rknits hjemme | helppo alhaalta ylös neulottu villapaita kaarokkeella

rknits hjemme neuleohje


Mun ohjeista puuttui ennen tätä villapaitaa yksi tavallisimmista tekniikoista, nimittäin kaarokkeellinen villapaita! Kaarokkeita näkee useimmiten pohjoismaalaisissa villapaidoissa joissa on upea kuvio hartioilla ja niitä oonkin muutaman myös itse tehnyt. En ollut ajatellut että tämä kaaroke-tekniikka soveltuu aivan loistavasti myös ihan "tavalliseen" villapaitaan ja on ehkä jopa mukavampi tehdä kuin raglanhihainen villapaita. Kaarokkeellisissa villapaidoissa ja raglanhihaisissa plussana on se, että työ valmistuu miltei yhtenä kappaleena ja pääteltävää tai osien yhdistelyä ei sitten lopuksi tarvitse tehdä melkein ollenkaan!


Inspiraationa tähän villapaitaan on toiminut jälleen kerran Ganni, ihastuin tähän hyvin yksinkertaiseen mutta kuitenkin aika näyttävään tyyliin ja päätin että tätä pitää kokeilla tehdä itse! Paksulla langalla tämä villapaita valmistuu super nopeasti ja lankana mulla on jälleen kerran tuttu Adlibriksen felting wool. Tää paksu mutta kevyt villalanka on vaan mun ehdoton lemppari edelleen ja oon ollut tyytyväinen sen neulottavuuteen ja kestävyyteen valmiissa töissä. Lanka on myös erittäin riittoisaa ja paksuudestaan huolimatta hyvin kevyttä, mikä tekee siitä tehdyt villapaidat ihania pitää päällä myös.rknits hjemme neuleohje


Hjemme neulotaan alhaalta ylös ja kuvio toteutetaan kaarrokkeella, joka on tuttu perinteisistä pohjoismaalaisista kuvioneuleista.

Kaarroke tarkoittaa sitä, että vartalo-osa neulotaan suljettuna neuleena kainaloihin asti jonka jälkeen hihat tehdään erikseen. Hihat liitetään villapaidan vartaloon jonka jälkeen villapaita neulotaan yhtenä kappaleena suljettuna neuleena ja silmukoita kavennetaan tasavälein kunnes neule on täysimittainen.


koko: S (M) L (XL), neuleen leveys 52 (60) 68 (76) cm, kaulan resorin alareunasta helmaan 53 cm ja kaarrokkeen mitta 28 cm

Lanka: Adlibris felting wool, menekki 500 (500) 600 (700) g (korvaava Novita Hygge, Drops Snow, Lova)

Pukot: koko 10 pyöröpuikko pituudessa 80 cm ja 40 cm, koko 7 pyöröpuikko pituudessa 60cm tai sukkapuikot resoriin

Tavoite neuletiheys: 11 s x 16 kerrosta = 10 x 10 cm

PDF ohje saatavilla täälläVARTALO:

Luo 100 (120) 140 (160) silmukkaa koon 10 pyöröpuikolle ja neulo sileää neuletta kunnes kappaleen mitta on n. 36 (38) 40 (42) cm. Villapaidan helma rullautuu aluksi, mutta sen saa höyryttämällä suoraksi.

Kun kappale on n. 36 (38) 40 (42) cm, päätellään molemmista kainaloista 5 (5) 5 (5) silmukkaa.

Kun olet kerroksen aloitus kohdassa päättele 5 (5) 5 (5) silmukkaa, neulo puolet silmukoista 50 (60) 70 (80) (jolloin olet toisen kainalon kohdalla) ja päättele jälleen 5 silmukkaa.

Kainalon silmukoiden päättelyt tulee siis vartalon molemmille puolille, siten että niiden väliin jää tasamäärä silmukoita etu- ja takapuolelle.

Neulo kerros loppuun ja jätä silmukat puikoille odottamaan.


HIHAT:

Neulo seuraavaksi molemmat hihat.

Luo 22 (26) 30 (34) s koon 7 pyöröpuikolle/sukkapuikolle. Jos neulot pyöröpuikolla neulo 1o1n resori tasona, sukkapuikoilla neulo resori suljettuna neuleena. Tasona neulotun resorin voi helposti yhdistää lopuksi.

Kun resoria on neulottu 10 kerrosta, vaihdetaan koon 10 puikkoon (ja siirrytään suljettuun neuleeseen). Työhön lisätään 13 (14) 15 (16) silmukkaa tasavälein ensimmäisellä sileän kerroksella, jolloin hihassa on lopuksi yhteensä 35 (40) 45 (50) silmukkaa.rknits hjemme neuleohje


Neulo sileää suljettuna neuleena kunnes hihan pituus on n. 52 cm (mittaa omaan käteen sopivaa pituutta, hihan tulee tässä vaiheessa yltää sopivan mittaisena kainaloon asti).

Päättele kerroksen alusta 5 (5) 5 (5) silmukkaa (kainalon kohta), neulo kerros loppuun ja jätä odottamaan. Neulo toinen hiha samoin.

KAARROKE:

Kun molemmat hihat ja vartalo on valmiina, lisätään hihan silmukat samalle puikolle vartalon silmukoiden kanssa:

neulo vartalon etupuoli - lisää hihan silmukat kainaloon missä pääteltiin 5 (5) 5 (5) s siten että hihan 5 (5) 5 (5) pääteltyä silmukkaa on tämän vartalon vastaavan kohdan kanssa päällekkäin - neulo vartalon takapuoli - lisää hihan silmukat.

Hihan ja vartalon 5 (5) 5 (5) pääteltyä silmukkaa kainalossa on samalla kohdalla työn alapuolella ja kun kaikki silmukat on puikolla, ne muodostaa suljetun ympyrän.

Neulo 1 kerros kaikki s oikein. Seuraavaksi alkaa kuvio ja kavennukset.

Puikolla on nyt yhteensä 150 (180) 210 (240) silmukkaa. Kaarrokkeen kuvio koostuu 5:stä nurjasta silmukasta ja yhdestä oikeasta silmukasta, jolloin 5+1 silmukan settejä on yhteensä 25 (30) 35 (40) kappaletta. Tämä 1 oikea silmukka pysyy koko ajan samassa kohtaa ja se neulotaan aina oikein, jolloin tämä viiva piirtyy neuleeseen. Kavennukset tapahtuu aina nurjien silmukoiden aikana tasavälein.


rknits hjemme neuleohje


Kavennuksia per 5+1 setti tulee yhteensä 4, eli viiden nurjan silmukan kohdalla kavennetaan 4 kertaa jolloin lopuksi sinulla on vain 1 o s ja 1 n s per setti. Lopuksi puikolla on joustinneuletta 1o1n rytmissä. Kaulan resoriin jää 50 (60) 70 (80) s (1o1n), jolloin kaarrokkeen aikana kaventuu yhteensä 100 (120) 140 (160) s (4 kavennus per setti x 25 (30) 35 (40) settiä= 100 (120) 140 (160) s).

Yhteensä kaarokkeessa ENNEN kaularesoria on 28 kerrosta. Kavennukset tapahtuu joka viides kerros (eli 4 normaalia ja sitten kavennuskerros) ja 1o1n vaihetta ennen kaularesoria tulee 8 kerrosta.

Neulo ensimmäinen kerros kuviota seuraavasti: 1 oikein - 5 nurin jne kerroksen loppuun.

Neulo neljä kerrosta edellä kuvatulla tavalla ja 5:llä kerroksella: Kavenna jokaisesta nurjan silmukan setistä 1 silmukka neuloen nurin yhteen (suosittelen kaventamaan aina toisen nurjan silmukan kohdalla). Tämän jälkeen jatka rytmillä 1 oikein 4 nurin neljä kerrosta. Tämän jälkeen tulee jälleen kavennuskerros.

Jatka tätä rytmiä kunnes pääset 1 oikein 1 nurin vaiheeseen ja jatka tällä rytmillä 8 kerrosta. Yhteensä tässä vaiheessa kaarroketta on neulottu 28 kerrosta. HUOMAA että kavennukset tapahtuu kaarrokkeen alkuvaiheessa (20 ekaa kerrosta) ja lopuksi tulee 1 oikein 1 nurin rytmillä vielä 8 kerrosta.

Kun kaarroke on tarpeeksi pitkä (omassa työssä kaarrokkeen pituus on 20 cm) ja haluat aloittaa kaulan resorin, vaihda koon 7 pyöröpuikkoon/sukkapuikkoihin ja jatka samalla 1o1n rytmillä yhteensä vielä 19 kerrosta. 7 koon puikoilla neulotusta pätkästä tulee villapaidan kaularesori ja se käännetään lopuksi kaksinkerroin sisäpuolelle. Koska 7 puikko on pienempi kuin 10, tulee kaularesorista tiheämpi ja villapaitaan muodostuu selkeä kaularesori, vaikka silmukkamäärä on sama. Kun resori on haluamasi mittainen päättele se löyhästi. Käännä halutessasi se kaksinkerroin (myös pitkä poolokaulus voisi sopia tähän villapaitaan loistavasti!) ja kiinnitä sisäpuolelle.


VIIMEISTELY:

Ompele kainaloiden reiät kiinni käsin. Lopuksi villapaita höyrytetään. Erityisesti villapaidan helma saattaa rullaantua, joten se kannattaa höyryttää, sekä kaarroke. Kaarrokkeen ollessa joustinneuletta, se vetäytyy kokoon jos sitä ei höyrytä paikalleen. Levitä kaarroke täyteen mittaansa ja höyrytä kevyesti joka puolelta (mutta älä höyrytä kaularesoria, sen kuuluu olla napakka). Höyryttäminen viimeistelee neuleen ja saa erityisesti tässä tapauksessa kaarokkeen avautumaan nätisti ja erottumaan selkeästi kaularesorista.


Olet valmis!

rknits hjemme neuleohje

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Karo
,
Moi! Sain ohjeesi mukaisen villapaidan valmiiksi tänään! Puettuani neuleen päälleni alkoi harmittamaan, että en laittanut neuleen alareunaan resoria, sillä nyt reuna kaartuu todella paljon sisäänpäin ikävän näköisesti :/ Onko sinulla jotain kikkaa, miten reunan saisi tasaisemmaksi eikä niin kaartuneeksi (kuvissa neuleesi reuna on juuri sellainen, jonka haluaisin omaan neuleeseeni)? Kiitos paljon helposta ja mukavasta ohjeesta 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
hei! Höyrytitkö villapaidan lopuksi? Sillä tavalla saa alareunan pysymään suorana :--) Suosittelen höyryttämään sillä tavalla että otat puuvillaisen keittiöpyyhkeen ja kastelet sen läpimäräksi, puristat siitä kaikki vedet pois ja laitat sen villapaidan päälle silityslaudalla. Tämän jälkeen silität tämän keittiöliinan päältä villapaidan, joka tehokkaasti höyryttää siten villapaidan ja viimeisetelee lopputuloksen :--)
nouw.com/reettapelli
H
,

Kiitos tästä ihanasta villapaidan ohjeesta! Yksi juttu joka ei ainakaan minulla onnistunut ohjeen mukaan. Eli tuo hihojen resorien tekeminen pyöröpuikolla. 26silmukkaa ei saa mitenkään tuohon 40cm pyöröpuikolle niin leveästi että neulominen onnistuisi. Ostin siis 7mm 40cm pyöröpuikon tätä varten, mutta piti silti tehdä sitten tasona.

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Kiitos, ihana kuulla että tykkäsit <3 Harmi kuulla ettei se 40cm puikko riittäny resoriin suljettuun nueleeseen, tää varmaan riippuu käsialasta jonkun verran, mutta onneksi se onnistuu myös tasona 😊
nouw.com/reettapelli
Katri
,

Osaatko sanoa kutittaako tuo villalanka vai onko vain pehmeää?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Omalla ihollani tää villalanka ei kutita ollenkaan, vaan on mun mielestä hyvin pehmeää ja miellyttävää iholla 😊 Toki nää on aika yksilöllisiä asioita, mutten sanoisi tän langan olevan kutittavaa!
nouw.com/reettapelli
Kia T.
,

Multa löytyis villapaidan verran Alpaca Cloudia ni minkäköhän kokosilla puikoilla ja silmukkamäärullä kannattais lähtee soveltamaan jos tätä yrittäis tehdä?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Valitettavasti suoralta kädeltä en osaa yhtään sanoa tähän. Alpaca cloud on kuitenkin n. tuplasti ohuempaa kuin felting wool, joten jos tekee puikkosuosituksen mukaan niin melkein pitäisi lisätä tuplamäärä silmukkoja että villapaidasta ei tulisi liian pieni 😊 Toisaalta alapaca cloud toimii aika hyvin myös 7 puikolla oman kokemuksen mukaan, mutta siihen en kyllä osaa sanoa mitään silmukkamääriä sileälle neuleelle. Helpoiten varmaan onnistuu jos teet 10cm testipalan ja lasket siihen tarvittavien silmukoiden pohjalta itselle sopivan neuleen leveyden + silmukka määrät 😊


nouw.com/reettapelli
Elisa H.
,

Moikka! Kävisiköhän tähän langaksi Adlibriksen Merino soft & quick?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Kyllä varmasti ja itseasiassa oon nähnyt instan puolella että joku teki sitä lankaa käyttäen tän neuleen 😊 se on vähän paksumpaa lankaa kuin felting wool, joten voi olla että lopputuloksesta tulee vähän isompi!

nouw.com/reettapelli
Hanna
,

Hei! Pystyykö näillä ohjeilla käyttämään jotain muuta lankaa? Ei löydy haluamaani väriä tuosta langasta :/

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Toki 😊 esimerkiksi dropsin snow tai andes lanka voisi toimia tässä loistavasti!

nouw.com/reettapelli
Laura
,

Hei! Olen ensimmäistä kertaa kutomassa villapaitaa ja en ole varma käsialastani. Mallitilkku siis minulle lienee tarpeellinen. En kuitenkaan löytänyt ohjeesta mallitilkun mittoja (tai miksi sitä merkintää virallisesti mahdetaankaan kutsua? Olen täysin aloittelija näissä hommissa 😅).

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Tämän langan 10cm x 10cm neuletiheys 10 puikolla on 10s ja 16 kerrosta 😊

nouw.com/reettapelli
Hanna
,

Heippa! Kysyisin tuosta vartalon kohdasta kun päätellään ne 5 silmukkaa alussa ja sitten neulo puolet silmukoista niin lasketaanko puolet sillä hetkellä olevista silmukoista (kun 5 jo kavennettu) vai niin, että 120:2? Anteeksi tyhmä kysymys ehkä mutta oon ihan aloittelija 😁

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! puolet koko määrästä ennen kuin päätellään eli juurikin 120:2! 😊

nouw.com/reettapelli
Anna
,

Hei, nyppyyntyykö pahasti tämä villalanka?

ReettaPelli
ReettaPelli,

hei! Ei ainakaan mun kokemuksen perusteella mitenkään erityisen paljon 😊 toki jonkun verran käytössä villalangalle tyypillisesti.

nouw.com/reettapelli
anita
,

Hei! Tosi kivan näköinen ja nuorekas villapaita.😊

Aion tehdä tämän. Kiitos ohjeesta!

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Ihana kuulla ja mukavia neulomishetkiä! 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli