PIENIÄ EETTISEMPIÄ VALINTOJA MUODIN SUHTEEN

Olen viime päivinä saanut sykähdyttävän määrän ihania, ajatuksellisia ja kannustavia kommentteja tänne blogin puolelle. Mun sydän pakahtuu siitä onnesta, että siellä ruudun toisella puolella on niin ihania lukijoita, jotka ajattelevat monista asioista samalla tavalla kuin minä. Kiitos siitä! Uskon, että syy siihen miksi voin kirjoittaa suoraan ja rehellisesti mun ajatuksia tänne blogin puolelle, vaikkei ne aina olisikaan niitä niin valtavirran mukaisia, on se, että te lukijat ootte ihan uskomattoman huippua joukkoa eikä mun tarvitse pelätä että mut lynkataan. On hienoa huomata, miten moni meistä on yhä enemmän tietoisempi kuluttamisesta ja sen vaikutuksista, niin ekologisesti kuin myös sosiaalisella tasolla ja kuinka sitä on alkanut kyseenalaistaa valoillaan olevaa kulutuskäyttäytymistä mikä on hyvinkin näkyvää sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja youtubessa.

Näiden kommenttien ja kannustuksien myötä, päätin että mä haluan tuoda tätä asiaa vielä enemmän esille blogissani. Haluan puhua slow fashionista, ekologisesta muodista ja niistä pienistä ekologisimmista valinnoista joita meistä jokainen voi toteuttaa. Mun vaikutusvalta on suhteellisen pieni, mutta jos mun teksti inspiroi edes kourallista ihmisiä miettimään omaa kuluttamistaan ja suhtautumistaan muotiin on se paljon enemmän verrattuna siihen, että mä pitäisin suuni kiinni. Koen jopa, että mulla on pienimuotoinen vastuu puhua tästä asiasta enemmän, koska mulla on yleisöä ja sen myötä myös jonkin verran vaikutusvaltaa. Luin Trendin instasta tänään lauseen, joka inspiroi mua osaltaan kirjoittamaan myös tämän tekstin:

 "Jos minä pienenä ihmisenä saan kaksisataa ihmistä välittämään ympäristöstä ja muista ihmisistä ja he jakavat tätä eteenpäin, sillä on jo suuri vaikutus" 

Virpi Raipala-Cormier, luonnonkosmetiikka merkin perustaja

Ei saa aliarvoida sitä vaikutusvaltaa mikä juuri sun teolla voi olla. Jokainen pieni valinta minkä sä teet arjessasi, tekee maailmasta yksi askel kerrallaan vähän paremman paikan.

Mä en ole kuluttamisen suhteen lähellekkään puhdasta pulmusta ja melkein hävettää myöntää se, että miten paljon mä tykkään vaatteista ja vaatteiden ostamisesta. Toisaalta, jos vain ne henkilöt jotka handlaavat täydellisesti jonkin asian puhuisivat siitä, olisi aika hiljaista. Ja henkilökohtaisesti mun on todettava, että mulle on motivoivampaa seurata henkilöä, joka ei ole täydellinen, koska en ole sitä itsekkään. On helpompi samaistua henkilöön, joka haluaa tehdä paremmin, mutta joka ei ehkä vielä ihan ole siellä.

Kuten mä jo maanantain postauksessa mainitsinkin, haluan ostaa enemmän käytettynä ja vähemmän määrällisesti ja yksi karu fakta mikä mua on inspiroinut tähän muutokseen on se, että muotiteollisuus on kolmanneksi eniten ympäristöä saastuttava teollisuus, heti öljytuotannon ja maatalouden jälkeen. On ihan järkyttävää ajatella, miten paljon länsimaalainen kulutuskäyttäytyminen vaikuttaa meidän maapalloon. En todellakaan voisi tituleerata itseäni 'ympäristön suojelijaksi' entisenlaisilla kulutustottumuksillani. Mun on tehtävä muutos ja rehellisesti sanottuna meidän jokaisen olisi tehtävä muutos parempaan.

Alunperin mun piti tulla teille kirjoittamaan siitä, miten kiva tämä red on red yhdistelmä onkaan. Ja siitä, että miten mun posket muuttuu heti punaiseksi jos vietän ulkona muutaman minuutin, atooppisen ihoni takia. Joten tän vuoksi tää asu ois 3 x red oikeastaan. Oon sitä mieltä, että tää asu on super kiva, kuin myös poikaystävän siitä nappaamat kuvat ja että miten mä tykkäänkin tästä mun punaisesta villapaidasta ja puffer takista. Jälleen kerran asu, jonka osat on näkyneet blogissa monta kertaa ennemminkin, mutta ei tässä kokoonpanossa. Toivottavasti te tykkäätte niistä '3 tapaa yhdistellä vaate x', koska lupaan että niitä on tulossa jatkossakin! Ja toivottavasti teillä löytyy kiinnostusta eettisemmän kuluttamisen ja slow fashionin suhteen, koska haluan puhua tästä enemmän ja enemmän, minkä myötä toivottavasti myös minä itse pystyn kehittymään ja tekemään parempia valintoja. Uskon, että jokaisessa elämäntapamuutoksessa se ajatustyö on vaikein ja aikaavievin prosessi ja kun pääsee sen ylitse toteuttamaan muutoksia on jo melkein 'maalissa'. Joten blogiin tulee varmasti ilmestymään tekstejä tästä ajatustyöstä, ajatuksia asiasta ja miten mä 'edistyn' tän muutoksen kanssa.


// in English:

During the last couple of days, I have gotten a heart-warming amount of lovely, thoughtful and supporting comments here on my blog. My heart is bursting out of joy, because I have realised that behind the screen reading my blog is a huge number of amazing and kind readers, who see the world like I do. Thank you for that! I also think this is the reason why I often can say what I think straight and honestly here in my blog, even though my opinions wouldn’t always fit with the main stream. I am more than lucky to have such good-hearted readers who are not the first ones to shoot me after I present a strong opinion. It is amazing to see, how more of us are more aware of spending and its effects on a social and ecological level and how people have started to question the ongoing consumption habits that are very present in social media, blogs and YouTube.

Because of these comments and your support, I have decided that I want to bring more awareness to this issue in my blog. I want to talk about slow fashion, ecological fashion and about those little ecological actions that can make a big change and which we all can do. My influence is not that big, but if my posts inspire even a handful of people to think about their actions regarding consumption and their view on fashion, is it 100% times more compared to if I kept my mouth shut. I even feel that I have a bit of a responsibility to talk about this due to my audience and through that some influence.

I think you should not underestimate the power of your actions. Every single small choice that we do towards a better future, will make our planet on step at a time a bit better place.

I am not the best example when it comes to consumption habits and I am almost ashamed to admit how much I love fashion and buying clothes. In the other hand, if only those who were perfect at something would teach, I think the space would be quite quiet. And personally, I have to say, that I am more motivated to follow someone who is not yet perfect, because I am also imperfect. It is a lot easier to identify yourself to someone, who wants to be better, but is not there yet.

One of my missions is to buy more second-hand and less in quantity. The horrible fact that has lead me to this conclusion is that, fashion industry is the third most polluting industry after oil production and agriculture. It is shocking to think, how much the western consumption habits impact our nature and environment. I for sure can’t say that I am a ‘environmentalist’ due to my past consumption habits. I must make a change and if I am brutally honest, we all must make a change to better.

My first intention today was to come and write to you about how I love this combination of red on red. And about the silly fact that my sensitive skin makes my face red after 5 minutes outside when its cold, which makes this outfit combo red three times. I love this outfit, as well as these photos my boyfriend managed to take. I also love my home made red sweater and this puffer jacket. This again is an outfit that has been visible in the blog many times before but in different combinations. I hope you all enjoy reading those 3 ways to style-posts I have been writing for some time, because I promise they will be a prominent issue in this blog in the future! I also hope that you are interested to read more about ethical consumption and slow fashion, because this is a topic I want to talk more and more. I hope that my journey will be improved through these posts and I will manage to inspire myself as well as you readers to make better choices! I believe that in every lifestyle change the thinking process is the hardest and time-consuming task and after you are past it and taking action, everything gets better and easier.

#nouwoutfit

kengät: Vagabond (saatu)

Tykkää-merkinnät

Kommentit

JokiJohanna
JokiJohanna,

Mä oon nyt alkanut miettimään omaa kulutustani enemmmän ja alkanut koota sellaista vaatekaappia jonka osien pitämisestä nautin oikeasti ja jotka ovat juuri mun näköisiä. Kiertoon lähtee siis iso kasa vaatteita niin myyntiin kuin hyväntekeväisyyteen ja haluan uusille ostamilleni vaatteille pitkää ikää ja että ne ovat juuri sellaisia kuin haluan. Eniten harmittaa kun ihan käyttökuntoisia vaatteita joutuu korvaamaan kun ne ovat jääneet väärän kokoisiksi. mutta annan itselleni sen, että kulutuskamaa kuten farkkuja voi ostaakin uutena ja se on ok. Kuitenkin ihanaa kun olet ottanut tämän asian puheeksi blogissasi ja se saa varmasti monia muitakin miettimään. Täydellisyyttä on turha havitella, mutta se, että pyrkii tekemään muutosta ja tekee sen eteen jotain on jo iso asia <3

nouw.com/jokijohanna
ReettaPelli
ReettaPelli,

Huippua kuulla, että on muitakin jotka on alkaneet pohtia tätä aihetta! Oon itse aika hyvällä mallilla, sen suhteen että vaatekaappi koostuu just niistä parhaista vaatteista, vaikka todennäköisesti sitä voisi vielä karsia pienemmänksi. En tosin tiedä löytyykö multa siihen itsekuria :---D Niinhän sitä käy välillä itsellekkin, ettei tietyt vaatteet sovikkaan enää päälle ja vaikka se harmittaakin, oon yrittänyt ajatella että 'thats life' ja lahjoittaa tai myydä niitä eteenpäin! Oon samaa mieltä, että kaikkea ei löydy välttämättä millään käytettynä ja sopivan kokoisena ja farkut on tästä just hyvä esimerkki. Melkein en löydä kaupasta uutenakaan oikean kokoisia :--D Ihana kuulla, että tää aihe on tervetullut blogiin ja oon samaa mieltä että pienet muutoksetkin on jo hyvästä<3

nouw.com/reettapelli
Aino Axberg,

red on red toimii aina! hyviä pohdiskeluja - ei tartte olla täydellinen puhuakseen jonkun puolesta, riittää että pyrkii olemaan edes vähän parempi <3

ainoaxberg.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiitti!<3 Oon samaa mieltä sun kanssa, ettei sitä välttämättä tarvitse olla guru puhuakseen jostain ;--) Kasvutarinat on syystäkin mielenkiintoisa!

nouw.com/reettapelli
Milla,

Kannustusta täältäkin! Mä tykkään tosi paljon sun blogista ja kulutuskriittisyydestä. Jatka todellakin samaan malliin! 😊 Mulla on samoja ajatuksia ja tavoitteita ja on niin kiva lueskella sun juttuja niistä!

mmemmilla.blogspot.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,
vitsit kiitos paljon!♥ Mä lupaan jatkaa 😊 Ja huippua kuulla, että muilla on myös samoja ajatuksia ja tavoitteita!
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli