RKNITS HASLE KYPÄRÄMYSSY | HELPPO NEULEOHJE KYPÄRÄMYSSYYN AIKUISELLE

Koska pyöräilen (ja käytän tietty myös kypärää) mulla on ollut talvisin ongelmana se, että pää meinaa jäätyä irti. Mun kypärän alle ei oikein mahdu pipoa ja vaikka mahtuisikin, ongelma olisi edelleen se, että naama meinaa irrota viimasta. Tajusin tarvitsevani kypärämyssyn, juuri sellaisen mitä meillä kaikilla oli lapsena! Sain muutamia kyselyitä ohjeesta tähän myssyyn kun jaoin siitä kuvia instagramin puolella ja lupasin kyhätä tästä ohjeen teille myös! Joten tässä on ohje helppoon yksinkertaiseen kypärämyssyyn, joka toimii nimenomaan kypärien alla, mutta miksei myöskin ihan asusteena! Eipä ainakaan palele!

Jos halua vähän rennomman version tästä myssystä, niin suosittelen lisäämään n. 10-20 silmukkaa enemmän (riippuen pään koosta) ja ehkä tekemään yhden välikerroksen ilman kavennuksia päälaen kavennuksien kohdalla! Tällöin lopputulos on varmasti vähän enemmän cool ja vähemmän munapää! Lankana mulla tässä tuttu Adlibriksen villalanka ja sitä meni noin kerä, eli 100g. Tykkään tästä langasta eritysesti siksi, koska se on 100% villaa ja mun mielestä ei kutita ollenkaan. Tää lanka näyttää poistuvan adlibriksen valikoimasta joten sen voisi korvata esimerkiksi Novitan Naturalla tai 7llä veljeksellä.

Tein oman myssyn kokonaan joustinneuleesta, jotta se nimenomaan joustaisi ja muokkaantuisi pään muotoon, mutta voi esimerkiksi tehdä myös niin, että tekee sileää neuletta koko myssyn/tai pääosan!

Kuka lähtee testaamaan?Koko: sopii n. 56 cm päähän pään myötäisesti. Kaulaosan leveys: n 19cm, myssyn koko pituus 33cm

Lanka: Adlibris villalanka, langan menekki vähän vajaa 1 kerä, 100g

Puikot: sukkapuikot koko 4,5 (voi tehdä myös 40cm pyöröpuikolla, mutta päälaen kavennuksiin tarvitsee sukkapuikot)LINKKI LADATTAVAAN PDF OHJEESEEN

ALUKSI

Kypärämyssy neulotaan kokonaan 1o1n joustinneuleena. Tämä myssy on päänmyötäinen, jotta se mahtuu juurikin kypärän alle. Jos haluaa itselleen vähän rennomman kypärämyssyn suosittelen tekemään n. 10-20 silmukkaa isomman ympärysmitan, riippuen omasta pään koosta. Mun pään ympärysmitta on 56cm ja tämän myssy on ns venytettynä mun päässä joustinneuleen ansiosta hyvin pään myötäinen.


Luo 90 silmukkaa 41/2 kokoisille sukkapuikoille ja aloita 1o1n joustinneule suljettuna neuleena. Neulo kaulan resoria n. 17 cm tai haluamasi mitta. Omassa myssyssä on ensin tehty resoria n. 4cm ohuemmilla puikoilla jotta syntyy illuusio siitä että reuna on viimeistelty, mutta tämä ei mitenkään pakollinen vaihe ja koko kaulan resorin voi tehdä samoilla puikoilla.

Kun kaulan resori on haluamasi pituinen jätä kierroksen lopusta 38 silmukkaa puikolle odottamaan ja käännä työ. Tämän jälkeen joustinneule neulotaan tasona edestakaisin.

Neulo tasona kunnes takaosan pituus on n. 10cm. Tämän jälkeen luo myssyn eteen (siihen kohtaan missä alempana on silmukat odottamassa) 38 silmukkaa. Tämä kannattaa tehdä siten, että neuloo ensin tasona toiseen reunaan jonka jälkeen luo 38s vapaalle puikolle ja liittää tämän vapaan puikon sitten tason alkureunaan suljetuksi neuleeksi. Tästä lähtien neulotaan taas joustinneuletta suljettuna neuleena.

Neulo 4 kerrosta normaalisti ja tämän jälkeen alkaa kavennukset.

Kavenna viidennellä kerroksella rytmissä 8 silmukkaa - kaksi silmukkaa oikein/nurin yhteen (riippuen joustinneuleen kohdasta) - 8 silmukkaa - kaksi yhteen jne. Eli kavennusten välissä on 8 normaalia silmukkaa.

Kavennukset tehdään jokaisella kerroksella ja välissä neulottavien silmukoiden määrä vähenee sitä mukaa mitä työ etenee. Kavennus tehdään aina ns samaan kohtaan, eli seuraavalla kerroksella kavennetaan siten, että neulotaan yhteen edellisellä kierroksella kavennettu silmukka sen silmukan kanssa joka on sitä ennen.

Jatka tätä kaventamista kunnes sinulla on puikolla n. 7 silmukkaa. Loppupäässä "joutuu" kaventamaan todella tiheään, melkein jokainen silmukka neulotaan yhteen toisen kanssa ja voi olla että rytmitys ei ole enää yhtä tasainen kuin alussa. Tästä ei kannata huolestua, vaan riittää että kaventaa ns. tasaisesti kerroksen aikana noin siihen kohtaan missä edellisellä kerroksella on kavennus. Kun silmukoita on jäljellä enää vähän (n 7) vedä lanka niiden lävitse ja päättele.

Tämän jälkeen neulotaan resori pään reiän ympärille.

Ota mukaan puikolla odottavat 38 silmukkaa ja nosta reunoilta silmukoita puikolle tasaisesti siten että sinulla on loppupeleissä yhteensä n. 55 silmukkaa. Suosittelen tähän käyttämään pienempiä puikkoja jolloin resorista tulee kireämpi, mutta myös samankokoiset puikot toimii hyvin. Mitä enemmän tähän nostaa silmukoita sitä löyhempi aukon resori on ja mitä vähemmän silmukoita sitä pienemmäksi aukko muodostuu. Neulo 1o1n resoria n. 10 kierrosta tai haluamasi mitta (huom mitä pidempään tätä neuloo, sitä pienemmäksi aukko muodostuu). Päättele sen jälkeen löyhästi.

Päättele langanpätkät ja olet valmis!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Miaue
,

Harmi kun nää ohjeet on aina sellaisia, ettei tällainen idiootti ymmärrä niistä mitään 😭 muuten aika mukavia neulomistöitä!

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Oon yrittänyt tehdä näistä mahdollisimman "suomen kielisiä" mutta toki termistö ja tekniikat on oltava tiedossa että ohje aukeaa. Esimerkiksi Drops Designin sivuilta löytyy paljon ohjevideoita jotka auttavat alkuun 😊

nouw.com/reettapelli
YLVA
,

No aloin tekemään tätä tyttärelle mutta ensimmäinen huomio on että 90 silmukkaa ei ole jaollinen 4 silmukalle😊

ReettaPelli
ReettaPelli,

hei! ei toki olekkaan, mutta ei ohjeessa tarvitse sen ollakkaan jaollinen neljällä silmukalla? Jos mietit miten jakaa neljälle sukkapuikolle silmukat, niin puikoilla ei tarvitse olla tasamäärä silmukoita tai halutessaan voi tehdä työn lyhyellä pyöröpuikolla kavennuksiin asti 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli