OLETKO VALMIS SITOUTUMAAN OSTAMAASI VAATTEESEEN?


Oletko koskaan miettinyt ostopäätöstä ennen, että oletko valmis sitoutumaan tähän vaatteeseen ja mitä sille tapahtuu sen jälkeen kun sä et sitä enää syystä tai toisesta voi käyttää? Myönnän että ennen mulla ei käynyt mielessäkään, että ostaisin tän vaatteen seuraavaksi viideksi vuodeksi tai että mitä sille tapahtuu sitten kun mä en halua sitä enää käyttää.

Lapsuudessa vaatteet käytettiin kirjaimellisesti loppuun, kun taas 18-vuotiaana (+/- muutama ikävuosi) saatoin ostaa jotain hetken mielijohteesta muutamaksi käyttökerraksi ilman minkäänlaisia omantunnontuskia. Mun käytön jälkeen vaate päätyi joko siskojen käyttöön (thank god), kirpparin kautta uudelle omistajalle (sekin ihan hyvä vaihtoehto), lahjoituksena vaatekeräykseen (ei niin hyvä vaihtoehto) tai viimeisenä lumppukeräykseen, jos se ei edeltäviin paikkoihin soveltunut. En tietenkään tuolloin ollut yhtä tietoinen vaateteollisuuden varjopuolista tai siitä, että kaikki muovi mikä on valmistettu ikinä on edelleen tällä maapallolla, mutta ei pelkällä tietämättömyydellä voi selittää kaikkea. On mun mielestä pelottavaa miten lyhyessä ajassa meidän suhtautuminen kuluttamiseen ja nimenomaan vaatteiden käyttämiseen on muuttunut. Nykyään ostan pelkästään sillä ajatuksella, että tämä kyseinen vaate tai kenkäpari tulee palvelemaan mua vähintään 5 vuotta. Mielellään vaikka hamaan loppuun saakka. Olen sitoutunut niihin tuotteisiin jotka ostan itselleni.


Saattaa kuulostaa huvittavalta, että sanon sitoutuvani vaateostokseen, ihan kuin kyseessä olisi omistusasunto tai auto. Periaatteessa kyse on ihan samasta asiasta, sitoudun käyttämään kyseistä tuotetta x määrän aikaa ja sen jälkeen on myös mun vastuulla miettiä mitä kyseiselle tuotteelle tapahtuu mun jälkeen. Mun mielest ei voi puhdistaa omaatuntoaan sillä, että sysää käyttämättä jääneet vaatteet hyväntekeväisyysjärjestöjen vaatekeräyksiin. Ei kukaan Afrikassa halua mun vanhoja teepaitoja ja pahimmillaan länsimaalaisten vaatelahjoitukset tuhoaa paikallisen vaateteollisuuden ja -kulttuurin. Tansania, Ruanda, Uganda, Burundi ja Etelä-Sudan suunnittelevat kieltävänsä vanhojen vaatteiden maahantuonnin vuoteen 2019 mennessä. Tiesitkö että näitä vaatteita ei lahjoiteta Afrikassa ilmaiseksi kansalle, vaan ne myydään? Miten meillä on koko ajan niin paljon käyttämättömiä melkein uudenveroisia vaatteita, että ongelmaksi muodostuu niiden elämänkaari yhden käyttäjän jälkeen? Suomessa Uffin laatikoihin kertyy vuodessa 15 miljoonaa kilogrammaa vaatteita, mikä tarkoittaa että jokainen suomalainen vie sinne keskimäärin 3kg vaatetta joka vuosi. Milloin viimeksi olet oikeasti käyttänyt jonkun vaatteen loppuun asti, että se on oikeasti ollut vain lumpuksi kelpaavaa? Kauhistuttavaa on se, että Suomessa vuosittain syntyy 70 miljoonaa kilogrammaa tekstiilijätettä (13kg per hlö), joka päätyy kaatopaikalle ja siten yleensä poltettavaksi!!!

Mun mielestä jokaisen pitäisi ennen ostopäätöstä kysyä itseltään, että onko valmis sitoutumaan tähän vaatteeseen ja mitä sille tapahtuu mun jälkeen? Vaatteeseen sitoutuminen tarkoittaa sitä, että on valmis käyttämään, huoltamaan, korjaamaan, uudelleen käyttämään ja uusiokäyttämään kyseisen vaatteen, ennenkuin se tulee tiensä päähän. En voi oikeuttaa sitä itselleni, että ostan jotain koska haluan vähän kokeilla sitä tyyliä tai koska se on just nyt niin in. En halua olla siinä jatkuvassa kierteessä, että oon aina myymässä jotain vaatetta kirpparilla, vaikka se onkin juuri se paras tapa jatkaa vaatteen elämää eteenpäin.


Tässä asussa näkyy mun kaksi tän syksyn ostosta, joihin olen itselleni luvannut sitoutua yllä kertomallani tapaa. Oon luvannut pitää näistä tuottestia (ja muistakin vaatteistani) huolta ja korjaamaan ne tarpeen tulleen. Oon päättänyt, että me ollaan nyt tiimi ja jatketaan tätä matkaa yhdessä sinne hamaan loppuun saakka ja vaikka teddytakit menisi muodista pois, niin täällä mä oon yhä 5 vuoden päästä marraskuussa se päällä.


KUVAT: LOTTA NYBERG

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli