RKNITS NEULEOHJE | PERINTEINEN ISLANTILAINEN KALASTAJAN VILLAPAITA

Oon saanut muutamia kyselyitä tästä villapaidasta ja sen ohjeesta, mutta ohje jota oon itse käyttänyt löytyy vain norjaksi, enkä oo löytänyt vastaavaa suomeksi (ilmaiseksi) missään. Alkuperäiseen ohjeeseen pääsee täältä. Eli tosiaan ohje ei oo mun itse keksimä, pelkästään suomentama. Mä neuloin tän käyttäen Drops Designing Karisma lankaa ja se toimii tässä loistavasti! Tähän työhön kannattaa varata jonkin verran työtunteja, koska kuvion neulominen on hitaampaa kuin sileän työn tekeminen, mutta kun tähän rytmiin pääsee sisälle niin tulosta alkaa syntyä nopeasti!

Tää neule on ollut mun haavelistalla jo pitkään ja mun mielestä mikään ei voita tätä perinteistä kuviointia! Päätin tehdä tän perinteisesti valkoisella pohjalla, mutta tää näyttää varmasti upealta myös muun värisenä.

Tarvikkeet:

80cm (koko 3 resoria varten ja 4 sileään neuleeseen) ja 40 cm kierrepuikot (koko 3)
sukkapuikot (koko 3 resoria varten ja 4 sileään neuleeseen)

Jos jaksaa tehdä resorin tarpeeksi tiukalla, niin 3 koon puikkoja ei silloin tarvitse.


Koot: S (M) L (XL) XXL

valmiin työn mitat:

leveys 89 (94) 104 (115) 125 cm

pituus: 68 (70) 72 (74) 76 cm

hihan pituus: 47 (48) 49 (50) 52 cm


LANKA: DROPS design Karisma

Valkoinen 11 (11) 12 (13) 14 kerää

Mustanharmaa 5 (6) 6 (7) 7 kerää


Tilasin Karismaa vastaavat määrät mutta mulla jäi molemmista keristä reippaasti lankaa ylitse. Osittain toki siitä syystä, että tein vähän lyhyemmän mallisen paidan, joten jos haluaa pitkän mallin niin kannattaa tilata tämän määrän mukaan. Alla olevasta kuvasta näkyy hyvin, että tää on juuri sopivan laatikkomainen mun päällä, muttei mitenkään älyttömän ison kokoinen. Cropattu mitta toki auttaa myös tässä!

Villapaita neulotaan alhaalta ylös yhtenä putkilona kaulaan asti. Työhön ei neulomisvaiheessa tehdä ollenkaan hihanreikiä, vaan ne lisätään valmiiseen työhön ompelemalla ja leikkaamalla. Tällä tavalla työ on nopeampi tehdä, koska on mahdollista tehdä suljettua neuletta kaulalle asti. Hihat neulotaan myös alhaalta ylös suljettuna neuleena ja lisätään ompelemalla hihansuihin. Tein tän itse koossa L, koska mun mielestä vilapaidat on parhaita vähän rennon kokoisina. Omani tein vähän lyhyemmän mallisena kuin ohjeessa neuvotaan, joten suosittelen tarkkailemaan pituutta, koska jos tekee ohjeen mukaisen pituuden tästä tulee aika pitkä villapaita.


Resorin raitakuvio (1o1n)

6 kierrosta värillä 1
1 kierros värillä 2
3 kierrosta värillä 1
1 kierros värillä 2
6 kierrosta värillä 1


VARTALO
Luo 204 (216) 240 (264) 288 silmukkaa värillä 1 koon 3 kierrepuikoille (80cm) ja neulo resorin kuvio (yllä). Lisää merkkilanka molemmille sivuilla siten että etu- ja takapuolella on yhtä paljon silmukoita 102 (108) 120 (132) 144. Vaihda koon 4 kierrepuikkoon ja neulo kuviota ohjeen mukaan kunnes työ on 60 (62) 64 (66) 68 cm. Kuvio on 12 silmukkaa ja sitä toistetaan. Villapaidasta voi tehdä oman maun mukaan hieman lyhyemmän kuin tässä ohjeessa. Ohje on miesten villapaita ohjeesta suomennettu, joten itse esimerkiksi jätin pituuden vähän lyhyemmäksi. Päättele sitten keskimmäiset 20 (22) 24 (26) 28 silmukkaa etupuolella kaula-aukkoa varten ja jatka työn neulomista edes takaisin. (eli tästä lähtien työssä neulotaan oikea ja nurja kerros siten kuin neulottaisiin tasoa)

Kavenna 3,2,1,1,1 silmukkaa kaula-aukon molemmin puolin joka toisella kerroksella. Jatka kunnes työn pituus on 68 (70) 72 (74) 76 cm ja päättele sitten kaikki silmukat. Kannattaa mitata sopiva olkapään pituus toisesta villapaidasta ja verrata siihen.


HIHAT
Luo 48 (48) 52 (56) 56 silmukkaa koon 3 sukkapuikoille ja neulo resorin kuvio. Vaihda koon 4 sukkapuikkoihin ja neulo yksi kierros oikeaa lisäten tasaisesti samalla silmukoita siten että niiden määrä nousee 54 (56) 58 (60) 64. Jatka kuvion mukaan neulomista. Lisää merkki kierroksen alku kohtaan (hihan alaosa) ja lisää kaksi silmukkaa ennen sitä joka 2,5. (2,5.) 3. (2,5.) 2,5. cm kunnes puikoilla on yhteensä 84 (84) 90 (96) 96 silmukkaa. Neulo kunnes työn pituus on 47 (48) 49 (50) 52 cm. Päättele silmukat ja neulo toinen hiha samoin. (suosittelen mittaamaan pituutta omaan käteen sopivaksi. Huom! Villapaidan olkapää on ns laatikkomallinen joten hiha alkaa hieman olkapäätä alempaa)KOKOAMINEN JA KAULARESORI

Asettele hihat vartalokappaleen yläreunaan (siihen mihin hihat liitetään) siten että ne asettuvat tasaisesti ja kierroksen alkamiskohta on kainalossa. Merkitse vartalokappaleeseen hihalle tarvittava pituus+leveys ringiksi esimerkiksi toisen värisellä langalla käsin ommellen. Ompele ompelukoneella tämän merkityn kohdan päältä ensin siksak-ompeleella ja sitten suoralla ompeleella. Ompeleiden väliin tulee jäädä noin 2cm (katso kuva). Sen jälkeen keskelle jäävä alue leikataan auki ja hiha ommellaan kiinni vartalokappaleeseen tähän aukkoon. Ompele olkapäät kiinni.


KAULARESORI: Nosta yhteensä 98 (102) 104 (106) 108 silmukkaa kaulalta koon 3 lyhyille kierrepuikoille (etupuoli joka pääteltiin aikaisemmin sekä sivuilta ja niskasta tasaisesti). Neulo ensin resorin kuvio (1o1n) ( 15 kierrosta) ja sen jälkeen neulo noin 20 kierrosta (1o1n) resoria värillä 1 kunnes kaularesori on tarpeeksi pitkä siihen, että sen voi kääntää kaksinkerroin. Päättele resori ja käännä se kaksinkerroin sisäpuolelle. Ompele kiinni sisäpuolelta ja päättele kaikki irtolangat.


Viimeiseksi tämä villapaita kannattaa höyryttää, jotta kuvio silenee ja aukenee kauniiksi. Höyryttäminen onnistuu parhaiten siten, että laittaa villapaidan silityslaudalle ja laittaa silitysraudan kevyelle lämmölle. Tämän jälkeen ota keittiöliina/harso ja kastele se kauttaaltaan vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois ja asettele se villapaidan päälle. Tämän jälkeen silitä tämä kostea liina villapaidan päällä, jolloin siitä pääsee höyryt paitaan. Toista liinan kastelua sitä mukaan kun etenet eri osioihin. Kun pitää liinaa välissä, neulos ei vaurioidu ja höyrytys on hyvin intensiivinen. Villapaidan höyryttäminen on ns. hoitoaine joka viimeistelee neuloksen kauniin näköiseksi ja auttaa sitä säilyttämään muotonsa. Joten älä skippaa tätä vaihetta!

Teidän että tämä ompelu ja leikkausvaihe kuulostaa pelottavalta ja olin itse myös aika jännittynyt sitä tehdessä. Yritin selittää sen mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta uskon että se aukeaa vasta siinä vaiheessa kun sitä on tekemässä. Youtubesta löytyy myös ohjeita neuleiden "leikkaamiseen" esimerkiksi tämä ja tämä. Tärkeintä on se, että luo suljetun ringin johon hiha mahtuu sisälle. Kun tämän ringin ompelee suljetuksi neule ei lähde purkautumaan! Jos saatavilla ei ole ompelukonetta, niin tämä onnistuu myös käsin ommellen. Tällöin tietenkin tulee olla extra huolellinen.


Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä! Ja vielä pari sanaa tästä nimestä, koska en oo täysin varma mikä tän oikea suomenkielinen nimi olisi. Norjaksi tätä sanotaan "Islender" villapaidaksi, eli Islantilaiseksi ja oon sitä mieltä että tää on se perinteinen kalastajan villapaidan kuvio, joten siksi nimesin tän ohjeen tällä tapaa!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Anna
,
Hei! Teitkö paidassa langan sitomiset pitkissä juoksutuksissa? 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! En itseasiassa tehnyt vaan ns kiersin sitä juoksevaa lankaa neulottavan langan mukaan aina satunnaisesti että se jäi ns väliin ja pidin vaan huolta ettei se lanka kiristy liian kireäksi väleissä. 🤗 Tässä ei kuitenkaan niin pitkiä juoksutuksia ollut loppujenlopuksi!
nouw.com/reettapelli
Emilia
,
Oon etsinyt ohjetta tähän paitaan pitkään, en vain tiennyt mikä sen nimi on niin oli hieman haastavaa haha. Ukillani oli tällainen aina päällä eläessään ja aion itselleni moisen tehdä kunhan puikot muilta töiltä vapautuvat. Ihanaa kun löysin tämän!
ReettaPelli
ReettaPelli,
Heh se vähän vaikeuttaa etsintöjä jos ei tiedä nimeä! :--D Mutta onneksi nyt tärppäsi! Ihana kuulla, että aioit tällä ohjeella tehdä itsellesi samanlaisen <3
nouw.com/reettapelli
Anonyymi
,
Itse asiassa se _on_ rikos. Sinulla ei ole tekijänoikeutta ko. ohjeeseen eikä siten myöskään oikeutta kääntää tai jakaa ohjetta.
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei, "Tekijänoikeus suojaa itsenäistä ja omaperäistä ilmaisua. Tieto tai idea itsessään ei ole suojattu. Käsityöohjeet ovat käytännössä yleensä tietoa: ohje siitä, miten tehdään tietynlainen käsityötuote, esim. neulotaan tai ommellaan jokin vaate. Käsityöohje itsessään ei siten yleensä ole tekijänoikeuden suojaama teos. Ohje on voitu kirjoittaa sellaiseen muotoon (esim. kirja, lehtiartikkeli tai blogikirjoitus), että kirjoitus on tekijänoikeuden suojaama teos. Mutta silti siitä ilmenevät ohjeet (tieto) käsityön tekemiseen eivät ole tekijänoikeuden suojaamia teoksia." näin kerrotaan https://skytry.fi/2019/kasitoiden-tekijanoikeuksista/ jonka perusteella olen päätökseni ohjeen jakamiseen tehnyt. Ja koska olen ohjetta muokannut alkuperäisestä ohjeesta, on se periaatteessa "uusi ohje" ja olisin voinut jättää kokonaan mainitsematta alkuperäisen ohjeen lähteen. Toivottavasti tämä selvensi asiaa ja kiitos kommentistasi 😊
nouw.com/reettapelli
m
,
Upea lopputulos! Millaista tää sun käyttämä lanka on verrattuna 7 veljekseen paksuudeltaan, onnistuisikohan sillä tämä ohje?
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos! Hmm en ole hetkeen 7 veljeksellä tehnyt joten sen paksuus ei ole niin tuoreessa muistissa, mutta luulen että nämä on itseasiassa aika samanlaisia paksuudeltaan. 7 veljestä voi ehkä olla himpun verran ohuempaa kuin tämä, mutta uskoisin että tää ohje toimis loistavasti myös sillä langalla. Jos tuntuu että tulee liian pieni niin sitten voi aina tehdä koon isomman/lisätä lisää silmukoita!
nouw.com/reettapelli
Janina
,

Oon vähän myöhään löytänyt sun ohjeen, mutta tiedustelen seuraavaa: teen tätä neuletta toisella tapaa enkä leikkaa neuleeseen hihansuita jälkeenpäin. Mutta olisiko sulla kertoa, kuinka iso tuo hihansuu on senttimetreinä, kun neule on tasona? Tietäisin, missä kohtaa vaihdan taktiikkaa.

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Mun hihansuu on n 23cm pitkä 😊

nouw.com/reettapelli
Selja
,

Hei! Mitä luulet sopisiko tämä villapaita myös miehille? Mietin jos poikaystävälleni neuloisin 😊 Ja osaatko sanoa kuinka iso kannattaa neuloa, jos hänen vaatekokonsa on normaalisti M-L, olisko sit XL?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Ehdottomasti! 😊) Tää on ihan unisex malli, joten toimii loistavasti myös miehille! hmm mietin tota kokoa, itse tosiaan tein ton L koon ja sanoisin että se menis varmasti hyvin myös mun normaalisti M-kokoa käyttävälle poikaystävälle hyvin leveyssuunnassa (mun oman tein vaan vähän lyhyempänä). Mä tykkään itse aika isoista neuleista, niin sen takia toi mun kokovalinta itselle saattaa hämätä :--D Eli tekisin varmaan joko L tai XL sun tapauksessa riippuen vähän siitä haluaako neuleesta kuinka istuvan!
nouw.com/reettapelli
Kati
,

Hei! Kiitos kivan ohjeen suomentamisesta! Tekisin juuri samanvärisen pojalleni, ja jäin pohtimaan, onko tuo mustanharmaa Karisma-langan värinä tummanharmaa mix16 vai koksinharmaa mix53, vai kenties vielä jokin muu? Valkoinen on varmaan valkoinen uni colour19.

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Toi tummanharmaa on tuo väri 53 eli koksinharmaa! ja valkoinen on se 19 😊
nouw.com/reettapelli
Anja
,

Hei pystyyköhän tän tekemään Drops merino extra fine langalla? 😊

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! joo ehdottomasti 😊 Ne näyttää olevan täysin samanpaksuisia ja yhtä pitkä juoksu molemmissa, niin uskon että Merino extra fine toimii loistavasti tässä!

nouw.com/reettapelli
Essi
,

Mietin tämän tekemistä, mutta onnistuisikohan niin, että jättää hihoille jo valmiiksi aukot, jotta liittäminen olisi helmpompaa eikä tarvitsisi leikata lopussa aukkoja🤔

ReettaPelli
ReettaPelli,

Toki sekin onnistuu! 😊 Silloin joutuu tosiaan vain neulomaan sitten tasona etu ja takapuolet erikseen

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli