OMAN TYYLIN LÖYTÄMINEN JOHTAA KESTÄVÄMPÄÄN KULUTTAMISEEN

Saanko esitellä mut, mun lempivaatteissa? Asussa, joka on niin -mua- ja jonka variaation ootte täällä blogissa nähneet niin monta kertaa, että urheimpiakin lukijoita alkaa kyllästyttämään. Mun oman tyylin löytyminen on ollut pitkä ja monivaiheinen prosessi ja mua pidempään seuranneet tietääkin, että mun tyyli on vaihdellut vuosien varrella useaan otteeseen, seuraillen sitä mikä on milloinkin ollut trendikästä. Oon aina ollut siinä hetkessä varma, että tää juuri on se mun tyyli, mutta nyt taaksepäin katsoessa onkin helppo todeta, että ehkei sittenkään. Mitä kokeilunhaluisempi oon ollut vaatteiden ja vaihtuvien trendien suhteen, sitä kauemmaksi mä oon ajautunut siitä mun omasta tyylistä, joka on kuitenkin aina ollut siellä jossain pohjalla. Se oma tyyli kun pysyy aina samana trendeistä huolimatta ja ne oikeasti tyylikkäät ihmiset onkin juuri he, joita ei trendit hetkauta suuntaan tai toiseen, vaan jotka pysyvät uskollisena omalle lookilleen.

Oman tyylin löytämisestä puhutaan paljon ja on lukemattomia vinkkioppaita siihen, miten se on mahdollista paikantaa. Harvemmin kuulee puhuttavan siitä miten oman tyylin löytäminen johtaa usein myös parempaan ja kestävämpään kuluttamiseen. Luin tällä viikolla Pupulandia-blogista postauksen, jossa listattiin 26 arjen ekotekoa vaatekaapilla ja yksi oleellisimmista asioista tässä postauksessa oli se, että oman tyylin löytäminen on yksi tärkeimmistä ja ensimmäisistä ekoteoista minkä voi vaatekaapillaan tehdä. Enkä voisi olla asiasta enempää samaa mieltä.

Oman tyylin löytäminen tarkoittaa yleensä aina sitä, että virheostoksia tulee tehtyä entistä vähemmän, eikä koe enää tarvetta lähteä kokeilemaan uusia trendejä. Oman tyylin löytyminen johtaa myös siihen, että vaatekaapissa on vain niitä oman näköisiä juttuja ja uskon myös, että silloin ostaa muutenkin määrällisesti vähemmän, koska ne riittävät. Kun kaapista löytyy jo ne just hyvät vaatteet, jotka ovat just sun näköisiä, harvemmin sitä kokee tarvitsevansa mitään uutta. Näin mä oon omassa elämässäni huomannut. Vaatteista kun puhutaan, vähemmän on aina enemmän ja oon itse oppinut sen kantapään kautta, että isompi määrä vaatteita ei todellakaan tarkoita sitä, että olisi tyytyväinen vaatekaapin sisältöön. Siinä tilanteessa, kun tietää oman tyylinsä, sitä tuskin kokee tarvetta ostaa kovin montaa ns. samanlaista vaatetta kaappiinsa, kun taas jos oma tyyli on vielä hukassa, on helppo ostaa määrällisesti enemmän, koska vaihtoehtoja kaupoissa on loputtomiin. Kun kaapissa on ne oman tyyliset vaatteet, pukeutuu niihin mielellään päivästä toiseen ja vuodesta toiseen! Jokainen meistä on varmasti kuullut sekä todennut, sen että enemmän valinnanvaraa vaatekaapissa, johtaa usein siihen, että valinnanvaraa on liikaa, mikä vaikeuttaa päätöksien tekoa.

Tää asu on se klassinen esimerkki mun tyylistä; suorat linjat, värittömyys, yksinkertaisuus, farkut, neuleet ja mustat asusteet. Monkin Taiki-farkut on mun ehdottomat lempparit ja edelleen loistavassa kunnossa, vaikka oon käyttänyt niitä säännöllisesti monta kertaa viikossa jo reilun vuoden. Ja suosittelen ehdottomasti näitä jokaiselle minunlaiselle, jolta löytyy peppua ja reittä, mutta kapeampi vyötärö! Harmaa villapaita on taas jo yli kolme vuotta vanha, samaan tapaan aktiivisessa käytössä, mutta edelleen melkein uuden veroinen, vaikkei sen materiaaleissa ole valitettavasti kehumista. Dr. Martensien toivon kestävän käytössä vielä pitkään, vaikka tiedän että nekin tulee hyvin aktiiviseen käyttöön mulla.

Mitä yritän tässä vinkata, on se, että oman tyyli löytämisen jälkeen isoon rooliin astuu oikeanlainen vaatehuolto. Tän reilun vuoden aikana oon pessyt nämä farkut vain kerran (mikä kuulostaa iljettävämmältä kuin se oikeasti on) ja kovin monia pesukertoja ei tälle villapaidallekaan ole kertynyt. Pesen mun farkkuja ja villapaitoja erittäin harvoin ja lähempänä totuutta on se, että en melkein koskaan. Tuulettaminen ja tarpeen mukaan pakastaminen riittää pitämään ne raikkaana ja pesemisen välttäminen johtaa siihen, että vaatteet säilyvät parempana pidempään. Muidenkin vaatteiden kohdalla pyrin pitämään pesukertoja minimissään ja lykkään vaatteen pesukoneeseen vasta siinä vaiheessa, kun se on joko likainen tai hikinen. Peseminen on vaatteen elämänkaaren rasittavin vaihe ja vaikka kuinka noudattaa pesulapun ohjetta, on fakta se, että pesu kuluttaa vaatetta aina. Nahkakenkien kohdalla taas isoon rooliin astuu niiden suojaaminen ja vahaaminen. Nahkatuotteet ovat periaatteessa ihoa ja kuten rasvaan mun omaa ihoa, vaatii ne aika-ajoin rasvaamista ja huoltamista.

Yhteenvetona haluankin vielä todeta, että oman tyylin löytämiseen kannattaa käyttää vähän aikaa ja miettiä mitkä ovat oikeasti niitä omia juttuja. Sitten kun tietää sen oman tyylinsä, pitää pitää oma pää kylmänä sen ulkopuolelle jäävien houkutuksien suhteen ja vaikka kirjoittaa itselle lista vaatteista, joita ei saa enää ostaa, kuten mä tein. On myös hyvä tajuta se, että siinä ei ole mitään pahaa, että pukeutuu samankaltaisesti koko ajan! Mun asut tuppaavat koostumaan samoista palasista melkein päivittäin ja se on täysin ok.


Ootteko ennen ajatelleet omaa tyyliä kestävämmän kuluttamisen kannalta? Ja kiinnostaisko teitä jonkinlainen vaatteiden ja asusteiden huolto-opas?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

saarelasanni
saarelasanni,
Oon ihaillu sun tyyliä ja itsevarmuutta jo hetken aikaa ja ajatellukin että ei varmaan oo tyyli hetkessä syntynyt. Itellä ainaki melkein trial & error on paras metodi melkein joka asiaan 😅
nouw.com/saarelasanni
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi että kiitos!<3 ja heh tosiaan trial ja erroria on tullut täälläkin kokeiltua moneen otteeseen, ennenkuin oon tähän vaiheeseen päässyt! Huvittavaa on se, että tää nykyinen tyyli sinällään on aina ollut siellä pohjalla, mutta oon vaan yrittänyt itsepintaisesti lisätä siihen erilaisia lisäosia XD
nouw.com/reettapelli
Pinja,
Oon kyllä ihan samaa mieltä! Kun tietää mitkä jutut itseään eniten miellyttää ja minkälainen se oma tyyli on, on niin paljon helmpompi hankkia aikaa ja käyttöä kestäviä juttuja vaatekaappiinn! Ja oikeanlainen huolto on kyllä kaiken a ja o, vaikkei vaatteen materiaalissa olisi juurikaan kehumista pystyy niitä "huonompilaatuisiakin" vaatteita käyttämään pidempään kun niitä vain huoltaa oikein 😊
www.pinjakk.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
no sepä! Tällöin uskaltaa just hankkia laadukkaampia, eettisemmin valmistettuja ja kalliimpia tuotteita omaan kaappiin! Oon kanssa huomannut sen, että vaikka olisikin vähän kehnompi laatuinen materiaaleiltaan tuote, niin kun jaksaa siitäkin pitää huolta, niin se kestää käyttöä hyvin! Mua turhauttaa se ajatus, että vaan koska joku juttu on halpa niin ei oo niin väliä miten siitä pitää huolta, kun aina voi ostaa uuden tilalle....
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli