä keskellä katua kamera kourassa! Näinä hetkinä kun on paljon ihmisiä ympärillä, mä mukamas tuijottelen puhelinta ja odottelen että pahin on ohitse, kuten ylläolevassa kuvassa. Juuri kun sain kaiken valmiiksi mun taakse parkkeerasi isä rattaineen ja hän päätti jäädä hengailemaan juuri kuvaruudun sisäpuolelle ainakin viideksi minuutiksi. Siinä mä sitten odottelin että hän päättää häipätä haha. Koska tätä hommaa on tehnyt jo niin pitkään, en enää oikein osaa nolostua siitä että ihmiset tuijottaa mun tekemisiä. He on varmasti nähnyt vielä omituisempia asioita, kuin bloggaajan kuvaamassa asuaan kadulla!

+ Bonus

Pyri asettelemaan kamera noin vyötärön korkeudelle koko kuvia ottaessa. Tämä toimii kaikilla ja on imartelevin vaihtoehto. Mä en itse tykkää alaviistosta otetuista kuvista, mutta noin vyötärön korkuinen tai vähän sen yläpuolella oleva kuvakulma toimii aina.

Suosi rauhallisia taustoja. Mä tykkään kuvata joskus ihan pelkän yksivärisen seinän edessä tai sitten vaaleiden talojen kulmilla siten että kamera on vähän vinossa kulmassa taloon nähden.

Treenaa liikkuvan kuvan ottamista. Sen minkä oon huomannut kaikista haastavimmaksi on kävely-kuvan ottaminen itselaukaisimella, koska lähes aina otos on epätarkka tarkennuksen siirryttyä sun liikkuessa. Tähän voi auttaa se, että laitat kameraan sarjatulen päälle, nopean suljinajan ja toivot parasta!

Nää on mun vinkit tähän hommaan! Ja yllä onkin sitten yksi otos, joka tällä kuvauskeikalla tallentui muistikortille! Loput kuvat tästä asusta näättekin sitten toisella kertaa ;---) Tekemällä sitä oppii ja kokeilemalla mikä toimii itsellä ja mikä ei. Mä yritän tänä vuonna päästä vähän irti mun tutuista rutiineista ja kokeilla vähän erilaisia kuvakulmia, muokkauksia ja taustoja ja vähän uudenlaista 'rennompaa' fiilistä kuviin. On älyttömän helppoa jämähtää aina siihen samaan kaavaan minkä on huomannut toimivaksi ja nyt huomaan että kaipaan muutosta omiin kuviini.

Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä ja iloa teille ja jos jäi vielä jokin kysymys mihin en onnistunut vastaamaan, niin jätä kommenttia ja mä lupaan auttaa parhaani mukaan!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

ESSIESOPHIE
ESSIESOPHIE,
Hyvä postaus! Oonkin aina miettinyt et kuvaatko kunnon jalustalla vai onko sulla joku spesiaali viritelmä ☺️ Mut toihan on tosi kätevä kun saa sidottua tolppaan tms! Ja ite oon kyl semmonen et jos joku päättää parkkeeraa kuvaan taustalle niin pyydän ystävällisesti ottamaan pari askelta sivuun ellei hän halua pärstäänsä mun blogikuviin. Säästyy aikaa ja hermoja ja yleensä ihmiset on tosi ystävällisii et antaa kuvausrauhan 😌☝🏼
nouw.com/essiesophie
ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiitti! Siis tää jalusta on avannut ihan super paljon mahdollisuuksia ja tehnyt mun elämästä huomattavasti helpompaa! hahaa pitäis itsekkin kehdata vaan pyytää siirtymään, onneksi nyt sentäs ei joka kerta joku jää taakse ihmettelemään :----p

nouw.com/reettapelli
sjomette
sjomette,
Oho ihan huippua! En olisi kyllä koskaan avannut että olet ottanut nuo aivan itse!? 😲 😍
nouw.com/sjomette
ReettaPelli
ReettaPelli,

Heh monet kyllä aina yllättyy siitä, että kuvaan melkein kaiken yksinään! Oon niin tottunut yksin kuvaamiseen, että meen melkein vähän vaikeaksi kun joku muu ottaa musta kuvia kun en tiedä miten sitä oikein poseeraisi :----D

nouw.com/reettapelli
RoosaR
RoosaR,

Vitsi miten siistiä että kuvaat yksin!! Opetteluun on varmaan mennyt aikansa, mutta sun kuvat näyttää kyllä aina huippu hyville!😍

nouw.com/roosar
ReettaPelli
ReettaPelli,

Voi kiitos! Heh joo tähän on mennyt kyllä oma aikansa, mutta nyt tää sujuu ihan itsestään jo ja tuskin vie kovin paljoa kauempaa aikaa kuin jonkun muun kanssa kuvaaminen :----D Oon aina ollut aika itsenäinen tyyppi, niin tää yksin kuvaaminen ja touhaminen sopii mulle hyvin!

nouw.com/reettapelli
onarainyday
onarainyday,

Tosi hyvä postaus ja vinkkejä, jotka varmasti tulevat vielä itsellekin tarpeeseen. Nyt vain olisi sitten uuden kameran ja jalustan ostaminen (ja ensin säästäminen XD) edessä.

nouw.com/onarainyday
ReettaPelli
ReettaPelli,

Haha eikä! XD tsempit säästämiseen! Ja toivottavasti tästä oli apua ;---)

nouw.com/reettapelli
IlonaK,

Olipa mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Mulle tuli täysin yllätyksenä, että otat asukuvat itse. Ne ovat aina niin luonnollisia ja kivoja! 😊 Täytyy kyllä laittaa nämä vinkit muistiin. Haluaisin enemmän asupostauksia pieneen blogiini, mutta kuvauksen vaikeuden takia se on jäänyt vähemmälle. Talvella Lapissa pari tuntia päivässä valoisaa, eli ainoat mahikset la tai su, ja vielä pitäisi joku saada siihen aikaan kuvaamaan. Yksin ois kätevä! 😃

nennesitajasetata.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,

Jes kiva kuulla! Monille tulee kyllä yllätyksenä että otan kuvat yksin, mikä teitty on mukava kuulla itselle :---D Välillä kun tuntuu että niistä paistaa kilometrien päähän se että ne on otettu itselaukaisijalla! Huh toi kyllä asettaa haasteensa kun päivänvaloa on niin vähän päivässä. Viime vuonna talvella kun olin töissä päivisin oli just sama tilanne ettei arkisin voinut kuvata ollenkaan, joten kuvasin pelkästään sitten viikonloppuisin varastoon 😃 Onneksi se tosiaan helpottaa että voi yksin kuvata niin ei tarvitse muiden aikatauluja miettiä!

nouw.com/reettapelli
JokiJohanna,

Mä kuvasin aiemmin blogiin kaikki kuvat itse melkein poikkeuksetta, mutta nyt uuteen blogiin oon saanut poikaystävää ottamaan osaa, jos ollaan jossain jonne en viitsi jalustaa raahata tai oon saanut hänet suostuteltua kuvaamaan mua, koska yleensä tykkään hänen kuvausjäljestään jos ei ole hirmu kiire xD. Musta se tuo kivaa vaihtelua kuviin kun osa on ite ottamii ja osa sitten jonkun toisen, molemmissa on puolensa ja kun niitä voi molempia hyödyntää niin se pitää homman kiinnostavana 😃

secondhandlifejohanna.blogspot.fi/
ReettaPelli
ReettaPelli,

Toi kyllä helpottaa super paljon, että poikaystävä kuvaa! Välillä mäkin saan onneksi hänet houkuteltua ottamaan kuvia jos löytyy joku hiljainen spotti 😃 Oon samaa mieltä, että kun joku muu ottaa kuvat, niissä on heti ihan eri fiilis ja ne tuo kivaa vaihtelua omiin kuviin! Mä aina jämähdän samoihin poseerauksiin ja kuvakulmiin, niin onneksi muiden ottamissa kuvissa on vähän eri fiilistä.

nouw.com/reettapelli
JennaClaudia
JennaClaudia,

jesss, finally!! tätä postausta mä oon odottanut hahah, kiitos! <3 ainoana ongelmana enää se, että Barcelonassa kamera saattais lähteä aika äkkiä kävelemään vaikka olisinkin parin metrin päässä😂

nouw.com/jennaclaudia
ReettaPelli
ReettaPelli,

Ääk toi on kyllä paha.... 😂 Sun pitää laittaa se jollain munalukolla kiinni pylvääseen!

nouw.com/reettapelli
Tiia,

Vitsit miten mielenkiintoinen postaus! Ja vau miten hienoa, että kuvaat yksin 😊 Ja täytyy sanoa ettei mulla oo ollut mitään tietoa, että tollaisia jalustoja on edes olemassa! Vaikuttaa tosi kätsyltä. Itsekkin tykkäisin ottaa enemmän asukuvia, mutta kuvaaja ongelmia isompi on hyvä lokaatio ongelma pienellä (ja rumalla 😃) paikkakunnalla asuessa. Tai noh, isoin kynnys on myös ehkä se, että uskaltautuisi mennä ronkisti vaan kuvaamaan ihmisistä välittämättä.

tiiajennyy.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,

voi kiitos! 😊 Tää jalusta on super kätevä, mun mielestä paljon monipuolisempi kuin kolmijalka ja käytän niin sisällä, ulkona ja reissuissa kuvatessa! Tiedän ton tuskan kun lähipiirissä ei ole omasta mielestä kivoja kuvauspaikkoja! Mun mielestä aina ei kuvien taustalla tarvi olla mitään upeaa rakennusta Pariisista, vaan simppelit ja vähän karutkin vaaleat/värikkäät taustat toimivat hyvin. 😊 Varsinkin pienellä paikkakunnalla voi ollakkin iso kynnys mennä kuvailemaan yksin (mulla ainakin olisi paljon isompi) 😃 Onneksi täällä Oslossa kukaan ei tunne mua haha. Mutta kun keskittyy omaan tekemiseen ja yrittää ignorata muut ihmiset, niin se helpottuu paljon! Ja tässäkin auttaa aika, itse olin aina ennen super nolona, mutta nykyään en jaksa välittää katseista haha!

nouw.com/reettapelli
mirapernu
mirapernu,

ihan huippu postaus! Inspiroi kokeilemaan yksinkuvaamista ja toi, että wifin avulla pystyy ottaa kuvia oli ihan uus juttu mulle. Pitää ottaa selvää saisinko sitä munkin kameraan, koska wifi toiminto siitä kyllä löytyy. 😊

nouw.com/mirapernu
ReettaPelli
ReettaPelli,

huh kiitos paljon! Kiva kuulla, että tästä oli inspiraatioksi ja avuksi! 😊 Moniin kameroihin on nykyään oma appi puhelimeen, joka toimii juurikin ton sisäänrakennetun wifin kautta!

nouw.com/reettapelli
Annieveliina,
SIIS! Arvostan sua niin älyttömästi kun kuvaat itse ittees, mulla ei varmasti riittäis maltti ja kiinnostus 😃 Siis aivan käsittämätöntä.. Ja vielä saat niin upeaa jälkeä, hatunnosto<3
www.annieveliina.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
hehe, välillä kyllä meinaa itseltäkin loppua huumori tähän hommaan, mutta ei auta kuin ei oikein muutakaan vaihtoehtoa yleensä ole😃 voi kiitos!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli