NEULEOHJE YKSINKERTAISEEN JA HELPPOON PAKSUUN VILLAPAITAAN | RKNITS ANNA


Neulottuani hyvän tovin yksinkertaisia villapaitoja viime talven ohjeellani, päätin että nyt pitää keksiä jotain uutta. Jotain uudella tavalla yksinkertaista siis. Mä oon tosiaankin minimalististen ja simppeleiden villapaitojne ystävä ja usein tuntuu että juuri niiden ohjeita ei löydy mistään!

Tällä kertaa vuorossa mielestäni vielä helpompi ja yksinkertaisempi ohje kuin tuo edellinen! Kyseessä on paksusta langasta ylhäältä alas neulottu villapaita raglan-lisäyksillä, joka neulotaan yhtenä kappaleena ja jota ei tarvitse viimeistellä melkein lainkaan! Neule aloitetaan kaulasta ja neulotaan yhtenä pötkönä alas asti ja vartalo-osan jälkeen neulotaan molemmat hihat myös ylhäältä alas. Hihojen neulominen on vähän rankempaa tällä tavalla, koska vartalo-osaa joutuu pyörittelemään mukana, mutta loppupeleissä se on ihan ok. Kuvien neuleet on kokoa S silmukkamääriltään. Neuloin nämä villapaidat joululahjaksi siskoilleni ja sen vuoksi niistä ei mulla ole kuvia itseni päällä, mutta päivitän tähän postaukseen heti kuvat päällä jos saan sellaisia siskoiltani <3

Mä käytin lankana tähän Knit at Home Nordic Woolia ja S kokoon mulla meni 7 kerää. Puikot koossa 10mm ja pituuksissa 40 ja 80cm! Ohjeesta löytyy vielä tarkempi selostus langasta ja sen menekistä, mutta näin alkuun haluan sanoa että tää on yksi mun lemppari langoista neuloa. Älyttömän pehmeä ja mukava päällä, nopeaa ja miellyttävää neulottavaa. Lopputulos on lämmin ja mun mielestä tää lanka ei kutita ollenkaan (mutta mua ei kutita melkein mikään).


Lisäys: tää villapaita on onnistuneesti tehty myös käyttäen Adlibriksen Felting Woolia ja kuvien ja palautteen perusteella se lanka toimii tässä neuleessa kanssa tosi hyvin! S kokoon feltingiä meni noin 5 kerää, joten langanmenekki siinä langassa on paljon pienempi!Halusin toteuttaa tällä kertaa tän ohjeen vähän erilailla ja tämän postauksen lisäksi sun on nyt mahdollista ladata tämä ohje PDF-muodossa itsellesi täältä!


LATAA OHJE ANNA VILLAPAITAAN TÄÄLTÄ


Alta löytyy kuitenkin ohje myös 'perinteisesti', jos on mielekkäämpää seurata sitä tätä kautta. Muistakaa että jos tulee jotain kysyttävää niin jättäkää kommenttia tähän postaukseen ja mä lupaan auttaa parhaani mukaan. Tästä videosta näkee hyvin miten raglanlisäykset tapahtuu langankierrolla. Toivottavasti tästä ohjeesta on teille iloa ja muistkaa, että mä niin mielelläni ihailisin teidän lopputuloksia! Eli jos teette tän villapaidan niin lähettäkää mulle vaikka Instagramissa kuva siitä viestillä (@reettapelli) tai tägätkää mut julkaistuun kuvaan <3


ANNA

Koko: S-M-L-XL, kuvissa S (vartalon leveys s= 55cm, m=59cm, l= 64cm, xl= 69cm)

Lanka: Knit at home Nordic Wool, koko S 7 kerää TAI Felting Wool, s koko 5 kerää

Puikot: pyöröpuikko koko 10, pituudessa 80cm ja 40 cm tai sukkapuikot

LADATTAVA PDF OHJE


ALUKSI


Olen lisännyt tähän ohjeeseen eri koille sopivat silmukkamäärät, tämän lisäksi neuletta on hyvin helppo muokata itselle sopivaksi jatkamalla raglanlisäyksiä pidemmälle/lyhyemmin ja muokkaamalla neuleen pituutta hihoissa, vartalossa ja kauluksessa mieleisekseen. Mitä pidemmälle tekee raglanlisäyksiä, sitä leveämmäksi hihat ja vartalo-osa muodostuu. 7 kerää riittää tämän ohjeen lyhytmittaiseen (30cm kainaloon helmasta) S-kokoon, joten pidemmän mittaiseen S-kokoon tarvitaan jo 8 kerää. 8 kerää tarvitaan M kokoon, mutta koska en ole itse neulonut L-XL kokoja on vaikea sanoa 100% varmaksi langanmenekkiä. Arvioisin että kokoon L-XL tarvitset ainakin 9 kerää kyseistä lankaa.


PÄÄNTIE:


Luo 50-50-52-56 silmukkaa koon 10 pyöröpuikolle pituudessa 40cm ja aloita neulomaan resoria (1 oikein 1 nurin) 10 kierrosta. Kaulan voi tehdä haluamallaan tavalla ja kuvista näkeekin, että multa löytyy kaksi vaihtoehtoa. Toinen on käännetty sisäpuolelle ja toinen on jätetty suoraksi. Resorin voi tehdä niin pitkäksi kuin haluaa ja mahdollista on esimerkiksi tehdä ihan kunnon käännettävä poolokaulus.


Kun resori on valmis, neulo yksi kierros oikein lisäten tasavälein 6-6-8-4 silmukkaa.


Tämän kerroksen jälkeen kiinnitetään neljä merkkilankaa merkitsemään hihat ja etu- ja takakappaleet. Kiinnitä 1 merkkilanka kerroksen alkuun jossa olet tällä hetkellä (= hihan ja takakappaleen rajakohta), kiinnitä seuraava merkkilanka 19 silmukan päähän (= takakappale), kiinnitä seruaava merkkilanka 9-9-11-11 silmukan jälkeen (= hiha), kiinnitä viimeinen merkkilanka seuraavien 19 silmukan jälkeen (= etukappale), ensimmäistä merkkilankaa edeltää nyt 9-9-11-11 silmukkaa (= hiha). Eli: hihan muodostaa 9/11 silmukkaa ja etu ja takapuolen muodostaa 19 silmukkaa.RAGLAN LISÄYKSET:


Raglan lisäykset tehdään aina joka toisella kierroksella, 1 kerros lisäyksillä ja sen jälkeen 1

kerros sileää. Jokaisella lisäyskierroksella lisätään 8 silmukkaa. Jotta raglan kuviosta tulee siisti ja oikeaoppinen on tärkeää että ne tehdään systemaattisesti samalla tapaa joka kierroksella. Lisäykset tehdään aina siten, että lisäyksen ja merkkilangan välissä on 1 silmukka. Rytmi on:

lisäys - normaali silmukka - merkkilanka -

normaali silmukka - lisäys. Lisäykset tehdään tekemällä langankierto puikolle, joka neulotaan kiertäen (tällöin ei tule reikää) seuraavalla kierroksella, mikä muodostaa uuden silmukan. Kerroksen vaihtumiskohta on ensimmäisen merkkilangan kohdalla.


Aloita ENSIMMÄINEN kerros näin: neulo 1 silmukka oikein, tee 1 langankierto puikolle, neulo 17 silmukkaa sileää neuletta (= takakappale), tee 1 langankierto puikolle, 2 silmukkaa oikein (merkkilanka on näiden 2 silmukan keskellä), tee 1 langankierto puikolle, neulo 7-7-9-9 silmukkaa sileää (= hiha), tee 1 langankierto puikolle, 2 silmukkaa oikein (merkkilanka on näiden 2 silmukan keskellä), tee 1 langankierto puikolle, neulo 17 silmukkaa sileää, tee 1 langankierto puikolle, 2 silmukkaa oikein (merkkilanka on näiden 2 silmukan keskellä), tee 1 langankierto puikolle, neulo 7-7-9-9 silmukkaa sileää (= hiha), tee 1 langankierto puikolle, neulo 1 silmukka oikein. Tämän jälkeen tulee välikierros ja tällä kerroksella tulee neuloa langankierrot kiertäen silmukaksi (TÄRKEÄÄ NEULOA KIERTÄEN JOTTEI TULE REIKÄÄ).


Jatka tähän tapaan tehden lisäykset joka toinen kierros yhteensä 15-17-18-19 kertaa. Vaiha sopivassa vaiheessa 80cm puikkoon, kun tuntuu ettei 40cm on liian "ahdas" ja silmukat riittää 80cm puikolle. Kun raglanlisäykset on tehty työssä on yhteensä 176-192-204-212 silmukkaa. Paidan yläosa neulotaan 21-23-24-26cm asti, joten mittaa kappaleen pituus (ensimmäisestä merkkilangasta) sen jälkeen kun olet tehnyt viimeisen lisäyskierroksen ja jos et vielä ole saavuttanut täyttä mittaa lisäyksien jälkeen jatka sileää neuletta kunnes pituus täyttyy.Tämän jälkeen hihojen silmukat nostetaan apulangalle odottamaan: neulo 51-55-59-63 silmukkaa sileää neuletta (= takaosa), siirrä seuraavat 37-41-43-43 silmukkaa apulangalle (=hiha), luo 4-4-4-6 silmukkaa, neulo 51-55-59-63 silmukkaa sileää neuletta (= etuosa), siirrä seuraavat 37-41-43-43 silmukkaa apulangalle (=hiha), luo 4-4-4-6 silmukkaa. Yhteensä 110-118-126-138 silmukkaa. Kaikki mitat otetaan jatkossa tästä kohdasta, lisää merkkilanka kainaloon lisättyjen 4/6 silmukkojen keskikohtaan.VARTALO:


Jatka sileää neuletta 110-118-126-138 silmukoilla haluamaasi mittaan. Kuvan neuleessa on noin 25cm sileää, jonka jälkeen vielä 8 kerroksen resori (noin 5cm) (1 o 1 n). Resorinkin voi tehdä haluamansa mittaiseksi, joten paidan mitta on täysin muunneltavissa oman maun mukaan. Kun haluttu mitta on saavutettu, päätellään helma LÖYHÄSTI ylivetokavennuksella.HIHAT:


Hiha aloitetaan nostamalla apulangalta silmukat (37-41-43-43) 40cm pyöröpuikolle/sukkapuikoille. Poimi tämän lisäksi kainalosta 4-4-4-6 silmukkaa, jottei kainaloon jää reikää, jolloin silmukoita on yhteensä 41-45-47-49. Kiinnitä merkkilanka poimittujen silmukoiden keskelle, tässä on kierroksen aloituskohta.


Aloita neulomaan sileää neuletta. Kun aloituskohdasta on 2cm kavenna 2 silmukkaa peräkkäin ylivetokavennuksilla hihan alla (aloituskohdan molemmin puolin). Toista vastaava kavennus 4-3½-2½-3cm välein yhteensä 7-8-9-9 kertaa, jolloin lopuksi jäljellä on 27-29-29-31. Tässä kohtaa voi vähän mittailla haluaako hihan ranteenkohdalle vielä kapeammaksi (kavenna vielä kerran 2 silmukkaa) ja oikeaa pituutta. Lopuksi neulotaan 8 kerrosta resoria (5cm) (1 o 1 n) tai itselle sopivaan mittaan. Tän jälkeen päätellään hiha ylivetokavennuksella tiukahkosti, jottei hiha jää löysäksi. Neulo toinen hiha samoin.VIIMEISTELY:


Tän villapaidan viimeistelyyn ei paljon aikaa mene! Päättele langat helmassa ja hihoissa + kainaloissa ja päätä mitä haluat tehdä kaula-aukolle. Jätä sellaisekseen tai käännä kaksin kerroin, jolloin se pitää kiinnittää sisäpuolelle erikseen.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Hilla
,
Hei, en ihan ymmärrä tuota kohtaa ”kun resori on valmis, neulo yksi kierros oikein lisäten tasavälein 6-6-8-4 silmukkaa”. Lisäänkö siis M-koossa yhden kierroksen aikana 6 silmukkaa, silmukka aina n. 8 silmukan välein? Kiitos kivan oloisesta ohjeesta!
ReettaPelli
ReettaPelli,
Joo juurikin noin! 😊
nouw.com/reettapelli
Iida Mannonen
,
Moi! Ihana ohje! Oon ettinyt myös itse tällaista aikaisemmin ja jo luovutin kunnes nyt etsinnät uudelleen aloitettua törmäsin tähän! Ihanaa! Asun itse Tanskassa ja mulla on vähän vaikeuksia löytää vastaavia lankoja täältä nettikaupoista. Ja Suomen nettikaupat kuten Adlibris eivät toimita ulkomaille. Täältä olen onnistunut löytämään mainion villalangan jossa puikkosuositus kuitenkin 8mm ja ajattelin kokeilla tätä ohjetta sillä ja myös 8mm puikoilla. Mahtaisikohan sullaolla vinkkejä ohjeen soveltamiseen eri puikoille ja langalle, vai luuletko että onnistuisi ihan samalla ohjeella?
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Ja kiitos <3 Ton Nordic Woolin suositus on 9, joten uskaltaisin sanoa että voisi aivan hyvin toimia myös vähän ohuemmalla langalla. Tällöin tekisin varmaan isomman koon tästä ohjeesta mitä muuten tekisi, koska jos lanka + puikot on ohuemmat niin luonnollisesti lopputulos on myös pienempi.🤔 Mutta periatteessa tän pitäisi toimia ihan loistavasti myös ohuemmalla langalla ja puikoilla kunhan vaan on sitten vähän enemmän silmukoita korvaamassa langan paksuutta, toki myös oma käsiala vaikuttaa lopputulokseen. Tässä ohjeessa kun aloitetaan pääntiestä, niin onkin ehkä helppo ns testata sopivaa silmukkamäärää mikä menee pään ylitse ja jos aluksi tekee liian pienen niin ei oo niin kova homma purkamisessa. En nyt osaa suoraan sanoa kuinka paljon pitäisi lisätä silmukoita, joten uskon että vaan kokeilemalla selviää 🙈
nouw.com/reettapelli
Pauliina
,
Mitä luulet, voikohan tän ohjeen tehdä päinvastaisessa järjestyksessä eli alhaalta ylös, mutta muuten ohjetta täysin noudattaen? Ja riittääköhän 60cm pyöröpuikko 40cm sijaan? 😊 10mm 40cm pyöröpuikkoja onkin yllättävän vaikeasti saatavilla
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hmm 🤔 no kyllä periaatteessa voi! Vaihtaa vaan lisäykset kavennuksiin niin eiköhän se ihan luonnistu ☺️ ja epäilen vähän että 60 ei toimi hihassa, tai ainakin se on tosi kireä ja vaikea neulottava silloin 🤔 ja joo oon huomannut kanssa että toi on vaikea koko löytää, ei taida löytyä ees sukkapuikkoina mistään noin isoja. Tiedän että TeeTee shop Porvoossa myy tota kokoa mutta siitä ei ehkä oo apua sulle 😅
nouw.com/reettapelli
Noora
,

Hei! Tosi kivannäköinen villapaitaohje! Olen jo pitkään halunnut kokeilla neuloa paitaa, nyt olen lähinnä tehnyt vain sukkia. Mistään vaan ei ole löytynyt tarpeeksi houkuttelevaa ja helppoa neuleohjetta, mutta nyt löytyi! Mutta tuota Knit at home nordic wool -lankaa näkyy olevan adlibriksellä itselle tosi huonoissa väreissä (haluaisin jotain neutraalia, mutta löytyy vain pinkki, violetti ja keltainen) enkä tuota huopuvaa lankaa haluaisi käyttää, jos joskus tulee tarvetta pesulle. Olen aika noviisi vielä lankojen suhteen, mutta ilmeisesti mikä tahansa muukin villalanka, jossa on sama puikkosuositus, käy? Sukkia neuloessa käytän yhtä kokoa pienempiä puikkoja, että saan tarpeeksi tiivistä, käsialani on ilmeisesti vähän löysää. Osaatko sanoa kannattaako minun paitojakin neuloessa valita pienempi puikkokoko vai onko sillä niin väliä?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Kiva kuulla että tää ohje päätyy testiin 😊 Joo valitettavasti ton langan saatavuus on tän ohjeen teon jälkeen muuttunut huomattavasti ja taitaa olla ettei suomessa sitä saa mistään muualta tilattua kuin adlibrikseltä. Mutta kuten sanoit, voi tuon langan korvata samantyylisellä paksulla langalla helposti! Puikkosuosituksen lisäksi tarkistaisin vielä että se annettu neuletiheys on suurinpiirtein saman arvoinen. Esimerkiksi Dropsin Snow ja Andes voisi olla hyviä korvaajia! Puikon koon valintaan, suosittelisin tekemään ensin pienen testipalan josta näkee toimiiko puikkokoko itselle hyvin. Yleisesti ottaen uskoisin että paksuilla langoilla oman käsialan vaihtelu ei ole niin merkittävää kuin ohuemmilla villasukkalangoilla.

nouw.com/reettapelli
Anni
,

Oiskohan tämä mahdollista tehdä ohuemmalla langalla soveltamalla niin, että tekee isommassa koossa kuin oikeasti on? Eli vaikka 7 puikoilla koossa L kun oikea kokoni on M? Voisikohan tällainen sovellus toimia?

ReettaPelli
ReettaPelli,

No sanoisin että kyllä! Jos on huomattavasti ohuempi lanka niin lisäisin ehkä enemmän kaulalle heti alkuun silmukoita, että se mahtuu pään yli 😃 Ja raglan on siitä niin kätevä tekniikka, että lisäyksiä voi helposti jatkaa niin pitkälle kun tarvii ennen kuin irrottaa hihat odottamaan langalle. Kannattaa siis just varmistaa ennen hihojen irrottamista, että vartalon leveys on sopiva itselle 😊

nouw.com/reettapelli
Hanna
,

Miljardit kiitokset selkeästä ohjeesta! Itsekin tykkään simppeleistä neuleista ja varsinkin tuo harmaa on aivan mahtavan ihana.

ReettaPelli
ReettaPelli,

voi kiitos! <3 niin ihana kuulla, että ohjeet on selkeitä ja mieluisia!

nouw.com/reettapelli
Inka
,

Heippa, mitä luulet onnistuisko tää neuloa 7 koon puikoilla ja tarviiskohan silmukkamäärää lisätä? Kotoa löytyy jo 7 puikot (40cm ja 80cm) niin en viittis ostaa 10 puikkoja, sillä tykkään vähän enemmän tiheämmästä neuloksesta. 😊

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! onnistuu toki ja riippuu tietty myös langasta sitten 😊 Tällä kyseisellä langalla 7 puikkolla tulee varmasti hyvin tiheää neulosta, mutta jos sulla on vähän ohuempaa lankaa niin sitten onnistuu toki! Tuli mieleen että ehkä ohjeena voisi toimia sitten paremmin mun just julkaisema sisko villapaita (https://fashionstatement.fi/rknits-sisko-neuleohje-helppoon-raglan-v-37775392), oon nimittäin siinä itse käyttänyt nimenomaan 7 puikkoa! Eli lisäisin s määrää kyllä jonkun verran verrattuna tähän ohjeeseen (siinä aloitetaan 100s)

nouw.com/reettapelli
Inka
,

Hei kiva kuulla! Itseasiassa ihastuin juuri julkaisemaasi ohjeeseseen eli voisin tehdä sen, mutta lankana felting wool. Kannattaako minun siis Sisko-neuleeseen lisätä silmukoita, jos neulon felting woolilla? Kiitos vastauksesta 😊

ReettaPelli
ReettaPelli,

En usko että kannattaa! 😊 enemmänkin voisi ehkä vähentää/ainakin katsoa resorin jälkeen miltä se näyttää ettei tule liian isoa!

nouw.com/reettapelli
Pinja
,

Hei! Pitääkö siis olla kahdet pyöröpuikot koossa 10mm 40cm ja 80cm? Miksi tuolla puhutaan sukkapuikoista? Vai pitääkö olla 10mm koossa 80cm pyöröpuikot ja 40 cm sukkapuikot?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Joo, kahdet 10mm pyöröpuikot pituudessa 40cm ja 80cm. Vaihtoehtona on myös korvata 40cm pyöröpuikko sukkapuikoilla koossa 10mm, eli voi valita itse millä neuloo mielummin! 😊
nouw.com/reettapelli
Anni
,

Hei! Aluksi kiitos kaikista neuleohjeistasi, yritän tässä kovasti päättää minkä ottaisin ensimmäiseksi projektikseni. Katsoin Atna-villaliivisi ohjetta ja jos ymmärsin oikein, siinä neulotaan pääosin 10-puikoilla kuten myös tässä Anna-villapaidassa? Atnan ohjeessa oli lueteltu enemmän lankavaihtoehtoja kuin tässä Annan ohjeessa. Käyvätkö Atnan ohjeessa mainitut langat vaihtoehdoiksi myös tähän Anna-villapaitaan?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Ihana kuulla 😊 Joo oot oikeessa, Atnan lankavaihtoehdot toimii myös tässä ohjeessa hyvin!

nouw.com/reettapelli
Anni
,

Jes, kiitos, pitääpä katsella niistä langoista vaihtoehtoja 😊 Langanmenekki on varmaan S-kokoon sama kuin ohjeen alkuperäisellä langalla? Ainakin näyttivät molemmat olevan 100g keriä.

ReettaPelli
ReettaPelli,

Mihin lankaan niistä vaihtoehdoista viittaat? Jos tarkoitit Novitan hyggeä niin silloin joo sama menekki! Langan juoksu vaikuttaa myös jonkin verran tarvittavaan määrään joten se kannattaa myös aina tarkistaa:)

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli