RKNITS OSLO | HELPPO VILLATAKKI NEULEOHJE

Jes vihdoinkin uuden RKnits neuleohjeen aika! Oon tätä ohjetta työstänyt muiden projektien lomassa, mun heikkoutena on vähän se, että innostuessa jostain uudesta ohjeesta on mun pakko päästä testaamaan sitä heti eikä myöhemmin. Tän vuoksi sitten vanhat projektit venyy, kun yhtäkkiä kesken onkin viisi eri neuletta!

Tällä kertaa vuorossa on ohje helppoon villatakkiin! Mulle ennestään villatakit tuntui olevan vähän sellainen projekti joka tuntui liian monimutkaiselta kaikkine kavennuksineen ja eri osineen ja en oikein löytänyt sellaista ohjetta jota olisin halunnut alkaa kokeilemaan. Joten itselle tyypillisesti tein sitten ihan itse. Lueskelin monia eri villatakki neuleohjeita ja tuntui että mikään niistä ei ollut juuri sellainen kuin mulla oli toiveissa. Mahdollisimman suoraviivainen ja minimalistinen. Vaikka mulla on taitoa neuloa jo monimutkaisempiakin ohjeita, mun heikkoutena on vähän se, etten jaksa seurata pikkutarkasti ohjetta vaan tykkään tehdä rennolla otteella. Joten siksi syntyi tämä yksinkertainen neulottu villatakki!


Halusin ehdottomasti myös jakaa blogin puolella helpon neuletakin ohjeen, jonka aloittelijakin voisi tehdä. Tämän vuoksi toteutin tän neuletakin paloina, jolloin työ pysyy yksinkertaisena ja helppotekoisena. Tässä ohjeessa siis neulotaan kaksi etupuolta, takapuoli ja hihat erikseen ja lopuksi kaikki yhdistetään saumoista. Toteutin oman villatakkini ainaoikealla neuloksella (tasona neulottaessa molemmat puolet neulotaan oikein, kun perinteisesti tehdään toinen puoli oikeaa ja toinen nurjaa kun halutaan sileä neuleen pinta), jolloin neuleen pinnasta tulee vähän mielenkiintoisempi. Sileät neuleet on toki kauniita, mutta koska villatakki on muuten todella minimalistinen, on kiva että itse neulos on vähän mielenkiintoisempi. Tän villatakin voi toki neuloa myös siten, että oikeasta puolesta tulee sileä. Tällöin oikea puoli neulotaan oikein ja takaisin tullessa nurja puoli neulotaan nurjaa. Huomioitavaa on se, että ainaoikein neulos on toki nopeampaa tehdä kuin nurja puoli.

Lanka: Adlibris Socki, tähän ohjeeseen mulla meni 6 kerää

Puikot: 4,5 koossa pyöröpuikot 80cm ja 40cm (kaikki voi toki neuloa 80cm puikolla mutta hihoissa on miellyttävämpää neuloa vähän lyhyemmällä mitalla). Resoriin voi halutessaan käyttää 3,5 kokoisia puikkoja, jolloin siitä tulee tiheämpi.

Neuleen mitat: pituus 47cm, leveys 64cm,

Sanoisin että tämä on kooltaan noin M, mulle sopivasti oversized. Jos haluaa tehdä pienemmän koon suosittelen tekemään n 10 silmukkaa pienemmän ja suurempaan kokoon lisäisin n 10 silmukkaa. Pahoittelut siitä, että mun ohjeissa ei ole aina informaatiota useampiin kokoihin, mutta tämä johtuu siitä ettei mulla ole resursseja testata ohjetta monessa eri koossa ennen sen julkaisua. 10 silmukkaa mun käsialalla on noin 5cm lisää leveyttä.


OHJE LADATTAVANA PDF:NÄ TÄÄLLÄTyöstä yleisesti: Villatakki neulotaan tasona ja aina oikeaa, jolloin neuleen pinnasta tulee eläväinen ja lopputuloksesta mielenkiintoinen. Villatakin osat neulotaan erikseen ja lopuksi neule kootaan yhteen. Jos haluaa resorista erityisen napakan, kannattaa se tehdä numeroa pienemmällä puikolla, mutta tämä ei ole pakollista. Koska neule on ns. laatikkomainen, on siinä pudotetut olkapäät. Hiha ei siis yllä täysin olkapäälle, vaan alkaa olkapään alapuolelta. Tällöin itse hiha kappaleen ei tarvitse olla täysmittainen olkapäälle, vain vähän lyhyempi riittää.


Vartalo neulotaan kolmessa osassa, takaosa ja kaksi etupuolta. Jos neuloo ainaoikeaa, niin ei tarvitse huolehtia siitä että osista tulee toistensa peilikuvat koska molemmat puolet on identtiset. Mutta jos teet sileää neuletta, tulee etupuolien olla toistensa vastakohdat.

Takaosa: luo 100 silmukkaa ja aloita 1o1n joustinneuleella. Jatka resoria kunnes se on 12cm pitkä ja sen jälkeen neulo aina oikeaa. Jatka ainaoikeaa kunnes työ on 43cm pitkä. Päätä sen jälkeen silmukat löyhästi.


etupuoli: Luo 50 silmukkaa ja aloita 1o1n joustinneuleella. Jatka resoria kunnes se on 12cm pitkä ja sen jälkeen neulo aina oikeaa. Kun kappaleen korkeus on noin 27cm (tai oman mieltymyksen mukaan, mitä alempaa viistoittamisen aloittaa sitä avonaisempi neuleesta tulee), aloita pääntien viistotus: neulo oikean puolen kerrosta, kunnes etureunassa (= vasen reuna) on jäljellä 3 s, neulo 2 s oikein yhteen ja 1 o. Toista kavennukset 1,5 cm:n välein (eli joka toisella kerroksella) vielä 17 kertaa. Eli joka kavennus kerralla kavennus tehdään siten, että 1 silmukka jää reunaan normaalisti. Tällöin kappale kapenee viistosti ja tasaisesti.

Kun kappaleen korkeus on 35cm, päätä kädentietä varten oikeassa reunassa 10 silmukkaa. Nämä kaksi yllä olevaa vaihetta tapahtuu ns. samaan aikaan, joten pääntien kavennuksia tehtäessä on hyvä pitää silmällä missä vaiheessa tulee hihansuun kavennus. Kun koko kappaleen pituus on 46cm, päätä silmukat. Mulla ainakin pääntien kavennukset jatkui melkein loppuun asti, viimeisen kavennus kerroksen jälkeen tein vielä normaalisti kaksi kerrosta. Mitä pidemmälle kavennuksia tekee, sitä avonaisempi kaula-aukosta tulee.

Toista toinen etupuoli samaan tapaan.


hiha: hiha neulotaan tasona. luo 50 silmukkaa ja aloita 1o1n joustinneuleella. Jatka resoria kunnes se on 12cm pitkä ja sen jälkeen neulo aina oikeaa. Ensimmäisellä kerroksella resorin jälkeen lisää tasavälein 8 silmukkaa. Jatka tasona kunnes hihan pituus on cm 49cm (suosittelen mittaamaan omaan käteen sopivaa pituutta). Sen jälkeen päättele löyhästi.

Kokoaminen: kun kaikki osat on valmiina yhdistetään ne villatakiksi neulalla ja langalla tai virkkuukoukulla. Mä käytin neulaa ja lankaa ja liitin neuloksen uloimmista silmukoista yhteen. Mä tein siten, että ensin kokosin hihan putkiloksi, jonka jälkeen kokosin etu ja takapuolen yhdeksi kappaleeksi, johon viimeiseksi liitin hihat kainaloihin.

Alapuolella olevista kuvista hahmottaa hyvin minkälaiset osat näistä eri kappaleista muodostuu:

Tuttuun tapaan jättäkää kommenttia jos kaipaatte johonkin kohtaan apua, tai ottakaa muhun instan puolella yhteyttä @reettapelli. Ja erittäin mielelläni näkisin jos innostutte tätä ohjetta kokeilemaan #rknitsoslo

Tykkää-merkinnät

Kommentit

escali
escali,
Love this outfit, so cozy yet minimalistic and cute!
nouw.com/escali
ReettaPelli
ReettaPelli,
thank you! <3 usually the simple outfits are the best!
nouw.com/reettapelli
Eija
,
Moi! Näin kolmekymppisenä innostuin neulomaan sitten peruskoulun, ai että! Mistä kohtaa mitattuna takaosan leveys on tuo ilmoittamasi 64cm? Osaatko heittää takaosan resorin leveydestä faktaa tai arviota? Itsellä 5cm resoria valmiina ja pohdituttaa, jääkö neule liian kapeaksi..
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Ihana kuulla, että oot innostunut myös! :--))) Toi 64 cm on suunnilleen siitä keskivaiheilta, mittasin juuri äsken mun resorin ja sen leveys on mulla n 50cm! Eli resori on huomattavasti kapeampi kuin vartalo-osa, joten luultavasti myös sulla on ok leveys!
nouw.com/reettapelli
Henna
,
Hei jos tekisin tän vähän chunkymmaksi esim felting wool langalla ja 10 kokosilla puikoilla niin mitä arvelisit esim silmukoiden määräksi mitä luodaan?
ReettaPelli
ReettaPelli,
hmm vaikea sanoa näin kylmiltään, kannattaa ehkä katsoa noista ohjeista silmukkamäärä jotka oon tehnyt tolla felting woolilla (https://nouw.com/fashionstatement/rknits-original-1-diy-ohje-helppoon-vill-32989699) ja niiden leveys, josko se riittäisi villatakkiin. Villatakkihan periaatteessa on villapaita joka on vain edestä auki, joten samaa silmukkamäärää voi suurinpiirtein soveltaa tähän. Toki jos haluaa ns. chunkyn ja löysän villatakin, niin siihen kannattaa lisätä eteen ja taakse n. 10 silmukkaa.
nouw.com/reettapelli
milla
,
heiii:) kuinka monta silmukkaa etukappaleeseen jää tonne olkapäälle? Tein mielestäni ohjeen mukaan ilman mitään omia sovelluksia, mutta tuntuu ettei mulla oo riittävästi olkasaumassa silmukoita 🤔 joku tässä mun versiossa mättää mutten keksi mikä
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Jos oot aloittanut 50 silmukalla ja tehnyt 17 kavennuskertaa viistoitukseen ja kaventanut 10 silmukkaa kainaloon niin olkapäälle pitäs jäädä silloin 23 silmukkaa 😊 toivottavasti selviää missä kohtaa mättää! 🤗
nouw.com/reettapelli
Sonja
,

Hei! Oliko sulla minkä värinen tuo adlibriksen socki-lanka tässä ohjeessa? 😊 Ihana villatakki niin pitää tehdä itselle juuri samanmoinen!

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Värin nimi on Dark Grey Melange, eli se tumman harmaa 😊 Ihana kuulla<3

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli