rknits pieni lankaopas | miten löytää korvaava lanka


Saan usein kyselyitä mun villapaita ohjeisiin siitä, että voisiko tämän villapaidan tehdä tällä langalla tai että mitä pitää ottaa huomioon lankoja valitessa villapaitaan. Langan valitseminen ja langan ominaisuuksien ymmärtäminen on hyvin oleellinen osa villapaidan onnistumista ja valitettavasti langan vaihtaminen on usein vähän riskipeliä jos ei osaa ottaa huomioon paria seikkaa. Kirjoitin jokin aika sitten lanka-arvostelun, jossa jaoin mun kokemuksia eri langoista joita oon käyttänyt, joten jos kaipaa inspiraatiota lankoihin niin suosittelen lukemaan sen! Tässä postauksessa haluan lankamerkkien sijaan keskittyä langan ominaisuuksiin ja siihen miten ne vaikuttaa neulomiseen.


Heti alkuun haluan mainita sen, että lankojen vaihtaminen mun ohjeisiin on tietenkin täysin OK ja mielelläni annan yleispäteviä vinkkejä siihen mitä kannattaa ottaa huomioon jos vaihtaa lankaa tiettyyn ohjeeseen. Se mitä mä valitettavasti en voi tietää on tarkat silmukka määrät erikokoiselle langalle tai puikoille tai minkä verran lankaa tarvitsee. Neulomisessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, puikonkoko vaikuttaa siihen minkälainen lopputulos langalla tulee, langan paksuus vaikuttaa neuleen kokoon kuin myös oma käsiala vaikuttaa puikkokokoon ja lopputulokseen.


Sopiva lanka on niin tärkeä mun mielestä villapaidan onnistumiseen ja mitä enemmän neuloo sitä enemmän tietää miten langat käyttäytyy omissa käsissä ja villapaidoissa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kevyet ilmavat langat sopii erityisen hyvin paksuihin ja isoihin neuleisiin, koska niistä ei tällöin muodostu liian raskaita. Toisaalta taas paksut ja "painavat" langat tekee isoista neuleista ryhdikkäitä ja jämptimpejä. Itse tykkään myös käyttää ns. ohuisiin neuleisiin perinteistä jämäkkää villalankaa, koska tällöin silmukat piirtyy kauniisti.


Felting Wool* 7 puikoilla neulottuna on paljon jämäkämpi kuin 10 puikolla jolla normaalisti teen

Lanka basics:


Grammamäärä: lankojen koko ilmoitetaan aina grammoissa ja tavallisesti kerässä on joko 50g tai 100g lankaa. Grammamäärät on siis periaatteessa jokaisella langalla samat per kerä, mutta se mikä langoissa on eri on niiden metrimäärä per kerä.


Metrimäärä: langoissa ilmoitetaan aina grammamäärän lisäksi langan metrimäärä per 100g/kerä. Tämä metrimäärä antaa osviittaa siitä kuinka paljon lankaa on konkreettisesti kerässä ja tämä saattaa vaihdella huomattavan paljon. Mitä painavampaa lanka on, sitä nopeammin 100g tulee täyteen ja tämän vuoksi kevyissä langoissa on usein pitkä metrimäärä per 100g, kun taas paksuissa ja painavissa langoissa on vähän metrejä per 100g. Hyvä esimerkki tästä on Adlibriksen Felting Woolvs Novitan Hygge Wool, jotka on ominaisuuksiltaan ja paksuudeltaan hyvin samankaltaisia lankoja ja toimivat toistensa korvaajina suhteellisen hyvin. Felting wool on hieman ohuempi lanka mutta myös huomattavasti kevyempi, minkä johdosta sitä on yhdessä kerässä n 100m kun taas Novitan Hyggeä on per kerä vain n 60m. Tämä tarkoittaa sitä että Felting woolia on per kerä n 40m enemmän ja se yksi kerä riittää ns pidemmälle kuin Novitan Hygge. Eli jos mun villapaita ohjeen jossa on käytetty felting woolia, korvaa Novitan Hyggellä, joutuu sitä ostaa melkein tuplasti enemmän jotta saa villapaidan valmiiksi. Koska metrimäärä kertoo sen kuinka paljon valmista neulosta tietyllä langalla saa aikaiseksi.


Puikkosuositus: jokaiselle langalle ilmoitetaan aina myös puikkosuositus, joka tarkoittaa sitä että sillä puikolla neulottuna lanka toimii parhaiten ja ilmoitettu neuletiehys pitää paikkansa. Puikon valinta per lanka on ns henkilökohtainen valinta ja mitä enemmän neuloo sitä paremmin teitää mistä puikosta itse tykkää parhaiten. Aloittelijana kannattaa seurata langan puikkosuosituksia, mutta jos tietää että oma käsiala on todella tiukkaa niin kannattaa suosiolla ottaa 0,5 isompi puikko. Usein suosituksessa on annettu koko haarukka, josta voi valita oman käsialan mukaan hyvän puikon. Jos sinulla on tiukka käsiala, suosittelen ottamaan vähän isompaa puikkoa, mutta jos taas sun käsiala tuppaa olemaan löysää pienempi puikko voi auttaa tässä asiassa. Villapaidoissa usein näkee sitä että joustinneuleeseen ohjeistetaan 1-kokoa pienempää puikkoa ja tämä on siksi että tällä tavalla joustinneuleesta saa sopivan napakan. Jos joustinneuleen tekee samalla koolla kuin sileän neuleen, voi se jäädä vähän lörpön tuntuiseksi, minkä vuoksi suosittelen ehdottomasti tekemään pienemmällä puikolla. Puhun myöhemmin puikko koon valinnasta llopputuloksen suhteen, koska puikon kokoa vaihtamalla langasta saa paljon enemmän irti kuin vain pysyttelemällä siinä ns. ohjekoossa!


Neuletiheys: langassa ilmoitetaan aina myös langan neuletiehys puikkosuosituksella. Tämä tarkoittaa sitä että kuinka monta silmukkaa ja kerrosta tarvitaan että langalla muodostuu 10x10cm neliö. Neuletiheys olisi suositeltavaa aina testata ennen projektin aloittamista, jotta voi ottaa huomioon oman käsialan vaikutuksen neuletiheyteen. Neulomalla 10x10cm koepalan pystyy myös helposti laskemaan silmukkamääriä tuntemattomalle langalle, jos tiedossa on se että kuinka leveä lopputuloksen tulisi olla. Suosittelenkin ehdottomasti, että jos tekee langan vaihtoja, neuloo ensin 10x10cm koepalan.


Langan paksuus: langan paksuutta ei suoraan ilmoiteta lankavyyhdissä mutta osviittaa antaa aina puikkosuositus ja langantiheys kaavio. Hyvä nyrkkisääntö onkin se, että korvaava lanka on ok sellaisenaan, jos siinä on sama puikkosuositus kuin alkuperäisessä langassa ja samat langantiheys määrät. Tällöin se on suhteellisen saman paksuista lankaa. Joillain merkeillä on myös ilmoitettu lankakategorian perusteella langan paksuus, mikä auttaa langan vaihtamista toiseen saman merkin sisällä. Toinen nyrkkisääntö on se, että jos lanka on ohuempaa kuin se lanka mitä on korvaamassa on lopputulos samoilla silmukkamäärillä todennäköisesti pienempi senteissä. Jos taas lanka on paksumpaa kuin korvattava lanka, on lopputulos isompi kuin alkuperäinen.

Alkuperäisessä ohjeessa tähän villapaitaan on käytetty Drops airia kaksinkertaisena, mutta itse tein adlibriksen merino soft and quicklla. Lankana nämä kaksi on todella erilaisia, Air on kevyttä ja ilmavaa kun taas Merino soft and quick on jämäkkä ja paksu, mutta koska paksuudeltaan nämä langat olivat vastaavia lopputulos on kuitenkin toimiva!


Miten puikon koko vaikuttaa lopputulokseen?

Sanoin alustavasti jo että puikon koolla on huomattava merkitys neulomisjälkeen ja vaihtamalla puikkoa joko isompaan tai pienempään saa langasta enemmän irti. Sopivan kokoisella puikolla neulottaessa lopputulos on yleensä tasainen, sileä ja yhtenäinen pinta, mutta jos esimerkiksi vaihtaa pienempään puikkoon on lopputulos paljon tiiviimpi, jämäkämpi ja ryhdikkäämpi. Tykkään itse toisinaan käyttää 5/7 puikkoa fleting woolin kanssa (puikkosuositus 9), koska tällöin lopputulos on täysin erilainen kuin 10-puikkolla jolla yleensä neulon. Pienemmällä puikolla neuloessa lanka neuloontuu tiiviimmäksi ja lopputuloksesta tulee mun mielestä todella kiva.


Toisinaan taas vaihdan isompaan puikkoon, kuten adlibriksen alpaca cloudin kanssa. Siihen puikkosuositus on 5, mutta oon tykännyt tehdä sitä 7 puikolla jolloin neuloksesta tulee ilmavaa ja ns. läpikuultavaa koska silmukat on liian isoja langalle. Toisaalta taas 3-4 puikolla alpaca cloudista tulee tiivistä neulosta. Isommalla puikolla neulottaessa lankaa myös kuluu vähemmän, kun taas jos neuloo "liian" pienellä puikolla kuluu lankaakin enemmän. Oma tarinansa on sitten kaksinkertaisella langalla neulominen. Hyvänä nyrkkisääntönä tähän on se, että tuplaa suositus puikon koon. Eli Alpaca Cloudia neulottaessa kaksinkertaisella langalla "normaali" puikko olisi 10.


Puikon valinnalla pystyy siis leikittelemään paljon ja halutessaan ns muuttamaan langan ominaisuuksia. Tälllä hetkellä tykkään erityisesti valita paksuun lankaan vähän pienempää puikkkoa ja keskipaksuun lankaan isompaa puikkoa. Huomioitavaa on se, että "liian isolla" puikolla neulominen usein tekee haasteita neuloksen tasaisuuden suhteen ja silmukoista voi muodostua liian löysiä. Puikkosuositus on paikallaan juurikin siitä syystä, että sillä koolla saa yleensä parhaimman lopputuloksen.


Alkuperäiset langat oli vaikeasti saatavilla, joten etsin toiselta merkiltä mahdollisimman samanlaiset langat tähän kalastajan villapaitaan.


Miten löytää sopiva vaihtolanka?

Mulla on pari keinoa jonka avulla löydän hyviä korvaavia lankoja, jos ohjeen alkuperäinen lanka ei esimerkiksi ole saatavilla. En kuitenkaan koskaan lähde vaihtamaan langan paksuutta radikaalisti kun seuraan muiden ohjeita, koska tällöin joutuisi soveltamaan melkein koko ohjeen uudestaan. Eli mun vinkki tosiaan on se, että jos löytyy kiva ohje, mutta haluat jotain toista lankaa siihen kokeilla, pysyttele samankaltaisessa ja paksuisessa langassa. Jos välttämättä haluaa tehdä ohuemmalla/paksummalla langalla niin sitten melkeimpä kannattaa etsiä vastaavaa ohjetta sellaiselle langalle. Dropsilla ja Novitalla on iso kasa ilmaisia ohjeita heidän nettisivuillaan!


Ihan ensimmäisenä kun lähden etsimään korvaavaa lankaa tutkin mistä se alkuperäinen lanka on tehty ja minkälainen se on lankana. Jos alkuperäinen lanka on kevyttä ja vähän pörröistä, saman ilmeen saamiseksi kannattaa käyttää samantyylistä lankaa eri merkiltä. Yleensä pyrin myös pitämään materiaalin samana, alpakka lanka korvataa alpakkalangalla jne. Suosittelen lukemaan myös langankuvauksia mahdollisimman tarkkaan koska niistä yleensä saa tietää onko lanka ns tiivis vai ilmava. Vaikka puikon paksuus jne olisivat vastaavat joissain langoissa voi ne olla luonteeltaan täysin erilaisia ja siksi ei ehkä soveltuvia toisten korvaajiksi (jos halutaan että villapaidan tuntuma ja ilme on sama). Toisekseen tutkin tärkeimpänä sen langan paksuuden. Tästä saa osviittaa tosiaan katsomalla neuletiheyttä ja puikkosuosituksia ja valitsen langan joka on mahdollisimman lähellä tätä alkuperäistä. Jos 10x10cm koepalan silmukka ja kerrosmäärät on hyvin lähellä toisiaan ei tarvitse huolehtia siitä että vaihtamalla lankaa villapaidasta tulee liian iso tai pieni. Kolmanneksi tsekkaan sen, että mikä on metrimäärä langoissa ja tilaan sen mukaan grammamäärän.

Korvaavan langan etsiminen on vähän siis tutkimustyötä ja toki aina ei mene ihan nappiin. Yleensä kuitenkin jos lanka on suurinpiirtein samanlainen kuin alkuperäinen, päästään hyvin lähelle sitä haluttua lopputulosta!


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli