rknits hjemme | helppo alhaalta ylös neulottu villapaita kaarokkeella

rknits hjemme neuleohje


Mun ohjeista puuttui ennen tätä villapaitaa yksi tavallisimmista tekniikoista, nimittäin kaarokkeellinen villapaita! Kaarokkeita näkee useimmiten pohjoismaalaisissa villapaidoissa joissa on upea kuvio hartioilla ja niitä oonkin muutaman myös itse tehnyt. En ollut ajatellut että tämä kaaroke-tekniikka soveltuu aivan loistavasti myös ihan "tavalliseen" villapaitaan ja on ehkä jopa mukavampi tehdä kuin raglanhihainen villapaita. Kaarokkeellisissa villapaidoissa ja raglanhihaisissa plussana on se, että työ valmistuu miltei yhtenä kappaleena ja pääteltävää tai osien yhdistelyä ei sitten lopuksi tarvitse tehdä melkein ollenkaan!


Inspiraationa tähän villapaitaan on toiminut jälleen kerran Ganni, ihastuin tähän hyvin yksinkertaiseen mutta kuitenkin aika näyttävään tyyliin ja päätin että tätä pitää kokeilla tehdä itse! Paksulla langalla tämä villapaita valmistuu super nopeasti ja lankana mulla on jälleen kerran tuttu Adlibriksen felting wool. Tää paksu mutta kevyt villalanka on vaan mun ehdoton lemppari edelleen ja oon ollut tyytyväinen sen neulottavuuteen ja kestävyyteen valmiissa töissä. Lanka on myös erittäin riittoisaa ja paksuudestaan huolimatta hyvin kevyttä, mikä tekee siitä tehdyt villapaidat ihania pitää päällä myös.rknits hjemme neuleohje

Villapaita neulotaan alhaalta ylös ja kuvio toteutetaan kaarrokkeena, joka on tuttu perinteisistä pohjoismaalaisista kuvioneuleista. Kaarroke tarkoittaa sitä, että vartalo-osa neulotaan suljettuna neuleena kainaloihin asti jonka jälkeen hihat tehdään erikseen. Hihat liitetään villapaidan vartalo-osaan ja sen jälkeen villapaita neulotaan yhdessä osassa suljettuna neuleena ja silmukoita kavennetaan tasavälein kunnes neule on täysimittainen.


koko: M, neuleen leveys 60cm, kaulan resorin alareunasta helmaan 53cm ja kaulan resorin alareunasta kainaloon 28cm

Lanka: Adlibris felting wool (menekki 5 kerää), tässä värinä beige melange

Pukot: koko 10 kierrepuikko pituudessa 80cm (vartalo) ja 40cm (hihat ja neuleen yläosa), koko 7 kierrepuikko resoreihin pituudessa 40cm (hihojen alkuun ja kaulan resoriin)

PDF ohje saatavilla täällä

OHJE:

Luo 120 silmukkaa koon 10 pyöröpuikolle ja neulo sileää neuletta kunnes kappaleen mitta on n. 38cm. Jätin tarkoituksella tästä villapaidasta resorin helmasta pois, mutta sen voi tietenkin lisätä halutessaan! Kun vartalo osa on n 38cm, päätellään molemmista kainaloista 5 silmukkaa.

Eli kun olet kerroksen aloituskohdassa päättele 5 silmukkaa ylivetokavennuksella, neulo puolet silmukoista jolloin olet toisen kainalon kohdalla ja päättele jälleen 5 silmukkaa ylivetokavennuksella. Kainalokavennukset tulee siis vartalon molemmille puolille, siten että niiden väliin jää tasamäärä silmukoita etu ja takapuolelle. Neulo kerros loppuun ja jätä silmukat puikoille odottamaan.Neulo seuraavaksi molemmat hihat:

Luo 26s koon 7 pyöröpuikolle pituudessa 40cm/sukkapuikolle (jos ei löydy tarpeeksi lyhyttä puikkoa, resorin voi neuloa tasona ja yhdistää myöhemmin). Kun resoria on neulottu 10 kerrosta/ cm vaihdetaan koon 10 puikkoon, siirrytään suljettuun neuleeseen!! ja työhön lisätään 14 silmukkaa tasavälien ensimmäisellä kerroksella, jolloin hihassa on lopuksi yhteensä 40 silmukkaa. Resorin jälkeen neulotaan sileää suljettuna neuleena oikein kunnes hihan pituus on n. 52 cm (mittaa omaan käteen sopivaa pituutta, hihan tulee tässä vaiheessa yltää sopivan mittaisena kainaloonasti). Tämän jälkeen päättele kerroksen alusta 5 silmukkaa ylivetokavennuksella (kainalonkohta), neulo kerros loppuun ja jätä puikolle odottamaan.


Neulo toinen hiha samoin.


rknits hjemme neuleohje


Kun sinulla on molemmat hihat ja vartalo valmiina, lisätään hihan silmukat samalle puikolle vartalon silmukoiden kanssa seuraavasti:


neulo vartalon etupuoli - lisää hihan silmukat kainaloon missä pääteltiin 5s siten että hihan 5 pääteltyä silmukkaa on tämän vartalon vastaavan kohdan kanssa päällekkäin - neulo vartalon takapuoli - lisää hihan silmukat kuten yllä. Hihan ja vartalon 5 pääteltyä silmukkaa kainalossa tulee olla siis samalla kohdalla ns työn alapuolella ja kun kaikki työn silmukat on puikolla, niiden tulee muodostaa ns suljettu ympyrä.


Neulo 1 kerros kaikki oikein. Tämän jälkeen alkaa kuvio ja kavennukset.

Puikolla on nyt yhteensä 180 silmukkaa. Kaarokkeen kuvio koostuu 5stä nurjasta silmukasta ja yhdestä oikeasta silmukasta, jolloin 5+1 silmukan settejä on yhteensä 30 kappaletta, 15 etupuolella ja 15 takapuolella. Tämä 1 oikea silmukka pysyy koko ajan samassa kohtaa ja se neulotaan aina oikein, jolloin tämä viiva piirtyy neuleeseen. Kavennukset tapahtuu aina nurjien silmukkojen aikana tasavälein.

Kavennuksia per 5+1 setti tulee yhteensä 4, eli viiden nurjan silmukan kohdalla kavennetaan 4 kertaa jolloin lopuksi sinulla on vain 1 oikea silmukka ja 1 nurja silmukka per setti. Eli lopuksi puikolla on ns joustinneuletta 1o1n rytmissä. Kaulan resoriin jää 60 silmukkaa (1o1n rytmissä), mikä tarkoittaa sitä että kaarrokkeen aikana kaventuu yhteensä 120 silmukkaa (4 kavennusta per setti x 30 settiä= 120 silmukkaa).


Yhteensä kaarokkeessa ENNEN kaulan resoria on 28 kerrosta. Kavennukset tapahtuu joka viides kerros (eli 4 normaalia ja sitten kavennus kerros) ja 1o1n vaihetta ennen kaulan resoria tulee 8 kerrosta.

Neulo ensimmäinen kerros kuviota seuraavasti: 1 oikein - 5 nurin jne kerroksen loppuun. Neulo neljä kerrosta edellä kuvailulla tavalla ja 5llä kerroksella: Kavenna jokaisesta nurjan silmukan setistä 1 silmukka neuloen yhteen (suosittelen kaventamaan aina ns toisen nurjan silmukan kohdalla). Tämän jälkeen jatka rytmillä 1 oikein 4 nurin neljä kerrosta jonka jälkeen tulee jälleen kavennus kerros. Jatka tätä rytmiä kunnes pääset 1 oikein 1 nurin vaiheeseen ja jatka tällä rytmillä 8 kerrosta. Yhteensä mulla tässä vaiheessa kaarroketta/kuviota on neulottu 28 kerrosta. HUOMAA että kavennukset tapahtuu kaarrokkeen ns alkuvaiheessa (20 ekaa kerrosta) ja lopuksi tulee 1 oikein 1 nurin rytmillä vielä 8 kerrosta.


Kun kaarroke on tarpeeksi pitkä (omassa työssä kaarokkeen pituus on 20 cm) ja haluat aloittaa kaulan resorin, vaihda koon 7 kierrepuikkoon (koko 40cm tai 60cm) ja jatka samalla 1o1n resorilla yhteensä n 19 kerrosta. 7n puikoilla neulotusta pätkästä tulee villapaidan resori ja omassa neuleessani olen kääntänyt sen lopuksi kaksin kerroin sisäpuolelle, jotta siitä tulee kivan muhkea. Koska 7 puikko on pienempi kuin 10, tulee resorista tiheämpää ja villapaitaan muodostuu selkeä resori vaikka silmukkamäärä on sama. Kun resori on haluamasi mittainen päättele se löyhästi. Käännä halutessasi se kaksin kerroin (myös pitkä poolokaulus voisi sopia tähän villapaitaan loistavasti!) ja kiinnitä sisäpuolella. Ompele kainaloiden reiät kiinni käsin.


rknits hjemme neuleohje


Lopuksi villapaita höyrytetään. Erityisesti villapaidan helma saattaa rullaantua koska siellä ei ole resoria, joten se kannattaa höyryttää, sekä kaarroke. Koska kaarroke on joustinneuletta, se vetäytyy kokoon jos sitä ei höyrytä paikalleen. Levitä kaarroke ns täyteen mittaansa ja höyrytä kevyesti joka puolelta (mutta älä höyrytä kaulan resoria, sen kuuluu olla napakka). Höyryttäminen viimeistelee neuleen ja saa erityisesti tässä tapauksessa kaarokkeen avautumaan nätisti ja erottumaan selkeästi kaulan resorista.


Olet valmis!

rknits hjemme neuleohje

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Riina
,
Hei! Mitenköhän onnistuisi tämä villapaita ohuemmalla langalla? Ajattelin hommata jotain kotimaista lampaanvillalankaa, ja olen esimerkiksi tykätstynyt tukuwoolin lankoihin. Voisiko näistä kutoa, pitäisikö silmukkamääriä tms muuttaa? Entä tiedätkö jotain nettikauppaa josta saisi hankittua paksumpaa kotimaista lankaa? Tietty jos ois paksumpaa lankaa nii ei kestäis nii kauan tässä projektissa.
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Toki tämä onnistuu ohuemmallakin langalla, mutta silloin pitää tosiaan ottaa huomioon silmukkamäärien lisääminen. Jos ohuemmalla langalla tekee näillä annetuilla silmukoilla, lopputulos on huomattavasti pienempi. Oikea silmukkamäärä on helpointa itse tutkia tekemällä näytetilkun ja sen silmukka/senttimäärän perusteella hahmotella oikeat silmukkamäärät. Ohuemmalla langalla myös tämän villapaidan kuvio ei ehkä muodostu niin selkeäksi, jos tekee vain yhden oikean silmukan nurjien väliin. Jos haluaa tätä ohjetta seurata, suosittelen kyllä etsimään suhteellisen samanpaksuisen langan, koska muuten menee kyllä aika pitkälti soveltamiseksi! Muistaakseni Petite Knit nimiseltä brändiltä löytyy vähän samanlainen ohje ohuemmalle langalle! Täältä norjasta käsin, en ole oikein perillä suomalaisista langoista ja niiden saatavuuksista, joten tämän kysymyksen suhteen en valitettavasti osaa auttaa sen enempää.
nouw.com/reettapelli
Anna
,
Hei! Kiitos ihanasta ohjeesta! Mietin tässä miten pitkillä pyöröpuikoilla neuleen hihat ja resorit kannattaisi tehdä? Mainitset ohjeen alussa, että resoriin käytettäisiin 7mm kokoista 60cm pyöröpuikkoa, mutta itse ohjeessa puhut 40cm puikoista resoriin. Kummalla puikolla resorit kannattaa siis tehdä? Ja onko tosiaan 10mm 40cm pyöröpuikot parhaimmat hihoihin? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Lukaisin uudestaan oman selostukseni ja se olikin aika sekava 😃 Eli koko 40cm on paras hihoihin, molemman kokoisille puikoille! Mutta jos ei löydy 7 koon puikkoa 40cm pituudessa, niin resorin voi tehdä pidemmällä puikolla tasona/sukkapuikoilla ja yhdistää sitten neulalla ja langalla kokoamisvaiheessa. Mulla itsellä ei nimittäin ole 7 koon puikkoa 40cm pituisena, niin tein itse niin 😊 Mutta tosiaan 40cm on paras hihaan (sekä resori ja loppuosa) ja resorin jälkeen ehdottomasti 10 koko 40cm mittaisena hihaan! toivottavasti tämä selvensi!
nouw.com/reettapelli
Karo
,
Moi! Sain ohjeesi mukaisen villapaidan valmiiksi tänään! Puettuani neuleen päälleni alkoi harmittamaan, että en laittanut neuleen alareunaan resoria, sillä nyt reuna kaartuu todella paljon sisäänpäin ikävän näköisesti :/ Onko sinulla jotain kikkaa, miten reunan saisi tasaisemmaksi eikä niin kaartuneeksi (kuvissa neuleesi reuna on juuri sellainen, jonka haluaisin omaan neuleeseeni)? Kiitos paljon helposta ja mukavasta ohjeesta 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
hei! Höyrytitkö villapaidan lopuksi? Sillä tavalla saa alareunan pysymään suorana :--) Suosittelen höyryttämään sillä tavalla että otat puuvillaisen keittiöpyyhkeen ja kastelet sen läpimäräksi, puristat siitä kaikki vedet pois ja laitat sen villapaidan päälle silityslaudalla. Tämän jälkeen silität tämän keittiöliinan päältä villapaidan, joka tehokkaasti höyryttää siten villapaidan ja viimeisetelee lopputuloksen :--)
nouw.com/reettapelli
H
,

Kiitos tästä ihanasta villapaidan ohjeesta! Yksi juttu joka ei ainakaan minulla onnistunut ohjeen mukaan. Eli tuo hihojen resorien tekeminen pyöröpuikolla. 26silmukkaa ei saa mitenkään tuohon 40cm pyöröpuikolle niin leveästi että neulominen onnistuisi. Ostin siis 7mm 40cm pyöröpuikon tätä varten, mutta piti silti tehdä sitten tasona.

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Kiitos, ihana kuulla että tykkäsit <3 Harmi kuulla ettei se 40cm puikko riittäny resoriin suljettuun nueleeseen, tää varmaan riippuu käsialasta jonkun verran, mutta onneksi se onnistuu myös tasona 😊
nouw.com/reettapelli
Katri
,

Osaatko sanoa kutittaako tuo villalanka vai onko vain pehmeää?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Omalla ihollani tää villalanka ei kutita ollenkaan, vaan on mun mielestä hyvin pehmeää ja miellyttävää iholla 😊 Toki nää on aika yksilöllisiä asioita, mutten sanoisi tän langan olevan kutittavaa!
nouw.com/reettapelli
Kia T.
,

Multa löytyis villapaidan verran Alpaca Cloudia ni minkäköhän kokosilla puikoilla ja silmukkamäärullä kannattais lähtee soveltamaan jos tätä yrittäis tehdä?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Valitettavasti suoralta kädeltä en osaa yhtään sanoa tähän. Alpaca cloud on kuitenkin n. tuplasti ohuempaa kuin felting wool, joten jos tekee puikkosuosituksen mukaan niin melkein pitäisi lisätä tuplamäärä silmukkoja että villapaidasta ei tulisi liian pieni 😊 Toisaalta alapaca cloud toimii aika hyvin myös 7 puikolla oman kokemuksen mukaan, mutta siihen en kyllä osaa sanoa mitään silmukkamääriä sileälle neuleelle. Helpoiten varmaan onnistuu jos teet 10cm testipalan ja lasket siihen tarvittavien silmukoiden pohjalta itselle sopivan neuleen leveyden + silmukka määrät 😊


nouw.com/reettapelli
Elisa H.
,

Moikka! Kävisiköhän tähän langaksi Adlibriksen Merino soft & quick?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Kyllä varmasti ja itseasiassa oon nähnyt instan puolella että joku teki sitä lankaa käyttäen tän neuleen 😊 se on vähän paksumpaa lankaa kuin felting wool, joten voi olla että lopputuloksesta tulee vähän isompi!

nouw.com/reettapelli
Hanna
,

Hei! Pystyykö näillä ohjeilla käyttämään jotain muuta lankaa? Ei löydy haluamaani väriä tuosta langasta :/

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Toki 😊 esimerkiksi dropsin snow tai andes lanka voisi toimia tässä loistavasti!

nouw.com/reettapelli
Laura
,

Hei! Olen ensimmäistä kertaa kutomassa villapaitaa ja en ole varma käsialastani. Mallitilkku siis minulle lienee tarpeellinen. En kuitenkaan löytänyt ohjeesta mallitilkun mittoja (tai miksi sitä merkintää virallisesti mahdetaankaan kutsua? Olen täysin aloittelija näissä hommissa 😅).

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Tämän langan 10cm x 10cm neuletiheys 10 puikolla on 10s ja 16 kerrosta 😊

nouw.com/reettapelli
Hanna
,

Heippa! Kysyisin tuosta vartalon kohdasta kun päätellään ne 5 silmukkaa alussa ja sitten neulo puolet silmukoista niin lasketaanko puolet sillä hetkellä olevista silmukoista (kun 5 jo kavennettu) vai niin, että 120:2? Anteeksi tyhmä kysymys ehkä mutta oon ihan aloittelija 😁

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! puolet koko määrästä ennen kuin päätellään eli juurikin 120:2! 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli