MITEN TEHDÄ KIRPPARI LÖYDÖSTÄ OMA? | SECOND HAND SERIES

Te tiedätte, että rakastan kirppareita ja second hand löytöjä. Mä satun olemaan aika ennakkoluuloton tyyppi mitä tulee second hand vaatteisiin ja kenkiin, lähden rohkeesti kokeilemaan erilaisia vaatteita ja saatan ostaa jotain jonka tiedän joutuvani korjaamaan/muokkaamaan/puhdistamaan. Kun ostaa käytettynä joutuu usein näkemään vähän vaivaa sen suhteen, että vaate tai asuste alkaa tuntua omalta. Usein tästä syystä moni ehkä jättää välistä kirppistelyn tai ainakin saattaa vältellä vaatteita jotka on vanhoja (tunkkainen haju) tai tuotteita joihin joutuu näkemään hieman vaivaa ennen käyttöönottoa. Tän vuoksi mä haluan jakaa omat vinkit siihen, että miten käytetystä vaatteesta saa oman tuntuisen!

Punainen bleiseri oli vähän tahrainen ostohetkellä ja lapussa luki ettei sitä voinut pestä koneessa, mutta käsinpesin sen sappisaippualla ja sen jälkeen se oli kuin uusi!

Peseminen

Mä oon suhteellisen hajuherkkä, enkä esimerkiksi kestä hajustettuja pesuaineita yhtään. Tiedän että ihmiset jakautuu tässä mielipiteessä kahteen eri kastiin, toisten mielestä puhtaan pyykin kuuluu tuoksua joltain kun mun mielestä puhdas pyykki ei tuoksu miltään, miltään muulta kuin puhtaalta. Kirppisvaatteissa tulee usein mukana entisen omistajan hajua, on se sitten vanhan vaatteen vähän tunkkainen haju, pyykinpesuaineen keinotekoinen tuoksu tai vaikkapa omistajan hajuvesi. Mun tapauksessa mä haluan kaikista näistä tuoksuista eroon ja usein siihen riittää se, että pesee vaatteen uudestaan ja tuulettaa raikkaassa ilmassa. Mä tietenkin suosin hajuttomia pesuaineita ja tän vuoksi voitapahtua niin, että edellisen omistajan touksuva pesuaine ei hälvenekkään heti yhdessä pesussa. Lujasti tarttuneisiin hajuihin kannattaa kokeilla pyykkietikkaa, jota saa ainakin luontaistuotekaupoista, mutta varmasti myös isoista tavarataloista. Pyykkietikalla saa esimerkiksi myös pinttyneen hienhajun hyvin irti urheiluvaatteista! Pinttyneisiin tahroihin käytän aina sappi- tai marseillesaippuaa, varsinkin jos tuotteen kohdalla on merkintä pelkästä käsipesusta.

Pesemisen lisäksi, pieni extra huolto on usein paikallaan. Nahkakengät ja laukut voi huoltaa nahalle tarkoitetulla vahalla, jolloin en tuntuu uusilta ja käyttövalmiilta.

Tämän tekoturkiksen pesin vesi-vodka yhdistelmällä ja sain sille siihen pinttyneen hajun pois

Kun peseminen ei ole vaihtoehto

Mitä jos mikään näistä ei auta? Tai jos vaatetta ei voi pestä millään tapaa? Ostin viime talvena käytettynä tekoturkiksen ja ostohetkellä en huomannut, että siihen oli tarttunut hyvin tiukasti edellisen omistajan hajuvesi. Mä sain melkein päänsäryn tästä tuoksusta ja tuskailin ettei haju lähtenyt mihinkään vaikka tuuletin takkia varmaan viikon putkeen talvipakkasessa! Tuotteisiin joita ei voi oikein pestä, onkin mun ensimmäinen vinkki se, että niitä tuulettaa ja laittaa tarvittaessa vuorokaudeksi pakastimeen, jolloin hajujen ja bakteerien tulisi hälvetä vaatteesta.

Viimeisenä oljenkortena kokeilein vodka-vesi sekoitteen suihkuttamista takille (kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan) ja se tepsi. Eli sekoita suihkepulloon 1 osa vodkaa ja 2 osaa vettä ja suihki sitä ulkona kyseisen vaatteen päälle hyvältä etäisyydeltä, siten ettei vaate kastu prosessissa. Mun seos oli 1rkl vodkaa ja 2rkl vettä, eli kyseessä ei oo mikään iso määrä! Suhikuttelun jälkeen jätä ulos tuulettumaan ja kuivumaan. Tässä vaiheessa olin jo niin epätoivoinen, että olin valmis kestämään viinan hajua takissani sen hajuveden sijaan hah! Onneksi viinan haju ei jäänyt takkiin (eikä sen pitäisi jäädä, mutta olin vähän skeptinen), vaan takki yllättäen raikaistui todella paljon ja hajuveden haju hälveni pois!

Nämä molemmat hameet on lyhennetty sopivan mittaisiksi!

Pienet muokkaukset

Aika harvoin sattuu niin hyvä tuuri, varsinkin jos ostaa pääasiassa vintage vaatteita, että tuote on täydellinen sellaisenaan. Uskon että monien vuosien kirppistelyn jälkeen sitä alkaa silmä harjaantua kaikille niille muokkauksille, millä tuotteesta saa sen itselle sopivimman. Usein mä saatan lyhentää hameiden helmoja, leikata farkuista lahkeita lyhyemmäksi tai ihan shortseiksi asti. Mä kokeilen melkein jokaista vintage-farkkuparia päälle joka tulee vastaan, oli kyseessä sitten miesten tai naisten malli. Lahkeita leikkaamalla saa helposti housuista oikean kokoiset, jos ne istuu muuten! Olkatoppauksien poistaminen on yksi mun vakiomuutoksista ja paidanhelman tai hihojen lyhentäminen on myös helppo tapa muuttaa vaatteen ilmettä. Kirppareilla ei aina voi valita sitä juuri oikeaa kokoa itselle, joten saatan ostaa usein liian isoja vaatteita joita tiedän voivani kaventaa tai pienentää kotona. Nappien vaihto on myös hyvin helppo tapa päivittää vintage-vaate nykypäivään. Toisinaan etsin kirpparlita sopivaa kangasta diy-projekteihin. Tässä kohtaa tulee kuitenkin muistaa se, että vaikka hinta olisikin halpa niin tuotetta ei kannata ostaa kotiin kaappiin, jos tietää että tuskin tulee sen eteen tarvittavaa työtä tekemään.

Ota vaate heti käyttöön

Viimeinen ja ehkä paras vinkki on se, että ota vaate heti käyttöön. Tai oikeastaan ostain vain jotain jonka haluat ottaa heti käyttöön. Voi mennä muutama käyttökerta (ja pesukerta) ennenkuin vaate tuntuu täysin omalta, joten sen vuoksi onkin musta hyvä ottaa vaate heti käyttöön ja siten päästä eteenpäin tässä prosessissa. Mulle ainakin ensimmäisen käytön jälkeen käy niin, että unohdan vaatteen kuuluneen jollekkin muulle ennen mua!

Onko sulla joku vinkki lisää miten kirppareilta ostetut vaatteet saa oman tuntuisiksi?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

emma
,
mua niin turhauttaa ihmiset jotka luulee ettei haju tai tahra lähde pesussa - ei ehkä ensimmäisestä, mutta parissa pesussa oon itse ainaki saanut hajut kuriin 😃 kirpparit on niin best <3
ReettaPelli
ReettaPelli,
Välillä tuntuu, että ihmiset ei oikein osaa pestä pyykkiä oikein :---D Parissa pesussa saa kyllä yleensä hajut/tahrat kuriin, varsinkin jos vähän kikkailee tahranpoistolla tai lisäämällä pyykkietikkaa joukkoon! Kirpparit on kyllä best <3 Rakastan sitä miten jokainen vaate on niin uniikki!
nouw.com/reettapelli
onarainyday
onarainyday,
Tosi hyviä vinkkejä, tuo vodka-suihke ainakin. Itsellä yhden paidan kanssa sama ongelma, ettei tosi voimakkaan pyykinpesuaineen haju meinaa lähteä siitä, niin pitää ehkä kokeilla tuota 😃 Mut mulla ei kyllä muuten ole ikinä ollut ongelmaa siinä, etteikö vaate tuntuisi omalta tai että siitä jotenkin tulisi huonolla tavalla esille se, että joku muu on käyttänyt sitä ennen. Kun ostan vaatteita kirppareilta unohdan yleensä ihan tyystin senkin, että ne ovat oikeasti käytettyjä vaatteita 😃
nouw.com/onarainyday
ReettaPelli
ReettaPelli,
uhh toi on kyllä paha! Mutta toi vodka-suihke kyllä toimii ja sillä saa hyvin just sen pinttyneen ullakko-tuoksunkin pois :--p Mulla aikalailla toi sama, että unohdan heti että tää ois muka ollut jonkun toisen ensin tai edes käytetty! Useinhan kirppareilta ostetut vaatteet on ihan uudenveroisia, niin senkin takia sen heti unohtaa että se oli jonkun toisen ennen. Ainut on just toi että jos se vähän tuoksuu entiseltä omistajalta, niin se häiritsee mua kunnes saan sitten hajun kuriin!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli