OLEN YLPEÄ SUOMALAISUUDESTANI

LIFE, SECOND HAND LOOKS, SLOW FASHION, CAPSULE WARDROBE

Nämä kuvat on otettu mun kodin kieppeiltä Oslossa ja päällä mulla on ehkä vähän tuttuun suomalaiseen tapaan kokomustaa. Kokomusta taitaa olla meidän suomalaisten uniformu?

Oon kiitollinen siitä, että voin kutsua Osloa mun kodiksi ja Norjaa mun toiseksi kotimaaksi. Oon kotiutunut Norjaan paremmin kuin uskoinkaan ja aina pienellä haikeudella lähden sieltä ja palaan sinne onnellisena. Jos multa olisi kysytty vuosia sitten teini-ikäisenä, olisin varmasti silloinkin todennut sen että tulen muuttamaan ulkomaille ja nyt vähän vaivihkaa ja sattumalta niin on tosiaankin päässyt käymään. Jo teininä tituleerasin itseni maailmankansalaiseksi ja eurooppalaiseksi, sen sijaan että olisin kokenut olevani ensin suomalainen ja sen jälkeen jotain muuta. Koen hyvin vaikeaksi sen kysymyksen, että mistä mä olen kotoisin ja välillä tuntuu että ei-mistään on se helpoin vastaus.

Vaikka olenkin täysin suomalainen, en ennen Suomesta pois muuttamista kokenut olevani vahvasti suomalainen. En kokenut suomalaisuutta mitenkään mun identiteettiä vahvistavana tekijänä tai kokenut sitä pientä ylpeyttä kotimaastani. Mä olen synynyt Saksassa ja vaikkei mulla ole luonnollisestikkaan Saksan kansalaisuutta, on tämä fakta osa mun identiteettiä. Samalla tavalla kuin se, että mun lapsuuden aikana on tullut asuttua Suomessa monen osoitteen lisäksi myös ulkomailla muutamaan otteeseen. Suomalaisuus on ollut mun kansallisuus ja tietenkin osa mua, mutta en nuorempana osannut pitää sitä kovin tärkeänä osana minua. Osana joka määritteli minua ihmisenä. En koskaan tietenkään ole hävinnyt suomalaisuuttani, vaan ennemminkin suhtautunut siihen neutraalisti. Vasta nyt kun oon asunut pois Suomesta jo pidemmän pätkän, oon kokenut erityisen vahvasti että olen suomalainen. Uskon, että välillä sitä pitää mennä pois nähdäkseen lähelle.

Rakastan suomalaisuuttani ja kerronkin sen ylpeänä uusille tuttavuuksille. Haluan sanoillani maalata heidän mieleensä kuvan mun Suomesta, joka on täynnä saunoja, valoisia kesäiltoja, hiljaisia, mutta ystävällisiä ihmisiä, humisevia metsiä ja laakeita peltoja. Suomesta, joka on täynnä kahvia juovia ihmisiä, hiekkateitä, narskuvia hankia, oikeasti pilkkopimeitä öitä, kiekkohulluja ja avantouimareita. Mitä enemmän vietän aikaa pois Suomesta, sitä enemmän huomaan olevani juurikin se streotypinen juro ja sosiaalisesti vähän awkward ihminen, joka välttelee naapureita rappukäytäväsä. Oon huomannut miten vähän maailmalla ihmiset tuntee Suomea ja ei tosiaankaan tarvi lähteä kuin Norjaan ja huomaa sen, miten pieni ja omissa oloissa oleva kansa me ollaankaan. Suomi jos mikä maa kaipaa vähän positiivistä markkinointia, sen sijaan että todettaisiin, että se kellä onni on sen kätkeköön.

Suomesta poissaollessani kaipaan saunaa, suomalaista kahvia, karjalanpiirakoita, k-marketin valikoimaa, glögiä, suomen kieltä ja perhettä. Tiedän että oon paljon hauskempi ihminen suomeksi ja vähän odotan aina sitä tunnetta että olen kotona. Suomessa oon heti kotona, vaikka yleensä meinaankin ensimmäisinä päivinä puhua kaupankassoille norjaa ja hätkähdän suomenkielisiä tervehdyksiä. Kirjoitin muutama vuosi sitten, miten koin olevani Norjassa aina vieraana poikaystäväni kodissa, maassa ja kulttuurissa, mutta onnekseni Norjasta on tosiaankin muodostunut mulle toinen koti, johon tunnun kuuluvani. Mutta kuitenkaan, sinne palaaminen ei palauta mua samalla tavalla mun tuttuihin uomiin ja vanhoihin tunteisiin kuin Helsinki-Vantaalle rullaaminen. Tiedättekö sen tunteen, kun kuulette jonkun vanhan kappaleen jota kuuntelitte palojon vuosia sitten? Miten se palauttaa sut siihen sinuun joka olit silloin ja nostaa pintaan ne tunteet jotka oli sulla silloin? Juuri siltä musta tuntuu, kun palaan Suomeen. Suomi on kuin se vanha lempparivillapaita, jonka vetää päällensä kun kaipaa jotain pehmeää itsensä ja maailman väliin.

Palasin koko joulukuuksi Suomeen ja mulle oli heti selkeää, se että haluan olla Itsenäisyyspäivänä Suomessa. En tuu todennäköisesti enää hengittämään kun Suomi täyttää 200v, joten tästä juhlavuodesta pitää ottaa ehdottomasti kaikki irti! Ihanaa itsenäisyyspäivää teille, jotka luette tätä nyt keskiviikkona 6.12 ja teille muille vähän jälkikäteen 💕


Mikä on teidän mielestä parasta suomalaisuudessa?

#nouwoutfit

kengät: Vagabond (saatu)

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Piia / La La Lilja
Piia / La La Lilja,
Aivan ihana teksti! Puhdas, monimuotoinen luonto ja pidättyväiset, mutta silti avuliaat ihmiset ovat kyllä Suomen parhaita puolia 😊
www.lalalilja.fi
FashionStatement
FashionStatement,
Kiitos!! 😘 Samaa mieltä! Varsinkin luonto on aivan upea, en tiedä miksi oon nyt vasta herännyt siihen asiaan kunnolla!
nouw.com/fashionstatement
Pinja
Pinja,
Voin kyllä ihan täysin samastua sun tekstiin! Ulkosuomalaisena oon oppinut arvostamaan Suomea ja suomalaisuutta ihan eri tavalla, ja siinä missä nuorempana saatoin jopa vähän häpeillä suomalaisuuttani niin nyt oon siitä ihan älyttömän ylpeä ♥︎
www.pinjakk.com
FashionStatement
FashionStatement,
Jep niin samoja fiiliksiä! Ihana kuulla että tää teksti oli samaistuttava💙
nouw.com/fashionstatement
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229