MITEN SUUNNITELLA ROADTRIP NORJASSA

Oon saanut monen monta kyselyä aina mun roadtrippien jälkeen siitä, että miten tälläinen reissu suunnitellaan ja mihin Norjassa kannattaa lähteä ja oon aina luvannut kirjoittaa siitä kokonaisen postauksen verran. Ja vihdoin sain sen aikaan! En tiedä miksi tää on kestänyt mulla niin kauan, oon ehkä vähän epäillyt sitä, että tiedänkö mitään kerrottavan arvoista, koska mulle nämä vinkit tuntuu aika 'itsestäänselviltä'. Mutta eikö just siitä syystä niitä ole hyvä jakaa!?

Kaikenkaikkiaan oon nyt tehnyt neljä suurempaa roadtrippiä Norjassa, joista tää viimeisin Lofooteille oli kaikista extremein. Kaikki reissut on suuntautuneet vähän eri suuntiin Norjaa, koska haluan mielelläni nähdä mahdollisimman paljon. Norjassa tosin tuntuu riittävän nähtävää loppuelämäksi ja usein vastaankin niihin kysymyksiin, että minne kannattaa lähteä, että minne vain! Tuntuu että joka suunnalla on jotain täysin uskomatonta ja kokemisen arvoista. Mutta siis, mun jonkin sortin kokemuksien perusteella halusin vinkata siitä, miten mä suunnittelen roadtripin Norjassa ja mitä seikkoja tarvitsee ottaa erikseen huomioon Norjassa matkatessa.

suunnittelu

Ihan ensimmäinen juttu roadtripin suunnittelussa on tietenkin se, että minne lähdetään. Norjassa ei kannata ahnehtia ja ajatella käyvänsä joka paikassa viikon aikana, koska ajamiseen menee aina kauemmin aikaa kun sä oot etukäteen ajatellut. Mun kokemuksen mukaan parasta on se, että valitsee muutaman ns. pääkohteen (esimerkiksi tietty kaupunki tai haikki) ja suunnittelee ajoreitin ja loput kohteet sen ympärille. Ei myöskään kannata asettaa kohteita liian kauaksi toisistaan, jottei kaikki aika mene vain autossa istumiseen. Oon huomannut, että parempi valita tietty alue jossa voi viipyä pidempään, sen sijaan että joka päivä olisi ajamassa uuteen kohteeseen.

Entä se kohteen valinta? Mulla on itsellä ns. lista paikoista joissa haluan Norjassa käydä ja tää täydentyy Instagramin ja Pinterestin kautta tiheään tahtiin. Seuraan aika monia Norja-matkailutilejä ja tallennan sieltä aina paikkoja itselleni ylös, joihin voin sitten palata kun on mahdollisuus suunnitella uutta reissua. Norja mun silmissä jakaantuu muutamaan osaan, ihan pohjoiseen, jonne etelästä on melko huono lähteä ajamaan (matka tulisi taittaa ruotsin puolella) ja etelään. Etelän lihava kohta taas jakautuu aika hyvin länteen, etelään ja keskimaahan. En tiedä kertooko tää mitään teille mutta näin mä ajattelen Norjan ja pidän nyrkkisääntönä sitä että reissut suuntautuu aina vain yhteen alueeseen. Länsi-Norja on myös itsessään erittäin laaja ja mutkikas alue kaikkinen vuonoine ja vuorineen, joten sen läpikäymiseen menee monta monta vuotta haha. Tiedän että Pohjois-Norja on todella suosittu nyt kaikkein keskuudessa ja sinne on 'suhteellisen' helppo Suomesta käsin lähteä, mutta mun mielestä Norja on niin paljon muutakin ja saadakseen vuoria ei tosiaan tarvitse lähteä kovin paljoa Oslosta pohjoiseen. Monet upeat kohteet onkin eteläisemmässä Norjassa ja sanoisin, ettei missään nimessä kannata miettiä vain Pohjois-Norjaa reissukohteena.

Reittien suunnitteluun käytän yksinkertaisesti Google Mapsia, jonne voi tallentaa omia paikkoja erilaisiin listoihin jolloin hyvin nopeasti alkaa hahmottamaan miten nämä paikat sijaitsee kartalla ja ajoreittien varsilla. Norja tieverkosto onkin sitten vähän eritarinansa ja aika usein on olemassa periaatteessa vain yksi hyvä reitti paikasta toiseen. Huomioon kannattaa ottaa myös mahdolliset (maksulliset) lautta ja tunneli reitit, jotka lisää vähän reissun hintaa. Norjan teillä on myös automaattiset tietullit, jotka ilmeisesti vuokra-autoissa laskutetaan vuokraajalta ja jos ajaa suomalaisella autolla niin (epätodennäköisesti) voi tulla lasku perässä Suomeen.

pakkaaminen

Pakkaaminen ja varusteet riippuu niin paljon siitä mitä suunnittelee tekevänsä, mutta mä oon aina ottanut nyrkkisäännöksi sen, että pakkaan sen villapaidan mukaan keskikesälläkin. Mun kokemuksien mukaan Norjassa säät vaihtelee aina ja koskaan ei voi tietää sataako vai ei. Mulle itselle on kertynyt tässä Norja vuosien aikana ihan hyvä perusvarasto hyviä ulkoiluvaatteita, mutta ne ei oo mikään välttämättömyys. Tärkeimmät hyvät varusteet on hyvät ja tukevat kengät (jos haluaa vaeltaa) ja itse käytän mun Timberlandeja tähän tarkoitukseen, tuulen ja sateen pitävä kuori/ulkoilutakki ja housut. Kun ulkokuori pitää tuulta ja sadetta, on sen alle helppo kerrostaa lämmintä ja urheilukerrastoa ja näin pärjää melkein missä säässä tahansa. Eli hyvät kengät ja takki+housut on ainoat mitä oikeasti mun mielestä tarvitsee jos tavoitteena on viettää ulkona aikaa enemmän kuin kaupunkikierroksilla. Jos haluaa alkaa panostamaan varusteisiin vähän enemmän, suosittelisin myös hyvää urheilu-aluskerrastoa, joka pitää lämpimänä mutta ei hikoillessa kylmetä ja kevytuntuvatakkia, jonka voi pukea helposti kuoritakin alle tuomaan lisälämpöä. Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o mun mielestä ja kerroksia lisäämällä ja vähentämällä pärjää säässä kuin säässä, kunhan takki pitää tuulta ja sadetta. Mä vannon myös luonnonmateriaalien nimeen, eli mun mielestä villapaita (eri paksuuksissa) on aina parempi vaihtoehto kuin collegepaita tai muu vastaava. Pipo, villasukat ja hanskat kannattaa pakata myös aina mukaan, koska ikinä ei oikein tiedä millaista säätä on luvassa, varsinkaan rannikoilla ja pohjoisessa.

Lofooteille pakkasin kunnolla mukaan varustetta joka tilanteeseen, koska auton ollessa tukikohtana ei varusteen määrällä ollut niin paljoa merkitystä. Mieluummin enemmän vaihtovaatetta kuin liian vähän, koska sateella ja vaatteiden kastuessa on ihana että on ne varasukat ja paita messissä. Telttaillessa korostuu tietenkin vielä enemmän varusteet, jolloin hyvä teltta, makuupussi ja alusta on tärkeitä. Ruoka keitettiin Lofooteilla Trangia retkikeittimellä ja tästä asiasta vois melkein kirjoittaa oman postauksen verran! Syötiin tietenkin koko reissu vegaanista retkiruokaa ja voin sanoa, että meillä oli ihan super hyvät ja halvat ruuat! Mun mielestä ns. valmiit pussiruuat joita urheilukaupoista saa ostettuna on aika turhia, jos kyseessä ei ole monen päivän vaellus, jonne ei voi raahaa ruoka-aineita erikseen. Ruokailu on tietty ihan oma lukunsa ja vaatii vähän suunnittelua pidemmillä reissuilla. Lofooteilla tehtiin ruoka-ostokset etukäteen Ruotsin puolella, mutta muilla reissuilla ollaan käyty kaupassa Norjassa sitä mukaan kun on ollut tarvetta.

majoittuminen ja liikkuminen

Mä sanoisin, että paras kulkuväline Norjassa liikkumiseen on oma auto tai vuokrattu auto. Mun ja poikaystävän reissaamista Norjassa helpottaa se, että meillä on oma auto, joten siihen ei periaatteessa mene mitään lisäkustannuksia. Lentämällä ja junalla tietenkin pääsee Norjassa jo pitkälle, mutta liikkumista kohteesta toiseen helpottaa ehdottomasti se, että on auto alla. Tämä myös mahdollistaa sen, että suunnitelmia voi muuttaa vähän lennosta esimerkiksi sään mukaan. Sanoisin että ihan tavallisella autolla pärjää loistavasti pääteillä, mutta välillä Lofooteilla tuntui että hieman maastoautompi auto olisi ollut optimaalisempi telttailun suhteen. Meidän käytössä ollut auto ei mahdollistanut sitä, että olisimme uskaltaneet lähteä ajamaan pikkuteitä syrjäisen telttapaikan toivossa. Junareitti Oslosta Bergeniin on ilmeisesti kerran elämässä koettava ja jos taas on pohjoiseen menossa niin sitten suosittelen joko lentämistä tai ajamista ihan vain suoraan Suomesta paikan päälle. Busseista mulla ei oo valitettavasti mitään kokemusta tai tietoa, mutta varmasti niitäkin menee.

Mun ja poikaystävän reissuilla ollaan yövytty aina AirBnB:ssä, joka on osoittautunut tosi helpoksi ja suhteellisen edulliseksi vaihtoehdoksi hotelleihin verrattuna. Norjassa on aika hyvin AirBnB tarjontaa muuallakin kuin isoissa kaupungeissa ja ollaan yövytty esimerkiksi yhden suuren omena maatilan rempatussa kellarissa. Oon aina tykännyt siitä, että on oma paikka missä yöpyä ja jossa on mahdollsita tehdä itse ruokaa, jolloin ruokakustannuksista säästää helposti pitkän pennin. Myös erilaiset campingalueet ja niillä olevat mökit on varmasti hyvä vaihtoehto, mutta me ollaan tykätty yöpyä airbnbssä, jolloi oma rauha on taattu. Tää viimeisin reissu Pohjois-Norjassa oli tosiaan telttailu-keissi ja se toimi myös erittäin hyvin. Mä oonkin ehkä sitä mieltä, että tulevaisuudessa haluan yöpyä enemmän teltassa, jolloin kosketus luontoon on ihan erilainen.


Telttailu on siinä mielessä loistava vaihtoehto, koska jokamiehen oikeudet pätee möys Norjassa ja teltan voi periaatteessa pystyttää mihin vain (150m päähän asutuksesta). Ei Lofooteilla yövytty kertaakaan campingalueilla, vaan pystytettiin teltta aina luontoon. Suihkua olisi ehkä jossain vaiheessa kaivannut, mutta onneksi esimerkiksi uimaan pääsee Lofooteilla melko helposti, jos vain kestää kylmää vettä! Tienvarsilla on usein levähdyspaikkoja, jotka on varusteltu hyvälllä vessalla. Näitä hyödynnettiin mahdollisimman paljon, koska suoraan sanottuna ihmisten jätteet luonnossa on muodostunut aika isoksi ongelmaksi Lofooteilla. Näistä vessoista saa myös juomakelpoista vettä (jos se ei ole, niin siellä on selkeät merkit) ja täytettiin meidän 10l kanisteri usein näistä pisteistä. Luonnossa yöpymisen ainoa sääntö on se, että jättää luonnon yhtä koskemattomaksi kuin se oli sun tullessa.

haikkaaminen

Mun mielestä ehdoton asia mikä Norjassa pitää tehdä on haikkaaminen! Verrattuna Suomeen, melkein kaikki haikit on vähän vaativampia ja Norjalaiset aika tottuneita kansaa mitä tulee haikkaamiseen. Norjasta löytyy varmasti lukemattomia reittejä ja jokaiselle kunnolle ja jaksamiselle jotain. Näissä kannattaa olla itselleen rehellinen ja miettiä omaa jaksamistaan ja peruskuntoa kriittisesti, koska mä oon huomannut sen (ainakin vuonojen lähettyvillä), että haikit on kirjaimellisesti melkein pystysuoraa vuorenrinnettä ylöspäin kunnes pääset perille ja välillä tuntuu ettei tästä tuu yhtään mitään. Onneksi myös helpompia haikkeja löytyy, varsinkin jos pääsee lähtemään vähän jo merenpinnan yläpuolelta liikkeelle. Sanoisin että itselle alkaa olla noin 550m nousu aika maksimiluokkaa, enkä lähtisi varmasti kokeilemaan reittiä joka olisi luokiteltu hard ja kesto olisi viittä tuntia pidempään.

Lofooteille haikeista löytyy hyvin tietoa täältä: 68 North kuin myös vain googlaamalla hike + paikan/alueen nimi missä on. Tosta sivustosta pitää mainita se, että siinä kuntoluokitukset ja kestoarviot on aika pro-haikkaajalle merkittyjä, että ne kannattaa ottaa tosissaan!

Toinen hyvä perus sivusto on DNT (The Norwegian Trekking Association), josta löytyy tietoa ihan joka lähtöön ja jokapuolelle Norjaa. Ut.no on erityisesti haikkaamiseen keskitynyt sivusto josta löytyy hyvin tietoa erilaisista vaelluksista eri alueilla.

Yksi mun tavoitteista on kuuluista Trolltungan vaellus, mikä toivottavasti toteutuisi ensi kesänä! Meillä oli myös suunnitelmissa tehdä Lofooteilla yksi yönyli reissu, mutta säiden ollessa huonot jouduttiin valitettavasti tästä luopumaan. Ainakin on syy palata uudelleen! Haikatessa kannattaa myös varautua siihe, että mitä suositumpi ja helpompi reitti, sitä enemmän porukkaa. Esimerkiksi Preikestolen on suhteellisen helppo haikki ja sinne on hyvä reitti, joten se on täynnä "turisteja" erinäisissä varusteissaan. Jos tänne haluaa rauhassa paikalle, suosittelen menemistä iltapäivästä tai jopa illasta ja yöpymään paikanpäällä. Tällöin aamulla on varmasti rauhaisaa kohteessa. Valitettavasti Norjassa joka paikassa ei onnistu se, että menee paikalle täysin sesongin ulkopuolella, koska monet haikit on mahdottomia toteuttaa harrastelijana, ensilumen tulon jälkeen. Sanoisin että alkusyksy on ehkä parasta aikaa, jos haluaa välttää isoimmat turistimassat, mutta silloin joutuu ehkä tinkimään säästä.

Kuten kirjoitinkin varusteista aikaisemmin, mitään kovin ihmeellistä ei tarvitse haikkaamisen aloittamiseen. Peruskamppeet kun on kunnossa niin pääsee jo pitkälle. Yksi asia mikä on hyvä huomioida on se, että reppu on hyvä selkään. Repun kantamista helpottaa se, että siinä on eturemmit, jolloin pääsee kapuamaan jyrkempääkin mäkeä ilman huolta siitä, että reppu heiluu puolelta toiselle. Mä pakkaan aina mukaan tarpeeksi vettä (mieluummin liikaa kuin liian vähän), kuivan vaihtopaidan ja sukat, koska mikään ei oo ikävämpää kuin kylmettyä huipulla hikinen paita päällä ja riippuen haikin pituudesta evästä. Pähkinät, patukat ja eväsleivät on hyväksi havaittuja ja extra hyvää on se, jos jaksaa raahata termarissa kahvia kohteeseen, jonka voi nauttia suklaan kanssa ennen paluu matkaa. Eväät on melkein puoli reissua haha!

muita huomioita

Luonnossa peseytyessä ja esimerkiksi astioita tiskatessa mun mielestä erittäin tärkeää on se, että käyttää luonnollisia saippuoita ja tuotteita, jolloin luontoon ei pääse mitään kemikaaleja. Erillisiä roskapusseja kannattaa kantaa mukana ja luontoon ei saa jättää mitään ylimääräistä!

Asenne on erittäin tärkeä, siinä missä kaupunkiloman voi suunnitella melkein tunnilleen, luonnossa ja Norjassa kannattaa varautua siihen että suunnitelmat muuttuu ja että pystyy siihen sopeutumaan. Spontaaniudelle pitää jättää tilaa! Aikatalua ei kannata rakentaa niin tiukaksi, ettei pysty pysähtymään kiinnostavan kohteen kohdalla, koska niitä tulee varmasti vastaan. Sopeutuminen on tärkeää ja voi olla ettei olosuhteet oo tosiaankaan aina idylliset. Voi sataa viikon putkeen ja siinä ratkeaa se, että onko tarpeeksi huumoria matkassa. Kuvissa ja instagramissa näyttää aina siltä, että Norjassa paistaa kokoajan aurinko ja aina on hyvä sää, mikä ei oo lähellä sitä totuutta. Tää kannattaa jo iskostaa mieleen ennen reissua. Tietynlainen telttailun ja roadtrippaamisen romantisointi on ihanaa, mutta aina kaikki ei tosiaan mene niin ruusuisesti. Sateisen yön jälkeen ei aina tule aurinkoinen aamu, vaan voi sataa lisää ja siinä sitten pakataan märät kamppeet autoon muovipussiin odottamaan hetkeä että niitä voisi vähän kuivatella. Teltassa voi myös olla oikeasti kylmä, kesäsesongin ulkopuolella ja märän maan hohkatessa peppuun on hyvä olla muutama extra kerrasto päällä. Todettiin, että erillinen avaruuspeitto on kätevä lisä teltan sisäpuolella patjojen alla, koska se pitää kosteuden alapuolellaan ja eristää vähän lisää vielä kylmyyttä pois. Nukuttiin myös kevytuntuvatakki pepun alla, koska se painavimpana osana kylmettyy herkimmin.


Telttailu on kuitenkin jotain täysin erilaista kuin mökkeily. Elämä jotenkin yksinkertaistuu huomattavasti kun päivä koostuu siitä, että rakennetaan leiriä, tehdään ruokaa, syödään, nukutaan ja käydään jossain kävelemässä. Kaikki muu unohtuu ja vaikka olin suunnitellut kuvausjuttuja Lofootelle, unohdin niistä melkein puolet koska perustekemisessä oli ihan tarpeeksi ajattelemista. Parasta on juurkin se irrottautuminen kaikesta ja huomaan kaipaavani takaisin luontoon jo nyt.


Tajusin tätä kirjoittaessa, että tää on aiheena ehkä maailman laajin ja olisi ollut järkevämpää jakaa tää useampaan eri postaukseen. Yritin kuitenkin tähän tiivistää tärkeimmät pointit ja tuun varmaan kirjoittamaan vielä telttailusta ja ruokailusta erikseen ns. Lofootti version! Haluan myös jakaa tarkemmin mitä haikkeja tehtiin meidän reissulla, mutta se jää nähtäväksi kunnes kuvien kohtalo selviää. Valitettavasti nää kuvaongelmat on lannistanut mun intoa jakaa reissusta tarinoita, koska tuntuu tyhmältä kun ei ole vielä mitään kuvia. Mutta pidän sormet ristissä ja jos ja kun saan mun kuvat takaisin niin jaan niitä varmasti enemmän blogin puolella! Ja jos mitä tahansa kysyttävää tästä aiheesta on niin jätä ihmeessä kommenttia niin vastaan varmasti! Oon aivan varmasti unohtanut mainita jotain oleellista tässä postauksessa haha.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli