RKNITS LANKA-ARVOSTELU | MIKÄ LANKA VILLAPAIDAN NEULOMISEEN?

DIY, NEULEOHJEET

Sain mielenkiintoisen toive-postaus idean, nimittäin lanka-arvostelun ja vähän enemmän tietoa mun lempparilangoista ja miten ne kestää käyttöä. Mä rakastan lankoja ja varsinkin uusien lankojen testaamista, mutta aluksi untuvikkona lankamaailmassa oli hankala löytää sopivia lankoja tietynlaisiin neuleisiin. Ohjeissa usein mainitaan mikä lanka niihin kuuluu, mutta etukäteen on vaikea sanoa miltä lanka tuntuu ja miten se käyttäytyy. Tässä postauksessa haluan jakaa kokemuksia mun suosikki langoista. Suunnitteilla mulla on postaus, jossa jaan mun parhaat lankavinkit siihen miten löytää esimerkiksi korvaava lanka ja mitä ominaisuuksia mä katson aina lankaa ostaessa.


* LINKIT ON AFFILIATE LINKKEJÄ

Drops Air kaksinkertaisena


Yksi huomio on pakko antaa lankojen kestävyyden arvioista. Mulla on p-a-l-j-o-n neuleita, mikä tarkoittaa sitä että käyttö kertoja per neule tulee suhteessa paljon vähemmän kuin henkilöllä jolla ei ole niin paljon villapaitoja kuin mulla. Eli vaikka osa näistä neuleista on ollut mulla jo pidemmän aikaa käytössä, ei niillä ole niin monia käyttö kertoja että osaisin sanoa 100% varmuudella miten ne tulee kestämään satoja käyttöjä. Toinen pointti minkä haluan sanoa on se, että villan ominaisuuksiin kuuluu se että se käytössä (varsinkin hankauskohdissa) nyppyyntyy.

Villa nyppyyntyy aina ja se on vain otettava villan luonteena. Mua ei myöskään henkilökohtaisesti pieni nyppyyntyminen haittaa ja en muista että olisin ikinä joutunut siistimään mun neuleita muutamaa satunnaista nyppyä lukuunottamatta jonka oon sormilla nyppäissyt pois. Kannattaakin satsata kunnon villakampaan, jolla villapaidoista saa pidettyä hyvää huolta.


Adlibris felting wool

Adlibris villalanka


Adlibris felting wool* : mun ehdoton lemppari lanka!! Tää on täydellinen lanka paksuihin neuleisiin, koska se on luonteeltaan todella kevyttä minkä vuoksi neuleistakaan ei tule painavia, vaikka paksuja ovatkin. Suurin osa mun paksuista neuleista on tehty tästä langasta ja plussaa tietty myös siitä että tämä on suhteellisen edullinen lanka. Tässä on myös hyvä juoksu, tarkoittaen että kerässä on hyvä määrä lankaa verrattuna siihen, että se on suhteellisen paksua. Tämä on nimensä mukaisesti huovutuslankaa, jonka vuoksi en suosittele konepesua. En tosin pesisi koneessa mitään mun villapaidoista kovinkaan herkästi. Tämä on 100% ja henkilökohtaisesti sanoisin, että tää nyppyyntyy käytössä hyvin maltillisesti. Kainalot ja hihan suut nyppyyntyy ensimmäisenä, mutta koska lanka itsessään on ns. chunky on myös nämä nypyt hyvin helppo siistiä pois. Tällä langalla saa nopeasti tulosta aikaan ja käytän tälle aina 10 puikkoja.

Adlibris villalanka* : Tää on mun mielestä loistava perus villalanka. Lanka on 100% villaa ja mun iholle tää ei kutita laisinkaan. Tää on helppo ja miellyttävä neulottava ja jälki on aina tasaista. Omasta mielestä tää nyppyyntyy todella vähäisesti ja suosittelen tätä kyllä ehdottomasti perus-villaneuleisiin johon kaipaa ns. keskitason paksuista lankaa. Värivalikoima tässä langassa myös erittäin hyvä.


Adlibris Merino soft and quick

Adlibris villalanka ja socki


Adlibris Merino Soft and Quick* : toinen paksumpi lanka josta tykkään. Paljon pehmeämpi ja sileämpi kuin felting wool, mutta se johtuu siitä että tässä on mukana keinokuitua. Koska tässä on keinokuituja mukana, tää ei oo täysin mun lemppari top 3:ssa, mutta jos kaipaa lankaa joka ei varmasti kutita niin tämä on hyvä vaihtoehto. Tämä on myös paljon jämäkämpi kuin felting wool ja soveltuu tän vuoksi erittäin hyvin neuleisiin joihin tulee kuviota. Kuvio pääsee hyvin esille sileämmästä langan pinnasta ja tämä on ehdottomasti todella mukavaa neulottavaa. Langan paksuuden vuoksi tällä saa myös nopeasti tulosta aikaan ja käytän tähän myös koon 10 puikkoja. Tässä on vähän lyhyempi juoksu kuin felting woolissa, joten tätä tarvii grammamääräisesti enemmän kuin sitä. Lopputuloksena tästä tulee todella pehmeä ja chunky neulos, joka on päällä ihanan tuntuinen! Painavampi kuin felting wool. Tässä en oo huomannut nyppyyntymistä juuri lainkaan.


edit: Sain viestiä lukijalta joka oli tätä lankaa käyttänyt, että kastelun jälkeen villapaita oli venähtänyt ja muuttunut "löllöksi" tasokuivauksessa. Joten jos oot tätä lankaa käyttänyt tai miettimässä, en tiedä kannattaako tätä lähteä pesemään vaikka langassa lukee että se on pesun kestävää.


Adlibris Socki* : loistava sukkalanka. Tässä myös mukana vähän keinokuitua mikä tekee siitä kestävämmän varsinkin sukissa. Toimii myös muissa töissä ja neuloin esimerkiksi mun Oslo-villatakin tätä lankaa käyttäen. Edullinen lankavaihtoehto keskipaksulle langalle ja iso värivalikoima. Lopputulos on vähän mun mielestä karheampi kuin villalangassa, mutta yhtä miellyttävää ja tasaista neuloa. Tämä lanka kestävyytensä ansiosta on oivallinen neuleisiin joiden pitää kestää kulutusta, minkä vuoksi tästä voisi esimerkiksi hyvin tehdä villa-bokserit (oon ihan oikeasti suunnitellut tätä, koska mulla jäätyy aina talvisin takapuoli ja reidet ensimmäisenä!) tai hanskat sukkien lisäksi. Tällä on vähän parempi pestävyys kuin 100% villalangalla, joten tää voisi toimi hyvin myös lasten neuleisiin joita voi joutua pesemään useammin.


Adlibris Merino DIY

Knit at home nordic wool


Knit at home Nordic Wool* : Yksi ensimmäisistä langoista minkä ostin ja edelleen mun suosikki. Tän sijaan usein nykyään käytän adlibriksen felting woolia, koska se on halvempaa ja vähän kevyempää, mutta jos haluan tehdä ns. luksus neuleen valitsen tän langan. Tää on paksu ja vähän jämäkämpi 100% villalanka ja toimii loistavasti neuleissa joissa on kuvioneuletta mukana. Yksinkertainen sileä neule näyttää kyllä myös super kauniilta tällä langalla tehtynä koska silmukat erottuu paremmin vs. felting wool jonka lopputulos on vähän pörröisempi. Mun alkuperäinen Ganni-neule on tehty tästä langasta ja ehkä sen vuoksi oon tähän lankaanaina vähän ihastunut. Tämä lanka on käsittelemätöntä luonnonvillaa ja käytössä nyppyyntyy jonkun verran. Tää on tosissaan chunky lanka ja lopputulos on myös paksu!


Adlibris Merino DIY* : Hyvä perus merinovillalanka luonnonvalkoisena. Tämä DIY sarja tarkoittaa sitä, että lankoja ei ole värjätty ja näitä voi käyttää joko sellaisenaan tai värjätä itse kotona. Tämä merinovillalanka löytyy mun Koskue-villapaita ohjeesta ja tykkäsin tän neulomistuntumasta. Lanka on kevyttä ja kestävän tuntuista ja neuloontuu kauniisti ja tasaisesti. Lankana ohuempi kuin adlibriksen villalanka ja koska tämä on vyyhtenä, se tulee keriä ennen kun aloittaa neulomisen. Langan juoksu on tässä hyvä ja lanka on hyvin riittoisaa. Jos kaipaa simppeliä merinovillalankaa niin tämä on loistava vaihtoehto. Neulos on pysynyt kauniin käytössä ja merinovillalle tuttuun tapaan ei nyppyynny. Merinovilla ei myöskään kutita ihoa, vaan on erittäin miellyttävä päällä.


Drops air

Drops Karisma


Drops Air* : tää lanka on yksi mun unelma langoista. Tää on höyhenen kevyttä ja pehmeää ja jos tätä neuloo kaksinkertaisena, niin silloin se soveltuu 10 puikoille ja lopputulos on ihanan paksu. Tämä kaksinkertaisena vastaa suunnilleen felting woolia. Jos neuloo esim 7 puikoilla tätä saa ihanan löyhää neulosta, joka näyttää kivalta varsinkin neuletakeissa. Puikkosuositus tässä on 5, jolloin tulee tiukempaa neulosta. Todella lämmin lanka verrattuna sen paksuuteen ja painavuuteen. Tää on vähän arvokkaampaa lankaa, mutta just nyt alennuksessa eli voisin suositella nappaamaan sitä nyt kokoelmaan jos on ollut ajatuksena. Tässä on myös älyttömän hyvä juoksu, eli yhdestä kerästä riittää todella pitkälle. En oo huomannut yhtään nyppyyntymistä.

Drops Karisma : Neuloin tästä mun kalastajan villapaidan ja ihastuin tähän lankaan totaalisesti! Tämä on aika samantyylinen lanka kuin Adlibriksen villalanka ja näitä voikin käyttää varmaan hyvin toistensa korvaajina. Karisma on mun mielestä himpun verran paksumpaa ja ehkä myös vähän sileämpää kuin adlibriksen villalanka. Tämä on myös 100% villaa ja hyvin perinteinen lanka, joka kestää hyvin myös konepesun (superwash käsitelty), joten siinä mielessä tän ominaisuus on vähän parempi.Lopputuloksena ihana perinteinen villapusero, joka on pehmeä ihoa vasten ja ainakin tähän mennessä kestävän ja nyppyyntymättömän tuntuinen. Vähän hintavampi kuin Adlibriksen, koska myydään vain 50g kerissä.


Drops Alaska

Drops Lace ja Flora


Drops Alaska* : Alaska on Karismaa paksumpi ja pehmeämpi villalanka. Tämä on käsittelemätön lankatyyppi, minkä vuoksi villan ominaisuudet tulee vielä paremmin esille. Alaska on 100% uutta villaa ja villa on pelkästään pesty ennen värjäystä. Tää lanka soveltuu sen vuoksi erittäin hyvin neuleisiin joihin tulee kuviota tai esimerkiksi palmikoita, koska ne pääsee rakenteellisesti loistamaan kauniisti. Tämä on mun mielestä erittäin pehmeää lankaa/lopputulos ja ihanan miellyttävä iholla. Koska kyseessä on käsittelemätön lanka, tätä ei voi pestä pesukoneessa. Tämä lanka on Drops Designin vanhimpia lankoja ja tälle löytyy paljon ohjeita heidän sivuillaan.

Drops Lace* : erittäin ohut ja silkkinen lanka (tässä on silkkiä mukana!), jota oon käyttänyt Floran kanssa kaksinkertaisena lankana. Tällöin toimii loistavasti ja neulojallakaan ei mene koko elämää villapaidan valmiiksi saamiseen. Älyttömän pehmeää lankaa ja lopputulos tästä on vielä pehmeämpi ja kuin silkkiä päällä.

Drops Flora : Toinen ohut lanka, jota suosittelen käyttämään kaksinkertaisena. Lace ja Flora toimii yhdessä kauniisti ja vähän eroava värisävy saa neuleen pinnasta mielenkiintoisen ja elävän. Villan ja alpakan sekoitus on miellyttävä ja erittäin kevyt.Erityismaininnan haluan sanoa vielä toki Novitan langoille, jotka on olleet aina mun go-to lankoja. Norjassa valitettavasti niiden saatavuus on vähän heikompi, joten en oo pitkään heiltä mitään kokeillut. Sen sijaan oon käyttänyt paljon Novitan ohjeita heidän nettisivuiltaan ja niitä voin suositella lämmöllä! Novitan langoista mun lempparit on Nalle* , Isoveli* ja Natura*. Heidän uusi Hygge* lanka näyttää myös täydelliseltä ja sen lisäksi haluaisin testata NovitanNordic Woolia*.


Toivottavasti tästä postauksesta on iloa lankojen ostossa ja erilaisiin lankoihin tutustumisessa! Haluaisin mielelläni kuulla, että mikä on sun lempparilanka? Seuraavass lanka-vinkki postauksessa puhun enemmän siitä että miten valita korvaava lanka, mikä on lankan juoksu, paksuus ja miten valita oikean kokoinen puikko langalle.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229