RKNITS NEULEOHJE | PERINTEINEN ISLANTILAINEN KALASTAJAN VILLAPAITA

DIY, NEULEOHJEET

Oon saanut muutamia kyselyitä tästä villapaidasta ja sen ohjeesta, mutta ohje jota oon itse käyttänyt löytyy vain norjaksi, enkä oo löytänyt vastaavaa suomeksi (ilmaiseksi) missään. Koska ohje on ilmainen netissä, päätin että se tuskin on iso rikos, jos sen suomennan ja jaan blogin puolella. Alkuperäiseen ohjeeseen pääsee täältä. Eli tosiaan ohje ei oo mun itse keksimä, pelkästään suomentama. Mä neuloin tän käyttäen Drops Designing Karisma lankaa ja se toimii tässä loistavasti! Tähän työhön kannattaa varata jonkin verran työtunteja, koska kuvion neulominen on hitaampaa kuin sileän työn tekeminen, mutta kun tähän rytmiin pääsee sisälle niin tulosta alkaa syntyä nopeasti!

Tää neule on ollut mun haavelistalla jo pitkään ja mun mielestä mikään ei voita tätä perinteistä kuviointia! Päätin tehdä tän perinteisesti valkoisella pohjalla, mutta tää näyttää varmasti upealta myös muun värisenä.

Tarvikkeet:

80cm (koko 3 resoria varten ja 4 sileään neuleeseen) ja 40 cm kierrepuikot (koko 3)
sukkapuikot (koko 3 resoria varten ja 4 sileään neuleeseen)

Jos jaksaa tehdä resorin tarpeeksi tiukalla, niin 3 koon puikkoja ei silloin tarvitse.


Koot: S (M) L (XL) XXL

valmiin työn mitat:

leveys 89 (94) 104 (115) 125 cm

pituus: 68 (70) 72 (74) 76 cm

hihan pituus: 47 (48) 49 (50) 52 cm


LANKA: DROPS design Karisma

Valkoinen 11 (11) 12 (13) 14 kerää

Mustanharmaa 5 (6) 6 (7) 7 kerää


Tilasin Karismaa vastaavat määrät mutta mulla jäi molemmista keristä reippaasti lankaa ylitse. Osittain toki siitä syystä, että tein vähän lyhyemmän mallisen paidan, joten jos haluaa pitkän mallin niin kannattaa tilata tämän määrän mukaan. Alla olevasta kuvasta näkyy hyvin, että tää on juuri sopivan laatikkomainen mun päällä, muttei mitenkään älyttömän ison kokoinen. Cropattu mitta toki auttaa myös tässä!

Villapaita neulotaan alhaalta ylös yhtenä putkilona kaulaan asti. Työhön ei neulomisvaiheessa tehdä ollenkaan hihanreikiä, vaan ne lisätään valmiiseen työhön ompelemalla ja leikkaamalla. Tällä tavalla työ on nopeampi tehdä, koska on mahdollista tehdä suljettua neuletta kaulalle asti. Hihat neulotaan myös alhaalta ylös suljettuna neuleena ja lisätään ompelemalla hihansuihin. Tein tän itse koossa L, koska mun mielestä vilapaidat on parhaita vähän rennon kokoisina. Omani tein vähän lyhyemmän mallisena kuin ohjeessa neuvotaan, joten suosittelen tarkkailemaan pituutta, koska jos tekee ohjeen mukaisen pituuden tästä tulee aika pitkä villapaita.


Resorin raitakuvio (1o1n)

6 kierrosta värillä 1
1 kierros värillä 2
1 kierros värillä 1
1 kierros värillä 2
6 kierrosta värillä 1


VARTALO
Luo 204 (216) 240 (264) 288 silmukkaa värillä 1 koon 3 kierrepuikoille (80cm) ja neulo resorin kuvio (yllä). Lisää merkkilanka molemmille sivuilla siten että etu- ja takapuolella on yhtä paljon silmukoita 102 (108) 120 (132) 144. Vaihda koon 4 kierrepuikkoon ja neulo kuviota ohjeen mukaan kunnes työ on 60 (62) 64 (66) 68 cm. Kuvio on 12 silmukkaa ja sitä toistetaan. Villapaidasta voi tehdä oman maun mukaan hieman lyhyemmän kuin tässä ohjeessa. Ohje on miesten villapaita ohjeesta suomennettu, joten itse esimerkiksi jätin pituuden vähän lyhyemmäksi. Päättele sitten keskimmäiset 20 (22) 24 (26) 28 silmukkaa etupuolella kaula-aukkoa varten ja jatka työn neulomista edes takaisin. (eli tästä lähtien työssä neulotaan oikea ja nurja kerros siten kuin neulottaisiin tasoa)

Kavenna 3,2,1,1,1 silmukkaa kaula-aukon molemmin puolin joka toisella kerroksella. Jatka kunnes työn pituus on 68 (70) 72 (74) 76 cm ja päättele sitten kaikki silmukat. Kannattaa mitata sopiva olkapään pituus toisesta villapaidasta ja verrata siihen.


HIHAT
Luo 48 (48) 52 (56) 56 silmukkaa koon 3 sukkapuikoille ja neulo resorin kuvio. Vaihda koon 4 sukkapuikkoihin ja neulo yksi kierros oikeaa lisäten tasaisesti samalla silmukoita siten että niiden määrä nousee 54 (56) 58 (60) 64. Jatka kuvion mukaan neulomista. Lisää merkki kierroksen alku kohtaan (hihan alaosa) ja lisää kaksi silmukkaa ennen sitä joka 2,5. (2,5.) 3. (2,5.) 2,5. cm kunnes puikoilla on yhteensä 84 (84) 90 (96) 96 silmukkaa. Neulo kunnes työn pituus on 47 (48) 49 (50) 52 cm. Päättele silmukat ja neulo toinen hiha samoin. (suosittelen mittaamaan pituutta omaan käteen sopivaksi. Huom! Villapaidan olkapää on ns laatikkomallinen joten hiha alkaa hieman olkapäätä alempaa)KOKOAMINEN JA KAULARESORI

Asettele hihat vartalokappaleen yläreunaan (siihen mihin hihat liitetään) siten että ne asettuvat tasaisesti ja kierroksen alkamiskohta on kainalossa. Merkitse vartalokappaleeseen hihalle tarvittava pituus+leveys ringiksi esimerkiksi toisen värisellä langalla käsin ommellen. Ompele ompelukoneella tämän merkityn kohdan päältä ensin siksak-ompeleella ja sitten suoralla ompeleella. Ompeleiden väliin tulee jäädä noin 2cm (katso kuva). Sen jälkeen keskelle jäävä alue leikataan auki ja hiha ommellaan kiinni vartalokappaleeseen tähän aukkoon. Ompele olkapäät kiinni.


KAULARESORI: Nosta yhteensä 98 (102) 104 (106) 108 silmukkaa kaulalta koon 3 lyhyille kierrepuikoille (etupuoli joka pääteltiin aikaisemmin sekä sivuilta ja niskasta tasaisesti). Neulo ensin resorin kuvio (1o1n) ( 15 kierrosta) ja sen jälkeen neulo noin 20 kierrosta (1o1n) resoria värillä 1 kunnes kaularesori on tarpeeksi pitkä siihen, että sen voi kääntää kaksinkerroin. Päättele resori ja käännä se kaksinkerroin sisäpuolelle. Ompele kiinni sisäpuolelta ja päättele kaikki irtolangat.


Viimeiseksi tämä villapaita kannattaa höyryttää, jotta kuvio silenee ja aukenee kauniiksi. Höyryttäminen onnistuu parhaiten siten, että laittaa villapaidan silityslaudalle ja laittaa silitysraudan kevyelle lämmölle. Tämän jälkeen ota keittiöliina/harso ja kastele se kauttaaltaan vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois ja asettele se villapaidan päälle. Tämän jälkeen silitä tämä kostea liina villapaidan päällä, jolloin siitä pääsee höyryt paitaan. Toista liinan kastelua sitä mukaan kun etenet eri osioihin. Kun pitää liinaa välissä, neulos ei vaurioidu ja höyrytys on hyvin intensiivinen. Villapaidan höyryttäminen on ns. hoitoaine joka viimeistelee neuloksen kauniin näköiseksi ja auttaa sitä säilyttämään muotonsa. Joten älä skippaa tätä vaihetta!

Teidän että tämä ompelu ja leikkausvaihe kuulostaa pelottavalta ja olin itse myös aika jännittynyt sitä tehdessä. Yritin selittää sen mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta uskon että se aukeaa vasta siinä vaiheessa kun sitä on tekemässä. Youtubesta löytyy myös ohjeita neuleiden "leikkaamiseen" esimerkiksi tämä ja tämä. Tärkeintä on se, että luo suljetun ringin johon hiha mahtuu sisälle. Kun tämän ringin ompelee suljetuksi neule ei lähde purkautumaan! Jos saatavilla ei ole ompelukonetta, niin tämä onnistuu myös käsin ommellen. Tällöin tietenkin tulee olla extra huolellinen.


Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä! Ja vielä pari sanaa tästä nimestä, koska en oo täysin varma mikä tän oikea suomenkielinen nimi olisi. Norjaksi tätä sanotaan "Islender" villapaidaksi, eli Islantilaiseksi ja oon sitä mieltä että tää on se perinteinen kalastajan villapaidan kuvio, joten siksi nimesin tän ohjeen tällä tapaa!

Likes

Comments

Write a comment...
IP: 82.99.3.229