OSTOLAKKO (TAAS)

Aikalailla just vuosi sitten kokeilin ekaa kertaa ostolakkoa / vaatepaastoa ja nyt taas ollaan siinä tilanteessa, että koen sen tarpeelliseksi. Kaksi syytä; viime vuonna olin vähän lepsumpi ja sallin esimerkiksi kirpparilta ostamisen paaston aikana, minkä vuoksi ei voida puhua todellisesta lakkoilusta. Sorruin myös sitten loppulakon aikana muutamaan ostokseen. Toinen syy on se, että ostan edelleen omasta mielestäni liikaa. On jotenkin vähän hävettävää kirjoittaa se blogiin ja myöntää, että kyllä ostan liikaa vaatteita yms yms, kun muissa postauksissa keskittyy inspiroimaan muita kuluttamaan viisaammin. En nyt ala puhumaan mistään lukumääristä, mun ostomäärä voi johonkin toiseen tyyppiin verrattuna olla todella paljon kun taas toiseen todella vähän. Mulla on ollut tavoitteena viimevuosina rakentaa sitä mystistä täydellistä vaatekaappia ja oonkin laittanut eteenpäin niitä vähemmän täydellisiä yksilöitä. Ja sitten ostanut sen täydellisen yhden jutun omaan kaappiini. (Mun ongelma on että oon ostanut hyvästä alennuksesta esimerkiksi niitä melkein täydellisiä juttuja useampia) Oon myös yrittänyt pitää kiinni siitä, että jos löydän sen täydellisen yksilön, niin sitten mun pitää luopua yhdestä vastaavasta jutusta omasta kaapista. Tästä johtuen, tuntuu että tän projektin taakse on aina helppo piiloutua. Voi väittää itselleen että tää on se täydellinen kenkäpari tai farkkupari ja tarvin sitä ehdottomasti omaan kaappiini. Ja vaikka ostokset olisivat niitä _hyvä ostoksia_ kaikilla mittareilla, pääpointti on se, että musta tuntuu että ostan liikaa. Joten miksikäs ei sitten aleta lakkoilemaan.


Tänä vuonna halusin ottaa tiukan linjan ja sisällyttää kieltolistalle vähän enemmän kuin viime vuonna. En saa ostaa vaatteita, kenkiä, asusteita uutena enkä käytettynä, en myöskään saa ostaa kirjoja, kasveja, lankoja (ennen kuin vanhat käytetty), kosmetiikkaa (paitsi jos esim kuivashampoo loppuu niin sen saa uusia) tai sisustusroinaa. Kielletyllä listalla on myös erikseen kaikki urheilu ja ulkoilukama, en tarvitse niitäkään yhtään enempää. Kaiken kaikkiaan tällä listalla on ne jutut joita tykkään ostella! Pääpointti tosiaankin on se, että en tarvitse mitään uutta. Multa ei puutu mitään ja pärjään aivan loistavasti näillä jutuilla mitä mulla on. Toivon myös, että voisin vielä vähän karsia sitä määrää mitä mulla on vaatteita ja myydä eteenpäin niitä mitä ei tule yksinkertaisesti käytettyä.


Mun ongelma on se miten helposti innostun jutuista ja saan päähänpinttymän jostain tietystä vaatteesta/asiasta x. Mun ongelma ei oo niinkään heräteostokset, koska loppupeleissä oon aika pihi tyyppi, vaan se että kun päätän haluavani jotain kyttään sitä sitten niin kauan että se menee esimerkiksi alennukseen. Ja tuntuu että liian usein päätän haluta jotain. Oon päähänpinttymiin taipuvainen ihminen ja kun sellainen iskee, en vain _pysty_ päästämään siitä irti. Oon kokeillut kaikkia taktiikoita vaatteiden suhteen, esimerkiksi sen että en osta ensimmäisellä kerralla vaan mietin yön yli. Harmikseni mulla vaan sattuu olemaan hyvä muisti ja tää sääntö että jos se on vielä mielessä x ajan päästä on se todennäköisesti hyvä ostos ei ihan toimi mulla. Se karsii osan jutuista pois thank god, mutta ei läheskään varmaan niin paljon kuin mulle olisi hyväksi. Mun aivot mene johonkin stressitilaan ja ajatukset alkaa kiertämään kehää, kunnes sitten pääsen tästä irti vaatteiden kohdalla esimerkiksi ostamalla sen. Tää ominaisuus kun ei rajoitu vaan vaatteisiin, vaan ihan jokaiseen osa-alueeseen mun elämässä. Mutta ei siitä sen enempää, koska toivon tosiaan että tää totaalikieltäytyminen on ratkaisu päähänpinttymien vähentämiseen.


Uskon sen olevan ratkaisu sen vuoksi, koska suunnitelmissa, jotta onnistuisin tässä lakossa, on myös totaalinen välttely. Kun en altistu houkutuksille, niin en sitten voi kehittää päähänpinttymiä. En tiedä kuinka hyvin tässä välttelyssä tuun onnistumaan, mutta yritän olla menemättä mihinkään kauppoihin joissa houkutuksia vois syntyä. En klikkaile itseäni nettikauppoihin ja jos somessa keksin jonkun himotuksen yritän miettiä miten voisin omasta vaatekaapista kehittää samanlaista.


Ainiin, onhan mulla kolmaskin syy. Haluan yksinkertaisesti säästää rahaa. Vaatteet yms yms kategoria on kaikista helpoin leikattava rahareikä ja oon kaavaillut, että minimoimalla sen kategorian rahaa säästyy ihan kivasti tulevaisuuden unelmia ja suunnitelmia varten.

Syy miksi kirjoitan tästä (taas) blogiin, on ihana ryhmänpaine. Mitä isommalle porukalle tästä kerron, sitä pakottavampi tarve mulla on onnistua. Ja ehkä saan tällä inspiroitua jonkun mukaan lakkoiluun? Anyone?

Viimeisenä loppuhuomautuksena pitää tietenkin todeta se, että oon aivan älyttömän onnekkaassa asemassa, jota ei oikein voi uskoa itsekään todeksi, ja saan jonkin verran uusia vaatteita ja kosmetiikkaa yhteistöiden kautta itselle. Näin tulee tapahtumaan myös tän lakon aikana ja tiedän että se vähän vesittää tätä lakkoilua. Miten voin julistaa, että onnistuin lakossa jos sain kaupallisen yhteistyön myötä taltutettua shoppailun-uuden-tuotteen-himoni? En kai oikein voikaan. Mutta en aio sen estää itseäni, vaan aion toteuttaa tätä ostolakkoa siitä huolimatta. Vaikka ehkä olen epäonnistunut jo heti kättelyssä. Olen melkein halkeamispisteeseen kiitollinen siitä, että yritykset haluaa tehdä mun kanssa yhteistyötä ja vaikka tää asettaakin mut vähän ristiriitaiseen asemaan, niin olkoot. Huomautuksena toki se seikka, että en tosiaankaan toteuta kovin tiheään mitään yhteistöitä (kuten varmasti tiedätte) ja sen vuoksi määrällisesti nämä materiaaliset saadut tuotteet on aika vähäisiä (mutta sitäkin rakkaampia ja tarkoin valittuja!).


ps kuvituksena asukokonaisuus joka on tän hetken vakkari+lemppari ja sisältää uudempia ja vanhempia vaatekaapin lemppareita

Tykkää-merkinnät

Kommentit

bebi
,
Tuo takki on ihana, oikein katseenvangitsija! Mistä olet sen hankkinut? Olen pitkään etsinyt samantyylistä, mutta lyhyempänä 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
Tää takki on aivan älyttömän ihana! Tää on H&M:n premium mallistoa ja taitaa olla vielä saatavilla :---)
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli