rknits faq


RKNITS FAQ - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET JA VASTAUKSET NIIHIN

Kokosin tähän postaukseen tähän menessä useiten kysytyimmät kysymykset ja vastaukset niihin! Saan usein ymmärrettävästi samoja kysymyksiä, joten teidän helpottamiseksi ajattelin että olisi kätevää jos vastaukset niihin löytyy yhdestä paikkaa. Täydennän tätä listaa aina sitä mukaan kun saan kysymyksiä ja jos on jotain kysyttävää niin kysymyksen voi jättää joko kommenttiosioon tai laittaa viestinä mulle instagramin puolella @reettaknits!


Mikä ohje sopii parhaiten aloittelijalle?

Aloittelijalle suosittelen joko Sisko tai Anna raglan villapaitaa! Raglan villapaita on teknisesti hyvin yksinkertainen ja se neulotaan yhtenä kappaleena, minkä vuoksi lopuksi ei ole osien yhdistämistä tai paljon päätettävää. Projektit paksulla langalla on myös aloittelijalle hyviä, koska tällöin tulosta syntyy nopeasti!


Myös Original ja Koskue villapaita on helppoja aloittelijan projekteja. Nämä tein itse ekoina työnäni!


Millä langalla voi korvata x langan?

Adlibris Alpaca Cloud = Drops Air


Adlibris Merino Soft and Quick = Novita Hygge


Adlibris Felting Wool = Drops Snow / Andes


Voinko tehdä tällä ohjeella, mutta vaihdan langan ja puikot ohuempaan/ paksumpaan?

Jos langan ja puikot vaihtaa ohjeessa käytetyistä huomattavasti erilaiseen, todennäköisesti ohjetta suoraan seuraamalla ei tule toivottua lopputulosta. Langan sekä puikkojen koko vaikuttaa huomattavasti neulokseen, joten niitä muuttamalla myös villapaita muuttuu joko isommaksi/ pienemmäksi. Tämän vuoksi jos vaihdat puikot ja/tai langat joudut todennäköisesti soveltamaan silmukkamääriä uudestaan.


Mistä löytyy ohjeet? Onko ohjetta X tyyliseen villapaitaan?

Kaikki ohjeet löytyy osoitteesta fashionstatement.fi/rknits

RKNITS vol 1 ohjekirjasta löytyy valittu joukko suosituimpia ohjeita.

Ohjeet perustuu täysin mun omiin projekteihin, mutta otan mielelläni toiveita ja ideoita vastaan!


Miksi villapaita tulee höyryttää lopuksi?

Höyryttäminen viimeistelee neuleen pinnan ja tällä tavalla lopputuloksesta tulee siisti. Höyryttämällä pääsee eroon pienestä epätasaisuudesta käsialasta ja jos on tarvetta höyryttämällä saa myös villaneulosta venytettyä itselle sopivaan mittaan.


Höyryttämällä neule ns. asettuu aloilleen, joten jos reunat meinaa rullaantua pääsee siitä eroon höyryttämällä.


Toinen vaihtoehto on villapaidan kasteleminen valmistumisen jälkeen ja tasokuivaus (+oikean kokoiseksi venyttäminen).


Miten pidät huolta sun villapaidoista?

Itse pesen hyvin harvoin jos koskaan villapaitoja pesukoneessa. Tuulettaminen ja pakastaminen on usein riittäviä neuleen raikastamiseen ja mahdolliset tahrat voi pestä paikallisesti. Suosittelen myös pitämään aluspaitaa villapaitojen alla, jolloin mahdollinen hiki ei pääse suoraan villapaitaan.


Villa on myös itsestään puhdistuva materiaali, eikä tarvitse pesua jokaisen käytön jälkeen. Langoissa on aina merkittynä huolto-ohjeet. Toiset langat soveltuu myös konepesuun kun taas toiset vaativat käsinpesua. Jos pesisin villapaidan, pesisin sen käsin villalle sopivalla pesuaineella ja tasokuivaisin.


Huom! Älä säilytä villapaitoja henkarissa vaan aina viikattuna!


Nyppyyntyykö tämä lanka käytössä?

Luonnonkuituiset langat nyppyyntyvät todennäköisesti aina vähän käytössä, koska se on niiden luonteelle ominaista. Se ei kerro langan laadusta mitään, vaan se riippuu kuitujen pituudesta.


Nyppyyntymistä ei kannata kuitenkaan pelätä, koska kashmirkammalla niistä pääsee näppärästi eroon! Mikään mun neuleista ei ole nyppyyntynyt huomattavan paljoa käytössä, mutta tulee muistaa myös se, että mulla on suhteellisen paljon villapaitoja vaatekaapissa minkä vuoksi mikään niistä ei ole joka päivä päällä.


Jos käyttäisin lankaa joka nyppyyntyy huonoksi nopeasti tai muuten olisi mun kokemuksen perusteella huono, en suosittelisi sitä teille/jakaisi siihen ohjetta.


En voi käyttää villaa, mikä lanka sopisi minulle?

Valitettavasti varsinkin paksut langat on usein 100% villaa. Mutta jos löytyy sopiva esimerkiksi alpakka tai merinovillainen lanka ohuempana, voisi sitä neuloa kaksinkertaisena jolloin saa tarvittavan paksuuden.


Esimerkiksi Drops Air kaksinkertaisena toimii loistavasti 10 puikolla ja korvaajana esimerkiksi Felting Wool langalle. Dropsin lankaryhmien C / D langat kaksinkertaisena voisi olla hyvä vaihtoehto.


Tykkään itse Drops Design langoista ja erityisesti heidän selkeistä lankaryhmistä joiden sisällä voi helposti vaihdella lankoja itselle sopiviksi!


Kuinka kutittavaa x lanka on?

Minua itseäni ei kutita oikeastaan mikään lanka, minkä vuoksi mun on hyvin vaikea sanoa onko jokin lanka juuri sinulle liian kutittava. Käytän ohjeissa yleisesti ottaen omasta mielestä pehmeitä lankoja, mutta jokaisen kutittavuus-herkkyys on erilainen!


Merinovilla ja alpakkavilla on lanka tyyppejä jotka yleisesti ottaen ei kutita monia, joten suosittelen niitä. 100% villalanka saattaa olla kutittavampi, varsinkin jos se on pörröinen ja "käsittelemätön". Mitä sileämmän näköinen lanka on sitä vähemmän se myös yleensä kutittaa.


Miten höyryttää villapaidat?

Itse höyrytän yleensä villapaidat silitysraudan höyrytys toiminnolla. Tärkeää on laskea silitysraudan lämpötila matalaksi ja kuljettaa rautaa villapaidan päällä/vähän yläpuolella kevyesti. Tarkoituksena ei ole silittää villapaitaa, vaan höyryttää ja tällä tavalla höyry pääsee silitysraudasta villapaitaan.

Toinen hyvä kikka on kastella puuvillainen keittiöpyyhe märäksi, puristaa ylimääräinen vesi pois ja asetella se villapaidan päälle ja silittää sen päältä villapaita. Tällä tavalla märkä liina suojaa villapaitaa ja silityksen myötä syntyvä höyry märästä liinasta höyrystää villapaidan. Tämä keino on hellävarainen villapaidalle koska silitysrauta ei ole suoraan villapaidan kanssa kontaktissa, mutta samalla myös erittäin tehokas!


Mistä inspiraatiota neuleohjeisiin?

Kaikkialta! Seuraan itse melkein pelkästään neulomis-instagram tilejä, minkä vuoksi saan paljon inspiraatiota muilta neulojilta. Tämän lisäksi käytän myös Pinterestiä paljon inspiraation etsimiseen. Tallennan siellä laidasta laitaan kuvia neuleista, tekniikoista ja tyyleistä. Tavallisin "inspiroituminen" tapahtuu siten, että näen neuleen jonkun päällä, kuvassa, nettikaupassa ja pyrin toteuttamaan sen itse omalla tyylilläni. Usein inspiroidun myös itse langasta jota minulla on! Lankaa hypistellessä mietin minkälaisessa neuleessa sen ominaisuudet tulisi parhaiten esille ja suunnittelen neuleen sen pohjalta.


Tasona neulottaessa, mitä tehdään kerroksen ekalle silmukalle?

Riippuu siitä jääkö tämä työn reuna esiin vai ei. Tasona neulottaessa neulon aina kerroksen ensimmäisen ja viimeisen silmukan oikein (myös nurjalla puolella), koska tämä tekee reunasta aina siistimmän. Jos reunan on tarkoitus jäädä esille, nostan kerroksen ensimmäisen silmukan, vien sen jälkeen langan vasta työn taakse. Tällöin syntyy kaunis ketjusilmukkainen reuna, jonka voi hyvillä mielillä jättää näkyviin. Jos taas tiedän että reuna jää piiloon esim resorin tai hihan alle, vien langan työn taakse ensin ja neulon sitten kerroksen ensimmäisen silmukan oikein (jälleen ensimmäinen ja viimeinen s ainaoikein). Tällä tavalla syntyy ns. nypyreuna johon on helppo liittää hiha tai nostaa silmukoita resoria varten.


Onko pyöröpuikot pakolliset? Voiko ohjeet neuloa myös neulepuikoilla?

Puikko valinnan voi tehdä täysin oman maun mukaan, itse vain tykkään neuloa aina kun on mahdollista kaiken pyöröpuikolla! Neulon myös tasona neulottavat työt pyöröpuikolla koska se tuntuu omasta mielestä kätevimmät, mutta ne toki voi neuloa myös neulepuikoilla! Ainut missä tarvitsee pyöröpuikkoa on varmaan leveät vartalo kohdat joihin ei riitä pelkät neulepuikot pituudeltaan.


Eettiset ja ekologiset lankavalinnat?

Tämä on vaikea kysymys ja en tiedä tästä aiheesta vielä tarpeeksi että voisin antaa kattavan vastauksen. Nyrkkisääntönä se pätee kuitenkin että mitä halvempaa lanka on sitä todennäköisemmin se on "kyseenalaista". Suosittelen tarkistamaan onko langalla esimerkiksi mulesing-vapaa sertifikaatti ja mistä se on peräisin. Lankabrändien sivuilta kannattaa myös tarkistaa mitä he sanovat asiasta, mistä heidän langat tulee ja minkälaisia arvoja heiltä löytyy. Ja jos tietoa ei löydy, niin aina voi laittaa viestiä ja kysyä! Ekologisuus ja eettisyys nostaa päätään myös tällä saralla ja uskon että lankabrändit haluavat tarjota hyviä vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Norjalaiset brändit Rauma ja Sandnes garn, käyttävät paljon norjalaista villaa mikä näyttäytyy itselle plussana. Myös suomivilla kasvattaa suosiotaan koko ajan ja uskoisin sen olevan eettisimmästä päästä. Toivottavasti kysynnän kasvaessa löytyy myös Suomesta enemmän tarjontaa suomivillalle.

"Second hand" lankoja löytyy myös paljon esimerkiksi Facebookin lankahamsteri ryhmistä, jossa yksityishenkilöt myyvät käyttämättömäksi jääneitä lankoja eteenpäin!


Miten soveltaa ohjetta lapselle/miehelle?

Ohjeen koon radikaalisti muuttaminen vaatii jonkin verran laskemista ja oman käsialan tuntemista. Pyrin lisäämään kaikkiin ohjeisiin tavoite neuletiheyden, jonka pohjalta pystyy arvioimaan kuinka monta silmukkaa tarvitaan tietyn levyiseen villapaitaan. Esimerkiksi jos neuletiheys on 10 s = 10 cm, tarvitaan 30cm leveään kappaleeseen 30 silmukkaa jne. Suosittelen myös neulomaan oman 10 cm x 10 cm testilapun, jonka pohjalta on helpompi arvioida s-määriä.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli