RKNITS KOSKUE | OHJE HELPPOON ALHAALTA YLÖS NEULOTTUUN VILLAPAITAAN


Meni ehkä turhan pitkään että sain tän neuleen ohjeen kirjoitettua ymmärrettävään muotoon mutta tässä se nyt on! Kyseessä on tällä kertaa myös erittäin helppo neuleohje, joka neulotaan alhaalta ylös ensin kainaloihin asti suljettuna neuleena ja sen jälkeen etu ja takapuolet tasona erikseen. Tähän ei tuu mitään kavennuksia tai kikkailuja, vaan kyseessä on kuten nimikin sanoo; laatikkoneule. Tän laatikkomaisen mallin vuoksi olkapäät on tässä neuleessa tiputetut ja lopputulos on ihanan rento! Tämä onkin mun ensimmäinen neuleohje joka toteutetaan ohuella langalla!

Lankana käytin tässä Adlibriksen DIY merinovillalankaa ja tykkäsin erittäin paljon sen neulottavuudesta ja lopputuloksesta! Valitettavasti tämä lanka taitaa olla nyt poistunut adlibriksen valikoimasta, joten korvaajana voisi käyttää Drops Design Karisma, Drops Design Merino Extra fine tai Novita Nordic wool.

Tähän mun M-kokoiseen neuleeseen meni lankaa 5 kerää ja tän neuleen kokoa on todella helppo muuntaa itselle sopivaksi aloittamalla vain vähemmällä määrällä silmukoita. S-koon tekisin siten, että aloittaisin 230 silmukalla ja L-koon aloittaisin 270 silmukalla. Tällöin etu ja takapuolelle jaossa silmukat ovat lunnollisesti puolet aloitussilmukoiden määrästä. Hihan kokoa saa helposti pienemmäksi/suuremmaksi sääntelemällä lisäyksien määrää kuin myös muuttamalla alotussilmukoiden määrää. Mitä vähemmän lisäyksiä, sitä kapeampi hiha mutta kannattaa huomioida se, että se on sopivan kokoinen yläpäästä kainaloon jäävään aukkoon, jos siitä tekee huomattavasti pienemmän/suuremman. Tärkeintä hihan lisäyksien kanssa on se, että ne tapahtuu tasaisesti jolloin hihasta tulee tasaisesti kasvava, eikä ns. pussihiha. Jos tekee pienemmän hihan, voi kainalon reikää pienentää ompelemalla sitä tarvittavan määrän umpeen kainalon alareunasta. HUOM. tämä neule on tosiaankin oversized kuten kuvista huomaa.


Tähän neuleeseen tarvit myös sukkapuikot hihoja varten, hihat kun neulotaan suljettuna neuleena (rullana). Kaulan silmukat on taas helpompi todennäköisemmin tehdä 40cm pyöröpuikolla. Neuletta voi taas muokata helposti omannäköiseksi, muuntamalla kauluksen pituutta ja tekemällä esimerkikis poolokauluksen! Päättelyssä/osien toisiinsa yhdistämisessä voi käyttää joko virkkuukoukkua tai isosilmäistä parsinneulaa, itse liitin palat yhteen parsinneulalla jolloin lopputulos on ehkä vähän huomaamattomampi ja siistimpi. Neule kannattaa viimeistelyn jälkeen höyryttää, jolloin sen yleisilme tulee tasaisemmaksi ja viimeistellymmäksi.
Ohjeen voi ladata TÄÄLTÄ tai seurata alla olevista kuvista.


KOSKUE

Koko: M, leveys 61cm

Lanka: Drops Design Karisma, Drops Design Merino Extra fine tai Novita Nordic wool, 500g

Puikot: pyöröpuikko koko 4, 80 + 40 cm ja sukkapuikot koossa 4


ALUKSI


Koskue villapaita on ns. laatikkoneule ja neulotaan ilman kavennuksia tai mitään virityksiä. Neulominen aloitetaan alhaalta, jonka jälkeen neulotaan kainaloihin asti suljettuna neuleena. Tämän jälkeen etu ja takapuoli erotetaan ja neulotaan tasona erikseen. Hihat neulotaan suljettuna neuleena alhaalta ylös, lisäten tasavälein silmukoita kunnes ne on tarpeeksi pitkät ja leveät. Lopuksi kaikki osat yhdistetään ja kaulan resori neulotaan nostetuilla silmukoilla. Tällä tapaa neulotussa villapaidassa on ns. pudotetut olkapäät ja malli on "laatikkomainen". Neuleen pituutta ja leveyttä on helppo muuntaa lisäämällä/vähentämällä alkuperäistä silmukka määrää. Kuvissa on n. koko M.


VARTALO:


Luo 250 silmukkaa koon 4 pyöröpuikolle pituudessa 80cm ja aloita neulomaan resoria (1 oikein 1 nurin). Jatka kunnes resoria on 5cm tai haluamasi pituus. Tämän jälkeen vartaloa neulotaan sileänä neuleena kainaloihin asti. Kuvien neule on alareunasta kainaloon 34 cm pitkä, joka on hieman tavallista lyhyempi malli. Suosittelen mittaamaan toisen hyvänpituisen villapaidan kainalo-alareuna pituuden ja tällä tavalla löytämään oikean pituuden omalle neuleelle.


Kun sopiva mitta kainaloon on saavutettu jaetaan työ kahteen osaan, etu ja takakappaleeseen (125 silmukkaa). Ensin neulotaan etupuoli tasona. Päättele ensimmäisella kerroksella yhteensä 8 silmukkaa. Heti alkuun oikealla kerroksella 4 ja käännettyäsi työn nurjalle kerrokselle päättele jälleen 4 silmukkaa. Tämän jälkeen neulotaan tasona (1 kerros oikein 1 kerros nurin) kunnes neule on 46 cm pitkä.Erota tän jälkeen keskeltä silmukat (23 s), jolloin hartioille jää 47 s molemmille puolille. Nosta kaulan silmukat (23) odottamaan apulangalle. Neulo ensin oikean hartian puoli, kavenna neulomalla silmukat 2 oikein yhteen kaulalle 3-2-2s jonka jälkeen neulo riittävän pitkäksi noin 6 cm, Tällöin neuleen pituus olalta helmaan on 52cm. Kavennukset tehdään aina kaulalle oikean puolen kerroksella ja nurja puoli neulotaan normaalisti. Kavennuksien välissä ei ole välikerroksia. Viimeisellä kierroksella kavenna vielä 1 silmukka neulomalla 2 s oikein yhteen kaulalle ja päättele löyhästi.


Tee toinen puoli samoin, kavennukset tulee jälleen kaulalle mutta ns. peilikuvana oikeasta puolesta.


Seuraavaksi neulotaan takapuoli.


Nosta silmukat (125) apulangalta ja kuten etupuollella päättele heti yhteensä 8 silmukkaa. 4 heti oikean kerroksen alussa ja 4 käännettyäsi työ nurjalle puolelle. Tällöin muodostuu hyvä kainalo villapaitaan.


Jatka lopuilla silmukoilla kunnes takakappale on yhtä pitkä kuin kuin etupuolen hartiat, 52cm. Tämän jälkeen päättele kaikki silmukat.


HIHAT:Hihat: luo 52 silmukkaa sukkapuikoille, 13 per puikko ja neulo 1o1n resoria noin 5 cm, jonka jälkeen vaihda sileään neuleeseen.


Hihan lisäykset aloitetaan heti ja tehdään hihan alle aloituskohdan molemmin puolin. 2 silmukkaa lisätään langankierrolla joka lisäyskerralla noin 5 kerroksen välein.


Langankierrolla lisääminen tapahtuu siten, että lisäys kierroksella otetaan puikolle lisäyskohtaan ylimääräinen langankierto, joka seuraavalla kierroksella neulotaan kiertäen oikein. Näin kohdasta tulee mahdollisimman huomaamaton. Mahdollista on toki tehdä itselle mieleinen lisäys.


Ensimmäisellä puikolla neulo 1 - lisäys - neulo puikko loppuun. Viimeinen puikko neulo kunnes 1 silmukka jäljellä - lisäys - neulo viimeinen silmukka.

Halutessaan voi vaihtaa 40cm pyöröpuikkoon kun silmukat riittävät (noin 5-6 lisäyskertaa) jolloin kierroksen aloituskohta kannattaa merkitä erikseen jotta lisäykset osuvat oikeaan kohtaan.

Neulo hihaa kunnes se on tarpeeksi pitkä ja lisäyskertoja on tullut yhteensä 15-16kpl ja hihan pituus on n. 52cm. Jos lisäykset tulee täyteen ennen sopivaa pituutta, niin jatka sielää neuletta loppuun asti. Koska neuleen malli on hyvin laatikkomainen, tulee olkapäät tipahtamaan neuleen yhdistämisen yhteydessä. Tämän vuoksi hihasta voi tehdä normaalia lyhyemmän, mutta suosittelen vertaamaan hihoja toisen paidan hihoihin! Neulo toinen hiha samoin.


VIIMEISTELY:


Ensimmäiseksi yhdistetään etu- ja takakappaleen olkasaumat. Jätä kaulan kohta vapaaksi, joten yhdistä pelkästään etukappaleen olkapäiden mitta. Tämän jälkeen nosta aplulangalla odottavat silmukat puikolle ja nosta kaulalta ja niskasta silmukat resoria varten, n. 90kpl. Tämän jälkeen neulo 1o1n-resoria 18 kerrosta ja lopuksi päättele löyhästi. käännä halutessasi resori kaksinkerroin sisäpuolelle ja ompele kiinni. Voit myös tehdä pidemmän resorin ja poolokauluksen.


Seuraavaksi kiinnitetään hihat. Aseta hiha tasaisesti hihansuun kohdalle siten, että lisäykset tulevat hihan alle. Ompele hiha kiinni ja kiinnitä huomiota siihen että se jakautuu tasaisesti koko hihansuun matkalle. Päättele langat ja olet valmis!


Jos tulee mitä tahansa kysyttävää, niin jättäkää mulle kommenttia niin autan parhaani mukaan!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

EmmaKoo
EmmaKoo,
Vitsi, mikä neulomishimo mulle tuleekaan aina, kun näkee sun uuden tekeleen ♥︎ Noi ohjeet on ehkä hieman hankalat ihmiselle, joka ei tosiaan ole koskenut puikkoihin sitten yläasteen, mutta ehkä harjoittelen aluksi youtube-videoilla ja aloitan neulomisen syksymmällä! Keep them knits coming ;--)
nouw.com/emmakoo
ReettaPelli
ReettaPelli,
ääk ihana kuulla! <3 Kunhan perustaidot on tuoreessa muistissa niin sitten tän pitäisi onnistua! Tähän neuleeseen tarvii oikeastaan osata vain oikean ja nurjan silmukan, yliveto ja yhteenneulotun kavennuksen ja ton langankierrolla lisäämisen ja tietenkin miten luodaan silmukat ;--) Ja varsinkin Dropsin sivuilta löytyy tosi hyviä opetusvideoita ihan perusteisiin! Ja uskon että kun vaan pääsee alkuun niin sitten se sujuu jo aika hyvin eteenpäin! Usein on niin että kun lukee ohjetta ennen tekemistä se vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin onkaan. Kun tekee ja lukee yhtä aikaa niin se on jotenkin helpompi ymmärtää! Ja ohjeita on varmasti tulossa vaikka millä mitalla, kunhan ehtisin ne aina vaan kirjoittaa ylös haha!
nouw.com/reettapelli
Meira
,

Heippa! Suuri kiitos inspiroivista ja selkeistä ohjeista. Aloitin tekemään elämäni ensimmäsitä villapaitaa ja malliksi valikoitui tää sun Koskue. Teen L kokoista ja aloitin 270 silmukalla, joten nyt olen vähän hukassa sen kanssa kuinka nuo kavennukset ja silmukoiden jaot etu- & takaosaan (ja kaulukseen) olisi hyvä tehdä. Ihanaa jos ehdit vastata ja auttaa!

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Ihana kuulla :---)) ja etu-ja takakappaleen jako on vain puolet ja puolet, eli sun tapauksessa 135 per puoli. Kaulalle jakaisin esimerkiksi 53-29-53 määrillä 😊 Toivottavasti tää auttoi ja saat neuleen valmiiksi!


nouw.com/reettapelli
Emmi,

Moi! Tilasin juuri langat tähän ohjeeseen ja jäin pohtimaan, kun etu- ja takapuoli on erotettu toisistaan, neulotaanko työn nurjaa puolta myös oikein vai nurin?

fashionstatement.fi/rknits-koskue-ohje-hel
ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Kun etu ja takapuoli neulotaan tasona erikseen niin silloin oikealta puolelta neulotaan oikein ja nurjalla puolella neulotaan nurin 😊 tällöin tulee neuleeseen sileä pinta oikealle puolelle!

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli